Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.12.2020 19:26
tondar

XXX.XXX.227.52

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdo děla medocukrove těsto s přidanim pergy?
Dělal jsem pořadek se soušemi a bylo tam hodně pylu, bylo mi ho lito. Dostal jsem ho a teď nevim jak ho spotřebovat.
Diky za radu.

17.12.2020 20:17
začátek

XXX.XXX.4.22

No já pylové souše používám,na jarní přilepšení včelkám a při tvorbě oddělků.

17.12.2020 20:34
tom.50

XXX.XXX.139.246

A vydrží vám nezkažené?

Myslím pyl v buňách. Mě se vždy zkazí, zbělí (plísní) a ztuhne tak, že ho včely neumí vynést z úlu. Pyl musí být překrytý vrstvou zimních zásob a buňka musí být zavíčkovaná. Pak pyl vydrží i několik let (když pláste nesežerou larvy zavíječe).

Jarní podněcování pylem, o kterém není jistota, že je v pořádku, je kontraproduktivní. V lepším případě včely pracně oddělí glycidovou složku těsta od zkaženého pylu. Hrozí ale, že včely pozřou pyl částečně zkažený. Já bych to neriskoval.

18.12.2020 08:30
tondar

XXX.XXX.227.52

Plasty byly napadené zavíječem Kdysi jsem pylove plasty posypaval moučkovym cukrem a pak do oddělku .Včera jsem rousky pro cukroval moučkou tak si myslim ře to ma stejny učinek jako by byly v plastech a zasypane cukrem

18.12.2020 10:07
tom.50

XXX.XXX.139.246

Jste stručný a nerozumím vám. Jestli říkáte rousky špuntíkům pylu, které asi zbyly po sežrání vosku okolo, pak to vše vyhoďte. Jednak to bude plné výkalů larev zavíječe a už to nemůže být neplesnivé (i neviditelně). Ale jako byste asi ani radu nechtěl, viďte, vždyť vy víte co máte dělat a tak to děláte. Vlastně jste chtěl jenom aby vám to někdo odkýval.

Perga je pyl nadusaný do buněk tak, aby tam nebyl vzduch, podobně, jako zelí v sudu. Pyl už když ho včely sbírají, aby jim držel v rouskách na nožičkách (tohle jsou rousky, ne perga), tak je smíchaný se slinami včel, řečeno zjednodušeně a tím je obohacen o soubor enzymů. Pak, při pěchování do buněk, je k němu přidáno malé množství medu a jiných "slin". Pak tam proběhne stejné kvašení jako v tom zelí. Teprve potom je pyl stravitelný pro včely, ale i pro člověka. Teprve zkvašením puknou obaly pylových zrn, které jinak odolají kyselinám v zažívacím traktu a trávící šťávy se k obsahu pylových zrn nedostanou, nikdy a nijak jinak než po zkvašení pylu. Pyl z rousků bez této fermentace je nestravitelně nevyužitelný a proto užívat rouskovaný pyl nemá pro člověka (ani pro včelu) vůbec žádný význam. Polopatě. Rouskový pyl, bez zkvašení, když se přidá do medocukrového těsta, tak to nemá smysl, protože je pro ně nestravitellný. Zrovna tak když by se rozmixovala perga, která je ale už zcela nebo i jen z části zkažená, je takové těsto pro včely spíš nebezpečné asi tak, jako bychom my jedli částečně shnilé ovoce, chleba a zasmrádlé maso.

Skutečná perga se získává nesmírně pracně ručním vypichováním jednotlivých "špuntíků" z plástu a taky proto je tak velmi drahá. Ovšem na YT jsem viděl ruské video, kde se hluboce zmrazený plást rozmixuje a jde pak oddělit špuntíky pergy od vosku. Nevypadá to tam ale ani lákavě, ani důvěryhodně.

Domnívám se, ře tyto informace se někde na netu dají najít, pravda, možná zabalené do nesrozumitelné, velmi košaté vědecké omáčky.

Dle mě je význam pergy pro lidské zdraví velice nadsazovaný a přeceňovaný, mám za to, že žádný zjistitelný význam na lidské zdraví perga nemá. Na druhou stranu tu jistě platí známé: "víra tvá tě uzrdavila".

18.12.2020 10:22
začátek

XXX.XXX.4.22

Záleží na uskladnění souší a napadené ani neskladovat a hned vyvařit,Při nedostatku souší lze mírně napadené ,které má ještě cenu zachránit ,vložit na 24 hodin do mrazáku,to zlikviduje všechny potvory včetně vajíček.Jinak stačí teplota do 10C,sucho a průvan.

18.12.2020 11:56
tondar

XXX.XXX.227.52

Udělal jsem to jako na těch YT zamrazil a vrtačkou rozmlatil a přeosíval Byl jsem až překvapeny jak to vypadá dobře Ramky jsem neměl v tak špatnem stavu ale začinam
na dadantovou miru 39x35 medniky musim nechat 24 a ten zbytek ramku jsem likvidoval Je mi lito pylovych rousku tak jsem uvažoval nad těstem jako pan Sedlaček použiva nějake drožďove Chtěl jsem opravdu jen názory a zkušenosti včelařu

18.12.2020 15:37
začátek

XXX.XXX.4.22

No to drožďové se používá jen jako náhrada pylu a né moc.Je to jen droždí (pekárenské) a moučkový cukr, vše se smíchá a nechá uležet 2 dny.Pak se použije do včelstev 1-2 lžíce (škubanek na placku)položím na horní loučky.

5.11.2022 16:17
Medar

XXX.XXX.16.162

Se získáváním pergy mám zkušenosti. Vlastním několik let mlýnek a separátor na pergu od Wilary. Nelze použít perga ze zakladených plástů. Při mletí se rozemelou i košilky a výsledný produkt je pak možná léčivý, ale nechutně smradlavý a já osobně to mám problém pozřít. Pokud někdo řeší košilky a med (kde jde rozdíl sotva poznat), pak košilky a perga nejdou při tomto způsobu získávání dohromady vůbec. Viděl jsem bohužel na internetu různé podnikavce nabízet takto získanou pergu (zřejmě snaha zpracovat plásty po úhynech) a to bude možná i důvod proč si ji zákazníci více neoblíbili. Takže se musí brát jen nezakladené panenské souše, nebo vystavěné mezistěny. Je nutné přidat nástavek takových plástů na jaro pod plodiště a v době mimo snůšku (po skončení jarní snůšky) pak odebrat a zpracovat. Plásty musí být suché, bez medu či sladiny. Rozkrájí se na proužky a zamrazí. Zmražené se pomelou v mlýnku se separátorem. Je zřejmé, že výsledný produkt musí být velmi drahý! Ztráta panenských plástů, čas a práce, speciální přístroj...

16.11.2022 10:46
tom.50

XXX.XXX.139.245

Zajímal by mě váš názor, lépe zkušenost, zda to mělo na někoho koho znáte nějaký účinek.

16.11.2022 11:12
Medar

XXX.XXX.48.76

To nedokážu posoudit... Věřím ale, ze četné studie neklamou a obecné zákonitosti působení látek, které perga obsahuje, jsou platné. S mírou to konzumuji (nejraději žvýkám divočinu s pergou zalitou čerstvým medem) a problémy s potencí nemám Víc k tomu asi říct neumím.

16.11.2022 11:44
tom.50

XXX.XXX.139.245

Mě o potenci nešlo, spíš o játra. 40 let trpím steatozou a ani perga neměla žádný vliv. Po roce užívání ostropestřece s houbou se velmi výrazně zlepšil můj subjektivní stav a i krevní testy jsou lepší. Jen lékařka zůstala mlčky zírat když mě se slavnostním výrazem chválila, že jsem se konečně přestal cpát tím bůčkem. A taky že jsem 10 kilo shodil a já jí sdělil, že se cpu bůčkem nejvíc v životě, naopak odboural jsem kuřecí a ryby nejím od dětství, knedlíky a bílé pečivo miluju, nemastné brambnory ani z hladu, hlavně nejím žádné "zdravé" margaríny a nejím nic, o čem reklama tvrdí, že je zdravé. Za sebe nevěřím ani tolik na ostropestřec jako na asijskou houbu. Ostropestřec bez ní na mě neměl žádný vliv.

Největší vliv má ale jednoznačně pohyb a to velmi intenzivní práce. Ke cvičení by mě nikdo nepřinutil ani s brokovnicí u spánku.

Jestli mi nakonec nedělá dobře Amitraz a Flumethrin, furt mám kondici a i dokážu odolávat zlobě jednoho, na jehož psychiku má asi vliv jeho kyselina 65% - vede to k zavilé zlobě a nenávisti - ještě jste tu od něj nečetli nic pozitivního, hezkého, povzbudivého - zjevně patologický psychický stav. Další důvod to nepoužívat

17.11.2022 05:40
irokez

XXX.XXX.198.24

O jakou houbu jde? Užívám rezavec šikmý - čaga.

Přidejte reakci

Přidat smajlík