Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2021 15:47
tom.50

XXX.XXX.139.241

KM je považována za dobrý prostředek proti VD. Mnohým relativně "jemný" účinek Formidolu nestačí a tak používají odpařovače a nebo Formidol zbaví obalů aby včelstva dostala pořádnou ránu a o to účinněji se zbavila roztočů.

A jaké jsou důsledky? Následující se nebude líbit alternativcům, co myslí, jak je KM přírodní a jak je k přírodě šetrnější. Každý může posoudit sám. A současně upozorňuju, že následující je jen doměnka

Včela, jako i jiný hmyz, má orgán čichu v tykadlech. Možná to je pro někoho nová informace. Identifikace včel na česně probíhá asi rychleji, než při čtení dveřové karty ve čtecí štěrbině. Včelám strážkyním stačí letmý dotek tykadly do úlu přicházející včely a jakmile správný "kód" neplatí, ihned je vetřelkyně napadena a vyhnána z úlu, často to bohužel odnese i střážkyně.

Nyní souvislost. Včelaři si často stěžují na loupeže u včelstev, na zničení oddělků lupičkami. Proč já nikdy rabovky nemám a proč mi včelstva nikdy nevykrádají oddělky a přitom oddělky vůbec nedávám nikam stranou mimo letovou dráhu ostatních kmenových vč, jak se radí? Prostě proto, že moje včely nemají nikdy zničená (nebo poškozená tykadla = orgány čichu) kyselinami a když se snaží vlézt do oddělku, jsou neomylně identifikované jako vetřelci a odd se ubrání. Ovšem včelu, která nemá jednoznačně špatnou identifikační "kartu", ale jakousi univerzální (nejde na vetřelkyni poznat, že je jednoznačně cizí) tak jí asi oddělek (a nejen oddělek) pustí dovnitř. Ano, toto je opačné vnímání jevu než je zakořeněné ve včelařském majnstrýmu. Tedy ne, že včela se zničeným (nebo poškozeným) orgánem čichu je obětí, ale naopak nerozpoznatelným agresorem. Z této základní doměnky (ano, axiomatické domneky) vychází celý zbytek příspěvku a je na tak zvaných vědcích, aby to vytrátili nebo potvrdili. Já na výzkum nemám prostředky a neberu na něj státní peníze, můžu jen pozorovat a dávat do sdouvislostí. Vycházím jen z toho, že při relativně nepatrném léčení mám zdravá vč bez úhynů.

Podobné to bude s reinvazemi. Proč moje včely nikdy nevykradou cizí VD zamořené včelstvo a proč reinvaze neznám?

Nejdřív teorie co je reinvaze. Tvrdí se, že moje zdravé vč vyloupí skomírající vč, které se už nebrání (důkaz?) a že VD při rabovce přeskáčí ze zanedbaných včel na moje zdravé a ty si je pak přinesou domů. Já se domnívám, že je to naopak a následující dokonale vysvětlí fakt, že neznám reinvaze a nikdy se mi to nestalo.

Mám za to, že cizí nepřeléčené vč se brání pořád stejně dobře. Jenže nepozná zlodějky když mají poškozená tykadla kyselinami a pustí si je do příbytku. Napadené včely, jak vysvětlím dál (a jak je prokázáno) opustí domovské včelstvo i s přisátými roztoči. Totiž, přeskakování roztočů nebylo nikdy zdokumentováno a vzhledem k pohyblivosti VD si ani nelze představit, proč by "zdravá" včela držela a čekala, až roztoč naskočí (přeleze) a jak by roztoč poznal, že má přelézat?

Totiž. Ví se jistě a bylo mnohokrát ověřeno, že při napadení se lupičky snaží zabít napadeným matku. Jakmile se jim to podaří, napadené se přestanou bránit a odletí s lupičkami do jejich úlu a dokonce pomohou loupežnicím dokončit dílo skázy svého vlastního včelstva. Vlastně je to úplně stejné, jako když se napadala ve starověku a středověku sousední království a říše.

Tento příspěvek není tvrzením, alenámětem k přemýšlení. Je potřeba abych sdělil podstatné. NIKDY NEPOUŽÍVÁM KYSELINU MRAVENČÍ V ŽÁDNÉ PODOBĚ.

A dovětek. V srpnu 2020 jsem zažil u 4 odd se "zvláštními" matkami zjevnou rabovku, podotýkám, že prvně v životě. Byly to matky z matečníků od chovatele, který mi pak sdělil, že dal insemnimovat tak různorodé linie včel, že to čekal a že se mu to dělo u právě těchto matek taky (a zapomněl mě na to upozornit). Jendalo se o velmi zvláštní linii s enormně potlačeným sklonem k agresivitě. Dva odd jsem ubránil a mám je a ihned zjara ty matky zničím, nechci na své včelnici od nich trubce.

A druhou věc o kyselinách. Abych si ověřil svoje doměnky o škodlivosti kyselin, dal jsem si místo předvánočního acetonového aerosolu odborně ošetřit včelstva kyselinou šťavelovou. Druhou fumigaci nikdy nedělám.

Pro úplnost popíšu moje léčení v roce.

Po posledním vytočení kolem poloviny 7 měsíce nedám KM ani žádný jiný prostředek, ale v ten den, kdy vezmu med, dám večer první velkou dávku krmení a sice 8 l roztoku cukru v poměru 1:1, pak je to přesně 5 kg suchého cukru a ta řídkost má STĚŽEJNÍ VÝZNAM. Tato dávka je skoro u všech vč vybraná za 24 hodin a dle možností hned nebo o den později nálseduje druhá stejná dávka. Pak se může už krmit ve větších intervalech (taky to už tak rychle některá vč neberou) s tím, že do konce srpna by mělo být nakrmeno.

Kolem 1.8. dám Gabon Flum 4 mg na měsíc.

Po 10.10. udělám jednu fumigaci varidolem a vč MUSÍ BÝT BEZ PLODU (udělej si to jak chceš, ale musí být bez plodu!)

Pak kolem 15.12. acetonový aerosol Varidolem.

20.12. vyčistím podložky a 20.1. následujícího roku odeberu měl.

Žádné jiné léčení nikdy nedělám, většinu roků jsem úplně bez roztočů v zimní měli a někdy mám třeba od 20 vč jednoho nebo dva. Ne na včelstvo, ale z celého stanoviště.

Snad ještě dodám, že vůbec nemám varroadna a dokonce tvrdím, že právě ta (spolu s očky a kyselinami) jsou příčinou mizerného zdr stavu včelstev. Tudíž nikdy nic nemonitoruju (nemám čas na hlouposti). Vycházím z faktu, že v naší zemi včelstvo bez VD neexistuje a tedy není ROZUMNÝ důvod čekat, až začnou roztoči padat a teprve potom začít léčit. Tvrdím, že to je už pozdě. Léčím tedy preventivně a spady sleduju namátkově jen u části vč brzy ráno po aplikaci, než spadlé roztoče uklidí včely a mravenci. Spady po G mě moc nezajímají (roztoči nepadají ihned) a po fum mám jednotky roztočů. Vloni jsem ze zdr důvodů dal u části vč pozdě Gabon a pak jsem našel u několika vč po fumigaci i 30 VD a u jednoho vč 127 ks VD!!! Nikdy jsem tolik roztočů najednou neviděl. Vč je původem poroj a nejspíš nebyl můj. Zjara vč zlikviduju a víckrát neseberu roj, který neuvidím, že vyletěl z mých včelstev.

Zde jsem dal nejstručněji jak to jen lze kompletní návod na účinný chov zdravých včelstev bez úhynů. Všechny moje jednotlivé finty lze najít tady a nebo v 3.900 příspěvcích na VF.
Jediné co tvrdím je, že se v naší zemi dá včelařit úplně bez úhynů.

14.2.2021 16:54
chovatel

XXX.XXX.85.12

Zajímavé. Velmi mě to zaujalo. I když nedokáži posoudit, zdaje je možné takto léčit proti VD se 100% úspěšností. No u části včel to budu letos aplikovat a porovnám s ostatními.

16.2.2021 08:24
smidla

XXX.XXX.36.158

Citace z vedlejsiho vlakna:

Jinde jsem napsal, že KM je prostředek, který i já použiju ve chvíli, kdy selžou pohodlné a nejúčinnější prostředky jako je Amitraz a Flum. Ale jen do chvíle, než se zbavím rezistentních VD a ihned, jak to bude možné, přejdu na osvědčenou tvrdou chemii - pohodlnou, blbovzdornou (nemusí se nic umět a nic hlídat a je to bez rizika když se dodrží návod). Opakuju. Nerotuju nástavky a nezebruju nikdy nic, med mám jen v panenském (a přitom nepoužívám mřížku) díle, které nebylo v úle když se léčilo a tak NENÍ ŽÁDNÝ ROZUMNÝ DŮVOD POUŽÍVAT NĚJAKÉ KEJKLE s kyselinami a čímkoli jiným.

A tohle vlákno o pár postů výš:
NIKDY NEPOUŽÍVÁM KYSELINU MRAVENČÍ V ŽÁDNÉ PODOBĚ.

16.2.2021 10:23
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Pane Smidla, nejsou ty sváry zbytečné? Tom napsal, jak to dělá a jak si myslí, že je to správně a odůvodnil to. Jak sám píše, experimentuje, z toho vyvozuje své závěry a bude pravděpodobně rád, když mu je někdo VĚCNĚ potvrdí, či vyvrátí. Určitě příspěvku věnoval hodně času. Chytáte ho za slovo, je to zbytečné a nekonstruktivní. Myslím, že dost čtenářů by bylo nerado, kdybyste ho totálně znechutil a on se natrvalo odmlčel. Vaše příspěvky budou mít smysl, pokud Vy sám napíšete své osobní zkušenosti o KM anebo se Toma na rozpor v jeho vyjádření zeptáte. Jak ho z jeho příspěvků znám, tak se Vám to jistě bude snažit poctivě vysvětlit, ale když ho dehonestujete, tak se nikam neposuneme. Jitka

16.2.2021 10:30
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Já za sebe, když se popálím kopřivou, tak ta KM docela pálí, a to i několik dnů. Pamatuji si ještě z biologie mikroskopování žahavé buňky kopřivy a její specifický tvar. Nicméně mé tělo je významně větší a sofistikovanější než vč, přesto mu docela dlouho trvá, než se s popálením vypořádá; obdobně kousnutí mravence ... …. může to být samozřejmě v koncentraci a množství - kopřiva (mravenec) x KM pro včely.…. tak to jen postřeh k diskusi.

Jitka

16.2.2021 10:46
tom.50

XXX.XXX.139.241

Jitko, díky za zastání. Je celkem úsměvné, jak žena má "koule" se zastat a ocenit a tak zvaní chlapi mlčí.

Jde o poleptání tykadel včel a dokud tak zvaní vědci, kteří bohužel v poslední době v rolích vědcostutů, vyzkoumávají vždy jen to, co si někdo zaplatí, tak tedy moje domněnky budou platit tak dlouho (vysvětlují elegantně řadu jevů a důkazem jsou zdravé včely moje a mých přátel), dokud nebudou vyvráceny.

Za mého mlada se říkávalo: "Činy hovoří, kecy nemaj cenu."

Hlavně ale. Každý může hned, zadarmo, bez zvýšených nákladů a s úsporou až dvou třetin práce vyzkoušet vše co tu zadarmo dávám, případně, jak píšete i vy, doplnit co mi uniklo nebo poopravit nějaký můj omyl. Ovšem ihned to zargumentovat nikoli iracionální Vírou, ale věcnými argumenty.

19.2.2021 10:02
smidla

XXX.XXX.36.158

suffolkovce napsal(a):
Pane Smidla, nejsou ty sváry zbytečné? Tom napsal, jak to dělá a jak si myslí, že je to správně a odůvodnil to. Jak sám píše, experimentuje, z toho vyvozuje své závěry a bude pravděpodobně rád, když mu je někdo VĚCNĚ potvrdí, či vyvrátí. Určitě příspěvku věnoval hodně času. Chytáte ho za slovo, je to zbytečné a nekonstruktivní. Myslím, že dost čtenářů by bylo nerado, kdybyste ho totálně znechutil a on se natrvalo odmlčel. Vaše příspěvky budou mít smysl, pokud Vy sám napíšete své osobní zkušenosti o KM anebo se Toma na rozpor v jeho vyjádření zeptáte. Jak ho z jeho příspěvků znám, tak se Vám to jistě bude snažit poctivě vysvětlit, ale když ho dehonestujete, tak se nikam neposuneme. Jitka

Dobry den pani Jitko,

o jakych svarech mluvite? Ve vsi slusnosti jsem dal do kontextu dve prohlaseni, citaci neutrpel jejich vyznamovy obsah. Zdrzel jsem se projevu agrese a vyvaroval jsem se domnenek a podsouvani myslenek. Dokonce jsem odolal pokuseni vlozit narazku na tak nekutecne drsna slova jako nikdy a v zadne podobe. Tohle jsou dve ultimatni negace a jeste pouzite spolecne, takze neprustrelne, tedy podle meho nazoru

Citovany ma moznost vysvetlit sva tvrzeni, pripadne se omluvit za nepresnost a upravit texty. Myslite ze to je dehonestujici?

Pokud bych citovaneho dehonestoval, vypadalo by to asi nejak takhle: "ten trotl si ani nevidi do huby. V jednom vlakne napise ze KM pouziva v pripade kdy selze jeho opevovana tvrda chemie a v dalsim vlakne popre jakekoliv pouziti KM kdykoliv. No neni to de*il?"

Pokud v mem pripsevku neco dehonestujiciho vidite, prosim ocitujte to, ja tam nic svarliveho a urazliveho nevidim.

S pozdravem smidla.eu

19.2.2021 10:34
tom.50

XXX.XXX.139.241

Jitko klid, nechte ho být, nestojí za to, je to demagog a vytrhává z kontextu. Ono stačí, že se někdo podepisuje EU. To je stejné jako by se za komančů nějaký fanatik podepisoval smidla Sovětský Svaz. Ano, byli i tak skvělí soudruzi a nikam nezmizeli, jsou tu mezi námi pořád. Jen řiť, kam se touží nacpat, vyměnili.
Tento navíc nechápe tu trapnost a nechápe ani vývoj poznání druhých. Navíc se vyhradil a přál si, abych na jeho zcestné bláboly nereagoval a tudíž reagovat nebudu, některým obzvláště rád vyplňuji jejich přání.

19.2.2021 11:40
irokez

XXX.XXX.130.228

Hulvát a demagog tom.......

19.2.2021 12:27
smidla

XXX.XXX.36.158

Dobry den,

nuze pani Jitko, toto je nazorna ukazka dehonestace. Otirat se o nekoho podpis a odvolavat se na soudruhy je dle meho skromneho nazoru trapne. Na mych rtech to vyvolava usmev. Mam pochopeni pro starsi rocniky, kteri nevedi a nechapu. Ale soucasne si myslim ze kdyz nevim, tak bych mel mlcet ;)

Co mne vsak pobavilo velmi je to poznani. V prispevku z 11.2.2021 15:47 je uvedeno:" NIKDY NEPOUŽÍVÁM KYSELINU MRAVENČÍ V ŽÁDNÉ PODOBĚ." a v prispevku ze 14.2.2021 22:45 "KM je prostředek, který i já použiju"

Pouhe tri dny a tak obrovsky kus cesty. Nejsmutnejsi na tom je fakt, ze novejsi prispevek se odvolava na minulost, tedy nejprve puziva KM, pak NIKDY NEPOUZIJE a pak opet pouziva.

Metoda vytvorena na takovemto podkladu opravdu nemuze selhat. Protoze pokud selze, je to vzdy vina toho komu selhala, jen se rekne ze zrovna plati to co dotycny nepouzil :D

S pozdravem smidla.eu

19.2.2021 14:46
tom.50

XXX.XXX.139.241

Polopatě pro ty rozumu mdlejšího.

Používal jsem Formidol, ale po náhodném nepoužití jsem zjistil, že mám následující rok o 100% lepší včely. Došlo mi, že horší včely s polovičním výnosem způsobovala KM a následující roky mi to potvrdily.

Na boj s VD používám tvrdou chemii, které přijde do včelstev, jak jednodušším vysvětluju na příkladu s bramborami, stotisíckrát méně.

Je tu ale pořád nebezpečí, že i moje včely získají u svých roztočů, které nemůžou nemít, rezistenci a je celkem jedno, zda cizím nebo vlastním zaviněním. Pak, abych včelstva zachránil, patrně použiju i KM jako poslední zoufalou záchranu a i s vědomím, že krutě týrám včely. Ale hned, jak se zbavím generace rezistentních roztočů, ihned zase přejdu k chemii a svoje včely týrat přestanu.

Mám med v panenském, které nebylo v úle, když se léčilo (navíc neobsahuje výkaly larev plodu což mi přivedlo mnoho zákazníků) a tudíž není žádný ROZUMNÝ důvod, nepoužít KM.

Udělal jsem co jsem mohl pro ty, kdo chtějí nemít úhyny a mít pěkné zdravé včely a více medu při menší práci. Víc nikomu dát nemůžu.

Možná pro zvlášť jednoduché dám triviální příklad, to by snad mohli pochopit.
Je známo, že paracetamol je velmi škodlivá látka. Proto pokud dostanu horečku, budu se snažit jí snížit pocením a případně zábalem, ale když to nepomůže, nenechám mě umřít a holt si dám Paralen.

Pokud toto někdo nechápe z předchozího, je to důkazem proč si dá za jméno EU.

19.2.2021 16:45
irokez

XXX.XXX.198.24

tvůj rozum bude nejmdlejší, protože při minimálním množství rozumu by jsi si do vyhledávače napsal smidla.eu, zjistil by jsi, že jde o doménu eu, další záblesk rozumu by u tebe mohl přijít při zhlédnutí toho, co ti vyhledávač najde a věděl bys, proč se kolega podepisuje smidla.eu. pak bys snad netahal na diskuzi o včelách ty tvoje zpolitizované kecy. tady si vyskakuješ, protože jde o nemoderovanou diskuzi, s moderátorama míváš problémy, že ano.
jestli nevíš, co je to ta doména, najdi si to na wikipedii.

19.2.2021 21:37
tom.50

XXX.XXX.139.241

Nepamatuju si, že bychom si tykali.

Vy prověřujete googlem kdo je kdo? To dělala STB, že každého prověřovala, mě by to ani nenapadlo. No vždyť jen potvrzujete, že jste stejní jako komunisti, vy EU liberálové.

Doména nic nemění na tom, že já bych se nikdy s tímto symbolem nepodepisoval a nikdy bych takovou doménu nepoužíval.

Ale jádro sdělní je jinde. Smidlův útok, moje odpověď je jádro sdělení, EU je jen dokreslení jeho způsobu uvažování - vytrhávání z kontextu a snahy ublížit, ponížit, ale k věci nevědět a neumět nic. A ano, nejsem dokonalý, vy jistě ano.

Můžete mě mít nerad, ani já láskou k vám nehořím. Ale kromě vašeho fanatického liberalizmu, máte co říct k věci? Je to tu o mě, vás a jakémsi smidlovi a nebo o včelách? Opět se jen bráním, jen bráním a to se nelíbí, liberálové musí mít poslední slovo, viďte. A hlavně, drží vám někdo u spánku pistoli abyste na mě reagoval?

19.2.2021 21:56
Tomáš R

XXX.XXX.35.187

Ani nick smidla.eu, ani nick irokez k věci nic nesdělují, jen útočí na přispěvatele ? Máte vůbec včely, nebo jaký je účel Vaší přítomnosti zde ?

19.2.2021 22:20
smidla

XXX.XXX.36.158

Dobry den Tomasi,

ucel moji pritomnosti zde je cerpat poznatky a zkusenosti jinych "vcelaru" a vyvarovat se tak pripadneho opakovani chyb. Ano, vcelstva mam.
Nebudu nikdy skakat, jak nekdo piska. Sam vyhodnotim a pro sebe pouziju to co mi vyhovuje. Pokud je nektera pisnicka falesna, upozornim na spatne tony. Zatim se necitim byt natolik fundovany, abych zde predspevoval. Snad casem.

Pokud Vam neprijde k veci citace popirajici sama sebe, pak se pripojte k citovanemu a ignorujte me prispevky zde.

S pozdravem smidla.eu

20.2.2021 06:04
irokez

XXX.XXX.198.24

KM používám 9 let, takže vím víc než tom.50, co se týče jejího využití ve včelách. O KM se klidně pobavme, ale ať si dotyčný laskavě odpustí kecy o sluníčkářích a EU apod.

20.2.2021 16:57
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Irokez, 9 let je dlouhá doba života , napište tedy, prosím, své osobní zkušenosti s KM, děkuji

Jitka

20.2.2021 20:06
Tomáš R

XXX.XXX.42.7

Irokez, připojuji s k suffolkovce a navrhuji- napište zde svůj způsob ošetřování včelstev KM, pro mnoho lidí to třeba bude inspirující způsob ošetření. Tom50 zde také prezentoval svoji metodiku.

20.2.2021 20:23
irokez

XXX.XXX.198.24

Účinnost 65% i 80% KM je podle mne velmi dobrá, proti KŠ(kyselina šťavelová) s glycerinem je náročnější na aplikaci do včelstva. Musíte znát a dodržovat jistá pravidla co se týče množství kyseliny na určité včelstvo vzhledem k jeho velikosti, vyzkoušet, co si můžete dovolit při určité teplotě vzduchu. KM není "pomocník" kterého dáváte do všech úlů např.20.července,necháte ho tam 30 dní, a máte hotovo. Používají se i dlouhodobé odpařovače KM, ty jsou ale na použití náročnější než krátkodobé, které jsou mezi včelaři podle mých informací v současnosti více používány. Já jsem je používal první dva roky, teď využívám krátkodobé nosiče. Kromě KM využívám KŠ jak s glycerinem tak ve formě zimního pokapu s cukrem, thymol a přípravek ekopol. U oddělků využívám KMl (kyselinu mléčnou). upozorňuji, že nevyužívám všechny uvedené látky v každém včelstvu. Aplikuji různě do různých včelstev podle situace v různou dobu v sezoně. O využití všech uvedených látek dohledáte dostatek informací prostřednictvím internetu, mohu doporučit https://www.vcelarisobe.cz/ či https://www.vcelarskeforum.cz/

21.2.2021 08:29
smidla

XXX.XXX.36.158

Dobry den,

kdo jste sledovali prednasku pana doktora Klimy, meli jste moznost se dozvedet, ze KM NEPOSKOZUJE mikrobiom vcel ani v pripade ze davka KM je tak velka, ze vcely usmrti. Dle meho nazoru to je jasnym ukazatelem, ze to je latka se kterou se mikrobiom bezne setkava a je k nemu daleko mene nachylny, nez samotna vcela.
Problem vedouci k uhynum bude pravdepodobne nekde jinde (tim nechci rict ze nesouvisi s pouzitim KM). Zajimavy nazor prezentoval sved Erik Österlund.

S pozdravem smidla.eu

21.2.2021 09:27
Tomáš R

XXX.XXX.36.219

S KM NENˇAM zkušenosti, žádné, ale názory se, zdá se , různí . Odborné včelařské překlady v posledním vydání zmiňují, že KM mimo jakoukoli pochybnost způsobuje poleptání čichového a dalšího ústrojí včel. Přeberte si to všichni, jak chcete. Tím nijak nezpochybňuji její význam pro léčení, ale zřejmě za další cenu

21.2.2021 16:03
irokez

XXX.XXX.198.24

Jestli jsem přednášku Erika Österlunda poslouchal dobře tak v ní uvedl, že chemie mikrobion včel poškozuje....

21.2.2021 18:47
smidla

XXX.XXX.36.158

Irokez,

presne tak, nicmene se lze domnivat, ze nezna studii o ktere hovoril pan doktor Klima. Jak zde jiz nekolikrat zaznelo, velmi pravdepodobne se bude jenat o koktejl negativnich vlivu, nikoliv jednoho jedineho.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1098112396-evropa-dnes/420235100101029-za-preziti-vcel/?fbclid=IwAR00O_CSoqRehCu-KnT8RE_5NQy9LV9a9vgIs09V8EQ2RfdHpJBuZpUx8tc
Velmi prekvapivy zaver nemeckeho chovatele, ktery se domnival ze zemedelstvi je pricinou uhynu jeho vcelstev, ale i po odstehovani se mimo zemedelske oblasti uhyny nekonci.
Ale to uz se odpoutavame od tamatu KM.

S pozdravem smidla.eu

22.2.2021 16:00
irokez

XXX.XXX.198.24

Já jsem Erika Osterlunda uvedl tak trochu schválně, se Zdenkam Klímou se dobře znají, oba dva jsou odborníci, a je vidět, že otázka kyselin apod. ve včelách nemá jednoduché a jasné řešení, jak se někteří zřejmě domnívají.

24.2.2021 21:40
začátek

XXX.XXX.4.22

Formidol vkládám po prvním medování.

14.4.2021 10:59
tom.50

XXX.XXX.139.241

irokez napsal(a):
Účinnost 65% i 80% KM je podle mne velmi dobrá, proti KŠ(kyselina šťavelová) s glycerinem je náročnější na aplikaci do včelstva. Musíte znát a dodržovat jistá pravidla co se týče množství kyseliny na určité včelstvo vzhledem k jeho velikosti, vyzkoušet, co si můžete dovolit při určité teplotě vzduchu. KM není "pomocník" kterého dáváte do všech úlů např.20.července,necháte ho tam 30 dní, a máte hotovo. Používají se i dlouhodobé odpařovače KM, ty jsou ale na použití náročnější než krátkodobé, které jsou mezi včelaři podle mých informací v současnosti více používány. Já jsem je používal první dva roky, teď využívám krátkodobé nosiče. Kromě KM využívám KŠ jak s glycerinem tak ve formě zimního pokapu s cukrem, thymol a přípravek ekopol. U oddělků využívám KMl (kyselinu mléčnou). upozorňuji, že nevyužívám všechny uvedené látky v každém včelstvu. Aplikuji různě do různých včelstev podle situace v různou dobu v sezoně. O využití všech uvedených látek dohledáte dostatek informací prostřednictvím internetu, mohu doporučit https://www.vcelarisobe.cz/ či https://www.vcelarskeforum.cz/

Zdali se nám irokez pochlubí jak vyzimoval? A kolik že chová včelstev?

A dokážou ti ostatní sluníčkáři, co mu dávali palce, pochopit nesmyslnou pracnost popsanou v jeho příspěvku? Asi si irokez dělá srandu, protože něco tak složitého si já nechci ani představit, že bych se snad i jen snažil pochopit. To, co popisuje je tak směšné, jako jistěže se dá vyrobit elektřina třením ebonitové tyče liščím ohonem. Já si raděj otočím vypínačem. Tak asi tak.

Mám kámoše, před lety si nakoupil odpařovače a že to bude dělat organicky a bez chemie (jako by kyseliny ve vražedných, v přírodě se nevyskytujících koncentracích nebyly chemií). Zničil si všech 8 vč, už jsem to tu psal. Zjara jsem mu dal jiná vč s tím, že když mě poslechne, nebude mít problém. Navíc je zemědělec a špičky na polích mu kolidují se špičkami u včel a tak vlastně uvítal nemuset se crcat zbytečnýma krav.nama. Od té doby (myslím, že je to 8 let) už neměl jediný úhyn.

Každý kdo jak chce, nač to dělat jednoduše a spolehlivě a vždy s jistotou, když to jde neskutečně pracně s neuvěřitelným týráním včel jen kvůli nějaké sluníčkové demagogii. Jasně. Taky jsem byl radikál a fandil hnutí Brontosaurus. Mě to ale přešlo asi tak ve 14 letech a dneska se za to docela i stydím. Ale ve 14 letech se to dá pochopit a odpustit. Ve 14 ano.

14.4.2021 18:31
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, jako správného sluníčkáře či alternativce mně zajímá především počet včelstev, který zahubím nezodpovědným přístupem okolním včelařům. Tam plním na 120 procent.......
A teď vážně - až přestanete kádrovat a škatulkovat lidi, možná se dočkáte rozumných odpovědí a rozumných debat.

14.4.2021 21:50
tom.50

XXX.XXX.139.241

To nepřestanu, nejde přestat s něčím, s čím jsem nezačal - nekádruju. Škatulkujete se sám svým liberalistickým neomarxismem a dokonce, i když v nadsázce, to víte a děláte to vědomně. A jako dnes všichni mluví s odporem o nacistech a komunistech, přijde doba, že se s odporem bude hovořit o liberalizmu. Slušní lidé si s ním nezadali, všiml jste si?

Chci jen vědět, zda vám po vašem složitém alchymistickém kejklování přežila všechna vč a kolik jich vlastně bylo.

Zopakuju podstané. Děláte vědu z hovadiny, kterou když si přečte návod, zvládne úplně každý, snadno, rychle a bezpečně. A děláte ty nesmysly a neumíte RACIONÁLNĚ vysvětlit proč to děláte, když vaše kejkle jsou tisíckrát zhoubnější pro včely než Amitraz a Gabon. (podrobně na příkladu jsem to tu vysvětlil, ty dávky)

Taky jsem vysvětlil, že v medu není nikdy ani jedna z jmenovaných látek. Předpokládám, že nejíte vejce, nejíte maso a nepijete mléko a nejíte mléčné výrobky. V zemědělské živočišné výrobě se Amitraz používá v neskuterčně vyšších dávkách než u včel. Taky jistě nejíte margaríny a jedlý olej, protože se při pěstování řepky a dalších olejnin používají 7.000 x jedovatější neonikotinoidy než je DDT (i o tom jsem tu psal, nikdo se nijak nevyjádřil). Ty pak nemůžou nebýt ve chlebu a pečivu.
Brambory se stříkají jedy tak účinnými, že v půdě není mandelinka, ale ani nic jiného živého a tak jistě nejíte ani brambory. Co zbývá? Zelenina? Ta ze Španěl a jiných dotovaných západních zemí EU? Myslíte tu zeleninu pěstovanou hydroponicky ve foliákách, co v životě neviděla hlínu ani slunce a je vyhnaná jen čistou chemií? No dobrou chuť irokéz, vědí, že jim nezávidím?

Slovo ratio znamená rozum a tak mi zkuste vysvětlit, proč se vymezujete vůči účinným, státem (i EU) schváleným prostředkům a děláte nesmyslné (neracionální) nesmysly s alternativami. Nemusíte odpovídat, u lidí jako vy je to jen hloupá IRACIONÁLNÍ víra!

Jo, kdybyste to podal, jako že s Amitrazem a Gabonem to umí každej vejr, ale dokázat mít živé a zdravé včely pomocí nesmírně pracných a riskantních kejklů s výsledky podobnými sázkám do loterie, to, že je ta správná frajeřina! Pak jo, to bych pochopil jako soutěživost, že jde o to, dosáhnout stejného efektu nesmyslným a složitým způsobem. Ke kterému není ŽÁDNÝ racionání = rozumný důvod.

Ale víra je víra, já chápu a tak to zapomeňte, věřící se neřídí rozumem, ale vírou. Jen by jejich konání nemělo omezovat a bránit v normálním životě a práci všem, i těm bez víry.

15.4.2021 05:19
irokez

XXX.XXX.198.24

Jste magor - označíte člověka za liberálního neomarxistu jenom pro to, že u včel hledá jinou cestu než vy. Takže když Markéta Šichtařová u vlastních včel použije thymol místo gabonu, je sluníčkářka......Fakt jste magor.

15.4.2021 22:37
tom.50

XXX.XXX.139.241

Ano, primitivové, když jim dojdou argumenty a jsou usvědčeni z hlouposti, začnou oponentovi nadávat. Myslel jsem si to o vás celou dobu, ale čekal jsem až se odkopete sám.

Prostě, RACIONÁLNÍ je to, co je nejjednodušší, nejjlacinější a nejefektivnější a současně nejšetrnější ke včelám. Ale řečeno s klasikem: "Někdo to rád horké" a jinak se říká, že: "proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě."

Tak se konečně pochlubte, kolik vám padlo včelstev? Všechna že? Vyplývá to z vašich příspěvků a i druhý místní hulvát ani nemuká.

O paní Šichtařové nic nevím, tedy nevím, že včelaří. A každý chytrý a kreativní člověk hledá a zkouší a já tu pravdivě popsal, že jsem přišel na zhoubnost kyselin náhodně a uměl jsem pochopit, že doporučovaná KM je právě tou příčinou. Třeba i paní Šichtařová prohlédne a sama zjistí, co je pro ní a její včely nejlepší. A nebo se to naučí od zkušenějších, u ní věřím, že chytrá je na to dost.

Vám přeju u včel úspěch, půjde to i vám, když budete opravdu chtít.
Hlavně vám přeju osvobození od ideologie, to je vždycky svinstvo. A klid, taky jsem jako kluk inklinoval k hnutí Brontosaurus, mě to ale naštěstí přešlo ještě před koncem puberty tak do 14-15 let myslím.

16.4.2021 05:55
irokez

XXX.XXX.198.24

Děkuji za přání. Od ideologicko-politických keců se osvoboďte hlavně vy. Nazývat někoho primitivem, blbcem či podobně je Vaše doména. Každá akce vyvolá reakce, tak se nesnažte sám před sebou obhájit.

16.4.2021 13:27
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

tom.50 napsal(a):
Ano, primitivové, když jim dojdou argumenty a jsou usvědčeni z hlouposti, začnou oponentovi nadávat. Myslel jsem si to o vás celou dobu, ale čekal jsem až se odkopete sám.

Prostě, RACIONÁLNÍ je to, co je nejjednodušší, nejjlacinější a nejefektivnější a současně nejšetrnější ke včelám. Ale řečeno s klasikem: "Někdo to rád horké" a jinak se říká, že: "proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě."

Tak se konečně pochlubte, kolik vám padlo včelstev? Všechna že? Vyplývá to z vašich příspěvků a i druhý místní hulvát ani nemuká.

O paní Šichtařové nic nevím, tedy nevím, že včelaří. A každý chytrý a kreativní člověk hledá a zkouší a já tu pravdivě popsal, že jsem přišel na zhoubnost kyselin náhodně a uměl jsem pochopit, že doporučovaná KM je právě tou příčinou. Třeba i paní Šichtařová prohlédne a sama zjistí, co je pro ní a její včely nejlepší. A nebo se to naučí od zkušenějších, u ní věřím, že chytrá je na to dost.

Vám přeju u včel úspěch, půjde to i vám, když budete opravdu chtít.
Hlavně vám přeju osvobození od ideologie, to je vždycky svinstvo. A klid, taky jsem jako kluk inklinoval k hnutí Brontosaurus, mě to ale naštěstí přešlo ještě před koncem puberty tak do 14-15 let myslím.

Tome, opakuji se, ale agresivita vyjádření, osobní útoky, celou diskusi dehonestují.Opakovaně Vás všechny vyzývám, abyste s tím ustali. Stačí přečít první slova a už se mi nechce dál číst, nemá smyl si mozek zaplňovat osobními útoky a je mi i jedno zda tam je pak i nějaké racio, Nazvat někoho veřejně promitivem nepaří mezi zásady slušného chování. Je to škoda a je mi to líto.

Jitka

18.4.2021 23:25
tom.50

XXX.XXX.139.241

Nacisté odmítali židovskou fyziku a tak židé v USA vymysleli a USA vyrobily jadernou zbraň dřív. Kvůli ideologii nacisté ztratili (naštěstí) náskok, který měli. A skončili v propadlišti.

Vy jste liberál a tak moje rady nečtěte stejně, jako se štítili Němci názorů židů. Je to váš boj. Možná kvůli tomu skončí vaše včely taky v propadlišti, hlavně nezpronevěřit se víře v nechemické alternativní zítřky. Na věčné časy a nikdy jinak!

20.4.2021 05:21
irokez

XXX.XXX.242.136

Bla, bla, bla.......omlouvám se, ale "tom" zneužívá toho, že se jedná o nemoderovanou diskuzi. Po takovém zpolitizovaném komentáři jsou zapomenuty všechny jeho odborné rady.

22.4.2021 23:40
tom.50

XXX.XXX.139.241

Ano, ideologie nad odbornost, přece to říkám. Vše se stále opakuje a lidská stupidita budovatelů květných zítřků, dnes by se asi řeklo zelených zítřků, nezná mezí.

S Grétou na věčné časy a nikdy jinak!! My si tvrdou chemií každoroční úhyny včelstev kazit nedáme!

31.8.2022 07:24
irokez

XXX.XXX.198.24

https://beeinfo.cz/kyselina-mravenci-vs-gabon-flum/ jeden z mnoha popsaných pokusů

31.8.2022 07:26
irokez

XXX.XXX.198.24

31.8.2022 10:48
tom.50

XXX.XXX.139.251

K prvnímu odkazu.

Beeinfo já nebudu číst, nedávno jsem se ke kvalitě tohoto vyjádřil. To je jedna rovina.

Jiná rovina je, proč týrat včely KM? Důvod? A tím je u kyselinářů Víra, že stotisíckrát větší dávka SYNTETICKÉ kyseliny působící svou zhoubu několik dníje pro včely šetrnější než nepatrná dávka jiné syntetické chemikálie aplikovaná dvě hodiny u Amitrazu a nebo dotykový jed aplikiovaný sice měsíc, ale to proto, že jedu přijde na jednu včelu asi stotisíckrát méně než kyseliny a hlavně se destičky musí každá včela dotknout. Uměl by někdo spočítat kolik na váhu dostane třeba 20.000 včel jednoho prudkého jedu působícího okamžitě, jakým je KM nebo Šťavelová a kolik dostane u "tvrdé chemie", která nepůsobí tak prudce a zhoubně?

A kdo proboha nazval nepatrné dávky SCHVÁLENÝCH léčiv, která se v medu nedají najít, tvrdou chemií, když kyselina je nebezpečná i pro člověka a o KŠ ani nemluvě?

Dovolím si zmínku o svém letošním léčení. Písmena R a K jsou začáteční písmena názvů lokalit kde stanoviště jsou, nic jiného to neznamená.

Ze 47 vč na dvou stanovištích dostalo Gabon mezi 1.8 - 20.8. na stan R z 22 13 a na stan K ze 25 19 jako první léčbu v tomto roce. A to naprosto nahodile bez jakéhokoli systému. Zbytek vč už nedostane ani Gabon a ani nic jiného a až po 10.10. dostanou všechna vč Varidol fumigací a fumigace bude jedna a vč musí být bez plodu. Takto jsme se domluvili s kolegou, který je systematičtější než já a ten Gabon aplikoval u 2/3 a u třetiny jedné nedal nic. Kyseliny samozřejmě nepoužíváne už mnoho let.

Proč tento pokus. Po fumigaci vloni u mě spadlo nějaké množství roztočů, u 3 vč 200-350, u jednoho vč snad 400, nepočítal jsem je. Myslel jsem si, že to bylo příliš časným podáním, ano, to není překlep a opakuju PŘÍLIŠ ČASNOU APLIKACÍ GABONU a sice tato 3 vč dostala Gabon hned 1.8.2021. Žádní roztoči nespadli tam kam přišel Gabon v prvním týdnu září a kam přišel v polovině srpna spadlo 3-5, ale až do asi 30 ks (jediné 55 a to jsem počítal) a to v přímé úměře čím dřív vč dostala Gabon, tím víc VD spadlo.

Jednou tu začátek napsal, že když by svým vč nedal do poloviny července KM, prvního srpna by neměl co léčit. Tím lakonicky a hyperstručně popsal praxi drtivé většiny kyselinářů.

Ale, je tu jedno obrovské ALE! Kolega mi koncem července volal, že přišel o jedno vč "vytracením" a tedy asi na CCD. To by úplně zrušilo mojí empirickou a zatím funkční metodu a byl by to důkaz toho, že jsem měl já a i mí kolegové u více než 100 vč na 5 stan + jeden kolega na Moravě se 70 vč pouhé štěstí a že zdraví našich vč nebylo metodou a úlem, ale prostým lidským štěstím. Protože ale tolik štěstí v životě nikdy v ničem nebývá, nechtěl jsem věřit.

Zkrátím to. Ten kolega s úhynem JEDINÉHO VČ na CCD měl to jedno vč na 3 nástavcích Lysoně, kde není možnost kombinace s NN našeho půdorysu a taky má Lysoň hloupé falce a tudíž k němu náš NN dát nejde. Pan kolega pokusničí a holt se potřeboval přesvědčit sám na sobě, že je prostě míra 24, ještě k tomu nečtvercový úl a ještě k tomu jen s jedinou výškou rámku, příčinou zhouby českého včelařství ve smyslu velkého zamoření VD a v důsledku toho velkých úhynů vč.
Jasně, silná slova, OK, malinko, ale ne moc jsem to přehnal. Jediný případ nic nedokazuje a kolega je jen z jedné míry v jednom úle vyléčený. A tudíž za své už nebude pokusničit ve smyslu ne, že se vzdá míry 24, vzdá se Lysoně! A včelařit s touto mírou bude vedle míry 39x30x11 mojí provozní metodou Dadantsystému s chovem trubců pod VN v tzv. TL a porovnávat dál. A rok co rok se přesvědčovat, že to i s mírou nižší než 30 sice jde, ale víc se to rojí, je s tím dvojnásob práce, protože jedna bedna pro plod málo, dvě moc.

Z uvedeného vyplývá, že prostě používání kyselin nemá žádné ROZUMNÉ odůvodnění a že se v podmínkách ČR dají úspěšně chovat včely s nepatrným léčením.

Naše léčení, poněkolikáté, zopakuju:

koncem léta na jeden měsíc Gabon

po 10.10. jedna fumigace Varidolem

mezi 5-20.12- acetonový aerosol Varidolem

To je všechno, nic víc. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Jen snad, že v zimní měli jsme měl roky nulu, vloni na jednom stan 2 ks od všech vč a na druhém 3 ks VD od 25 vč a záložních matek.

Kolegovi irokez se omlouvám, ale nebudu se zdržovat něčími zkušenostmi s typem léčby, který neprovozuju a provozovat nezačnu a tudíž je to pro mě ztráta času. Hodně mi to připomíná velký vědecký spor křesťanských teologů, kteří někdy v raném nověku vědecky bádali nad tím, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Já na takové věci vážně nemám čas a hlavně nemám na to psychickou sílu. A to nemyslím jako psměch věřícím. Tím chci říct, že jestli vůbec existují andělé, tak mě je úplně jedno kolik se jich vejde na špičku jehly, protože nechápu, k čemu by byli takoví andělé dobří, páč já anděly na nic nepotřebuju a už vůbec ne na hrotu jehly! Proto mě vůbec nezajímají předpotopní způsoby likvidace VD kyselinami a zkušenosti kyselinářů, protože já a se mnou všichni, kdo si dali říct, jsme navzdory mejnstrýmu už pokročili dál. Protože netěžím med z plástů, ve kterých by mohla být rezidua tvrdé chemie, není žádný smysluplný důvod vyhýbat se Amitrazu, Flumu a dalším syntetickým přípravkům.

Jde totiž o tohle. Jestli se zhroutí průmysl natolik, že nebude k dispozici Amitraz, Flum a další tvrdá chemie, nebude ani kyselina mravenčí v tak vražedné koncentraci, protože je to ryze syntetický šmejd, který se v přírodě v té koncentraci nikde nevyskytuje a nebude k mání taky přece!!!! Proto je nutné hledat způsoby, jak se chemii té i oné vyhnout. Kyselinám se lze vyhnout hned a úplně, tvrdé chemii zatím ne úplně. To je celé.

31.8.2022 13:51
začátek

XXX.XXX.4.22

Z uvedeného vyplývá, že prostě používání kyselin nemá žádné ROZUMNÉ odůvodnění a že se v podmínkách ČR dají úspěšně chovat včely s nepatrným léčením. A tomu fakt věříte?

;;;;;;

31.8.2022 16:55
tom.50

XXX.XXX.139.251

Měl byste uvádět citaci třeba kurzivou a co k tomu potíte sám běžným písmem.

Vaše včelařské kvality odsud už znám. A já tomu ne že věřím, já to tak dělám. Zkuste to taky, ale ještě upozorním, že nesmíte včelám dát nikdy žádné škrobové sra.ky, nesmíte převěšovat plod, zebrovat a vytáčet staré černé jnusné rámky a podobné věci a i u SS musí být česno u strany. Vy to ani nezkusíte a tvrdíte že lžu. Svatá prostoto!

Dělejte si to jak chcete, patříte k těm, co si říct nedají a komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Lidem jako vy začátek moje články určené nejsou, vy vůbec netušíte o čem je řeč a vám vyhovují videa kde nemusíte myslet, viďte. Zůstaňte při tom, to bude pro vás nejlepší.

31.8.2022 18:19
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, čtěte a nečtěte si co chcete, odkazy jsem sem dal jako zdroj informací pro další včelaře. A jen tak na okraj poznamenám, že vaše škatulkování a protivení si informací vás ochuzuje například o zjištění beeinfo, že kyselina u něho byla neúčinná a gabon mu účinkoval.

31.8.2022 21:16
tom.50

XXX.XXX.139.251

Děkuju vám za rady, mám za to, že je nějak moc nepotřebuju. Hlavně ne títmo stylem a zdroje si s vaším dovolením nebo bez něj budu vybírat sám.

Mě beeinfo nějak nesedělo a viděl jsem tam nějaké nesmysly a tudíž už úplně cokoli z tohoto zdroje je pro mě nevěrohodné. Nicméně děkuju vám.

Dovolím si ale beeinfo zpochybnit v tom, že by nefungovala KM. Ta funguje na VD vždycky, bohužel se KM taky někdy dají zabít včely a vždycky se poškodí. Takže vidíte, že jsem se nespletl, že beeinfo je divný zdroj.

Pro začátečníky.

Na konci ósmdesátek a celé devadesátky tady velmi zlobilo zvápenatění. Pak jpřišel Formidol a já ho zpočátku používal a netušil nic špatného o KM, když jí Dol a další tak vychvalovali. Vápno zmizelo a já mám za to, že to byl jakýsi vedlejší, celkem pozitivní a ne úplně očekávaný účinek. Po asi 7 letech nepoužívání KM se mi vápno sem tam objevuje a já mám za to, že to je absencí "léčby" KM u mě.

Pro začátečníky zopakuju jak jsem přišel na to, že je KM špatně.

Změnili Formidol, místo šikovných plochých destiček udělali kra.inu. Nemám rád změny, jsem velmi konzervativní. Podle návodu to je udělané na zavěšení navlečené ha prázdnou HL. Jo, ale do nástavku vysokého 24, do 15 to nešlo zavěsit. Tak moc jsem se rozzuřil, že jsem nedokázal rozumně uvažovat a přiznám se, že mě nenapadlo prostě obal propíchnout hřebíkem a zvěsit mezi rámky. Polovinu z asi 40 vč jsem měl hotovou, pro ně jsem měl ještě plochý elegantní (rok starý) Formidol. A nový mi tam nešel, vzteky jsem s tím praštil s tím, že holt asi polovička vč ten šmejd nedostane. Dělal jsem stanoviště z jednoho konce a věděl jsem přesně kde jsem s tím praštil a odkud už Formidol nebyl.

Příští rok mě čekal doslova šok! Ta půlka vč, kam Formidol nepřišel, dala skoro dvojnásobek medu! Vč byla od předjaří očividně lepší, vitálnější, snaživější. OK, možná je to jen náhoda, řekl jsem si.

Další rok jsem aplikoval Formidol sudým, lichá zůstala bez KM. Opět stejný výsledek, téměř dvojnásobek medu u lichých. Tk to nemohlo být tím, že na půlce pozemku jsou nějaké geopatogenní zóny a na druhé ne.
Pak si kamarád odpařovači na KM Nasenheider (snad to nekomolím) zabil 6 vč z 8 hned, zbylá dvě přežila zimu bez matek v žalostném stavu. Dal jsem mu vč jiná s tím, že ještě někdy dá KM a nedám mu už nic!

Od té doby mě nikdo a nic nepřesvědčí abych tenhle šmejd svým včelám dal!

31.8.2022 21:27
irokez

XXX.XXX.198.24

PRO ZAČÁTEČNÍKY: hledejte více zdrojů informací, co funguje jednomu včelaři, nemusí fungovat druhému. Neexistuje metodika či postup, který bude fungovat na 100%. Kdyby to tak bylo, včelařili by v naší republice všichni stejně.

31.8.2022 21:34
tom.50

XXX.XXX.139.251

Ono to tak je a některé věci budou fungovat vždy a každému a všude, tedy s Kraňkou nebo BF v našich podmínkách. Ale jsou irokézi, začátkové a jiní...
A ti si zaboha říct nedají aby to aspoň zkusili u významné části svých vč jinak.

Ale jinak s vámi musím souhlasit, začátečníci hledejte i jiné zdroje a zkoušejte to i ono a hlavně se naučte využívat všechn patálií a negativ, která se vám přihodí. Naučte se pozorovat a uvažovat. Případně se ptejte, hned.

irokez

Někdy je s vámi možné i souhlasit.

1.9.2022 20:02
Tomáš R

XXX.XXX.34.66

Víte, nejsem kovaný včelař, co včelaří spoustu let, ale zkušenost s kyselinou mravenčí mám jednu:
Loni jsem polovině včelstev dal Formidol- odparné desky či jak to nazvat. Dal jsem si pozor na počasí, udělal vše podle návodu. Včelstva ošetřená Formidolem byla výrazně slabší proti těm, co dostala jiné ošetření. Přežila ale všechna.Letos jsem použil Formidol u jediného včelstva a to určitě naposledy. Jednalo se o včelstvo -místní směs, ještě možná trochu s linií Singer. Včelstvo v ležanu, na míře 39x30, bez problémů cca 5 let. Letos sem u nich našel víc VD a byly takříkajíc bez jiskry. Tak tedy Formidol a teď to vypadá, že možná bude po včelstvu. Uvidíme, ale i p.Klíma říká, že kyselina mravenčí zjevně nemocné včely dorazí a tedy možná tam byl problém, ale možná taky že jsemje tím zničil. Každopádně takhle se "léčit" do budouca nechystám .
Ještě k linii Siger a video prezentacím p. Špavora- víte, ona každá linie a každé stanoviště má své pro a proti. Neříkám, že se mu nemůže se Singer dařit skvěle, ale u mě je to se Singer tak, že co donesly , takříkajíc proplodovaly a k tomu je jaksi nepotřebuji. Takže po vyzkoušení tuhle linii už ne a po zkušenostech s jinými matkami věhlasných chovatelů musím říct, že nejlepší byly Vigor od p. Peška a hned po nich místní prokřížená směs.Od loňska zkoušíme s kolegou linii Sklenár, různé kmeny, ale musím po pravdě říct, že mě zatím nenadchla. Ještě jim samozřejmě dám šanci, ale možná platí jako u ostatního-Kde se kdo zrodí, tam se i hodí.Jen můj názor

Přidejte reakci

Přidat smajlík