Přeložení včel do včelína.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2021 13:48
horal

XXX.XXX.13.26

Zdravím přátelé. Mám patery včelstva venku na stojanu a hned vedle stojí prázdný dřevěný včelín pro deset včelstev. Chtěl bych přesunout tihle včelstva dovnitř. Včely se zatím párkrát proletěli, ale momentálně nelétají je chladno. Mám radši počkat do podzimu, anebo to nebude mít velký vliv na včely?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2021 14:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně bych na nic nečekal, teď je vhodná doba

7.3.2021 15:25
chovatel

XXX.XXX.85.12

Ano, čím dříve, tím lépe.

7.3.2021 15:56
Tomáš R

XXX.XXX.36.137

Souhlasím, taky bych je přestěhoval, jen na původním místě nesmí nic zbýt, podstavec, trámky, cihly, prostě nic. Jinak se tam budou včely pořád motat.Taky sem v uplynulém týdnu dvě včelstva přemisťoval

7.3.2021 16:21
horal

XXX.XXX.13.26

Díky, zítra jdu na to.

7.3.2021 21:01
začátek

XXX.XXX.4.22

Nesmí mrznout,jinak hrozí,že při ťuknutí s ůlem spadnou a nebudou mít sílu se vrátit.Včelín je dobrý pokud je prostorný.Já preferuju ůly na venku a včelín nechat na věci,případně na medování.

7.3.2021 22:53
tom.50

XXX.XXX.139.241

S tím umím souhlasit jen v případě, že úly jsou většinu dne (nejlépe pořád) ve stínu. Navíc nemuset snímat střechy a mít možnost včelařit i když prší není k zahození. Pro malý počet vč je včelín velmi dobrá volba. Tedy pokud je tam dobře vidět.

Správná připomínka k přemístění je i ten mráz, mělo by být aspoň 5-8 nad nulou a taky zlikvidovat na původním místě vše jak píše TomášR.

Ještě pro jistotu jednu fintu. Teď není žádná tráva, ale je dobré, když se musí přemístit vč v létě, vždy se to dělá večer, opřít o česna třeba kopřivové "pruty" tak, aby mezi nimi bylo asi 4-8 cm a nechat tomu listy. Včely ráno vyrazí a narazí na tu "trávu" (nebo nějaké větvičky s listím zavěsit od stříšek, lepší je ale opřít něco od země). To včely nečekají, často je to srazí na zem a nebo jim to prostě vadí a přinutí je se v letu otočit a prohlídnout si tu překážku a tím se zorientují a zafixují si nové místo. Během dne kpřivové pruty (nebo něco podobného) zvadne, uschne a samo se skácí a při větším provoze už nevadí.
Teď v předjaří bych o česna opřel nějaké latičky či větvičky z prořezávěk stromů a podobně, v podobné rozteči a protože to samo nezvadne a neodpadne, tak to po obědě nebo druhý den odstranit. Pak je absolutní jistota, že se žádné včely neztratí. Protože jak říkávali staří, když jsem byl dítě, v této době je každé včely škoda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík