Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2021 09:13
začátek

XXX.XXX.4.22

Koupil jsem vařák na vosk 8000 Kč, ale pro získání dotace potřebuji alespoň 20000 Kč.
Přidal by se někdo?

17.3.2021 22:22
tom.50

XXX.XXX.139.241

Určitě rady nepotřebujete. Ale koupil jste špatný vařák, blbý systém, nenapařuje, nemá "dvojí vodu". Toto je ukrajinský systém.

Měl jste opravit ten, co jste sem dával jak mu urezlo dno.

Dejte mi ho, dám si ho za pětikilo spravit, nebo je už vyhozený? Z komunistického stačilo vylévat vodu a hlavně i v napařovači používat jen dešťovku, v té není nic co by vyvolalo korozi. Před časem jsem tu psal o tom (a dělali tu ze mě b.ba - jakýsi profesor) jak se nesmí používat voda ze studně...

17.3.2021 22:41
tom.50

XXX.XXX.139.241

Nejen, že může zničit vosk. Určitě studniční voda zničí vařák (když není antikorový a to staré nebyly).

Tento, co jste koupil, má asi pěttinovou produktivitu práce a spíš ještě mnohem nižší.
Škoda že jste se nezeptal...

17.3.2021 23:24
začátek

XXX.XXX.4.22

No byl nejlacinější je na el. a ještě tento týden ho prubnu.Jednu vadu měl a to dodané filtrační sáčky,ale to je vyřešené,Opravdu je z Ukrajiny a je robustní tak mě asi přežije.Použiju ho jen jako filtr a lis .Vosk rozvařuju na plynu ve velkém hrnci(prádelní) .Naleju do vařáku a při plném sáčku lisuju,Vosk by měl stoupat vzhůru a v horní třetině je výpustný kohout tim poteče vosk do připravené nádoby,Termostat by měl udržovat 90 C.Starý vařák je neopravitelný.Tedy musela by se udělat nová nádoba a odhad byl 5000Kč.

18.3.2021 01:19
tom.50

XXX.XXX.139.241

Oprava sice 5.000, ale plně funkční věc. Na tom vašem nedocílíte dobré výtěžnosti za rozumný čas. Jo a přiletování nového vnějšího dna a třeba i spodní poloviny hrnce nemůže stát 5 táců, max do tisícovky a to by byl řemeslník dobře zaplacený. Protože vnějšek je pozink je to za babku, vnitřek ale pocín a to by mohl být trochu problém.

Mám ten komunistický, co jste odepsal. Ve dvouplášti se vaří voda a nahoře jde do prostoru s košem jen pára. Taky vyvářím celé rámky v 50 l hrnci a rozvařenou břečku přelévám fankou (vojenskou obří sběračkou) do vařáku, kde se ale voda z dvoupláště nemísí s vodou s voskem a v tom je ten stěžejní rozdíl.

Hlavně ale jde o výtěžnost za rozumný čas. Mezistěn pro 39x24 od dobrého výrobce musí být do kila asi 14,5 -15,5 a tudíž je v 15 starých plástech vklad kilo vosku a vy musíte vytěžit asi o min 60-65% víc. Polopatě. Z 15 starých černých rámků (plástů) musíte vytěžit nejméně 1,6, spíš ale 1,65 kg vosku.

Vařím celé rámky (současně je to dezinfikuje proti všemu kromě MVP). Vyvaření jednoho rámku trvá asi 2-3 minuty pokud v něm nejsou zásoby. Rámek je tak čistý, že se mu po uschnutí jen vypnou drátky (a někdy to ani není potřeba). Do otevřeného vařáku do spešl sáčku leju "břečku" a protože se v dvouplášti vaří voda, nic nestydne. Po nalití břečky z asi 10 rámků sáček zakroutím a nasadím dekl tak, aby se disk nedotýkal naplněného sáčku, ze kterého kontinuálně vytéká voda s voskem. Protože je dekl studený, utáhnu šrouby a počkám asi 5-8 minut, než se tlačný disk a lisový šroub ohřeje. Mezitím vařím postupně rámky. Po ohřátí litinového vršku vařáku s tlačným diskem (nepřestal se vařit) s citem utáhnu šroub, postupně přitahuju, trvá to tak 2-4 minuty. Povolím a nechám vše opět napařit tak 3 minuty (možná 5) a mezitím vyvařím další rámek nebo několik. Pak opět utáhnu šroub, zase s citem abych neutrhnul dno dvoupláště - vše je jen letované cínem. Pak vylisuju finálně. Cyklus trvá asi max 40 minut, spíš méně (popravdě jsem to nestopoval). Voda s voskem vytéká do 10 l kýble a vejdou se asi 2,5 až 3 cykly, tedy pak jsou z toho koláče asi 2-3,5 kilo podle toho jak staré plásty to byly.

Zanedlouho budu vyvářet a stopnu to přesně a dám to sem. Myslím, že za 4-5 hodin se v klídku pomalinku dá vyvařit asi 10-15 kilo vosku. Samosebou víčka a panenské jde jak když hřmí! Tím začínám abych měl úplně čistý vosk ženským na kosmetiku a nebo kámošovi výrobci luxusních kozích sýrů (nějak se do toho ten sýr balí, nevím jak přesně).

Dřív jsem lis utahoval co to šlo (a utrhnul jsem dno dvoupláště a opravu zvládnul až čtvrtý řemeslník) a vytěžil jsem asi o 1-2% víc, tedy zanedbatelně. Je dobré vařák šetřit. Používat na vše jen dešťovku (nebo z potoka) a po práci po zchladnutí vodu z vařáku úplně vylít.

Jediné co komunistickému vařáku (pařáku) chybí je vodoznak, voda ve dvoulášti v podobě páry ubývá a musí se to hlídat. Vařák stojí na jednoplotynkáči na elektřinu, pod hrncem topím velkým hořákem na propad-butan. Vše je laciné, improvizované z věcí "co dům dal".

19.3.2021 17:57
začátek

XXX.XXX.4.22

Tak jsem ho dnes prubnul a dobrý,jen jsem si myslel,že lis bude výkonější.Vyvařil jsem 100 rámků,ale sluneční tavidlo je lepší,rozvařím v hrnci jen vosk a proleju u vody zdržuje to čištění rámků.Dávám půl hrnce vody a vyvařim tolik kolik se vejde,dnes 2 hrnce a zítra po vychlazení uvidim kolik .Jinak to dělalo 2 vařáky.Jo a teplota na nule,tak jsem přes vařák hodil hadr a šlo to jako po másle Nakonec toho bylo 9kg.Jo a vařím vodou ze studny,mám kopanou kamenou 6m hlubokou a 3m širokou a voda na vosk se používá déle než si pamatuju.Používám i do akvárka a rybky jsou spokojené.

Přidejte reakci

Přidat smajlík