Už nejméně deset dní včely neslídí, dá se v nich snadno a pohodlně pracovat. Při dnešní procházce v lese (houby tu nerostou) jsem s údivem objevil silný nálet včel na jedle ve věku asi 50 let, tedy žádné mlází, ale vzrostlé stromy.
Minulý týden jsem u několika vč zjistil, že jim při ometrání stříká sladina z plástů.
Ne všechna vč jsou ochotná sbírat medovici - to by bylo na jiné téma a tak i když jsou všechna krmená více méně stejně, ta, co medovici využívat umí jsou překrmená, lidově se říká že ulitá. Tak už vím důvod.
Díky vysoké míře 30 a u 24 mám nad VN ještě NN 15, nic nehrozí i kdyby to byla melecitóza.
Sedláček si stěžuje že má melecitózu https://www.youtube.com/watch?v=tnEAEOVuL4U
No ano.
Od A do Z to dělá pan Sedláček, jak to říct eufemisticky, řekněme jinak.
V životě bych včelám nedal invert!
V životě bych s ničím netřískal jako on abych otřásl včely a ani z jiného důvodu. Jasně, nemám jich několik set, ale jen 50.
Nikdy bych nedával matku do izolátoru a už vůbec na celou zimu!
Dá se nemít ve vč žádný zavíčkovaný plod do 5, natož po 10 října bez jakýchkoli izolátorů či jiíných kejklů a tak všechna čuda ś izolací matky, pokud by se včelstva vedla během sezony spávně, nejsou potřeba. Zdá se, že je pan Sedláček velmi pracovitý člověk.
Mluví o jakémsi prohazování nástavků a já jen žasnu, kolik si umí pan Sedláček navymýšlet nesmyslné práce. Třeba, přehazuje nástavky proč jako? Prostě v půlce září dám NN, co byl nad VN od cca 15-20 července pod něj a to je celé, víc nelaboruju a bude tam až do rozkvětu třešní a pod ním bude původní tlumič, kterému pan Sedláček říká POLštář. není nad to nemuset to hlídat před hlodavci a zavíječem, včely se o to postarají nejlíp.
Ale hlavně. Přijde mi zvláštní hořekovat nad tím, když je snůška. Kdyby pan Sedláček nakrmil CUKREM koncem července a nejdéle do konce srpna ÚPLNĚ dokrmil, neměl by 9 září problém.
Jestli mu nosí do nejspodnějšího nízkého nástavku a on ho odebírá, neumím v tom najít sebemenší ratio či logiku. Ve spodních nástavcích pod VN vadí melecitóza čemu?
Polopatě. Ubrat včelstvům prostor s úmyslem, aby neměly kam nosit, je přesně ten jeden ze stresů, kvůli kterým "nevysvětlitelně" hynou včelstva zdánlivě na něco jiného, třeba na CCD či jiné.
odpověď pro pány začátek a nihilo
Prostě někdo (abych nejmenoval - chytřejší bude vědět) se chová ke včelám nehumánně (ne od slova humus začátek, ale od slova humanita = lidskost), navíc kr.viny krafe on.
Na něco zapomínáte. Malíř jako malíř? Tedy jako by začátek ani nihilo nechápali rozdíl mezi akademickým malířem umělcem a malířem pokojů. Oba jsou malíři, ale každý přece jen maluje jinak. I když je pravda, že "díla" některých akademiků jsou ohavná na rozdíl od hezky vymalované třeba kuchyně, ale to by byl jiný příběh.
A že je krmení inverty legální a vytáčení rámků se zbytky zimních zásob také a zrovna tak třískání s nástavky a drcení včel? No ano, je. K tomu bych připodotknul výrok nedávno zesnulého hraběte Šternberka o některých legálních věcech kolem nás. Hrabě říká něco v tomto smyslu: Ano, na světě je spousta legálních věcí, které ale slušní lidé nedělají. No a já si tedy víc vážím názorů aristokrata než vašich nebo velkovčelařových, s vaším dovolením. Tvrdím, že se včelami se, jak prezentuje video, nezachází, přesněji takoví lidé, jak je popsal hrabě, by se tak ke včelám nikdy nechovali.
Stran porovnání vzdělání v oboru včelařství mého a vašeho nechám na posouzení každého kdo to tu čte.
A pane začátek, že se vám zdá, že já ani včelař nejsem mě opravdu nepřekvapuje.
Sedláček nikomu nenutí co má dělat,jen ukazuje možnosti,ale Tom je jiný a při tom včelaří podobně s jeho bylinou přepážkou,vlastně tvoří optimalizované plodiště a rámkovou míru používá skoro stejnou,kdo to ale nedělá jako on,tak je (blbec). Jinak tady jsou taky slušné rady + váha. https://biouly.cz/?gclid=EAIaIQobChMIsPiBkY-r8wIVTO7tCh27ZAcsEAAYAiAAEgJNLvD_BwE
Ta přepážka je Blinova. A je mi jedno, kdo jak podle koho včelaří, jenom vím, že Tom je včelař a ne že ne. Pokud jde o nucení nenucení, ke včelaření podle jejich metodiky vás nutí i Bioúly či Sedláček, jen to dělají chytřeji. Navíc si tím šikovně budují síť odběratelů. Každý děláme, co umíme.
irokez
Děkuju vám. On pan začátek sice asi včely drží, ale co si myslet o jeho odborné zdatnosti když předjarnímu zužování říká optimalizované plodiště. Já ani nevím, kdo tu hloupost vymyslel, ale OP je vlastně omezování matky. Taky jsem omezoval matky, tak do roku 1990 tu část vč, co jsem měl ve starých univerzálech a stropovácích, oboje s pevným dnem. S nástavkáči jsem experimentoval. Abych mohl něco porovnávat, musel jsem v tom mít několik let včely. Až kdokoli, kdo sem chodí, vyzkouší tolik úlů, rámkových měr a provozních metod, ten mě může posuzovat.
Tihle na to, co jsme my dělali dávno, přišli teď. Sedláčkův polštář jsem objevil já před rokem 1986 (rok Černobylu, shodou náhod) a říkal jsem mu tlumič. Jen Sedláčkův název (narazil jsem na něj před pár lety ve Včelařství) se mi líbil víc, protože polštář taky tlumí nárazy, jak snůšky, tak pylu a co tihle netuší, taky nárazy chladu a další nárazy, ale to si zatím nechám pro sebe.
Kdo byl Blinov většina dnešních včelařů i "včelařů" netuší a taky netuší kdy ten Rus žil a netuší proč zužování vymyslel. Taky nezná ostatní základní pojmosloví. A takových je většina, tím si buďte jistý.
Na druhou stranu, díky Bohu za každého včelaře, nědo i prozře. Většina mladých dnes umí jen sledovat videa a nevědí, že koukáním na net se ještě nikdo nevzdělal, že vzdělání je celoživotní zájem, učení a dřina. A hlavně, že do internetu musel někdo vzdělaný ty informace dát.
Asi jsem tu o tom, jak jsem, pravda, díky inspiraci Jindřicha Boháče a jeho prací, přišel s nápadem dávat NN pov VN. Je to přirozený vývoj, ve stejné době na totéž přišel Ing. Řeháček, tehdejší učitel z Nasavrk a praktikoval to aniž bych o tom já měl tušení.
Málokdo čte staré příspěvky kohkoli a ne jen ty moje a tak o tom, co je tlumič a jak jsem na něj přišel, přesněji na využití melecitózy (tlumič jsem vymyslel a vyzkoušel dřív) založím vlákno.
Pak bude možné pochopit můj odsudek páně Sedláčkova hořekování když včely nosí med. To je rovina odborná. Pak je tu rovina lidská a jeho zacházení se včelami. Já se nestotožním s ničím u pana Sedláčka, stará škola holt.
irokez
napsal(a):
Ta přepážka je Blinova. A je mi jedno, kdo jak podle koho včelaří, jenom vím, že Tom je včelař a ne že ne. Pokud jde o nucení nenucení, ke včelaření podle jejich metodiky vás nutí i Bioúly či Sedláček, jen to dělají chytřeji. Navíc si tím šikovně budují síť odběratelů. Každý děláme, co umíme.
Ano je to byznys ,ale tady na IF se moc nedozvíte i když mezi slepými je tu jednooký králem.
Pan Sedláček je velkovčelař a jeho byznis jsou včely a vše okolo včel. Vzhledem k množství včelstev nemůže věnovat na každém úlu tolik času jako včelař mající zlomek jseho včelstev. Jeho videa jsou inspirující a poučná.
Bio úly - také pěkná videa, pro mně inspirující - chov matek,tvorba oddělků, výroba plemenáčků.
Tom 50 je pro mne inspirující a zde na FAUNĚ jediný popsal kompletně svůj chov včel, což mi velice pomohlo v mém začátku včelaření. Dle jeho názoru jsem si vyrobil úly DADANT BLATT, zakoupil oddělky a přežil první zimu, a s rozšířeným počtem včelstev se připravuji na další zimu.
Každý pracuje se včelami dle svých schopností, znalostí a požadavkem co od včel chce.
irokez
napsal(a):
Zajímavé. Nechápu potom, proč to tady navštěvujete.
Víte komu se u karet říká kibic?
Ale jen ho nechte, třeba to někdy pochopí i on.
Víte, ono na každého jednou dojde a já si počkám. Nečekaně jsem se už u pana začátek dočkal.
Kdysi jsem tu v začátcích napsal, že jestli mám mít jistotu, že nezkazím vosk, musím použít jedině vodu měkkou povrchovou, z potoka či rybníka, nebo z pod okapu, jen ne studniční. Pan začátek aspoň není arogantní, namachrovaný a sprostý jako jiný pán, který mě označil za tupce, neboť on vyváří vosk ve vodě studniční (nejspíš tam má povrchovku a neví o tom) a tedy že já prý kecám kra.iny a machruju, protože už jeho otec vyvářel vosk ve vodě z jejich studně a vždy ok. No a kdo se nepostavil za stejný názor namachrovaného pána než začátek. Ok, přežil jsem horší věci.
Psal jsem do vlákna o výtěžnosti těžby vosku, myslím jiného, o efektivnosti parních napařovačů a slunečních nesmyslů, ve srovnání s prastarým komunistickým vařákem s tím, že je to nejefektivnější a nejhospodárnější způsob s absolutně nejvyšší výtěžností. A začátek dal fotky, jak ten jeho dosloužil, protože mu "uhnilo" dno, neboli urezlo. No a kdyby dával do vařáku vodu měkkou, tedy z okapu, rybníka nebo potoka, vařák by mu sloužil, když ne do skonání věků, do konce jeho včelaření stoprocentně. Ono stačí myslet a jak se říká v jedné TV reklamě: "vodní kámen, to je prevít, ten vám zničil"{/i}, v tomto případě ne pračku, ale starý dobrý vařák, který by v rukou chytrého člověka sloužil velmi dlouho a naprosto spolehlivě.
Totiž, nebeské závody na zpracování obilí, řízené napřirozenou bytostí, sice pracují celkem pomalu a ne příliš efektivně, to je však plně vyváženo naprostou spolehlivostí A tak ono i na pana začátek jistě taky dojde. Opět, chtělo by se dodat.
Na druhou stranu oponent je vždy potřeba a díky za něj ne?
začátek
napsal(a):
Ano je to byznys ,ale tady na IF se moc nedozvíte i když mezi slepými je tu jednooký králem.
No já se snažím aby se tu dozvěděl každý kdo chce ode mě úplně všechno. Ovšem to musí mít dotyčný v hlavě správný obsah, piliny to absorbují špatně. Tedy vůbec, mám za to.
Ono stačí číst celé moje příspěvky a případně se zeptat. Nechápu, proč se dotyční stydí zeptat veřejně a píší jen SZ, asi nestojí o rýpání "pilinářů" a tomu snad i rozumím. Každému kdo mi napíše ochotně a detailně odpovím a snažím se pomoci. Škoda, že to nemůžou číst i ostatní. Drtivá většina starých včelařů svoje know-how, nechápu proč, nějak tají a chytří začátečníci jsou vděční, když jim někdo zkušený objasní proč něco dělat nějakým způsobem a proč něco nedělat nikdy.
Každý jsme jiný, že pane začátek? A děkuju vám za vaše harávky.
Dobrý den , přesně, jak píše Jari, p. Sedláček je možná velko-včelař, ale musíte mít na zřeteli, že jako prodejce má zájem i na reklamě svých produktů a to od různých potravinových doplňků pro včely s pylem , nebo bez po různé metodiky, vyžadující sledování jeho videí. Nevím , jak na koho, na mě p. Sedláček nepůsobí nijak zvlášť, hlavně když si u většiny video snímků neoblékne ani košili. To videa od p. Špavora- Bioúly jsou na jiné úrovni, aspoň pro mě, i když jako výrobce včelařských věcí se samozřejmě nezapře , ale tomu to i odpustím. Prostě je mi sympatičtější. No a potom příspěvky Tom 50.- Tom 50 nám tu i bez videa předkládá ucelenou metodiku ošetřování včel včetně svých životních zkušeností a jak říkají moudří- jen blb by se nepoučil z cizích zkušeností. Osobně vedu včely podle jeho rad už několik roků a i když je stále co vylepšovat, jak sám říká, pro včely i včelaře je metodika jednoduchá a včelám svědčí. Jeho slova o nulových úhynech nejsou chvástavá, jen konstatování skutečnosti, jeho metodiku si každý může vyzkoušet, nic za to nedá a ověřit si jeho zkušenosti v praxi. Já to udělal a nejen já, nelituji, osvědčila se na 100 %. Zkuste a dejte sem zkušenosti po roce, po dvou .
Děkuju, jenže jde jen o to, zda nemít úhyny je skutečně cíl většiny. Mám za to, že se prostě zvyklo rovnou plánovat nějaké % ztrát a jede se dál a myslí se, že úhyny jsou normální. NO NEJSOU!!!!!!!!
Kdo mě zná a viděl to u mě, viděl, kromě jiného, nulové úhyny. Jde to a basta! A když to jde mě, musí to jít každému!
Tedy když si dá říct.
Vysvětlím nesečtělým. Otakar Brenner ještě před r. 1960 v nějaké knize napsal, že předem plánovat ztráty, on psal doslova 20%, je zhůvěřilé a že lze chovat včely úplně beze ztrát. Tvrdí, že to je stejně zcestné a nepřijatelné, jako by sedlák choval 20 krav a ošetřoval je tak, že předem počítá, že do jhara 4 chcípnou.
Moje rodiče a jejich přátelé si to vzali za své, včelařili tak, že všichni o všech věděli, špičkovali se kvůli rozdílným rámkovým mírám a způsopbu a množství krmení a podobně. Největší potupou v této partě byl úhyn včelstva na cokoli. A nejprestižnější byl ten, kdo dokázal chovat včely s uspokojivým výsledkem a neměl ani jediný úhyn.
V mém případě nepadlo jablko daleko od stromu. Jde jen o to, jak bezúhynovosti včelstev dosáhnout. Nejdřív se ale musí chtít ta meta dosáhnout.
Tome vám ještě nepadlo žádné včelstvo Je jenom škoda,že jste tu ještě nedal ani fotku a to nejméně 2 roky,nebo třeba něco takového https://www.youtube.com/watch?v=HhpYf8BCAM4 Nebo se jen tak pochlubit. https://www.youtube.com/watch?v=4hsD4hUdUJ8 https://www.youtube.com/watch?v=r-f-_qYFfN0
Medovicová snůška pokračuje. V utoservise v blízkém městě jsou tři douglasky a auto stojící pod stromy bylo za jedniný den pokapané a ulepené, jako se to děje v létě pod lípami. Včely a ostatní hmyz to nestíhají odnášet.
Dnes večer mají přjít bouřky a silný déšť a bude po snůšce a někteří si oddechnou.
Obecně se málo ví, že medovice ja na podzim vždycky a na rostlinách, kde by jí málokdo čekal. Pro podzimní medovici jsou například vynikající vrby. Za sebe tvrdím, že tento význam vrb dalece převyšuje jejich význam na jaře, kdy je vč v některých letech zcela ignorují, když současně s nimi kvete něco atraktivnějšího. Podzimní medovicová snůška z vrb nikdy není "na kliku" (medomety mívaly dřív kliku), má však velký význam pro výživu zimní dlouhověké generace včel. Stejný význam na dlouhověkost, ale také na schopnost nepodlehnout CCD a dalším nemocem má i nedovice z jehličnanů, když se s ní umí pracovat.
Znovu připomenu prastaré přísloví: "Med dělá včely a teprve včela dělá med".
Cukr je přátelé jen jalová náhražka, sice má energetický potenciál daný tím cukrem, pouze jeho kalorickou hodnotu. Včely disacharid sacharózu rozštěpí před uložením do buněk na dva monosacharidy glukózu a fruktózu stejně, jako rozštěpí stejnou sacharózu z nektarů rostlin, protože většina nektarů obsahuje převahu právě cukru řepného = sacharózy. Ovšem takové náhražkové zásoby neobsahují žádné vitaminy, z enzymů jen invertázu a žádné další látky, jako například různé minerály a další, které jsou právě tím něčím, co umožňuje včele pak dělat med. Předchozí jsme vědomně zjednodušil, protože by to bylo nad rámec Ifauny.
Náhražková průmyslově vyrábená krmiva pro včely se pak velice podobají medovici, obsahem složitých a nestravitelných cukrů, které včely nestráví a nebo ne úplně a ony jim pak přeplní předčasně výkalové vaky a velmi hrozí pokálení v úle. I když by se vč dokázalo proletět a "vyprášit", stejně přežití zimy na invertu bylo pro včelstvo nekonfortní a jednotlivé včely jsou v horší kondici než by byl sice z jalového, ale čistého cukru (ve smyslu že bez složitých cukrů a balastních látek).
Následky celkového oslabení včelstva z nevhodné potravy a dlouhodobého stresu, které způsobují škrobové hydrolyzáty, se úplně přesně shodují s následky zimování na melecitózní medovici a tudíž já neumím pochopit jak se někdo bojí medovicové snůšky a přitom krmí inverty. Jak je zřejmé, ani chov 800 včelstev nezajistí prazákladníé povědomí o tom, jak co funguje.
Jinou skupinou jsou skutečné inverty (bývají vždy výrazně dražší než škrobáky). U těch je ale nutné si uvědomit, že zatímco včely štěpí sacharózu pomocí enzymu invertázy, inverty jsou štěpeny chemicky. Za Hitlera se tak vyráběla průmyslová náhražka medu pro lidský kozum, technologie je tedy dokonale známá už dávno. Mimochodem, tak zvaný pampeliškový med je z řepného cukru rozštěpeného kyselinou citronovou a kyselinou listovou. Stejnou šmakuládu by šlo vyrobit i bez pampelišek a citronů jen se syntetickou kyselinou citronovou.
Tyto a spoustu dalších informací si může každý dohledat na "informační dálnici", jakou internet nepochybně je a někde to tam musí být (já si to v rámci svého vzdělání pamatuju z dob, kdy ještě nebyl vynalezen PC) a tvrdím, že si to může doplnit každý mnohem pohodlněji, než jak jsme se k informacím museli dostávast my, když jsme chtěli být vzdělaní. Možná právě pro to obtížné a klopotné shánění informací si pamatuju věci, se kterými se dnešní lidé neobtěžují. Mají to na netu. Jen jsou čím dál línější si to najít a co není ve videu to pro ně není.
Za totality by prostě komunisti zakázali prodej invertů a škrobáků, aby to ti méně vzdělaní dát včelám nemohli. Dnes je to na každém jednom z nás. Také proto za soudruhů nehynulo zdaleka tolik včelstev, jako se to nyní stalo běžné a to i v době, kdy do republiky dorazil VD. O virech u včel nikdo nic nevěděl (kloudně neví dodnes) a musely existovat celé ty miliony let co existuje včela. Zhoubně se projevovat začaly až asi posledních 20 let a to nejen u nás.
Kdo dočetl až sem a nebyl líný pochopit, co píšu, mělo by mu být mnohé o hodně jasnější.