Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2021 00:05
tom.50

XXX.XXX.139.247

Roku 1904 přišel kněz Adamec s novou mírou. Na výslovné přání tu můžu popsat jak, z čehzo vyšel. nejspíš není náhoda, že Langstroth 1/1 - 44,8x23,2x10 je plástovou plochou naprosto stejný jako Adamcův úl 39x24x11. Obě míry jsou dnes zoufale nízké. Moc vysoké pro NN systém, moc nízké pro racionální včelaření.

Ovšem Adamec velice dobře znal, v té době už pomalu zastarávající Americký úl Langstroth a věděl, o jeho jedné neoddiskutovatelné přednosti a sice o přístupu shora. Včelařská odb. lit. nazývá úl přístupný horem stropovák a nemusí mít oddělitelné dno.

Pak je tu nástavkový úl, vždy bez výjimky stropovák, ale se dnem oddělitelným a několika nástavky stejné, nebo různé výšky.

Adamec varoval před zaostáváním proti USA našimi zadováky a propagoval svojí novou míru pro úl stropovák. Když měl stropovák navíc ještě oddělitelné dno, říkali mu Amerikán a nemusel mít nutně Langstrothovu míru. Prostě to byl typ úlu.

V Kolči se firma bří Švarců ujala výroby. Ovšem konzervativní český včelař tupě vyžadoval stále zadováky, každý měl svůj názor a nic nikdo nechtěl měnit. Švarcové aby nezkrachovali, byli nucení začít vyrábět zastaralé zadováky. Ty se potom vyráběly od ww1 do ww2 a pak až celou komunistickou éru. Díky tupému českému včelaři ztratila naše republika ve včelařství zbytečně 80 let.

To ale není úplně přesné. V roce 1968 přináší Otakar Brenner svůj nástavkový úl a byl tedy prvním jeho propagátorem u nás. Tudíž to trvalo od 1904 do 1968, tedy 64 let. Ale stejně tyhle, na obsluhu včelstva hrozně pracné úly, lidi kupovali ještě dalších 20 let a někde je vidím fungovat dodnes.

Toto je důkaz, o lživosti tvrzení, že všemocná ruka trhu, neboli tržní mechanizmus, vyřeší vždy vše nejlépe.

19.11.2021 19:56
začátek

XXX.XXX.4.22

Díky tupému českému včelaři ztratila naše republika ve včelařství zbytečně 80 let. Jé to není pravda s tím nemohu souhlasit ,Naše včelařství je na špičkové úrovni a naše krajina je jedna z nejzavčelenějších a z toho plyne spousta problémů.Je možné stále dobře včelařit ve všech typech úlů,ale musí se to umět.Jiná věc je pohodlnost včelaření a množství včelstev..Včelařím na 39 x 24 a plný 5 nástavek se mi v mích 65 letech začíná hůř podsazovat včelím výkluzem,ale naštěstí již nastupuje mladší generace a ta to zvládá zatim lehce.

19.11.2021 21:14
tom.50

XXX.XXX.139.247

Máte z velké většiny pravdu, že naučit se dá včelařit v čemkoli, jde jen o to, kolik to dá práce na kil medu. A taky dřiny, já bych to nezvedal anšto se mám rád. Můj starší bratr byl o hlavu vyšší, chlap jak hora, jednou zvednul plnou bednu, luplo mu v zádech bylo mu 53 a pak půl roku skoro nechodil. Jak píšu jinde, jen pošetilci se učí svými chybami. Potřebuju za den udělat cca 15-20 vč. Unesu to, ale po 2-3 bych si musel jít lehnout a lízat si pomyslné rány. A ostaní by se rojily, některé z nich určitě.

Jo a taky jednodruhový med je šlágr a lidi jsou za to ochotní platit hezké peníze. Taky proto jsem vymyslel NN vysoký jen 11, nakonec jsem to nedotáh a neosadil. Má to ale kolega, zatím jen u části vč jeden a je nadšený. Slibiuje to zase novou rovinu, vyšší level, jak se dnes říká.

S převčelkením nesouhlasím, pamatuju v ČR 1,4 mega vč a ničemu to nevadilo. To jen profíci, kterým jsme solí v očích šíří bludy o převčelení. Nepapouškujte to po nich, žádné potíže z toho neplynou. Naopak, zoufale mizí ostatní hmyzáci a jejich místo namnoze suplují včely.

A máte to dobré, že nastupují mladí, moje včelařina umře se mnou, nikdo to z rodiny dělat nebude.

Přidejte reakci

Přidat smajlík