Mnou užívané zkratky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.12.2021 15:03
tom.50

XXX.XXX.139.247

Známe dvě orientace rámků v nástavku a sice Teplou Stavbu a Studenou Stavbu
= TS a SS

Nástavky známe Vysoké Nástavky = VN a logicky se pak nízké značí NN

Slovem mřížka se myslí mateří mřížka, pokud by šlo o česnovou proti hlodavcům, bylo by to uvedeno

Loučky rámků jsou Horní, Dolní a Boční = HL, DL a BL

Mezistěnu zkracuju na M

N nástavek podstavený pod VN vybavený z části trubčinou, z části možností stavby a z části dělničinou jsem si dovolil už v polovině 80 let nazvat TLumič, protože tlumí nárazy nárazové snůšky, prudká ochlazení a jakékoli škodlivé vlivy z venčí, je umístěný mezi VN kde je plod a česno. U úlů s pevným dnem je NN s podobnou funkcí jako rvní nad VN, kde je plod. Pokud se vše dodrží jak tvrdím, matky v mednících nikdy nekladou a nemusí se používat mřížka (toto ihned vysvětlím v samostatném článku, tak jak jsem to naspal to nefunguje). Sedláček nazval NN se stejnou funkcí Polštář. Zkratku POL jsem zavedl já (s ústním svolením pana Sedláčka), ale jako v mých textech korektnější se mi zdá vrátit se ke svému názvu TLumič.

SR nemůže být (z kontextu jasné) nic jiného než Stavební Rámek. Co je SR je v odb. lit.

VS - vysvětleno v textu (mělo by navíc vyplynout z kontextu)

KK je Krmná Komora (vysvětlerno v modernější odb. lit.). Může to být jedině NN a jak ho vystrojit jasně píšu.

Co znamenala zkratka BEF = léčivo proti Roztočíkovi Malému - netuším a je mi to už jedno, nebude se to používat

BF = včelu vyšlechtěnou Br. Adamem (občanským jménem Kebrle) jsem vysvětlil

VD = Varroa Destructor. Tady je nutné upozornit, že tento roztoč se napohled nedá (ani pod mikroskopem) rozpoznat od roztože Varroa Jacobsoni Oudemans, který žije pouza na včele Východní a na včele medonosné žít nemůže nikdy a nijak, protože včela východní má vývoj plodu 29 dní a za kratší dobu se VJO nemůže vyvinout v dospělého a množení shopného jedince. To ale tak zvaným vědcům celého světa nějak nevadilo a prvních 20 let bojovali předem prohranou válku s jným živočichem. Až když zjitili, že se jedná o jiný druh, vzniklý z VJO mutací, nazvali ho Destuctor.

V této souvislosti uvádím, že hloupé zkazky ekoalarmistů o vině člověka, že kdyby nechoval včelu medonosnou kam nepatří (tedy v teritoriích včely východní), nebyla by velká část světa zamořena Varroázou, je nesmyslné, neodborné a jako všechno od ekoalarmistů hloupé!

Snad jsem na nic nezapomněl. Jen se omlouvám za přímočarost a za fakt, že skutečně úplně postrádám sebemenší pedagogické schopnosti a trpělivost se začátečníky. Když jsem já byl mladý, nikdo nás za ručičku nevodil (řečeno velmi kulantně) a NIKDO ZE STARÝCH VČELAŘŮ NECHTĚL VYZRAZOVAT SVOJE DOVEDNOSTI A KLOPOTNĚ (A ČASTO DRAHO) NABYTÉ POZNATKY.
Mladí byli vděční za sebemenší náznak praktických zkušeností a každý se sám všemožně pídil (a nutilo ho to k vlastnímu přemýšlení a učení) zvědět víc. A nebyl net a získávání informací bylo stokrát obtížnější!

Vy mladí nazýváte informace v mém "dárku" know-how a já tvrdím, že je to kompletní návod. Dál je to už boj každého sám za sebe.

PS Doplním toto, co mě v této souvislosti napadá. Jestli napíšu, že Hybrid je úl s mírou Langstroth, ALE na 12 rámků a že výška rámku je pro Lang atypická, předpokládám automaticky, že každý ví jaká je délka a výška (výšek je 6) Langstrothova úlu a že ví i to, že Lang (jak se zkratkuje) je vždy jen na 10 rámků a pouze na Studenou Stavbu = SS. Právě tak předpokládám, že si každý může sám najít co je úl Dadant-Blatt (někde píšu zkratku D-B a nebo jen DB) a že přesně tento úl používá celý bývalý SSSR (jmenuje se tam jinak) a spousta dalších zemí a že je tudíž nejspíš nejrozšířenějším úlem planety on a ne Langstroth, jak někteří tvrdí.

Právě D-B se osdvědčil od tropů po polární kruh a ne jiný úl. Ale to je už jiný příběh.

Přidejte reakci

Přidat smajlík