Máte zkušenosti s touto rostlinou?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Net%C3%BDkavka_%C5%BEl%C3%A1znat%C3%A1
Ano, nedaleko od mého stanoviště je pravidelně potokem zaplavovaný palouk a každoročně je tam těchto rostlin velké množství, no, v podstatě džungle. Nevím proč, ale včely tuto kvetoucí rostlinu nenavštěvují každý rok stejně, někdy možná zvítězí atraktivější rostlina v okolí, ale je to možná jako se zlatobýlem. Někteří včelaři na něj píší ódy, u nás roste, kvete, včely na něm sice jsou, ale jen několik, žádný masivní nálet se nekoná.
Zajímavé, já měl za to, že to je včelí šlágr číslo jedna vždycky. Já na ní viděl podobný šrumec jako na svazence a ne jednou.
A zlatobýl. Za komančů ještě než přišel VD psal nějaký ostravák, že na haldách, kterých je tam hodně, je zlatobýlu hodně (tehdy bylo), desítky ha, místy vlastně monokultury. Tvrdil, že z něj vytáčí průměrně 20 kg/vč. Kolem Prahy, Břežany, Vrané, Radotín, Zbraslav, ale i Praha Braník, všechny jalové plochy, náspy komunikací, jakékoli volné místo jím bylo před asi 6-8 lety zaplavené. Od té doby jsem tam nebyl. Záviděl jsem místním, ale neviděl jsem na něm včelu, snad pár pestřenek. U nás je zlatobýl celkem vzácný, mám ho na zahrádce a taky žádná hitparáda.
U nás roste akát, nikdy nemeduje, stejně tak lípa. Možná trocha pylu, obojí hučí včelami, ale nic z toho není, trocha pylu, nic víc.
Dobry den,
k tomuto bych mel dotaz. Co ovlivnuje, zda bude rostlina medovat nebo ne? Vloni kastan, kdyz kvetl, tak to jen hucelo vcelami. I vecer. Letos, skoro nic. To stejne lipa. Tesil jsem se jak to bude letos super, srazek bylo pozehnane, ale nekter jaksi ne. Mam tu obe lipy, malolistou i velkolistou a jsou to opravdu vzrostle stromy a je jich hodne (zamecky park)
S pozdravem smidla.eu
u nás lipy obyčajne tiež sklamú...Nektarodárnosť je neistá a závisí od počasia v čase kvetu. Dobrému vylučovaniu nektáru vyhovuje teplo, priaznivé slnečné počasie a dostatočne vlhké pôdne podložie. Horúčava, dážď, zatiahnutá obloha pôsobí na obsah nektáru v kvetoch negatívne.
..čiže chce to dobre napršanú vlhkú pôdu a potom horúčavy až do 30 stupňov (včely nosia ráno a k podvečeru)..
..jedine keby boli na lipe mšica zdobnatka liípová (Eucalliplerus tiliae) alebo puklica lipová (Eulecanium tiliae) potom by bolo viac medu...
Nebylo. U nás včely zlip nic nenosí a medovice skapává na auta (a nejde to umýt) velmi silně, asfalt či dlažba pod lípami jsou ve městě ulepené, ale včely to z lip nesbírají.
Jeden starý včelař v mém dětství o včelách na lípě řekl velmi výstižně, že je to jako když staré ženské jezdí do lázní. Stojí to spoustu peněz (včely úsilí), ale nic z toho není. Natřásají se tam jako baby na korze, ale výsledek nula, protože báby utratí víc, než získají a včely na lípě jakbysmet. Tak asi tak.
Úplná pravda to není a pro mě má lípa ohromný význam záplavou pylu, který není z polí (ani z plevelů), kde jsou pyly plné agrojedů. To stejné tady u nás platí o velmi hojném akátu, ze kterého tu med nikdy nikdo neviděl. Pylu ale dává akát neskutečné množství a já se domnívám, že je to pyl, z výše vysvětleného důvodu, velmi kvalitní.
Tomáš R
napsal(a):
Ano, nedaleko od mého stanoviště je pravidelně potokem zaplavovaný palouk a každoročně je tam těchto rostlin velké množství, no, v podstatě džungle. Nevím proč, ale včely tuto kvetoucí rostlinu nenavštěvují každý rok stejně, někdy možná zvítězí atraktivější rostlina v okolí, ale je to možná jako se zlatobýlem. Někteří včelaři na něj píší ódy, u nás roste, kvete, včely na něm sice jsou, ale jen několik, žádný masivní nálet se nekoná.
Dojeďte se podívat k řece dolů. Taky jsem si někde všimnul netýkavky bez včel, ale to bylo vždy někde na suchu. Ve vlhku se ohýbá včelami a i když to mají vaše včely dost daleko, rozpoznáte včelu, která letí z netýkavky. Je celá obalená béžovým pylem, včetně prdelky a očí a dosedá velmi ztěžka. U řeky ta kytka voní tak omamně, že je tam těžké vydržet několik hodin třeba rybařit. Mě z té vůně rozbolí hlava.
Je možné, že u vás doma nemeduje jako jinde nemeduje akát a lípa.
Tohle vlákno jsme udělal pro invazivní rostliny. Bodlák (pcháč) zelinný sice není zavlečená rostlina, ale je to doslova požehnání (všechny bodláky jsou pro včely dobré). Taky roste v močálech. Bohužel ne všude.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pch%C3%A1%C4%8D_zelinn%C3%BD