Invazivní rostliny (ale skvělé)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2022 22:32
tom.50

XXX.XXX.139.247

11.1.2022 16:39
Tomáš R

XXX.XXX.40.232

Ano, nedaleko od mého stanoviště je pravidelně potokem zaplavovaný palouk a každoročně je tam těchto rostlin velké množství, no, v podstatě džungle. Nevím proč, ale včely tuto kvetoucí rostlinu nenavštěvují každý rok stejně, někdy možná zvítězí atraktivější rostlina v okolí, ale je to možná jako se zlatobýlem. Někteří včelaři na něj píší ódy, u nás roste, kvete, včely na něm sice jsou, ale jen několik, žádný masivní nálet se nekoná.

11.1.2022 22:23
tom.50

XXX.XXX.139.247

Zajímavé, já měl za to, že to je včelí šlágr číslo jedna vždycky. Já na ní viděl podobný šrumec jako na svazence a ne jednou.

A zlatobýl. Za komančů ještě než přišel VD psal nějaký ostravák, že na haldách, kterých je tam hodně, je zlatobýlu hodně (tehdy bylo), desítky ha, místy vlastně monokultury. Tvrdil, že z něj vytáčí průměrně 20 kg/vč. Kolem Prahy, Břežany, Vrané, Radotín, Zbraslav, ale i Praha Braník, všechny jalové plochy, náspy komunikací, jakékoli volné místo jím bylo před asi 6-8 lety zaplavené. Od té doby jsem tam nebyl. Záviděl jsem místním, ale neviděl jsem na něm včelu, snad pár pestřenek. U nás je zlatobýl celkem vzácný, mám ho na zahrádce a taky žádná hitparáda.

U nás roste akát, nikdy nemeduje, stejně tak lípa. Možná trocha pylu, obojí hučí včelami, ale nic z toho není, trocha pylu, nic víc.

12.1.2022 16:54
smidla

XXX.XXX.42.228

Dobry den,

k tomuto bych mel dotaz. Co ovlivnuje, zda bude rostlina medovat nebo ne? Vloni kastan, kdyz kvetl, tak to jen hucelo vcelami. I vecer. Letos, skoro nic. To stejne lipa. Tesil jsem se jak to bude letos super, srazek bylo pozehnane, ale nekter jaksi ne. Mam tu obe lipy, malolistou i velkolistou a jsou to opravdu vzrostle stromy a je jich hodne (zamecky park)

S pozdravem smidla.eu

13.1.2022 13:22
Včelargoro

XXX.XXX.79.139

u nás lipy obyčajne tiež sklamú...Nektarodárnosť je neistá a závisí od počasia v čase kvetu. Dobrému vylučovaniu nektáru vyhovuje teplo, priaznivé slnečné počasie a dostatočne vlhké pôdne podložie. Horúčava, dážď, zatiahnutá obloha pôsobí na obsah nektáru v kvetoch negatívne.
..čiže chce to dobre napršanú vlhkú pôdu a potom horúčavy až do 30 stupňov (včely nosia ráno a k podvečeru)..

..jedine keby boli na lipe mšica zdobnatka liípová (Eucalliplerus tiliae) alebo puklica lipová (Eulecanium tiliae) potom by bolo viac medu...

13.1.2022 14:06
tom.50

XXX.XXX.139.247

Nebylo. U nás včely zlip nic nenosí a medovice skapává na auta (a nejde to umýt) velmi silně, asfalt či dlažba pod lípami jsou ve městě ulepené, ale včely to z lip nesbírají.

Jeden starý včelař v mém dětství o včelách na lípě řekl velmi výstižně, že je to jako když staré ženské jezdí do lázní. Stojí to spoustu peněz (včely úsilí), ale nic z toho není. Natřásají se tam jako baby na korze, ale výsledek nula, protože báby utratí víc, než získají a včely na lípě jakbysmet. Tak asi tak.

Úplná pravda to není a pro mě má lípa ohromný význam záplavou pylu, který není z polí (ani z plevelů), kde jsou pyly plné agrojedů. To stejné tady u nás platí o velmi hojném akátu, ze kterého tu med nikdy nikdo neviděl. Pylu ale dává akát neskutečné množství a já se domnívám, že je to pyl, z výše vysvětleného důvodu, velmi kvalitní.

13.1.2022 14:14
tom.50

XXX.XXX.139.247

Tomáš R napsal(a):
Ano, nedaleko od mého stanoviště je pravidelně potokem zaplavovaný palouk a každoročně je tam těchto rostlin velké množství, no, v podstatě džungle. Nevím proč, ale včely tuto kvetoucí rostlinu nenavštěvují každý rok stejně, někdy možná zvítězí atraktivější rostlina v okolí, ale je to možná jako se zlatobýlem. Někteří včelaři na něj píší ódy, u nás roste, kvete, včely na něm sice jsou, ale jen několik, žádný masivní nálet se nekoná.

Dojeďte se podívat k řece dolů. Taky jsem si někde všimnul netýkavky bez včel, ale to bylo vždy někde na suchu. Ve vlhku se ohýbá včelami a i když to mají vaše včely dost daleko, rozpoznáte včelu, která letí z netýkavky. Je celá obalená béžovým pylem, včetně prdelky a očí a dosedá velmi ztěžka. U řeky ta kytka voní tak omamně, že je tam těžké vydržet několik hodin třeba rybařit. Mě z té vůně rozbolí hlava.
Je možné, že u vás doma nemeduje jako jinde nemeduje akát a lípa.

Tohle vlákno jsme udělal pro invazivní rostliny. Bodlák (pcháč) zelinný sice není zavlečená rostlina, ale je to doslova požehnání (všechny bodláky jsou pro včely dobré). Taky roste v močálech. Bohužel ne všude.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pch%C3%A1%C4%8D_zelinn%C3%BD

13.1.2022 19:54
Tomáš R

XXX.XXX.40.232

S tím pcháčem souhlasím, ten u mě roste a opravdu jej včely navštěvují velmi hojně. Když už je řeč o bodlácích, velmi silně navštěvují i ostropestřec mariánský, krásný bodlák, ale neskutečně pichlavý, i listy. Má mnoho květů a včely jej milují

Přidejte reakci

Přidat smajlík