Snad je z fotek patrné jak mají vypadat HL rámků. Není na nich nic, žádné voskové "můstky", které ruší včelí mezeru když se nadstaví další nástavek.
Pokud se trpí na HL nějaké voskové "můstky", které nemůžou nevznikat když igelit nedoléhá přímo na loučky, tak pak není mezi můstkem a dolní loučkou dalšího patra VM a tudíž se děje, že včely, které na těch můstcích zrovna jsou, se drtí.
Co je ale horší. Jakmile se zruší nejvýznamnější vynález moderní včelařiny, jakým je bezesporu Včelí Mezera, pak včely mezeru mezi patry prostavují a dávají tam jak trubčí larvy, tak med. Při rozdělování nástavků od sebe se na tyto porušené zásoby či plod včely vrhnou a masově to začnou konzumovat. Když se pak skládá úl dohromady, nemůžou se nerozdrtit stovky včel!!!!!! Zbytky včelích těl včely odstraní a neeticky "nelidský" včelař je nevidí a myslí, že je vše OK.
Včera pan Goro dává v jiné souvislosti na jiném vláknu fotky asi svých stropních folíí s těstem. Na fotkách jsou dokonale vidět ty voskové můstky - boule, které de fakto ruší včelí mezeru. Někde jsem nedávno psal, že se od dokonalé civilzace vracíme k původnímu chaosu a primitivizmu a tvrdá průhledná stropní filoe přímo ničí největší vynález u včel a tím je právě včelí mezera. VM ničí tím, že elasticky nedoléhá na HL rámků, ale visí někde nad HL, ale ne nejméně 6 mm (ne ale víc než 8 mm) vysoko, kdy by to včely ignorovaly a nic tam nestavěly.
Toto je další z desítek malinkých stresů (kromě eticky humanitární stránky věci), které pak v součtu způsobují úhyny vč, někdy plošné.
Je na každém, aby posoudil dle svého svědomí a výchovy k etické ohleduplnosti pravdivost mých moralizujících tvrzení, která asi liberály neskutečně vytáčejí, protože ohleduplnost je pro ně asi sprosté slovo. A nejen u včel, ale obecně. Tvrdí, že si naprosto bezohledně můžou dělat co chtějí. Můžou, dnešní společnost jim to toleruje. Ale ať pak nefňukají, když jim třeba hynou včely.
Na fotkách je zřetelně vidět krůpěj vody, která vč stačí k životu.
A jsem si vědom bludu teoretika Boháče, ale třeba i Ptáčka a dalších, o potřebnosti prostavování VM mezi patry. Stačí pak nedělat hovadinu v podobě NN systému! Navíc, totiž i bez prostavování není mezera mezi patry problém a svědčí jen o tom, že to jmenovaní nezkusili a jen hloupě teoretizovali o nutnosti spojení pater můstky z vosku a propolisu.
Opakuju snad posté, zkuste to a uvidíte sami.
fotky jsou pořízeny letos 16.1.22
tom.50
napsal(a):
Snad je z fotek patrné jak mají vypadat HL rámků. Není na nich nic, žádné voskové "můstky", které ruší včelí mezeru když se nadstaví další nástavek.
Pokud se trpí na HL nějaké voskové "můstky", které nemůžou nevznikat když igelit nedoléhá přímo na loučky, tak pak není mezi můstkem a dolní loučkou dalšího patra VM a tudíž se děje, že včely, které na těch můstcích zrovna jsou, se drtí.
Co je ale horší. Jakmile se zruší nejvýznamnější vynález moderní včelařiny, jakým je bezesporu Včelí Mezera, pak včely mezeru mezi patry prostavují a dávají tam jak trubčí larvy, tak med. Při rozdělování nástavků od sebe se na tyto porušené zásoby či plod včely vrhnou a masově to začnou konzumovat. Když se pak skládá úl dohromady, nemůžou se nerozdrtit stovky včel!!!!!! Zbytky včelích těl včely odstraní a neeticky "nelidský" včelař je nevidí a myslí, že je vše OK.
Včera pan Goro dává v jiné souvislosti na jiném vláknu fotky asi svých stropních folíí s těstem. Na fotkách jsou dokonale vidět ty voskové můstky - boule, které de fakto ruší včelí mezeru. Někde jsem nedávno psal, že se od dokonalé civilzace vracíme k původnímu chaosu a primitivizmu a tvrdá průhledná stropní filoe přímo ničí největší vynález u včel a tím je právě včelí mezera. VM ničí tím, že elasticky nedoléhá na HL rámků, ale visí někde nad HL, ale ne nejméně 6 mm (ne ale víc než 8 mm) vysoko, kdy by to včely ignorovaly a nic tam nestavěly.
Toto je další z desítek malinkých stresů (kromě eticky humanitární stránky věci), které pak v součtu způsobují úhyny vč, někdy plošné.
Je na každém, aby posoudil dle svého svědomí a výchovy k etické ohleduplnosti pravdivost mých moralizujících tvrzení, která asi liberály neskutečně vytáčejí, protože ohleduplnost je pro ně asi sprosté slovo. A nejen u včel, ale obecně. Tvrdí, že si naprosto bezohledně můžou dělat co chtějí. Můžou, dnešní společnost jim to toleruje. Ale ať pak nefňukají, když jim třeba hynou včely.
Na fotkách je zřetelně vidět krůpěj vody, která vč stačí k životu.
A jsem si vědom bludu teoretika Boháče, ale třeba i Ptáčka a dalších, o potřebnosti prostavování VM mezi patry. Stačí pak nedělat hovadinu v podobě NN systému! Navíc, totiž i bez prostavování není mezera mezi patry problém a svědčí jen o tom, že to jmenovaní nezkusili a jen hloupě teoretizovali o nutnosti spojení pater můstky z vosku a propolisu.
Opakuju snad posté, zkuste to a uvidíte sami.
fotky jsou pořízeny letos 16.1.22
Zdravím. Takže fólie je napnuta nad ramky, pod ní mezera?
tom.50
napsal(a):
Jaká folie? Ta kupovaná stropní tvrdá dolehne na rámky možná uprostřed a jinak je nad nimi a ruší včelí mezeru, ta aby fungovala musí být 6-8 mm, nejlépe tak 7.
Igelit je taky folie přece. Jenže je měkký a dolehne na rámky po celé ploše.
Zdravím. Myslel jsem fólie, musí tedy ležet na rámcich I přes stěny nastavku. OK
Přesně tak. Dejte igelit.
Mí rodiče těsně po ww2 (asi i před ní) používali hmotu s názvem (asi lidovým) vixlajvant. Dělaly se z toho omyvatelné ubrusy. Ještě se to sem tam objeví. Je to nějaká textilie jednostranně "politá" nějakým plastem. Díky tomu textilu se to dá snadno dělit trháním. Tohle je zdaleka nejlepší na stropy úlů, včely to neprokoušou, dává se to omyvatelnou stranou do úlu. Je to neprůhledné. Vidět zhora do úlů stejně není potřeba.
Karel07
napsal(a):
Zdravím. Myslel jsem fólie, musí tedy ležet na rámcich I přes stěny nastavku. OK
ano Tom píše že fólia musí ležať na rámikoch
(ale ako správne píšeš, tá mäkká fólia u Toma leží na hrane nadstavku aj na rámikoch, nestrihá ju na vnútorný rozmer nádstavku )
v tomto máme s Tomom rozdielny názor,
ja používam tvrdenú fóliu (durofol), ktorú keď položím na steny (hrany) nadstavku tak sa nikde nedotýka horných latiek rámikov a keďže horné latky rámikov sú od vrchu nadstavku 7 mm, môžu včely ošetrovať hornú hranu rámikov nakoľko im to zachovaná včelia medzera dovoľuje. Je to dôležité aby tam víjačka/zavíjač nekládla vajíčka a neliahli sa jej larvy ale hlavne v zime v zime tento priestor tesne pod uteplivkou a fóliou zabezpečí pre včely aby mohli voľne prechádzať k zásobám na ďalších rámikoch (je tam "zachytené" teplo ktoré v priedušných pokrytiach úľov zbytočne uniká s chumáča aj s vodnou parou cez strop preč), pri odoberaní durofolu, keď ide včelár na kontrolu plodiska "netrhá" foliu od rámikov kde ju pri dotyku včely pritmeľujú a včely nie sú hneď "podráždené".
...tiež je možné vidieť koľko rámikov obsadzujú včely či sú na zásobných rámikoch mimo chumáč ešte horné bunky zásob zaviečkované alebo prázdne a samozrejme bez odoberania fólie dlaňou zistiť či už včely chovajú plod a na koľkých rámikoch (ale to ide aj pri bežnom igelite )
Ano, na prvních dvou fotkách dokonale čisté HL a tedy OK. Ale třetí fotka pěkně ukazuje začínající problém s "můstky" na HL.
Ovšem celá věc má dvě roviny a možná bych měl vždy psát jen o jedné. Co ukazuje jardova třetí fotka se dá perfektně čistit, tak, aby se nerušila VM mezi patry až se nadstaví další nástavek. I mě, i když igelit leží na HL, není úplně rovný a nějaká čuda tam taky staví. Vždy, při každém včelaření to odstraním jednoduchým srýpnutím rozpěrákem. Je to směs vosku a propolisu, vosku víc. Zmačkám to do kuliček velikosti žaludu či kaštanu, pak to motýlice nežere. Dopručuju každému dávat to stranou a pak užasnete, kolik vosku se tak z jediného vč vytěží. U mě je to asi 60-80 g/rok. Při 50 vč vítaná 3-4 kila vosku za nic (za práci kterou stejně dělám = nesnesu můstky na HL). Navíc se jedná o vosk vynikající kvality, velmi silně voní propolisem.
Ale je tu důležitější funkce igelitu (nebo vixlajvantu) když co nejlépe leží na rámcích a ucpává každou uličku odděleně od ostatních. Asi jsem to nezdůraznil dost jasně, že pak voda kondenzuje na stropním igelitu přesně v té které uličce zvlášť. Sice je úl celkově vlhčí (spodky ktajních neobsednutých rámků - proto se musí zužovat) ale důležitější je, že včely mají vodu přímo "nad hlavou" a nemusí prpo ní chodit nikam. Mám za to, že voda stelká na dno úlu už včely nezajímá a raději vyletují i za mizerného počasí ven.
Jardovy fotky jasně ukazují ojínění a to je přesně to, čemu se racionální včelař musí snažit zabránit. Tedy aby došlo k pouhému ojínění a ne ke kondenzaci vody do velkých kapek ve využitelné formě. JÁ NECHCI DOKONALÉ ODVĚTRÁNÍ VODNÍ PÁRY VEN Z ÚLU! NAOPAK, JÁ CHCI ZA KAŽDOU CENU, ABY VČELSTVŮM "JEJICH" VODA NEUTÍKALA A NEMUSELY PAK VEN PRO JINOU. A často i za deště nebo za mrazu s katastrofálními ztrátami.
Možná další informace, která lidi s neschopnosti vidět věci v širokých souvislostech mate. Ale svého času se stropy dělaly také tak, že se vkládaly mezi HL lajsničky přesně tak tlusté jako byla ouška rámků a široké jako mezera = tedy asi 10 x 6 naležato. To byla slepá ulička, lajsničky se strašně kroutily a nedržely na svých místech, nadzvedávalo to víka. Ale rozumní včelaři poznali nevýhodu dokonalého odvětrání vodní páry a popsaný a už zapomenutý způsob to dokládá.
Děkuji za reakci, osobně jsem se včelami začal loni v létě (3vč) a mám míry 39x24.
Prvotní pořízení bylo kvůli medu, kterého spotřebujeme celkem dost. Nicméně, jak se kolem dokola snažím vzdělávat, tak zjišťuji neuvěřitelné vlastnosti tohoto superorganismu a víc než na med se těším, jak budu sledovat chování včel a jsem zvědavý jestli jim tu jejich činnost nebudu víc kazit než užitkovat.
Jinak příspěvky pana Toma se snažím číst pozorně, protoźe včelám rozumí a děkuji mu za čas, který tomu věnuje.
Jediný co mě mrzí, že jsem pořídil 39x24, protože jinak bych asi dal na radu a teď pořídil DADANT. Měnit to nebudu, protože jsem dal 20k za úly a doplňky k nim. Dotace jsem nikde nebral.JP
Učte se u kováře,ne u kovaříčka. https://www.youtube.com/watch?v=p9vk_NeXzvU
Jarda nevešaj hlavu...
ak si pozorne čítal Tomov postup, napísal v čom včelári, citujem:
"Používám míry 39x24x11, 39x30x11 a k oběma NN 39x15x11."
čiže máš už plodisko 39x24, a stačí len urobiť dva-tri medníky na 39x15...
...je tu síce menší počet rámikov, asi máš len 10 v nadstavku ale možno by ti Tom pomohol...
Určitě, dobrý nápad. Ono to jde celkem dobře i s 24, jen je to o trošičku pracnější.
Já mám za to, že Jarda u 3 vč nezůstane a vše další už může dělat čtvercové.
Jak mi nedávno děkoval mladý Slovák pan Považan, má 5 úlů B10. V mailu jsem mu napsal, že aby zkusil čtverec a mohl tak zkoušet obě orientace rámků. Míra B je pro Dadant už dobrá a pokud nemá ještě B NN - ty jsou u Béček vysoké 17, radím aby si je nadělal nižší (dělal bych tak 14 jako má originál B-B), 17 je už hodně těžký medník. A nikdo nemládne a svůj hřbet budete každý z vás potřebovat i ve stáří nezhuntovaný!
Pan Považan nevyhodí svých 5 B desítek. Ony se mu náramně hodí na oddělky, na oplozování matek i na zdárné vyzimování záložních matek.
Jardo. Lze udělat jakési prstence pod vaše nástavky. Běžně používám místo VN 39x30 dva NN 39x15 na sobě. Proč tedy nemít 24 + pod ním prstenec 6 cm? "prstence" se dají udělat tak, že 4 na sobě udělají zase 24, 5 prsteců - rámů na sobě pak třicítku.
Že je VN 24 izolovaný, "bachratý" a postavený na tenkostěnném prstenci (prkna 20 mm) a že by to vypadalo divně? No ano, vypadalo. Já to dělám běžně, mám tlustostěnný NN a klidně ho postavím na tenkostěnný a říkám tomu "divítko". To proto, aby se kolemjdoucí divili, co že za divnověc to je?
Pokud byste přešel na 30, co s nástavky 24? No klidně je použijete místo NN na med. Fungují a dobře a i bez mřížky. Mám to vyzkoušené, inspiroval mě JosPr na VF a skutečně to jde. Ne místo všech NN jen nástavky 24. Ale to už by bylo nad rámec tohoto vlákna.
A jak začátek jednoho dovedu nazývá kovářem a mě zdegradoval na kováříčka, tak to dobře zvažte, přečtěte si třeba vlákno kde hodnotím kovářovo video o hyperhladových včelách a těstíčkách (se kterými kšeftuje tak je doporučuje, kovář, ne začátek). A taky jak neneticky se včelami zachází, pokud se jím inspirujete, chovejte se ale ke včelám tak, jak si zaslouží a ne jako prase!
Začátek na to nai nemuk i když jsme to přímo jemu adresoval. Ono to (mukat) asi ani nejde...