Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2022 16:07
tom.50

XXX.XXX.139.247

Úly se z PS běžně dělají, snad všechny moderní jej mají ve stěnách jako tepelnou izolaci.

PS je v zásadě dvojího druhu. Obyčejný, bublinkový v různé hustotě (váze) a tudíž tvrdosti. Také existují úly polské výroby, kde je relativně měkký polystyren povrchově tvrzený, aby ho včely nevykusovaly. Což u neošetřeného PS obou typů dělat budou vždycky.

Tak zvaný Styrodur = extrudovaný PS, je hmota jiná, vždy tvrdší. Ale i ten včely, pokud se k němu dostanou, vykusují.

Oba typy PS musí být nějak chráněny. Extrudovaný je samonosný, ovšem je nezbytné ho opatřit například třemi nátěry latexem. Musí být natřený i z venku, tam ho velmi rychle ničí UV záření a mění na jakousi moučku či prach. Vždy to láká ptáky a dokonce i jen sýkorky (viděl jsem koňadry) dokáží nadělat do nástavku díry. Výhodou samonosných a jen natřených extruďáků je, že je nezabydlují mravenci a to asi díky tomu, že PS není mezi palubkami (nebo stěnami ze sololitu).

Úly s izolací stěn z obyčejného (levného a "teplejšího") PS, jsou napadány mravernci a ti dokáží PS úplně vynosit a včelař to často ani neví, že má mezi ostěním nástavků dutinu. Ukázalo se, že izolace stěn je celkem zbytečná, jarní rozvoj urychlí o 3-5 dní. Je ale pravda, že někdy je tato doba rozhodující a může představovat i rozdíl výnosu 10-15 kg medu!

Výhodnější ale je zužování včelstev v tenkostěnných úlech, které lze dodatečně "doteplit" vložením PS vložky, jakési asi 30 mm tlusté přepážky (nazval jsem si jí "buchta" a už se dá koupit), která nemá otvbor jako Blinovka a dává se mezi stěnu a obesduté rámky. Na druhé straně je BP (Blinova Přepážka), která je také obyčejně mezi soloity vybavená vložkou z PS a tato vkládaná izolace bohatě nahradí složitý a dražší úl.

Vyzkoušel jsem několik konstrukcí úlů z PS a nemůžu dokázat, ale mám tyto zkušenosti:

Úl ze samonosného extrud PS 30 mm = neskutečně mokrý hnojník a to nejen zjara, ale je v něm sice menší, ale velmi znatelné mokro po celý rok. Na stejném podstavci úl stejné míry se stejně silným vč, ale tenkostěnný se stěnou smrk 20 mm, je absolutně suchý. Odporuje to všem mě známým teoriím, doporučuji každému vyzkoušení.

V úlech, kde je mezi palubkami PS, je stejný jarní rozvoj a nebo nevýznamně možná rychlejší. Ovšem med je z těchto úlů častěji "vlhký" než z tenkostěnných a ještě výrazně horší se mi zdá SS (studená stavba) a otevřená očka v medníku = vlhčí med vždy. Opět každému doporučuji pokus po několik let.
A nic na tom nemění ani když je izolované plodiště doplěno tenkostěnnými medníky. Je v tom prostě častěji med s vyšší vlhkostí než v úlech jiných na stejném stanovišti. Sice by to tak být nemělo, ale u mě to tak je bez výjimky.

Když izolované úly, tak s hoblovačkami ve stěnách a ještě lépe s obyčejnou stlačenou slámou z kombajnu.

Omlouvám se za "rouhání", ale prostě polystyren neumím pochválit nijak. Jen plemenáč je z něj velmi laciný a dá se levně vyrobit amatérsky. Ovšem pozor: ZÁSADNĚ SE NESMÍ ŘEZAT CIRKULÁRKOU, HROZÍ VELMI VÁŽNÝ ÚRAZ. A to, že to někdo dělá a nic se mu nestalo neznamená, že to není velmi nebezpečné! PS obou typů se smí bezpečně řezat jen odporovým drátem s bezpečným napětím.

Úly ze samonosného PS, tedy bez ostění, jsou vždy bez výjimky velmi háklivé a zranitelné a neumím je pochválit ani málo. Další už nikdy žádný dělat nebudu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2022 16:56

co potom za úly pro ženu, aby nepotřebovala jeřáb?

30.1.2022 17:05
tom.50

XXX.XXX.139.247

kompromis v podobě D-S

když si pečlivě ne přečtete, ale nastudujete co tu jen já píšu poslední zimu, zvíte, že úl může mít pevné dno a lehké nízké medníky, klidně nižší než 15, třeba 13-14 a plodiště ne víc a ne méně než 30 a na 11 rámků - sám mám několik úlů s pevným dnem po předcích a ve výnosu, rojivosti či léčení není rozdíl, jen je v nich o malinko víc, ale mnohem lehčí práce, prostě nutnost oddělitelného dna je blud z nepochopení

o malinko víc bych tak odhadoval na 5-10%?

až z vašich DELŠÍCH příspěvků poznám, že jste v obraze a že jste prostudovala co se tu píše (taky třeba pan Goro a třeba jeho podkast v Dymáku), pak se vám pověnuju obšírně, berete to?

jo a neunesete nízký medník? moje máma v 77 letech holt vyndala 4 rámky do rojáku, do druhého další 4 a zbytek už uzvedla, když jsem nemohl a nebyl po ruce abych pomohl

půjde to vám a každému KDYŽ BUDETE CHTÍT A POSNAŽÍTE SE

30.1.2022 17:09

V obraze nejsem. Připadá mi to velmi složité. Rozměrů úlů a nástavků je veliká hromada, kdo se v tom má vyznat? V každé knize se píše trochu něco jiného. Každý si chválí to svoje. Každý e-shop si chválí to svoje.

30.1.2022 17:16
tom.50

XXX.XXX.139.247

No ano a rozhodnout se musíte vy na základě důkladného prostudování, to za vás nikdo jiný nemůže udělat, prostě to musíte nastudovat. Je mi to líto, ale tak to je.

Rozhodně a ze zásady nevěřím nikomu, když chválí něco, co sám vyrábí nebo na tom vydělává. Ale to by mohl dát rozum každého.

Opakovaně tu píšu třeba, že výrobci schválně porušují bývalou ČSN aby si pojistili nesečtělého začátečníka, který jak si koupí nekompatibilní atyp od něj, aby MUSEL už vždy kupovat jen u něj. Kdyby tu byla civilizace jak jí pamatuju já, stát by toto nedovolil!! Je to vědomé klamání spotřebitele.

Stát by tu měl být halvně proto, aby chránil svoje živitele tedy plátce daní. A daně nejsou jen z příjmu, ale platí je každý důchodce i mimino v úplně každém zboží! I v PHM jsou spotřební daně a ty výrobce třeba chleba musí dát do ceny toho chleba. Stát se pakuje kam se kdo podívá, ale o své lidi se stará prachbídně.

Ale zpět k lehkému úlu pro ženu. Co bytelný úl a klidně s pevným dnem a ze samonosného PS extrud nízké medníky? Rozdíl ve váze asi 3 kila/kus.

Do NN 39x15x11 se vejde asi 14,5 kg medu. Sám s rámky a dílem váží (nevím, odhaduju) tak 5,5 kg

30.1.2022 17:43

já prostě nevím. pořád mi není jasný, jak našroubovat život včelstva v té dutině a jak vypadá divoká stavba na ten úl.

může být třeba nástavek libovolně nízký? existuje nějaká minimální výška? mělo by to být jedno, když plodové těleso může být ve více nástavcích, nebo to jedno není?

30.1.2022 19:48
Včelargoro

XXX.XXX.79.139

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V obraze nejsem. Připadá mi to velmi složité. Rozměrů úlů a nástavků je veliká hromada, kdo se v tom má vyznat? V každé knize se píše trochu něco jiného. Každý si chválí to svoje. Každý e-shop si chválí to svoje.

POROVNANIE NADSTAVKOVÝCH ÚĽOV
Nižšie je výcuc zo včelárskych skrípt NASA

(OSOBNE NIE ZO VŠETKÝM SÚHLASÍM!).

Nízkonástavkový systém (NN ) – napr. LG2/3, LG ¾, Optimal, slov. E

Výhody NN včelárenie:
- ľahká manipulácia s nadstavkami,
- nižšia hmotnosť plného nadstavkami s medom,
- menej násilné rozširovanie celými nadstavkami i,
- vyššia účinnosť výklzov a vyfukovanie včiel pri odoberaní medu,
- nie je nutné používať mriežku,
- ľahšie protirojové opatrenia,
- ľahká obnova diela.
Nevýhody NN včelárenie:
- väčšia potreba nadstavkov a rámikov (prácnosť, náklady),
- ťažšie hľadanie matky,
- horší jarný rozvoj (medzery medzi nadstavkami),
- vyššia pravdepodobnosť narážanie rojových MB.

Vysokonadstavkový systém (VN) – úle B, JU (CS), LG

Výhody VN včelárenie:
- takmer neobmedzený priestor - podľa sily včelstva a množstvo medu
- úspora času včelára - pridá nadbytok plástov do rezervy
- neobmedzuje rast včelstva a ukladanie medu v silnej znáške
- umožňuje "neobmedzovaný" rozvoj včelstva (menej obmedzení priestorom, zásobami, vetraním)
- vyhovuje požiadavkám šľachtiteľskej práce (objektívnejšia kontrola úžitkovosti)
Nevýhody VN včelárenie:
- potreba viac nadstavkov , rámikov, mať rezervu diela - náklady na ich ošetrovanie mimo úľ sú vyššie
- potrebujú viac miesta, vo včelínoch (stabilné aj pojazdné) nevyužitie miesta (len jeden rad)
- vhodnejšie na včelnice - ošetrovanie len za priaznivého počasia, problém v dobe sliedenie
- väčšia potreba krmiva na zimu
- úle vysoké, menej stabilné, ťažké zvládanie v sezóne
- medzi znášky môže byť ťažké vybrať všetky medové plásty - mieša sa čiastočne druhy medov pri
ponechaní časti medu vo včelstve (nie je presne ohraničený priestor medníka)

Kombinovaný systém (VN plodiska + NN medníka) Dadant, Jumbo, B+E

Výhody vysokého rámika v plodisku:
- veľké plodisko poskytuje matke dostatok priestoru pre kladenie po celú sezónu, čo na jar prináša rýchly jarný rozvoj
- plodisko sa pri rozširovaní nikdy netrhá, plodové hniezdo je kompaktnejšie.
v kombinovanom systéme nie je používaná materská mriežka. Matka nemá snahu klásť v nízkom nadstavku, pretože má dostatok priestoru v plodisku
- u eurodadantu je pod plodiskom vankúš = polonadstavok pre divokú stavbu, veľkú
nárazovú znášku

Nevýhody vysokého rámika v plodisku:
- jedná sa o prácu s jednotlivými plástami, často ťažkými
- komplikovaná obmena diela (čo rieši Blinova prepážka u Eurodadantu)
- rýchlejší jarný rozvoj včelstva = rýchlejší rozvoj Varroa destructor

Výhody nízkeho rámika v medníka:
-uloženie medu v panenskom diele
- ľahšia manipulácia s ľahšími medníkovými nadstavkami
- ľahké oddelenie zrelého a nezrelého medu
- získavanie druhových medov
- pretože plásty v medníka neboli základné, nemusia sa v zime ošetrovať proti víjačke voskovej

Nevýhody celého systému:
- 2 rámkové miery, horšie obmena diela

Poznámka:
Ak výška rámika neprekročí 200 mm, hovorím o nízkonadstavkovom systéme (NN)

30.1.2022 20:29
tom.50

XXX.XXX.139.247

Vyčerpávající, dokonalé a taky s něčím nesouhlasím. Díky. Jasné, stručné.

bodlinko

Pokud i po tomto počinu kolegy Gora nevíte jak to dělat a nenamáhat se, nevčelařte. Úplně bez práce to nepůjde nikdy.

31.1.2022 10:53

tom.50 napsal(a):
Vyčerpávající, dokonalé a taky s něčím nesouhlasím. Díky. Jasné, stručné.

bodlinko

Pokud i po tomto počinu kolegy Gora nevíte jak to dělat a nenamáhat se, nevčelařte. Úplně bez práce to nepůjde nikdy.

Přesně tak... Včelařství je krásné, ale kdo chce včelařit si musí uvědomit, že je to v první řadě dřina...

31.1.2022 17:53
Včelargoro

XXX.XXX.79.139

Priatelia nestrašte "bodlinku"... ešte si to so začiatkom včelárenia úplne rozmyslí....

vy v Čechách máte tak veľa včelárok?
či sa bojíte konkurencie?

bodlinka, v pohode sú aj úle pre ženy...
...teda nízke nadstavky
a
sú aj ľahučké, s polystyrénu...
ale nie z toho ktorý včely "vyhrýzajú"...
musí to byť tzv. "koplen", tie úle sú liate priamo do formy vo fabrike, ako písal Tom napr. z Poľska (ja mám z Dánska)
..nie robené doma na kolene so styroduru...

mám nejaké už 5 rokov (len na porovnanie s mojimi tenkostennými z dreva, neizolovanými...)
a včely si ich pokryli z vnútra propolisom a nič nehryzú...
nadstavky sú pevné, osadenie na rámiky má plechovú vložku... (odkaz pre toma - sú bez očiek )
poinformuj sa..
je veľa možností...
držím palce...

Přidejte reakci

Přidat smajlík