Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2022 04:54
tom.50

XXX.XXX.139.241

Nejjednodušší blinovka se udělá tak, že se na běžný rámek z jedné strany přibije například sololit (plastkarton a nebo třeba jen ta hmota co je z ní podložka na sběr měli). Loučky mají 25 mm. PS se vyrábí po centimetrech a tak se dovnitř vloží 20 mm PS, mezera 5 mm ničemu nevadí a nebo se dá vyeliminovat třeba bublinkovou folií (nebo něčím jiným).
Uprostřed pod horní loučkou se vlepí čtverec prkna tlustého 25 mm asi 50x50 mm.
Zaklopí se to dalším sololitem.

Po sbití se vyvrtá díra cca 18 mm a tím, že je tam plný materiál vloženého čtverečku prkna, je díra vyvložkovaná.

Jeden záklopový sololit se nechá na šířku větší než je rámek na každé straně asi o 5 mm a pak má přepážka šířku 40. To bohatě stačí a přepážka je z úlu šíře 405 mm (40,5 cm) snadno vyndavací i když by úl i přepážka vlhkem nabobtnaly.

Já místo čtverce prkna vkládám uprostřed hranolek 25x25 mm. Ten slouží jednak na vyvlžokování díry (18 mm), ale také na přibití záklopů v prostředku jak je patrné z reklamního obrázku.

Blinovka nemá žádné mezerníky.

https://www.eurodadant.cz/blinova-prepazka/blinova-prepazka-2/

Výrobu blinovy přepážky zvládne každý a důležité je, že se dá koupit, což za soudruhů nešlo.

8.2.2022 18:10
krekařík

XXX.XXX.179.2

Dobrý večer.
Takže přepážku vyrobit na výšku rámku čili 300 mm, nebo jak je v odkazu 308 mm?? Co kdyby ta přepážka byla vysoká tak, že by dosahovala až na dno? Čistě teoreticky by možná byly lepší teplotní podmínky v " komoře ".

8.2.2022 20:17
tom.50

XXX.XXX.139.241

Vše je třeba aby lícovalo se spodní stranou nástavku - rámky i přepážky, ne jen blinova, také i dělící plná přepážka. Nahoře může být vyšší těch vámi zmíněných 308 mm a nemusí, neřeším to, až tak na tom nezáleží.

Přepážky, kterákoliv, nesmí být až na dno. To je pod spodním okrajem nástavku v hloubce 18 mm a ve chvíli, kdy je pod VN jeden nebo i dva NN, tak by to nešlo aby byla přepážky dole o 18 mm větší, chápete? Protože mezi patry nástavků není 18, ale jen 8 mm.

Dělící přepážka ale může rozdělit, když je tenká, běžný nástavek na 11 rámků na dvě a doknce i tři oddělení po 3 rámcích a tak jediný nástavek se dnem nahradí 2 - 3 plemenáče. Dělám to tak, že v tomto případě je nástavek na SS. Na dno přesně pod přepážkou (vím kde bude) přibiju dvěma malými hřebíčky ke dnu hranolek, vysoký 18 mm. Dlouhý je tak, že kouká česnem ven tak, jak dlouhý je leták. K němu dolehne přepážka a včely z dvou či tří komor k sobě nemůžou. Vůbec není potřeba by byla česna na různé strany, zdravá matka se nesplete a když, nebyla dobrá. Tečka!
Po zužitkování jedné matky (když nejde pryč s celým oddělkem) se jen vytáhne přepážka a samo se to spojí, neservou se.
Taky je hloupost jakkoli barvit nástavky nebo česna. tedy hloupost kvůli včelám. Ovšem kdo chce mít úly hezké, ůíbí se mu to, tak si úly ozdobí různými barvami. Pro včely to ale žádný význam nemá. Kvůli přehřívání má být úl světlý.

Určitě by šlo na blinovku přidělat kolečko co je na uzavření oček a nebo nějakou šoupačku (předkové to měli z plechu) a používat blinovku jako dělící přepážku (aby bylo u včel méně krámů). Já mám ale jiné a lepší využití blinovky a tak to neřeším. Můj úl, jak jsem tu opakovaně psal jinde, má v rozměru na počet rámků místo 405 mm 422 a nejnověji dokonce 425 mm. Tudíž je dvoucentimetrová blinovka celoročně (pokud neslouží jako blinovka, tedy asi 10 měsíců z roku) zaparkovaná u čelní stěny (TS) a tím jí cloní proti přehřátí - ne vždy se nám totiž povede mít takové stanoviště, aby bylo celý den ve stínu. A tak i při přímém osvitu sluncem se úl nepřehřeje.

Druhá výhoda takto většíno prostoru je, že začínám včelařit vytažením blinovky a tím mi vznikne manipupoační mezera, do které se rozvolní rámky pro snazší práci bez mačkání a hrnutí včel, jako se to děje v úlech, které jsou naknop.
Vše jsem tu už několikrát popsal a vysvětlil.

9.2.2022 15:56
krekařík

XXX.XXX.179.2

Dobré odpoledne.
Ty jo já jsem vůl . Neuvědomil jsem si že pod VN může být TL a KK a ne jenom dno. Tak ten blud s BP beru zpět. Ještě bych měl dotaz ohledně umístění úlů spíše ve stínu, nebo částečně na slunci. Na VF jsem četl, že úly spíše osluněné mají vetší výnosy medu a i včely jsou v nich lepší než v zastíněných viz texty z VF:

V mých podmínkách jen Slunce ,slunce a slunce. Tady začínající kolega v maryngotce velmi rychle odhalil že strana odvrácená většinovému slunečnímu svitu, vyditelně zaostává. Půl maryngotky má nyní prázdno. Včelám se u nás daří více na jihozápadní straně. Včelstva na stinné straně maryngotky živořila. Ale kdo nemá cit a nechce to vidět ,strká včelstva do stínu. Prý aby se nepřehřívala ????. Minulý rok když bylo 37°C a já mněl včelstva v betonové silážní jámně, to jsem si liboval že už mají konečně teplo jak v Praze na sídlišti. Včely vubec neprotestovaly a od rozednění nosily melecitozu.Ještě jsem nezažil aby teplo včelám uškodilo.Strkat včely do stínu aby se nerojily- toto já z mé praxe neznám.

No právě u nás to oslunění má význam a včelař toto je schopen ovlivnit a využít !!! Konkrétně v dubnu kdy jsou ještě zbytky sněhu a je slunečný den, ve stínu nevystoupí teplota ani na 5°C ale na slunku se to před ůly doslova vaří a je snůška z jívy a devětsilu. Chraň bůch v takové to dny mít včelstva za barákem ve stínu při těch 5°C. Je to jedna z mála věcí ohledně počasí která se dá ovlivnit , naplánovat a využít.

Já měl první rok úly trvale ve stínu a neprosperovaly a nakonec se stejně vyrojily.
Teď je mám na plném slunci, orientace česen na východ a rozhodně jim to nevadí, dokonce se ani nerojily. Dokonce jsem si všiml, že plodiště je vždy blíž k jihovýchodní straně úlu.

9.2.2022 18:31
Tomáš R

XXX.XXX.40.18

Reaguji jen na dotaz, jak prospeují včely ve stínu. Mám včely většinu dne ve stínu, pod listnatými stromy. Teď , a jaře mají samozřejmě plné jarní slunce, než se stromy olistí. Kde mají plodiště ? Těžko říct, mrkněte na fotku, foceno dnes odpoledne, jinak loňský oddělek

10.2.2022 15:41
krekařík

XXX.XXX.179.2

Dobré odpoledne.
Děkuji vám. Budu se snažit úly umístit někde do stínu . Na kolik rámků budete zužovat při komorování? Sice ještě nevčelařím, ale minimalně na 5 rámků??? Teď nevím jestli to lze poznat pohledem shora, nebo se musí včelstvo rozebrat rámek po rámku. Jestli mě zrak neplete na stropě máte durofol ne igelit

10.2.2022 16:50
Tomáš R

XXX.XXX.40.18

Tohle včelstvo je nezúžitelné. Jiné zužuji podle potřeby , většina tak na 6 rámků, ale mám i jedno slabé, takže to je jen na 4 rámky. Obsednuté rámky a další ásobní rámek, přepážka a ostatní rámky se zásobami, vždy směrem od česna. Ano, na omhle včelstvu je koupená folie, někde je igelit. Na jedom je dokoce komůrkový polykarbonát

Přidejte reakci

Přidat smajlík