Co do kuřáku a co rozhodně ne!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2022 00:48
tom.50

XXX.XXX.139.242

V kuřáku je tradiční používat dokonale vysušený troud. Ne ale každý. Krajně nevhodná je zrzavá hmota - často se drobí na drť, z dubu, buku a dlaších, třeba olše.
Stejně tak je velmi nevhodný troud z jehličnanů, nepoužívejte ho, čpí v očích a nutí ke kašli, stejně, jako zrzavý troud z některých listnáčů

Vynikající troud je z lípy, z vrby je také voňavý s kvělý, jen špatně hoří a stejně tak z osiky a topolů a to i když je dokonale suchý. To proto, že to jsou stepní rostliny a v jejich dřevě je přirozená chemikálie, bránící hoření (v bříze je jiná přírodní chemikálie umožňující hoření břízy i za syrova). Třeba proto je topol (osika) mizerné palivo, čadí a dělá mnoho sazí. Troud z břízy se mi neosvědčil, kůra a podkoří ano - kouř z březové kůry velmi příjemně voní.

Velmi pěkně voní když se do kuřáku přidá propolis. Ovšem to nedělejte nikdy! Jednak je kouř údajně karcinogenní, ale je tu důvod důležitější. Kouř má včely uklidnit a skutečně to tak je. Ovšem odborníci tvrdí, že ve skutečnosti kouř včely přidusí a ty pak poloochromené v pudu záchovy prchají a méně útočí. Nevím jak to je. Ale řídím se selským rozumem. Včely ucítí kouř, jasně, někde hoří, je třeba být ve střehu, někde celkem blízko hoří. Ale jestli ucítí pálený propolis, nastane panika, protože je jim jasné, že nehoří někde, ale že hoří jejich obydlí!!!!!

Naprosto nevhodný je jakýkoli papír, ten s potiskem obzvláště. Někdo dává do kuřáku vlnitý karton a to je špatné, jsou v něm pojiva a lepidla.
O malinko lépe jsou na tom voštinky od vajec a nebo třeba od kiwi a jiného ovoce. Toto se vyrábí nasávanou technolgií a zpravidla bez pojiv. Jenže se to vyrábí vždy z recyklovaného papíru a ten byl potištěný a barevný (proto charakteristická šedá barva recyklátu).

V žádném případě se nesmí v kuřáku pálit hobra!

Třeba v Rusku, na Ukrajině a ve stepních krajích, kde nejsou stromy, je sehnat troud nemožné. Pak se používají staré hadry, stařina a podobné věci. U nás tohle není problém a doporučuju si prostě sehnat troud ze shnilého pařezu z listnáče. Měl jsem bílý troud z habru, vynikající, podobný je z jírovce (kaštanu).
Nic z akátu do kuřáku nesmí přijít, ta rostlina je celá jedovatá! Navíc nehnije a neumím si vybavit zda jsme někdy viděl akátový troud. Ale třeba staré listí a lusky se někde válí v množství, které by mohlo svádět to strčit do kuřáku.

Jak jsem zmínil výš, nevhodné jsou všechny hadry a to i kdyby na tričku třeba psali, že je 100% z bavlny. Není chytré tomu věřit a ani čistá bavlna není při doutnání nic dobrého. Taky pozor na barvy.

Podivnosti, co se do kuřáku dají koupit, mě nefungovaly. Přesněji, zažil jsem to u jednoho začátečníka a větší ho.adinu jsem jakživ neviděl.

Ale. Já v autě vždy mám voštinku od vajec a nebo od ovoce. To proto, že stačí malý kousek když je potřeba kuřák jen na pár minut, je to nejrychlejší a hejpohotovější.
Nic neberme jako dogma a používejme selský rozum, nejlépe nám napoví, co vhodné je, co méně a co rozhodně vhodné není.

9.3.2022 10:52
Včelargoro

XXX.XXX.76.107

tome celkom sa mi vypláca vás čítať...

prvýkrát po rokoch bezproblémového používania choršov z listnáčov a bieleho bukového "troudu"
som sa cez túto zimu náhodou dostal k "troudu" z agátu a ešte je "zrzavý"

ešte dnes ho vyhodím...skúšať ho nebudem....fakt...

9.3.2022 12:29
začátek

XXX.XXX.4.22

Klidně ho prubněte a hobru taky , já si nařežu i brikety do krbu,ale jinak používám troud vrbový.

9.3.2022 17:19
Tomáš R

XXX.XXX.39.55

Používám také troud , z listnáčů, ale někdy , docela s úspěchem vysušené, malé borovicové, nebo modřínové šištičky.
Dobře hoří a nijak protivně ten kouř nemrdí

16.11.2022 12:47
tom.50

XXX.XXX.139.245

Tradiční ruský samovar údajně funguje jen na borové šišky - kouř jde do místnosti a v jiném kouři se prý nedá vydržet. Nezkoušel jsem, nevím.

Borové šišky do kuřáku taky používám a i modřínové, smrková nefunguje.

V jednom starém slovenském filmu o slaměných úlech starý včelař nabádá k houbě do kuřáku. Protože s tím mám bohaté zkušenosti, podělím se.

Asi by mě to neneadlo, ale kdysi se psalo ve Včelařství (za komančů), že je dobrý vysušený kopytnatec. Dlouho vydrží, nečpí v očích, nesmrdí. Doporučuju vřele, ale pozor při dělení na malé kousky. Dělám si z něj kousky velikosti krabičky sirek, asi tak.

Jednou jsem v zimě našel padlou břízu - cestou z ryb padla pár metrů přede mnou. Byla na ní zvláštní a dá se říci hezká houba. Napadlo mě jí nasušit do kuřáku. Za syrova se dala velmi dobře nakrájet nožem ještě na parkovišti (žádný binec doma).

https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C5%99ezovn%C3%ADk_obecn%C3%BD

Dnes v jiném vlákně píšu o jiné houbě a jejím vlivu na mě. Při tom mě napadlo, že už tři roky používám právě březovník v kuřáku a u svých víc jak 50 vč trávím hodně času a tudíž se našňupám i dost kouře. Možná má vliv i něco z kouře této houby. Pomalu hoří (jen spolu s troudem), nečpí, nesmrdí. Mimochodem, do kuřáku dávám březovou kůru a podkoří. Velmi příjemně mi to voní.

A bříza je naš nejléčivější strom, léčivé je na ní úplně všechno. A léčivé spíš ve smyslu prevence a zlepšování kondice a ne, že se nějaká už propuklá choroba vyléčí pojídáním dřeva nebo listí.

V popisu téhle houby je třeba nepřehlédnout její protirakovinový účinek. Mám za to, že ublížit nemůže, může ale pomoci. Možná.

Obecně připisuju plísním a houbám daleko větší vliv než se obecně připouští, především to je svět snad nejméně prozkoumaný. Také proto jsem o houbách a plísních ve včřelách úlech založil samostatné vlákno.

Přidám zaslechnutý příběh, o jeho pravdivosti nevím nic.

Jako mladý jsem měl vedoucího, hezký štíhlý vysoký pán, ,lepší persona. Ptal jsem se ho čím si udržuje kondici. Nočím. Ale vyprávěl mi svůj příběh hodně podobný filmu Už zase skáču přes kaluže.

Když mu bylo asi 13-15 let, přestal chodit, zkroutila se mu páteř, nemohl dýchat, lékaři zlomili hůl že kluk umře a když ne, bude doživotní mrzák. Rodiče sehnali nějakou starou babu kořenářku, před ww2 ještě byly. Ta poradila do lůžka na prostěradlo silnou vrstvu čerstvého březového listí, nahý se do nej položit (prý to strašně kousalo a svrbělo). Na jeho tělo navršit další čerstvé listí, zabalit do vixlajvantu a nechat to zapařit. Pán říkal, že to bylo nejhorší mučení jaké kdy zažil, byl v tom několik hodin, jak dlouho jsem už zapomněl.

Úplně se uzdravil, kolikrát mu dělali březový zábal jsem už zapomněl. Možná stačil ten jeden, já už vážně nevím.

Jako dítě jsem musel sbírat do školy bilinky. Taky sušené březové listí.

Existuje březový šampon, od dětství jsem si myslel, že se tak jen jmenuje a vyrábí se synteticky - asi mi to řekli rodiče. Těsně před důchodem mě čekal šok. Soběslavskou fabriku na světoznámé šicí stroje Lada rozebrala privatizace na několik jednotek, každá s jinou výrobou pod jinou firmou. Dával jsem si tam něco dělat a nejméně jednou měsíčně tam jezdil, často jsem čekal na nádvoří na svou práci. Čas od času kolem mě přejela vysokozdvižka s kouřící vanou, vůně jak ze spařeného sena. Vysýpal to do nějakého kontejneru. Bylo to vařené březové listí. Ptal jsem se v té fabrice a sdělili mi, že tam sídlí firma, která z toho listí něco vyrábí, jestli kosmetiku, šampony, to už nevím. Po vyvaření se to vozilo do kompostárny. Asi by to tak pracně a energeticky náročně nedělali kdyby to šlo synteticky...

Moric

16.11.2022 19:47
Moric

XXX.XXX.233.26

V posledních létech do kuřáku pouze a jenom suchou kvetoucí nať tymiánu a mateřídoušky, občas přidám i trochu tabáku. Děda kouříval fajfku a ke včelám chodil bez jakéhokoliv zakuklení. Otec kouřil doutník pouze u včel - jinak nikdy a už používal rukavice. Já pouze klobouk.

16.11.2022 21:17
tom.50

XXX.XXX.139.245

Jsem polepšený kuřák, kouřil jsem do 50, nádherných 36 let. A kdybyste se mě ptali, zda mi vyhovuje nekuřácká hospoda, tak na to umím říct jen, že je to jako když .uká a nemá koule.

Jenže dobře vím, že když jsem se to pracně odnaučil (bylo to naráz a bylo to přetěžké), nesmím si dát ani jediného práska. Tak tabák prostě já nemůžu, přesněji nehodlám to riskovat. Nic ale nevoní tak, jako tabák, tedy kouř z něj. Z některého, z většiny.

Přestal jsem, po víc než 40 denně, 6. června 2006 ve 22:02

Letos jsem si na to 6 června večer prvně nevzpomněl.

Prvně na pivo jsem se vydal koncem září s tím, že případně zdrhnu. Nevadilo mi to. Kuřákům nezávidím, nevadí mi a jejich buzerování a diskriminace mi vadí a to hodně. Když jsem se rozhodoval přestat, usmyslel jsem si, že tedy ano, ale že nebudu nikdy takové to moralizující polepšené hova.o.

Moric

17.11.2022 16:50
Moric

XXX.XXX.233.26

Aha ! Tak nikotin pro včely něco jako droga ? Tak proto ty naše dědečky včely tak milovaly, že na ně nevytahovaly žihadla :o). Oba kouřili a tehdy na polích nebylo po umělých hnojivech a různých postřiků slechu dechu. No zajímavé počtení a bez ironie děkuji za tip. Pěkný večer všem.

17.11.2022 17:23
Tomáš R

XXX.XXX.41.196

Letos jsem na zahradě zkušebně pěstoval rostlinu-tabák selský. Je to rostlina důkladná, cca 2 m, spousta listů, hezké květy. Jakožto nekuřák jsem ji pěstoval jen pro zajímavost, ale usušit listy, mám co přidávat do kuřáku, takže příští rok možná vyseju znovu

17.11.2022 17:48
Tomáš R

XXX.XXX.41.196

Letos jsem na zahradě zkušebně pěstoval rostlinu-tabák selský. Je to rostlina důkladná, cca 2 m, spousta listů, hezké květy. Jakožto nekuřák jsem ji pěstoval jen pro zajímavost, ale usušit listy, mám co přidávat do kuřáku, takže příští rok možná vyseju znovu

17.11.2022 18:41
jiří j

XXX.XXX.168.113

Jen se zeptám, navštěvují včely květy

17.11.2022 20:36
Tomáš R

XXX.XXX.41.196

Ne, myslím, že ne.

18.11.2022 09:58
jiří j

XXX.XXX.168.113

Díky, mám podobnou zkušenost

19.11.2022 18:09
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

liečivé bylinky môžu byť v dymáku zaujímavé ale najlepšie skúsenosti mám s tou hubou "Práchnovec kopytovitý" ...
...vysuším, nasekám malé kúsky a nadávkujem za dymák ...
...najbližšie dve hodiny mám "vystaráno"..

Přidejte reakci

Přidat smajlík