Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2022 23:57
tom.50

XXX.XXX.139.242

Bohužel zmizel dotaz jak řešit bezmatčilost v této době.

Mnoho možností není. Nejlepší je spojit bezmatčilé vč s jiným. Ale má to háček. Matka v domněle bezmatčilém vč může být, jen neklade a nebo klade trubčí plod (nebo obojí dohromady) a nebo tam skutečně žádná matka není.

Vložte doprostřed rámek bez včel (ometený) z včelstva s plodem, takový, aby tam byla vajíčka a mladé larvičky. Pokud na něm narazí nouzáky, vč matku nemá. Nouzáky jsou vidět za 24 hodin, po dvou dnech naprosto jednoznačně. Pak se to dá celé spojit s jiným vč, nouzáky nové vč zruší.

Pokud nouzáky nenarazí, matka tam je a před spojením je nezbytné jí najít a zničit. Pak připojit k jinému a klidně POUZE V TUTO DOBU (a asi do konce května) naostro. Jako v předchozím případě.

Na to, aby si vč vychovalo novou matku z nouzáku, je příliš brzy (teoretická možnost oplození takto rané matky ale je, sice nepatrná, ale je). Raději bych spojil. To je jistota a nový odd je velmi snadné si vytvořit v příhodném čase a proto není nutné usilovat o záchranu problémového vč za každou cenu.

Tazatele možná odradilo, že včelaří na 24, kterou nechválím. Ovšem ztráta matky během zimy jednak nemá s mírou nic společného a je to jev běžnější než se obecně myslí a píše v odb. lit.

Považuji za nutné následující upozornění. První kontrola je na česně. Vč, které v časném jaru nenosí pyl, když ostatní nosí, asi nemá matku. Opakuji ASI. Jisté je jen to, že nemá plod. Ani hrboplod, tedy trubčí plod v dělničích buňkách.

Někdy ale matku má, vylíhnutou v zimě. Vč z jakéhokoli důvodu během zimy p přišlo o matku. Vč si vychovalo jinou. jenže v zimě se matka nemohla oplodnit, její říje nevratně minula a tudíž se tato matka už nikdy nemůže oplodnit. Ovšem pořád jje to matka a produkuje mateří látku = feromon. Ten může být tak "kvalitní" a silný, že by při spojení včely mohly ponechat "jalovou", tedy neoplozenou matku. Proto je nutné matku vadnou najít a zničit.

Doufám, že jsme podal vyčerpávající vysvětlení poměrtně časté situace. Připodotknu, že právě proto se doporučob valo ve staré literatuře, zimovat tak zvané "záložní matky". tedy realtivně slabý oddělek, určený jen pro tento účel. velmi často se pak z takovéhoto slabého odd se zál. matkou vytvoří překvapivě pěkné vč a často je to rekordman stanoviště. O tom ale podrobně píšu ve vláknu o chovu slabých včelstev.

19.3.2022 05:48
irokez

XXX.XXX.198.24

Není " bezmatečnost" většině srozumitelnější?

19.3.2022 08:07
tom.50

XXX.XXX.139.242

je

Jsem líný hledat jak to psala stará literatura, kde jsem pobral odbornou terminologii a je možné (patrně po předcích), že komolím ten pojem a vůbec si to neuvědomuju. Omlouvám se, pokud je to tak. A děkuju za upozornění, váš název je rozumnější, logičtější, přesnější.

20.3.2022 09:08
jardda

XXX.XXX.90.147

Dobrý den, dotaz jsem dával já, ale abych se vyhnul nějakému osočování, že mám prvně studovat a pak se ptát, raději jsem to stáhl.

Jinak děkuji panu Tomovi za reakci.

V sobotu kolem oběda jsem se chystal tento zákrok provést, kdy jsem si u vedlejšího vč vyhlédl rámek s plodem, který tam vložím.

Bezmatečné vč jsem otevřel a jejich chování bylo úplně jiné než v pátek, byly klidnější, tak mi to nedalo a znovu jsem je zkontroloval a na jednom plástu jsem našel vajíčka a malé larvičky, které jsem asi v pátek přehlídl.

Co mě zarazilo, že ostatní (2vč) měli plod ve všech fázích vývoje od vajíček až po zavíčkovaný. Tyto měli pouze vajíčka a pidi larvičky.

Od zákroku jsem upustil a nic nedělal.

Příští týden nechám vč v klidu a půjdu do nich až za 14 dní (můžu pouze o víkendu).
V dalším zákroku budu chtít udělat přehození zásob dolů (mám dva nástavky 39x24) a suché souše ze spodu dám kolem plodu, aby matka měla kam klást.

JP

20.3.2022 11:02
tom.50

XXX.XXX.139.242

Vyhodnotil jste to správně, nedělejte nic, musíte počkat, zda ten plod bude dělničí nebo hrboplod. No a i to se může stát, že některé vč začne s plodováním pozdě. Ono není divu při způsobu včelaření jaký popisujete. Doslova ledové království.

S druhou půlkou nesouhlasím, ale asi máte lepší ideu. Já bych postupoval úplně jinak.

Především. O to, aby měla V DOBĚ KVĚTU JÍV kam klást matka, se nestarejte. Bude klást tam, kde bude včelstvo pro plodování spotřebobávat zásoby - polopatě, přemění tyto zásoby na plod. Ovšem jen tolik zásob nestačí. Už docela dost nosí z venku (na kamarádově váze už týden neubývá, ani nepřibývá), ale vč velmi podnítí zásoby zbylé po zimě. Jen musí být na nějakém rozumném místě. Dát je dolů asi jde (tam měly být od 15.9.). Ovšem vy tím nic nevyřešíte, pořád tam budou mít zimu a skutečně si přečtěte (nastudujte) aspoň jedinou knihu O. Brennera - Zákonitosti života včelstva. Úplně stejhně, jako jste prostě musel nastudovat učebnici autoškoly, což musí i ten, kdo fakt nehodlá nikdy číst žádné knihy.

Vím, že hodláte postupovat podle rad nezkušených z nějakého fóra. Ovšem otázka, když dáte teď souše na zakladení, kdy jim budete dávat a HLAVNĚ KAM mezistěny? Dáte jim pak postavit celou bednu? Jassněěěěě, to je mejnstrým. Třeba vám stačí. Mě ne, já jsem o několik levlů dál, jestli chcete zvědět jak to dělám já, neurážejte se když vás pošlu studovat. A to nemyslím jen konkrétně vás Jardo.
Napíšu tu všem nové vlákno s pohádkou o houbařích, kterou jsem přesně pro tento účel kdysi vymyslel.

Jak bych tedy nyní na vašem místě postupoval já tu za poslední rok píšu několikrát a někteří si stěžují, že stále opakuju jedno a to samé dokola. Ano, vlastně je to jen pár základních zásad, na kterých se dá změnit jen nemnoho.
Půjde vám to, když budete chtít. Už jenom to, že jste tady, znamená, že o věci přemýšlíte a snažíte se najít optimum. I když druhá část vašeho příspěvku vyznívá, že v tomto je vám vše jasné. A já se domnívám, že právě tam je u vás malinko potíž.
Kdybyste totiž včelařil podle mě, měl byste nyní (v nadm.v. 425 m - v pondělí 14.3. tu začala rozkvétat jíva) na míře 39x24 (na třicítce víc) ne že pár vajíček a minilarviček, ale asi 3-5 rámků plodu všech stadií. Ne na všech od loučky k loučce, ale na každém rámku jako dvě dlaně s prsty, asi tak. Ale musel byste před měsícem zužovat...

20.3.2022 12:28
jardda

XXX.XXX.90.147

Moc děkuji za reakci, jsem opravdu v začátcích a z literatury nejvíc čerpám z Včelařství od Veselého a kol. a z netu.

Vaše postřehy a reakce se mi líbí, a vážím si toho, že někdo dává své letité zkušenosti a myšlenky k dispozici.

Jak jsem kdysi psal, že mám jednu rámkovou míru a to 39x24 (uteplené úly) a zatím nechci dávat jinou, možná časem koupím nádstavky 15, nebo 17.

No a k činnosti … fakt si hraju se 3vč a všude dělám všechno stejně a každý výsledek je rozdílný to je divný. Teď je nechám chvilku v klidu.

Mezistěny chci dávat až bude tepleji, někdy kolem květu pampelišky. Do medníků nemám ani jednu souš, tak budou muset holky holt vystavět. Počítám, že budu převěšovat uzavřený plod nad mŕížku a plodiště prozebruji. Takový mám plán s M.

21.3.2022 21:43
tom.50

XXX.XXX.139.242

OK. Veselý je už mnoho let po smrti. Je velký rozdíl v základní odb. literatuře. Je tu pojmosloví a základní věci, ty se nemění. Pak je tu ale metodika, tedy způsoby ošetřování včel. Podmínky se mění, vývoj se nezastavil. Ovšem vy popisujete věci, metodu ošetřování, která je totálně zastaralá. Také jsem převěšoval plod, nic jiného se neznalo. Nadšeně jsem zkoušel bludy, které psal Boháč, Ptáček a další a nic nefunguje. Souběžně jsem neustále studoval a zjišťoval. Pak mi s hrůzou došlo, že zejména Boháč, pouze překládal cizí literaturu a bohužel tu americkou (a ještě k tomu přes němčinu), o jiné včele, o naprosto jiných podmínkách a tvrdil nejzákladnější blud, kterého se drží PSNV dodneška (Právě Boháč založil PSNV), že je potřeba včelařit v Langstrothu. Ten je v základní verzi 1/1 stejně ničemný, jako náš národní (Adamec) 39x24x11. Ovšem konkrétně Lag má celkem 6, slovy ŠEST výšek rámků a proto je plasticky přizpůsobitelný. Ovšem Češi kupodivu obdivují americký úl, ale mocí mermo v něm nechtějí včelařit americky, ale jako s Adamcem.

Vás já chápu, nějak začít se musí, začal jste a to je dobře. Na metodiky Veselého a spol zapomeňte, jak říkám výš, vývoj se nezastavil a dnes jsme už dál, tehdy jsme (někteří z nás) hledali, většina bohužel zamrzla v roce 1985. A někteří se vydali cestou primitivizmu = k nerozběrnému dílu, asi tak, jako by chtěli v době automobilů zase jezdit s volky a svoje úly používají jako kláty a ještě si o sobě myslí, že jsou o level výš a námi ostatními hluboce pohrdají. Jeden takový umělec sem také přispívá.

Ode mě tu najdete komplet metodiku, sám si posuďte do jaké míry je vymakaná a porovnávejte s názory jiných, které se tu také objevují. Když byste se rozhodoval pro NN a kombinovat svojí míru s NN, pak ne 17, ale 15. Pokud chcete panenský med bez výkalů larev plodu, nejde rotovat nástavky, nejde převěšovat plod, prostě to nejde tak, jak to chcete dělat. Současně, pokud se rozhodnete pro metodiku Blaníku, což je Dadantsystém i s vaší mírou - opakovaně tu píšu, že to taky jde. Jen je to obtížnější, pořád ale zlomek práce ve srovnání s převěšováním plodu. Pak získáte možnost používat tvrdou chemii, která je ke včelám šetrnější a současně odpadá riziko reziduí této tvrdé chemie v medu. Nemůže se tam dostat, když na med máme jen plásty které "nezažily" léčení. Pokud toto základní tvrzení pochopíte, zjistíte, že všechny ty kejkle s kyselinami, volnou stavbou a dalšími zastaralými kejkli je zbytečné bláznovství.

Držím palce. Pkud něco budete chtít vědět ode mě, odpovím, i když teď v sezoně už budu mít méně času. Ptejte se ale veřejně, jak se dozvídám, čte to tu hodně lidí. Jen většina nechce veřejně. Nemůžu se věnovat každému extra.

Závěrem základní pointu. Úspěšně včelařit systémem Dadant lze v každém úle s mírou vyšší než asi 27,5, ne však vyšší než 30. Nástavek vysoký se musí kombinovat s nízkými, kdy ve VN je jen plod + nezbytné množství medu (to 24 neumožní). Po 20.5. je chov trubců pouze dole v TL. Ten ale nemůže fungovat když by byl vyšší než 17. I to je moc, polovina 24 = 12 je pro základní chov systémem Dadant málo. Včely si tedy nesmí stavět co se líbí jim, včelař musí umět přimět vč chovat plod kde chce a jaký chce (potřebuje) on a ne, kde by se to líbilo včelám. Tedy pokud chová včely proto, aby z nich měl užitek a minimum práce a bylo dobře jemu, včelstva byla zdravá a bez úhynů. Kdo chce hezky včeličkám, holt to dělá jinak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík