Kolik má vč postavit díla?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2022 11:24
tom.50

XXX.XXX.139.242

Slíbená pohádka:

Žlili byli dva bratři, bydleli vedle sebe ve vsi hned u lesa. Začaly růst hřiby. První z bratrů popadl svých 5 košíků a pospíchal do lesa na hřiby. Druhý, chytřejší bratr, se celý rok jako hlupák o košíky nestaral, měl jen jeden. Přece u lesa je potok, kolem něj spousta vrb, košíky plést umí a tak si prostě, AŽ BUDE POTŘEBOVAT, nadělá košíky jiné, nové, lepší, čisté.

Bráchové začali sbírat hříbky. První košík byl hned plný. Zatímco hloupější bratříček plnil staré košíky, chytřejší odnesl domů JEDEN košík hříbků a šel plést nový košík. Než nařezal proutí, měl hloupý doma další košík hřibů. Než chytrý upletl košík, měl první doma 5 košíků plých krásných hříbků. Chytřejší bratřík měl doma jen jeden košík hříbků a upletený krásný JEDEN úplně nový košík. Vloudila se ale malá chybka. Hříbky přestaly růst.

Kdo z bratří byl chytřejší?

Takže. Teoretikové (vědci, taky proto si jich tak málo umím vážit, tedy většiny z nich) spočítají, že kilo vosku = 3,4 kg medu a vyvodí z toho zdánlivě rozumný a přesně podle fyzikálních zákonů platný závěr, že medný výnos není a nemůže být na úkor medu, protože je to zanedbatelné. A také, že snůška vybudí u včel pud nejen sběrací, ale i stavební. My víme, že včely použijí většinu vosku z M a jen asi 65% přidají. Jestli tedy váží mezistěny na bednu (11 r) 39x24 asi 0,8 kg vosku, včely přidají asi půl kila vosku a to je tedy ekvivalent asi jen 1,7 kg medu. Protože se do bedny 24 vejde asi 22 kilo medu, je nějakých 1,7 kg marginální množství. To je přece jasný jak facka, na to není třeba být kandidát věd!

Jenže všichni vědí, že tohle nefunguje a strašně se diví, že jim vč (jen někdy, někdy taky ne) sice postaví celou bednu rámků, ale nějak je toho medu méně než by být mělo, často taky skoro žádný. Pohádka vysvětluje, jak funguje svět v praxi bez ohledu na pány chytré, co žijí z grantů a je jim šumák, zda mají včelaři med (a potažmo živé včely).

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2022 14:17

A poučení? Pro člověka který má jen dvě ruce, je pět košíku leda k prdu, protože stejně musí jít víckrát. Aneb, nikdo nesní víc než může a když už nemůže, je to nenazranost. Ale kdo chce kam...
Přitom stačí v nn založit oddělek a pohodlne jej přikrmováním ( i se zakrnenim na zimu cca25-30 kg cukru), na volné stavbě zazimovat na čtyřech nn a na jaře nechat dostavět dva nn jako medník. Nafurt(skoro), bez mezistěn. Pak podle potřeby, klidně každé jaro, vzít spodní nástavek a posunout plodiště o jedeno patro dolů a mezi plodiště a medník vložit nový nástavek, jako čtvrtý a prozebrovat se třetím...bez mezistěn, práce pro včelstvo cca na týden. Výtěžnost vosku k vloženému 100%. Co na to ten chytrý s mezistěnami?

20.3.2022 17:56
irokez

XXX.XXX.198.24

Hlavně musí být snůška, celou sezonu, pyl i nektar. Bez toho se může včelař stavět klidně i na hlavu.

20.3.2022 18:11

Pokud není, tak ani mezistěna nepomůže. U oddelku je stejně potřeba krmit, tak když už, tak je nechávám stavět až do září.

21.3.2022 22:11
tom.50

XXX.XXX.139.242

irokez napsal(a):
Hlavně musí být snůška, celou sezonu, pyl i nektar. Bez toho se může včelař stavět klidně i na hlavu.

Tak jak vidím, tak ani pomocí pohádky někteří neumí chápat jádro sdělení.

Tak holovětně, pomocí srozumitelných štěků. (pak už by byly asi jen piktogramy /obrázky/)

Je snůška.

Trvá ale vždy krátce.

Když včelstva musí stavět, nenanosí - nemají do čeho dávat.

Jedna bedna 39x15x11 = 14 kilo medu.

Dvě bedny 28 kilo.

3 bedny 42 kilo a to je jen JARNÍ snůška.

Po jarní je (u mě) vždy ještě druhý kvěťák, nikdy ale ne už 3 bedny.

Nikdy tu nemeduje akát.

Nikdy tu jezevci nepěstují nic medonosného kromě řepky (snad jí teď bude méně).

Nikdy tu nemeduje lípa.

Jednou za 3-4 roky je třetí snůška = medovice, nejméně 1 bedna, většinou 2.

Jednou za 4-6 let je tu melecitóza.

Pro mě požehnání, pro většinu neštěstí. Nedá se vytočit.

Rekordy nikdy neudělá 100% vč, max 20-25%.

V obzvláště dobrých letech (tak 1 z 10) umí rekord i 35-40% včelstev.

Stručněji to už neumím.

Kdo nepochopí toto, obávám se, že nepochopí nikdy nic.

21.3.2022 22:39

Ještě pár holých vět. Včely mají vždy v určitém období života buď v úlu nebo venku určitě úkoly. Jedním z nich je schopnost produkce vosku. Pokud produkují vosk, nic je nezastaví a lepí ho kam se dá a použiji ho i tam kam včelař nepotřebuje. A když ani potom není kam, prostě jej vynesou ven z úlu. Jinak řečeno, včely které produkují vosk, dřepi doma a nektar ani pyl nenosí. Pro méně chápavé tedy na produkci medu mají nulový vliv.
Takže ty dávno přežité výpočty jsou nesmysl otrocky opakovany včelaři do zblbnutí, zvlášť těmi, kteří o životě včel vědí kulový.

22.3.2022 21:20
tom.50

XXX.XXX.139.242

Původně jsem nechtěl reagovat. Pořád mě něco nutí snažit se pochopit vaše mozkové pochody. Je to, pro mě, velmi těžké.

Potíž bude v jedné základní věci. Vy včelaříte proto, abyste pochopil život včel a myslíte si jak jste lepší tím, že chápete včely. Cíl je pro vás pochopení života včel, možná jen domnělé pochopení.

Já včelařím pro užitek a život včel mě zajímá jen proto, že z něj vyplývají nějaké zákonitosti a snažím se jim právě vnutit svojí vůli. Rozhodně ale ne, že budu jako statista užasle padat na zadek z toho, jak si žijí sebezničujícím způsobem.

Ve svém nicku máte slepice - kohouta. Někdo chová slepice aby byl vodvázanej z po.ranýho zápraží, já když bych choval slepice tak pro vajíčka nebo kuřecí maso. Rozhodně bych je s.át po prahu nenechal, i když je to jejich přirozenost (s.át kudy choděj). A vůbec mě nějak nezajímá podstata tvora, tedy jeho PŘIROZENÝCH projevů, tedy znečištění všeho.

Taky rád například rybařím. Ale rybu bych snědl snad jen s pistolí u spánku, stačí mi ta "vůně" a mám po chuti na cokoliv. Nerad se ryb dotýkám, téměř všechny pustím a vě+tšinou jí vyháčkuju ještě ve vodě. Baví mě jen je přelstít a dát jim šanci ultrajemným vercajkem. Ale nesnáším způsob rybolovu "chyť a pusť". To je impotentní idiocie, chytat ryby a nesmět si je brát. To já chci být ten, co dá (a nebo nedá) rybě druhou šanci.
Ale že by mě nějak uchvacoval život ryb, tak to mě rozhodně nechává úplně v klidu.

Nemá smysl abychom se my dva štengrovali, motivy vašeho včelaření jsou nesouměřitelné s mými, necháme to na tom?

23.3.2022 06:49

Jsem rád, že jsem vás poučil, jinak by jste nereagoval na moji osobu, ale vyvracel to co jsem napsal. Dělám to pro vás rád a zadarmo. Nemáte zač.
Ale jinak taky vedle. Zvířata chovám primárně pro užitek.

7.4.2022 00:20
tom.50

XXX.XXX.139.242

Poučení si já představuju opravdu úplně jinak. Ale když myslíte, že bych si bez vás neporadil, ok, nechme na tom. Taky jsem nějak nepochopil - to se mi u vašich příspěvků děje časo, vaši větu "není zač". Tak se odpovídá na děkování, ale já vám za nic neděkuju. Vy mi nic, co bych já chtěl a za co bych děkoval, dát nikdy nemůžete.

Na druhou stranu mám s vámi i jistý soucit, jste nejspíš velmi nešťastný muž, soudě z vašeho ustavičného vyrývání do mě už několik let jak tady, tak i na VF. Ale když vám to pomůže zahojit bolavou duši, poslužte si, moje empatie k lidem, i těm, kteří si to ani trochu nezaslouží, je bezbřehá.

Přece jen si říkám, zda byste nám nesdělil nějakou praxi, něco, co bychom mohli využít, radu. Zatím jsme se tu od vás dozvěděli jen, že rozumíte včelám a jejich potřebám a že já jsem padouch, který vám nesahá ani ke kotníkům. Ale asi zůstanete lakomně nesdílný, viďte. Nebo nemáte co dát? I to chápu, takových vás je, kteří vyrývají, ale sami nic neumí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík