Jíva je u mě v polovině. Musí se už rozšiřovat, některá vč (asi větší polovina) už začala nosit pyl i sladinu za blinovky do komor. Probouzí se stavební pud, teď to bude otázka dní. Bohužel se po neděli prudce ochladí. V týdnu chladna zmizí zásoby v právě rozplodovaných včelstvech! Mám ale vyzkoušeno, že v tuto dobu staví vč setrvačně i týden když nemůžou ven. Musí mít ale dost zásob od loňska, jen ne proboha dávat nějaké těsto!!!!!!
Vč rozšiřuji o rámek na zakladení. Kde je nadbytek starých zásob jde rámek suchý a naopak. Nejlépe je aby to byl teplý rámek vzatý z předchozího vč, ještě teplý a voňavý. Taky je třeba aby byl mladý, hezký světlý, ne však loňská nezakladená vytažená M. Nyní přidaný vhodný rámek na zakladení matka zaklade ihned do několik a hodin. Musí přijít za poslední plodový. Za něj dávám vysoký SR, je dobré aby byl zpola nebo ze dvou třetin postavený od loňska (světlý). Na konec jde jejich zadní krycí, pak je blinovka a v komoře (pokud se vejde, jinak se ruší komora, případněš jde blinovka k "zadní zdi") jeden rámek se zásobami.
M dostalo zatím letos jen jediné vč, už má žlutý vosk a postavilo půl plástu trubčiny. Bohužel ne víc vč, jen to jediné.
Taky jsem udělal letos nevyzkoušený experiment. Jak jsem tu už psal dřív, mám dost nevytočených N rámků s medem od loňska. Asi u třetiny vč, hlavně u 24, kde je vždy málo zásob touhle dobou, jsem už udělal TL. Trubčí a SR jsem prostřídal zásobními polorámky s medem. Dám sem vědět jak to dopadne.
Dobrý večer.
Mám takový amatérský dotaz . Jestli bych měl dva oddělky dám do každého úlu na vystavění po jedné mezistěně v jaké fázi je mám přehodit z jednoho do druhého úlu? Nechat vystavět mezistěnu a poté ji prohodit? Matka ucítí, že je cizí a hned ji zaklade, tím pádem by se mělo pohlídat, aby do ní před přehozením nazačala klást, a aby nebyly "cizí" larvičky v "cizím" úle, nebo je to jedno?
S pozdravem.
Krekařík
Chtěl jsem na toto téma zakládat vlákno. Asi jsem to už někde psal a nebo to dělá i někdo jiný, stěží jsem objevil Ameriku jen já. Popravdě na tu fintu přišel můj už nežijící bratr a celkem nedávno, asi 10 -12 let?
Obecně a VŽDY platí, že cizí rámek vyrajcuje včelstvo k vysoké aktivitě. Když zaměníte M, je potřeba, aby byly postavené aspoň z části a je vynikající když je v nich sem tam buňka zásob. Když jsou tam vajíčka, TÍM LÍP a výsledek je zaručen!
Takže na vaší otázku: Cizí larvičky či vajíčka ne, že nevadí, jsou super!
Když vč ještě není na M, ale je potřeba rozšiřovat a dávat rámek na zakladení, vždy je mnohem lepší vzít teplý voňavý rámek z vedeljšího včelstva, než zásobní (s méně zásobami = na zakladení) ze skladu.
Stará literatura popisuje způsoby jarního podněcování. Jedním z nich je právě záměna teplých rámků mezi vč. Další starou fintou (dnes bychom řekli vyšší level) je záměna rámků s plodem. Záměna popotažených M mi z klasické literatury známá není.
Dobré ráno.
Čili jestli jsem to dobře pochopil matka chce klást, ale u včelstva se ještě neprojevil stavební pud tak je vhodné dát souši na zakladení nejlépe s nějakýma zásobama z cizího včelstva. Vždy jsem si myslel, že když chce matka klást tak automaticky včely začínají stavět i mezistěny . Musím se asi zase podívat do knížky od Brennera v tom mám nedostatky .