Někde jsem tu napsal, že se pokouším, avšak s rozpačitými výsledky, o VS. V té době jsem o VS nevěděl prakticky nic .
Pokud včelařím bez mřížky, nesmí přijít do medníku VS. To proto, že by tam postavily trubčinu a chovaly tam trubce. A trubce smí vč chovat jen pod plodištěm v mnou určeném periferním prostoru. Důvod jsem tu nesčetněkrát podrobně vysvětlil. Prostě jestli mám mít minimum (spíš žádné) VD ve včelstvech, nesmí být trubčí plod jinde, než pod VN. Že se nemýlím dokazuje například Americká studie o teplotách a kyselinách, houbách a plísních.
VS v TL je jasná věc a není třeba se o tom nijak rozepisovat, jedná se o běžné SR, jen vysoké 15 cm. V tom není žádné umění.
Ovšem zbývá vysoké plodiště. O vysokém SR jsem tu napsal vše, ani na tom není nic zvláštního a tak se trubčinou ve vysokém rámku nebudu dál zabývat.
Jestli za žádnou cenu nesmí být trubčina v plodišti, je toho nemožné dosáhnout dávání možnosti volné stavby v kmenovém včelstvu. Ale lze toho, až na výjimky, dosáhnout celkem snadno v oddělku. Oddělkům, které se nechtějí rojit a nebo nestaví trubčinu z jiného důvodu, lze dávat VS a možností je mnoho, některé jsem tu zveřejnil. Odd staví dělničinu a kde "poničí" plást rtubčinou, lze jí při běžné kontrole zlikvidovat a odd většinou vyříznutou část plástu nahradí dělničinou.
Přesto se mi zdálo, že to je protivný a bezvýznamný, vícepráci představující vo.er.
Letos jsem se ale přesvědčil, že to je jinak. Zjistil jsem, že ČTVRTINA vysokých plástů je u mých včelstev VS. Totiž, pěkná kmenová vč zjara většinou prodám a nebo vědomně likviduju (rozdělím na oddělky) a tak mii zůstávají většinou oddělky.
V této zimě jsem uvažoval, že svoje pokusy s VS opustím, ale letošní zjištění u mě ještě VS nechává jednu sezonu ve hře. V každém případě je to ale víc práce a víc starostí, tedy než vč plásty (správné kvality) postaví. Co to ale vyvažuje je fakt, že po vyvaření se dá rámek jen uschnout a bez jakékoli voskové linky a už vůbec proužku mezistěny se přidá včelstvu a to jej opět bez mezistěny postaví a tak až do doby, než rámek shnije a nebo se rozláme a doslouží mechanicky. Takže odpadá drátkování a vylepování M a současně je plást dokonale vyztužený (asi lépe než drátkem). Dokonce staví rychleji, protože se rámek dá udělat tak, že začnou stavět "dvě party" současně - vodorovná výztuha je simulací druhé horní loučky.
Vodorovná výztuha může být hranolek cca 8x8 mm "na koso" asi ve 2/5 odzdola, snazší a rychlejší je špejle asi 5 - 6 mm ve stejné poloze. Stačí i špejle 4 mm.
Ja som začal používať podľa odskúšaného postupu bývalého šéfredaktora Včelára do dadant plodiska (rámik cez 2 NN) vložiť nízky rámik síce s medzistenou (vystavia robotníčie bunky), ale včely majú pod ním priestor na voľnú stavbu a skoro vždy je to trudia stavba (trubčina ), je pristavená na nizky rámik ale v dolnej časti plodiska a jej likvidácia je jeden pohyb rozperákom ...sa mi to ľúbi...zatiaľ...
Nakonec přicházíme k témuž, jen různými cestami. Proto chci origoš D-B aby byla velká plást plocha a mohl mít každý rámek dole trubčinu. Cílem je aby odpadl TL a nebylo potřeba zvedat VN nikdy - moje pojetí úlu Senior.
Došel jste k tomu podstanému, trubčina MUSÍ být POD dělničinou a ne mezi ní!
A co tak jako tlumič mít nízký nástavek s pevným dnem a oddělávací celou zadní stěnou a na něm vysoký nástavek jako plodiště. Při studené stavbě v tlumiči lze po oddělání zadní stěny,položit na dno nástavku hranolek, na který po vyndání pomocné lišty podepírající ouška rámků, dosednou rámky které lze následně vysunout z nástavku (tlumiče). Tímto způsobem lze čistit dno bez jakéhokoliv zvedání plodiště. Dávat nízké stavební rámky pro trubčinu, zásoby z krmné komory na zimu. Při takto upraveném tlumiči nemusím vůbec zvedat vysoký nástavek a využívat tlumič se všemi jeho výhodami.
Toto na první pohled (neuvažoval jsem o tom a nevím) vypadá jako skvělý nápad!!! Totiž, i originál D-B je malý na to, aby odpadl TL. Pevné dno zase neumožňuje dávat mezi TL a plodiště KK. Ovšem moci dávat - měnit trubčáky a hlavně dělničáky za zásobní je skutečně vynikající nápad. Má jen tu vadu, že by to muselo být na SS a já jsem zásadním odpůrcem mít třeba TL na SS a plodiště na TS. A práce přes ruku "na jednu ruku dlouhou" je v mém věku už nemožná!
Nicméně ihned to promyslím. Dno vysoké pro rámek 15 zezadu přístupné ukazoval Táborský včelař Nerad na přednášce před delší dobou. Zavrhnul jsem to právě kvůli nutnosti pouze SS, která se mi po 50 letech jeví jako horší. Ale roky přibývají, placu mám dost a představa mít včely jen po dvou včelstvech tak, aby se ke každému úlu mohlo z boku, není zase až taková nemožnost.
Systém jak vyndavat rámky je už vyřešený u listováků a elegantněji než myslíte vy. Prostě protilehlá nuta pro ouška je širší (ve smyslu hloubka jako u nábytku). Visící rámek se zatlačí dopředu, protilehlé ouško popojede v nutě a na mojí straně rámek propadne a dá se vyjmout. Visí to jen na plechovém vinglíku z pozinku 0,56 a udrží to. Totiž, jestli je VM nad rámky jen 8 mm, musí mít dno nahoře jen 8 mm tlustý materiál + tloušku ouška a to je docela málo a tak to plechový vinglík jistí a plní tak ještě další funkci.
Prosím diskutéra romaning aby nakreslil co jsem právě popsal (případně se, prosím, ptejte v SZ co je nejasné).
Teď nevím kam dřív skočit. Ale už mám vašeho řešení plnou hlavu a v zimě to určitě u pár úlů udělám a začnu zkoušet.
Jen je nutné abyste vážení v této souvislosti něco věděli. Kdysi měl každý pořádný úl okýnko, za kterým byl vždy SR. Dokud včely stavěly, nechtěly se rojit a protože se omezovalo kladení matek (dnes se té primitivnosti říká vzletně optimalizace) a rojení bylo běžnější než v nástavkáčích. Aby ale SR něco signalizoval, musel se v pravidelných intervalech vyřezávat, to dá rozum. Buď se vyndalo okýnko a nebo jen sklo, byla to otázka 3-5 minut? A funguje to s asi 95% a vyšší jistotou! Ani množství takto získaného vosku nebylo zanedbatelné.
Taky jsme neomylně věděli, kdy je čas na medník a to bylo až když nebylo pro včely vidět žluté dílo SR. Dnes pouštejí do medníku a na straně plástu od stěny chodí pár včel a pak se diví úhynům když podtrhují včelstva přečasným přidáváním nástavků. To vše bylo super a okýnko a i jen velký průzor (velká Brennerova "špehýrka") plnil funkci dokonale a velmi zrychloval a usnadňoval včelařinu.
JENŽE!
Na netu se dá najít (neumím to) práce nějakého Poláka a ten prokázal na několika stech vč za několik let, že ustavičným rušením vč vyřezáváním SR za okýnky klesá výnos medu až o třetinu, většinou "jen" o 25% ale klesá VŽDYCKY!!!!! Dnes k tomu ještě připočítejme ustavičný stres, kterému já připisuju (nedokázaně) velký vliv právě na úhyny vč v důsledku viroz.
No a proč to píšu. To byl další důvod proč jsem Neradovo dno nerealizoval - svádění k častému rušení včelstev. Mezitím jsem zrušil univerzály, nástavkáče s průzory mi shořely a já v obyčejných tenkostěnáčích (udělaných narychlo, než si nadělám "pořádné" úly) zjistil, že všechny ty serepetičky jsou zdržující a včelám ubližující hlouposti.
Takže. Váš nápad je super a díky za něj, tentokrát to docením (já to u Nerada asi úplně nepochopil) a zrealizuju. SKUTEČNĚ BY SE DÍKY VAŠEMU ŘEŠENÍ NEMUSEL ZVEDAT VN NIKDY!!!!
Při teplé stavbě lze použít pomocný rámeček např. z pozinku, do kterého je možno vložit rámečky. Tento pomocný rámeček se vloží do nástavku a pomocí zásuvných klínů vyzvednout na požadovanou včelí mezeru mezi nástavky.
Druhá varianta, vypodložit v rozích vysoký nástavek vložením cca 10 mm dřívkem a máme dostatek prostoru pro manipulaci s rámky v polštáři.
Tohle už někde funguje? Když jsem byl mladý chlapi si dělali vysouváky a jediné, co nezalepovaly propolisem bylo něco jiného, neumím to popsat. I tak s vysunutím byl problém po zimě, když si to vše sedlo a nějak zaschlo a propolis "vytvrdil".
Systém je takový, že se na úl zazadu zavěsila bedna, která měla přesně stejné dřevěné boky jako úl a kolejničky plynule vyjely z nitra úlu do té bedny. V ní se pak pracovalo jako u stropováku a pak se to celé zasunulo zpět. Včely z bedny samy mazaly domů, houfně, jako na povel.
Jeden zdejší připsěvatel ty úly má. Nepoužívá je, ale má je a mohl by to nafotit.
Díky za nápady.
Udělal jsem podle popisu obrázky uložení rámků při SS a jejich vyndávání.
Na míry nehleďte, jsou pouze orientační, pro názornost
Proč jste se Tome hned zaměřil na SS?
U TS by to šlo snad řešit jako u zadováku, nebo ne?
Píšete " Nejhloupější představitelný úl", ale třeba by se to dalo použít, když se tam půjde párkrát za rok.
Neznám jak to funfuje, jen že něco takového existuje
Nebo je problém s vytahováním rámků?
Jari:
Také mne napadlo něco jako vás. Nějaký plechový rámeček, který by se celý vytáhl, pořešily se rámky a celé by se to zašouplo zpátky. Ale já stále zapomínám, že všely vše přistaví a zalepí propolisem (ještě nemám tu osobní zkušenost)
Musely by tam být nějaké zvedací lišty?
Podle obrázku co jsem našel, tak zadovák má lištu, která drží nástavek pohromadě vysokou jako VM.
Popř. musí tam tato lišta vůbec být? napevno? Nelze udělat tento "nástavek/dno" vzadu nahoře otevřený pro lepší přístup a spojit to po návštěvě? třeba i celým zadním dílem.