Stala se mi dnes odpo zajímavá věc- chtěl jsem už včera rozšiřovat jedno včelstvo, ale bylo něco jiého a tak a dneska odpo se vyrojily. Chápu, moje blbost-ALE- sedly si na vrbu asi 10 m od úlu. Já se rozhodl, že se podívám, co v úlu zůstalo a pak, až se uklidněj, že je seberu. Rozebral jsem úl, koukám a klasika, včel polovina, spousta zavíčkovaného plodu, tak jsem je už při tom upravil , přidal jim M a úl zavřel. Jo, matečník jsem nenašel, možná už tam byla mladá matka. A teď si představte, že než jsem se vrátil s rojákem , ten roj odletěl a sedl si na ten svůj úl, na čelní stěnu a visel pod česno a včely všude. Tak jsem čekal, co jako bude, dovnitř se jim nechtělo , tak po asi hodině jsem na úl postavil roják s M a jednou souší. Za hodinu byly vevnitř a už jsou v pohodě . To jsem nikdy nezažil. Že se roj zvedne a za chvíli z místa , kde se usadil, uletí někam bůhví kam, to jo, ale aby se vrátil na svůj úl, to teda ne.
Nikdy jsem o něčem takovém nečetl, nezažil. Ve starých překladech popisuje nějaký Němec, že má ve dnech mřížky (asi jako jsou dnes varroasíta - tak si to představuju) a když se vč vyrojí, matka se nedostane ven. Roj se usadí opodál a po nějakém čase ještě týž den se zase vrátí.
Mě se stalo, že se vyrojilo vč s matkou se zastřiženým křídlem. Roj se vrátil, ne na čelní stěnu, ale spořádaně do úlu a matka byl s hrstí včel na zemi před úlem v trávě. Sprchlo a tak bylo po matce a tak moc nechápu "výhodu" zastřižení křídla. Dle mě to je nebetyčná hloupost.
No a vám Tomáši gratuluju k nepřijití o roj a hlavně k velmi zvláštnímu a neobvyklému zážitku. Měl jste kliku, že jste u toho byl. Možná se na našich včelnicích dějí podobné věci a my o nich ani nevíme. Mimochodem právě proto já chovám včely, že mě umí i po tolika letech ustavičně překvapovat. A pořád je co se učit a pořád je kam včeařinu posouvat.
A k rojení ještě přidám. Velmi často se děje, že poblíž našich včel se usadí cizí roj. A stejně tak když někdo líčí na roje a myslí, že se jeho roj usadí v jeho nalíčeném úle, může si být na 110% jistý, že když se mu nastehuje do vystrojeného úlu roj, nebude to jeho roj.
Chytří vysvětlují druhé tak, že pudově se roj snaží poodletět dál aby mateřskému vč nekonkurovalo nové vč, které usazením roje vznikne. Tak to být asi může, je to logické. Ale proč se cizí roje snaží usadit v blízkosti cizích včel je mi ne úplně pochopitelné. Ví to někdo?
Tome
vlastný roj sa zrejme neusadí na vlastnej včelnici (resp. výnimočne!) pretože pozná pomery , vie koľko je rodín, aké sú možnosti znášky a ponechá priestor pre druhú, slabšiu časť svojho včelstva , ktorú tam zanechal...(pekné čo? )
cudzí roj hladá dobrý flek a posúdi miesto našej včelnice z pohľadu vhodnosti a vidí: znáška aj je aj včelám sa tu darí... bude sa aj nám...
ale k tým zážitkom, chytil som vlastný roj na jednom stanovišti a odniesol na iné, bol to roj super veľký, jeden nadstavok (NN) mu bol málo usadil som ho na dva a šiel domov... ked som na druhý deň chcel vedieť ako sa mu darí, boli nadstavky s medzistenami prázdne... výnimočne sa môže stať...
ale
vedľajší úľ bol tak nabitý včelami že som musel znovu pridať medník a o tri dni ďalší...
proste ho obsadili....
Díky pane kolego. Jen vaše vysvětlení je takové, jak to říct, moc lidské
Mám za to, že se včely přece jen řídí ještě něčím, co ne úplně chápeme.
A k vašemu "invaznímu" roji. Milan Havelka svého času tvrdil, že invazní roj vždy zabije domácí matku. Ptám se, zjistil jste to také? Milan také říkal, že když by se v brigádě (asi omylem) nacházela matka, brigádnická zůstane a domácí zabijí. Moc se mi ani jedno ani druhé nezdá, ani jedno jsem nezažil.
Spíš bych si myslel, že invazní roj pozná, že sousední matka je lepší a jeho je stará a odepsaná a tak se nastěhuje k lepší. Ale tohle je ještě lidštější...
Mám za to, že včely vyčůranost neumí.
Ovšem pravda je, že roj má jít najméně na den do sklepa, do chladu a tmy a hlavně klidu. V mém nynějším bydlišti nemám sklep a už mi dvakrát roj (ze 4 rojů za 4 roky) uletěl. Za 4 roky 4 chycené roje, dalších 5 mi uletělo. Taky jsem si nechal uletět nejlepší matku života. Zanechala 4 bedny (po 15 kilo) medu a uletěla, vůbec jsem roj neviděl a nenašel. Ale to je už jiný příběh. Já jen, že ani vč, které má k VN 39x30 4 NN 15 medníky + TL 15 - vše jedenáctirámkové - dostatek prostoru a přemíra práce v úle neudrží když se příroda usnese.
ano Tome,
naše myslenie je nie vždy je zhodné s tým včelím, to si len včelári myslia že včely uvažujú ako ľudia....súhlasím...
ten roj som si neskôr sám sebe vysvetlil tým, že som bol práve na prvom stanovišti ked sa roj usadil a hneď som ho bral na druhú včelnicu kde som práve šiel po plásty....
zrejme som ho vzal skôr ako si do chumáča stihla sadnúť matka...
no
a boli úplne inde, ak tam vyleteli znovu (neviem) a matka k nim neprišla vrátili sa do úľa (akože domov) teda ale nie do prázdnej bedni ale do úľa s dielom a včelami a zaradili sa do práce....
...tam bola práve taká priemerná matka, bežné včelstvo v rozvoji...
ale
vždy lepšie ako bez matky....
Díky. Velmi logické a pravděpodobné vysvětlení.
Něco podobného se tedy stalo asi Tomovi, co založil toto vlákno. V roji nebyla matka.
Tak dnes od rána devíti doteď a padám na rypoústa. U všech 42 vč dva medníky, u 25 z nich 3 medníky (přidané dneska a včera). Nic se nechce rojit. Ani jediná matka nezkladla jediný polorámek v medníku. Neuvěřitelný rok!
Abych nezapomněl, nikde není mřížka, vůbec je nepoužívám.
Byl tu kámoš. Podívali jsme se do 24, na kterou ukázal prstem, dostala druhý medník včera v 18 hod a dneska ve 14:30 je (bylo) 5 M povytažených asi na třetinu a už do toho dávají sladinu a 5 souší (dávám jen 10 rámků do medníku) má asi po třičtvrtě kilu medu. Třicítky jsou o mnoho lepší.
Zažil jsem leccos, ale toto asi nevím...
Na řepce - naplno rozkvetla včera, dnes v poledne (mám jí 30 metrů od včelnice) na 1 m2 asi 2 včely, dnes v 17:30 jedna na asi 20 m2 takže řepku, dá se říct, ignorují (jsem rád). Vlhkost v poledne 15 a nyní 25% a tedy téměř katastrofální sucho. Přesto je snůška.
Kvete klen. Ten a jabloně hučí včelami. Nosí ale i nějaký smetanový pyl, netuším z čeho. Pořád ve stinných místech lesa dokvétají třešně a pořád jsou pro včely zajímavé.
Abych uvedl souvislost. V mednících mám zpola M ze svého vosku (pokud se dá věřit zpracovateli) a půlku od jedné ze dvou seriozních firem na našem trhu.