Považuju sa seriozní uvést následující. Bude to s příběhem a tedy delší.
Spousta včelařů říká, na argument, že 24 je blbá míra, že asi ano, ale že na to má věci a že už nebude nic měnit. A hlavně že nechce dvě míry. Nepochopil jsem proč, ale dobrá. Bohužel v Dymáku se nechal slyšet i Kolomý, aniž by vysvětlil proč, že taky neuznává víc měr v jednom provoze. Dobrá, každý vidíme věci jinak.
Od dětství vím, že nejlepší je míra vysoká 30 a k ní polorámek 15. Nesmí být vyšší než 30, ne ale nižší!
Mám dvě hlavní míry. 30 pro radost a fakt plnokrevnou včelařinu a 24 na kšeft. Stalo se před pár lety, že byl enormní zájem o jarní vč, ale hlavně na míře 24. Neměl jsem jich dost. OK, jak to rychle a bezpracně napravit?
Základní finta Blaníku je v tom, že se jako první medník dává 15 bez mřížky. Tak jsem si řekl, že když na třicítky dám místo NN 15 VN 24, že to matky zakladou a já získám bezpracně oddělky na míře 24. Z osmi ani jedny!!!!!!!!!!!!!!!!!
Všech 8 vč použilo první v roce přidaný nástavek stejně, jako NN15. Snad o to víc přinesly jarního medu. Tak se bezpracné získání oddělků nekonalo.
Jasně, měl jsem nějak vyákat matku nahoru. Jak jinak než trubčinou. V dalším roce (2020) jsem tedy do každého VN 24 v roli prvního přidaného medníku v tom roce dal doprostřed SR s polovičním plástem, aby matka mohla ihned klást trubčinu. Opět pokus s 8 vč, skočily mi na to jen dvě matky. Zbylých 6 vč opět postavilo 7 M a spolu se dvěma soušemi na krajích zaneslo medem a přitom matka poctivě došla nahoru zaklást trubčinu v prostředním SR, ovšem s dělničinou se neobtěžovala a zase majestáně odpochodovala dolů do svého VN.
Co z toho vyplývá. Nástavky 24 se nevyhodí a dají se úspěšně používat v systému Dadant a tak opravdu není rozumný důvod nepřejít na Dadantsystém.