Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2022 18:02
josefkubala

XXX.XXX.163.13

Jak bezpečně přidat oplozenou matku do oddělku a matku oplozenou do včelstva.

11.6.2022 23:03
tom.50

XXX.XXX.139.239

Bezpečné to není nikdy, tedy na 100%. Úplně nejjistější přidat matku s oddělkem, právě řešíte jak jí přidat do oddělku. Do včelstva je skoro jistota když se udělá na tu matku smetenec a ten se pak přidá včelstvu po odstranění matky a likvidaci nouzáků.

Do oddělku jí přidejte vyjídací - zasílací klíckou.

Když mi na matce velmi záleží - třeba drahá inseminka, na kterou jsem čekal i dva roky, pak jí zavěsím do oddělku v zasílací klícce bez odjištění. Po dvou dnech vidím, jak se včely k uvězněné matce chovají, sloduju třeba zda úl po otevření hučí a včely jsou nervní, rozbíhavé nebo ukazující vonnou žlázu. Pak není něco dobře a je nutné najít příčinu. Pkud nazdám, že je vše ok, vylomím pojistku a nechám matku vysvobodit včelami.

Nejsnazží se mi ale jeví přidání rámečkem. Nemůžu to na netu najít, asi je to zapomenuté či neznámé. Proto dám popis.

Z bočních rámkových louček se sbije rámeček asi 120 x 180 mm +-
Na něj se jednostranně přibije včelařské pletivo. Pak je nutné připravit si dvě gumy tak dlouhé (třeb O kroužek), nebo ustřižené z duše osobáku (dnes už asi vzácné) či svázané nějaké letecké gumy, prostě gumové kruhy, kterými půjde pevně přidržet rámeček na plástu vaší míry.

Na ometený plást s právě se líhnoucími mladuškami se položí rámeček a částečně se vmačkne do plástu tak, aby byl z části na právě se líhnoucím plodu a z části na zásobách. Bohužel se při tom zničí plod, který bude pod loučkami rámečku, při troše snahy se to dá udělat tak, že ztráta je malá. Když je to připravené, rámeček vtisknutý a je vidět, že nikde není mezírka, rámeček se přizvedne a pustí se pod něj matka. Pak se rámeček domáčkne a přitáhne gumami. Než se tohle dodělá, už se vylíhlo pár mladušek a ty matce neublíží. A líhnou se další.

Samosebou vč nebo odd musí být osiřelé a nesmí mít možnost udělat si nouzáky = nesmí mít otevřený plod, nikde se nesmí přehlédnout nouzák!

Popsaný rámeček je jednoduchá věc sloužící i víc jak 40 let (tak dlouho ho mám asi já) a účinná na 99%.

11.6.2022 23:31
začátek

XXX.XXX.4.22

Na 99% je účinné,přidat oplozenou matku v umělém matečníku, vyrobeném z mezistěny,ale před tím nechat včelstvo 6 dní osiřelé. Je to podrobně popsáno v některém letošním čísle včelaře. č4 2022

Přidejte reakci

Přidat smajlík