Xxxxx9

XXX.XXX.230.176
Zdravím. Řeším nepříjemný problém. Jsem začátečnice v chovu včel, mám je letos třetí sezonu. Včelařím pod dohledem známého, celkem se daří a baví mě to, tak jsem se letos rozhodla zkusit pár oddělků a kamarád taky. Protože chci mít včely pokud možno klidné a nerojivé zakoupili jsme 22matečníků před vylíhntím z výzkumného ústavu. Po kontrole, jak se holky snaží, jsme zjistili, že z 22 se 4 nevylíhly a 6 nemá křídla. Co s tím? Chceme je reklamovat, ale nejsem si jistá co vlastně po prodejci chtít, jestli vrátit peníze nebo brát další matečníky, které budou až za kolik dní a může se to opakovat. Mám oddělky přeléčit na varoázu?
Oddělky přeléčit můžete jedině kyselinou a toho já nejsem fanoušek, tvrdím, že právě kyseliny jsou příčinou podobných patálií. Tedy kyseliny tak poškodí včely, sice je částečně zbaví roztočů, ale pak jsou včely náchylné k podobným nemocem. Dokud jsem používal Formidol (odpařovače KM jsem nedával nikdy), sem tam jsem zahlédl zparchantělou včeličku. Od doby (8-9let, asi tak), kdy to svinstvo nesmí na mojí včelnici, nemám žádný problém se žádnou včelí nemocí.
Myslím, že přeléčení není třeba, obecně oddělky nepotřebují zdaleka tolik léčby jako kmenová vč.
Do oddělků dejte vajíčka a mladinký plod a ony si udělají matky samy z nouzáků. Když nebude snůška, krmte, nejlépe těstem, ale ne ze škrobového hydrolyzátu!
Stran vadných matek. Nevím, dáváte málo informací. Víc než pravděpodobné ale je, že se to nemohlo stát vaší vinou, zastuzením ani přehřátím matečníků a ani suchem při transportu metečníků například. Křídla se vyvíjejí mnoho dní a ne pár hodin. Takže nejspíš to mají zamořené viry a taky budou určitě používat kyseliny.
Reklamace, no nevím, zkuste to.
Na netu najdete včely postižené deformací křídel. Mají matky tuto deformaci a nebo nemají křídla vůbec? Jsou zjevně zakrnělé?
https://www.beedol.cz/nemoci/virozy/
Určitě bych z tohoto zdroje už nebral nikdy nic!
Hledejte jiný zdroj. Asi bych se pokusil kontaktovat další včelaře, zda měli s matečníky z daného zdroje stejnou potíž. Ale chápu, že se to snáz řekne než udělá.
Xxxxx9

XXX.XXX.230.176
Marečníky jsem převezla autem 30 km, byly v pytlíku s gumičkou a šly hned do připravených bedýnek, jako loni, kdy problém nebyl. Matky nafotím. Některé oddělky už narazily matečníky, ale já chtěla včely co jsou klidné a neútočí sotva člověk projde kolem úlu. Ty peníze mi vrátí, jestli ne dobrovolně, tak po klidně po zlém. Nejde o dva tisíce, ale nikdo ze mě hlupáka dělat nebude.
Xxxxx9

XXX.XXX.230.176
Vážený, vám přijde vpořádku kupovat domněle kvalitní chovný materiál a dostat něco, co rozhodně kvalitní není? Prostě někdo udělal chybu, ale nevim proč bych za ni měla platit . Se ztrátami se počítat musí, to je vpořádku. I kdyby se z proletu nevrátila žádná, bude mi to sice líto, ale za to nikdo nemůže. Kdyby byl problém u 1-2 nebo se jich pár nevylíhlo, mávnu nad tím rukou, ale polovina je něco úplně jiného. Jestli vy máte ve zvyku dotovat něčí špatnou práci, prosím vaše věc.
Mohla jste je poškodit špatnou přepravou.Já tedy zralé matečníky přepravuju zaškolkované ve svislé poloze v termo boxu s teplotou 35¨C a vlhkostí 70%, doma je nechám dolíhnout v líhni a zatim se mi nikdy nepodařilo vše na 100%..Každý rok od nejlepších líhnu 2TR 39x24 a tím se snažím ovlivnit trubce na shromáždišti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přepravou se dá pokazit hodně, nikdy ale přeprava neovlivní vývin křídel matky. V tomto případě je problém na straně prodejce. Matečníky jsou zboží jako každé jiné, nevidím důvod proč je nereklamovat. Osobně bych chtěl vrátí peníze a od takového chovu už nic nebral. Byt se jedná o výzkumný ústav. Spíš tím hůř. Nevěřím, že neví oc se jedná a přesto veselé prodávají.
OK, ale aby byly bez křídel, to asi nezavinila jak píšu úvodně. Váš (začátek) postup je samosebou správný. Já ho nedodržuju tak jako vy, hlavně beru jen otevřené matečníky a i zavřený vezu až den před vylíhnutím klidně naležato, jen dám pozor abych ho v autě neuvařil. na to stačí selský rozum a igeliťák s kapkou vody.
X9. Mě na vás vadí to, že nechápate, že chovatel nemůže vědět předem, že má v chovu viry. To je prostě včelařina, úmyslně by tohle udělal jen šmejd a to je v příapdě Dolu málo pravděpodobné. Možná "reklamaci ", ta nejspíš z logiky vůbec není možná, nejen uznají, ale dokonce možná budou rádi za upozornění, že se jim něco vymklo. Jenže vy jste arogantně namyšleně militantní a to vadí mě i pánovi s nickem začátek. Znám lidi jako vy a velkým obloukem se takovým v reálném životě vyhýbám.
Na druhou stranu, morální kvality člověka jsou věc jedna, mě vlastně nezajímáte. Ale je správné, že nechcete bastardizované "sršně", které máte a chce ušlechtilý materiál.
Udělal bych toto. Bylo by to rychlé a hned a bez práce.
Koupil bych z dobrého chovu vč. Hned po přivezení domů bych pozabíjel například u 5 i víc vč matky a počkal 6 dní. Pak bych do osiřelců po zničení VŠECH nouzáků dal po rámku s mladinkým plodem, musí to být vajíčka a jednodenní červíci a o víc se netřeba starat. Vč si "udělají" matky z nouzáků. Kde se to nepovede, vč se spojí s úsěšným. Taky to jde udělat a zvýšit šanci tak, že z každého "ozdravovaného" vč udělám oddělek a tak zvýším šanci ne dvojnásobek.
Současně bych potlačoval všemožně trubčinu ve svých bastardech a dával do nich dolíhnout trubčinu z toho jednoho kvalitního koupeného včelstva (nebo několika vč - jo, není to jen za dva litry). Za jedinou sezonu máte pokoj a je to realtivně bez práce a bez obviňování druhých. Hlavní chyba je u vás, že máte zlé včely, že jste si takové pořídila, dobré na tom je, že to chcete změnit.
X9 a víte, jak to dělala moje máma po r 1967, kdy jsem já od táty, který s námi nežil, dostal první dvě Kraňky? Máma chovala matky a 20 let je ROZDÁVALA ZADARMO lidem v našem okolí aby převládly ušlechtilé geny nad bastardy. To jí stálo mnohonásobně víc než ekvivalent dnešních ušmudlaných dvou tisícovek! Trocha velkorysosti a pochopení k případným, nejspíš nechtěným selháním jiných, je známkou ušlechtilosti duše člověka.
Teď čtu ten zlobný kid o matečnících jako zboží a děkuju, ač ateista, Bohu, že nemám ve svém okolí nikoho takového! Nikoho, pro kterého jsou včely POUHÝM zbožím.
Xxxxx9

XXX.XXX.62.226
Nikde jsem nepsala, že mám v tuto chvíli včely zlé. Nemám, ale stanoviště je ve vesnici a nechci, aby včely otravovaly zbytečně sousedy, proto nechci používat vlastní matečníky. Pominu žvanění na téma morálky, v zásadě pro mě platí totéž co pro vás, váš názor na tuto věc je mi putna. To, že budu podobnou věc reklamovat, ať už se jedná o včely nebo cokoli jiného, považuju za samozřejmost. Dál mi nevkládejte nic o Dolu, tam odtud je nemám, jedná se o jiný podnik, který se také označuje jako výzkumný ústav a ani nevím, jestli spolupracují. Dál už nemám nejmenší zájem ztrácet čas diskusemi s vámi na téma morálky, nicméně užijte si to.
fifak

XXX.XXX.8.75
X9: Pokud tu napíšete, že jste si pořídila matečník z výzkumného ústavu, Dol napadne asi každého, přece si nekoupíte matečníky z výzkumného ústavu díla Zdeňka Nejedlého. Z jakého výzkumého ústavu jste pořídila je , nicméně, Vaše věc. Jiná věc je, že chcete hodné včely-můžu Vás ujistit, že z ušlechtilého matečníku se Vám po spáření může vydařit tak agresivní včelstvo, že se nebudete stačit divit. A naopak- mám včely různé, původně Vigor, ale časem už povětšinou tzv. ukotvenou místní směs, někde s příměsí BF, jak se matka povede. Včely jsou většinou mírné, některé víc, některé méně, ale agresivní nejsou žádné. Letos k sousedovi přiletěl roj a přišel mi říct, zda bych je nešel sebrat-no tak jo. Klasika, žebřík, roják..Při přiblížení na 5 m k roji včely zaútočily a to hodně. Napsat, že páraly švy na kombinéze a bodaly kam se dalo, zdaleka nevystihuje situaci. Několik žihadel, co sem dostal, zhnisalo a dodnes mám na tom místě bolestivou upomínku. Můj názor je, že roj byl zsažený nějakým zemědělským postřikem. Jen názor. Takže i s takovými včelami se lze potkat, ale povětšině je i z nouzových matečníků matka a po ní včely v pohodě. Někdo tvrdí, že nejlepší jsou matečníky rojové..Pokud v současné chvíli máte včely v pohodě, řešil bych rozšířeení pomocí oddělků , ev. ákupem ušlechtilé matky a rozchováním, jak píše Tom50. Jen pozor, už se mi stalo, a určitě nejen mě, že mi při nákupu ušlechtilé matky /F1/ přišla matky, která se pak zdaleka nevyrovala mým odchovaným.