Mnozí si lámou hlavu jak to je s potřebou a se spotřebou vody ve včelstvu v době, kdy vč nemůže kvůli nepřízni počasí ven z úlu a nemůže si vodu donést z venčí. Je zde otázka, zda vč stačí voda metabolická, skondenzovaná v úle. Vycházím z předpokladu, že vč jako superorganismus "ví", jaké má zdroje a zda si může dovolit se rozplodovat, konkrétně zda bude mít pro plod dostatek vody.
Vysvětlím. Jde o podávání vody včelstvu rovnou nad "hnízdo", jinde jí v tuto dobu neberou.
Vyvsětlím, jak to vidím já a jak to chápu já, nevím ale, zda je to objektivní skutečnost, nebo jen moje domněnka či dedukce.
Bohužel se v Česku zavedla očka, patrně je tím postiženo i Slovensko a kdo je "viník" a proč se očka zavedla jsem tu už vysvětlil. Tvrdím, že je to nejškodlivější komunistický nesmysl v konstrukci úlu, asi ještě horší než pletivové dno, kterým "obohatili" skupinu ku.vítek už demokrati.
Zamysleme se. Vč by si nevybralo dutinu s průvanem. Jak v předjaří tráví zimní glycidové zásoby, vzniká vodní pára a ta z části kondenzuje uvnitř dutiny - úlu a včely tuto metabolickou vodu používají. Množství vody je limitem k rozplodování, protože bez vody nelze vychovávat plod. Ovšem to se nesmí vzduch s vodní párou odvést průvanem z úlu aby voda mohla kondenzovat v úle. Někdo sběhlý ve fyzice by uměl spočítat skupenské teplo, tolik potřebné v tuto dobu, které se uvolní v okažiku kondenzace. Možná je to bezvýznamné množství, nevím to a pokud te to množství tepla významné, je to jen jakýsi bonus navíc podporující moje tvrzení.
Logika tedy je, že kdo dělá očky průvan, nechce zaboha v úle nic vlhkého ani plesnivého (o plísních a houbách a jejich potřebě včelami se tu píše jinde), tak tím znemožní včelstvu rychlý jarní rozvoj a nebo ho rapidně zpomalí, protože v úle je sice sucho a neplesnivo, ale kvůli nedostatku vody nenastane rychlý jarní rozvoj, protože voda je limit.
Koumáci, kteří sveřepě průvanují očky a síty ve dnech tedy vymýšlí, jak podávat vodu do úlů. Jedno rčení mě v této souvislosti nemůže nepadnout než to: "jak u xxx na dvorečku".