Při studiu (po několikáté opakovaném v průběhu cca 55 let) jsem narazil ve starých OVP od roku 1957 do 1969 na polemiku a pokusy s horním česnem, s horním a dolním česnem současně a jen spodním česnem v celém průběhi roku a i při zimování. Názory autorů jsou různé, každý popisuje něco jiného, v jiných podmínkách a podobně.
Ovšem nejvíc mě zaujala informace Rusa ze Sibiře (stejně v té době a před ní zimovali v USA a Kanadě) o zimování ve stebníku. Šlo o improvizaci, jámu v zemi, v ní na dvou hranolech úl s horním česnem a jáma zakrytá. Myslel jsem, že se někdo asi zbláznil. Ale dál vysvětluje, že když je vč v zimě ponořené v kysličníku uhličitém, neudusí se a naopak ozdraví ho to a zbaví parazitů (roztočíka malého) i nosemy, o které se mělo za to (a já si to myslím dodneška navzdoty tak zvaným vědcům) že to je prvok a ne houba.
Prací na to téma je mnoho jen v těch OVP a u vědomí dnešních zkušeností už víme, co byly slepé uličky. Taky používání ruských stebníků v drsných krajích USA a Kanady je pro mě velkým překvapením, v minulosti jsem tuto informaci přehlédl. Nebo mi to přišlo normální?
Co by z toho vyplývalo pro dnešek? Je tu stále záhada jak to, že mám ve vč nepatrně VD. Sice mi tu jeden hulvát psal, jak jsem hloupý, že si včely musí mít možnost stavět kde co chtějí a já tvrdím, že nejsme ve starověku či středověku a že právě včelař má usměrnit co jak a kde v úle bude včelstvo dělat.
No a CO2 je těžší než vzduch. Je to produkt metabolizmu všech jedinců včelstva a samočinně stéká uličkami z místa svého vzniku dolů do TL, kde se musí logicky hromadit, ,přesněji koncentrovat před tím, než opustí úl, tedy než z úlu česnerm samočinně "vyteče" za absence nesprávné cirkulace kupříkladu sítem v celém dně. No a pokud tedy CO2 vadí víc parazitům než včelám - viz prapodivné zimování v některých částech světa - možná právě proto, že soustředím chov trubců v zóně úlu, kde se hromadí tento plyn a současně do úlu nikudy nemůže vnikat jiný vzduch, pak se mi zdá, že jsem náhodně (z jiných důvodů) poodhalil tajemství. Mám za to, že by stálo za to podrobit tuto myšlenku vědeckému zkoumání. Ale protože neoplývám chemickými značkami před a za jménem, netleskám mejnstrýmu a nedejkám granty (tele z jalové krávy), tak se zkoumat samosebou nic nebude. Třeba už proto, že prostě není možné aby nějaký strejda od Blaníka přišel na stopu něčemu, nač věhlasní vědci ne a ne přijít.
Ovšem hloubavějším včelařům by mělo stačit na co jsem přišel. Minimálně tím nelze včelám ublížit, když budeme mít TL, drtivě drtivou většinu trubců dovolíme včesltvu chovat jen tam a ne jako LBV mezi dělničím plodem v teple a "lepším vzduchu". Možná tím jedovatým prostředím se VD ničí a nebo a to se mi zdá jako pravděpodobnější, VD sice ve vč mám, ale ti jsou nějak méně životaschopní a velká část z nich je asi neplodných. A mě stačí, že jsou "moji roztoči" líní se množit, nemám ambici nemít ve svých vč žádné. Úplně mi stačí, že se za sezonu neumí namnožit na množství, které by mohlo vč nějak ublížit.
Mě to funguje, jen úplně jistě nevím jak. Dávám to zdarma komukoli kdo chce a dál je to boj každého sám za sebe a hlavně za svá včelstva.