V květnu jsem vzal celý nízký 12 cm. nástavek a nechal v něm vychovat matičku.
Dnes je plně zakladen a i medu je tam dost.
Nechci zimovat na malém nástavku a velké souše nemám.
Vychytil jsem matičku, vzal mateří mřížku a nad malý nástavek jsem dal velký s mezistěnami. Matku jsem nahoře vypustil a dal 6 kg cukerného roztoku.
Je toto dobrý postup? Neměl jsem to udělat opačně, mezistěny dolů a krmit? Zvažoval jsem a u tohoto postupu jsem se bál loupeže.
Nebo je nějaká lepší alternativa?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý postup to zrovna moc není, hrozí, že se včely budou držet u plodu a nad mřížkou nahoru stavět nepůjdou. Matka bude probíhat po mřížce a nebude mít kam klást.
Já bych to bez souši udělal tak, že bych do vysokého nástavku prozebroval nízké rámky s plodem s velkými rámky s mezistěnami. Nad to položil mřížku, samozřejmě pod ní matku a nad to nízký nástavek také prozebrovany mezistěnami, nebo jen ramky bez mezistěn. Teď už je to jedno, trubcinu už stavět nebudou. A krmil po malých dávkách k podnícení stavby. Samozřejmě budou stavět ve velkém nástavku i na spodních loučkách, ale v plodišti které se nevytaci to ničemu nevadí.
První dva odstavce jsou správné.
Ale ni toto navrhované řešení není dobré, GB je fanatik do primitivizmu = divoká, tak zvaná volná stavba a mám za to, že to není váš případ. Nebudou stavět jen na SL nízkých rámků, ale přilepí dílo i na bocích k úlu. Navíc co pak? Předpkládám, že váš vysoký nástavek je 39x24x11 a tudíž co s cca 5 rámky nízké míry ve VN přes zimu? Navíc nerozběrně, přistavěnými ke stěnám? Dobýval jste tuhle zhovadilost někdy z úlu? Stěny úlu by musely být šikmo (Jako u Medné krávy) aby dílo k bokům nepřistavěly.
Já bych postupoval jinak.
Ometl bych za teplého počasí 4 N rámky s plodem, nejlépe otevřeným (nejprve dva a po tom druhé dva - aby to bylo bez včel co nejkratší dobu). Na podložce bych je opatrně vyříznul z N louček a pruhy díla vložil nad sebe do normálního vysokého rámku. Nahoře bude logicky něco chybět, asi 20 mm pokud jsou N rámky dostavěné až ke SL. Ničemu nevadí, když vysoký rámek bude mít dílo s plodem a zásobami na SL a nahoře bude něco chybět.
Nyní se rámek posune asi o 10 cm mimo desku stolu a omotá bavlnkou Perlovka - běžně se koupí. MUSÍ TO BÝT JEN A POUZE BAVLNKA A JEN TATO - JE VYZKOUŠENÁ. Jde o to, že jí musí včely za několik dní rozkousat a vyházet z úlu. Ovšem než se jim to povede, jiné včely dostaví plásty a pevně je připevní k HL. Oviny stačí asi 30 mm od sebe. Pak se posune rámek dál do prostoru a přidají další oviny. Když je skoro půlka, celé se to otočí, neuvázaná bavlnka se dá hodně šikmo až k druhému okraji a opět se postupně ovinuje ke středu až je celý rámek ovázaný. Opatrně se dá postavit a zavěsit například do rojáku. Stejně se udělá rámek druhý. Tyto rámky se zavěsí do VN doprostřed a mezi ně jeden rámek s M a zbytek M. Do VN na ometené rámky se sklepne trocha včel (není nutné) dá se tam matka, na to mřížka a nad to zbytek N rámků přesně nad střed a po stranách se doplní po dvou M. Prostě je nutné, aby plod dole byl uprostřed pod N rámky se zbytkrem plodu a N rámky nahoře byly VEDLE SEBE A NE PROSTŘÍDANÉ MEZISTĚNAMI!!!!, vedle plodových N rámky se zásobami - to proto, že zásobní akumulují teplo a teprve ke kraji se dají M nebo prázdné rámky bez M (nadoporučuju). Rozhodně ne samotné loučky, nechceme divočinu, my včelaříme na díle rozběrném, je jedenadvacáté století!
Rí ámky pro přeřezaný plod jsou lepší bez mezerníků, pleckaté rámky jsou problém (ve všem, nejen v tomto).
A krmit, řekněme po 4 l roztoku 1:1 aby se včelám maximálně usnadnilo zpracování. Hustší roztoky musí vč ředit donesenou vodou, zpracovat a pak zase vodu odpaří. Toto je moje domněnka, protože nevím o žádné rostlině, která by měla nektar se 66% cukru a když, tak že by to včely sbíraly. Vyšší efektivitu řidšího krmení si také vysvětluju tak, že řídký roztok berou včely vždy, hustý někdy ne. Hustou medovici (stéká a kape z lip na zem, na auta) včely úplně ignorují. Nikdy nekrmím, ani na zimu jiným roztokem než 1:1 a snažím se tak nepůsobit včelstvům sebemenší stres či diskomfort. Taky bych já nikdy nepoužil žádné hotové krmivo ze stejného důvodu - žádný stres, podrobně to tu vysvětluju jinde.
Popsaný způsob je nejméně stresující. Nedávno předělával zdejší diskutér romaning míru 24 na 30 a jsou tu dokonce fotky a vysvětluje, že je dobré když někdo pomůže. Jde totiž o rychlost, plod by neměl být moc dlouho bez včel mimo úl.
Doporučuju si detailně prostudovat jak to popisuje romaning. On dával nad plást M, ve vašem případě by to taky šlo, že byste n do vysokých liuček vložil jen jeden štráf dole a nad to dal M. Ale pak by byl plod nahoře oddělen mezistěnami od spodního plodu a vč by mohlo spodní plod opustit - nezvládne to, nemůže! I kdyby to zvládlo, plod bude zachlazený a včely krátkověké, náchylné k nemocem a parazitům všeho druhu. (kromě VD taky NA například - tu zdejší komunita úplně ignoruje)
Když se přemetá na M celé vč, je popsáno způsobů mnoho. Mě se osvědčil způsob, že mezi samé M dám do VN plodiště doprostřed jeden co nejsvětlejší rámek s otevřeným plodem s matkou. Když je matka na jiném rámku, přendám jí na ten mladý s otevřeným plodem. Zbytek jsou M. Na ně smetu zbytek plástů a ihned dám asi 6 l krmení.
Popíšu ještě jeden způsob, dělal jsem to ale vždy asi kolem 20.6. a vyzkoušel bych to klidně ještě teď. Do VN se dá jeden rámek s plodem a matkou, co nejmladší plást (přeřezat dva malé plásty a omotat bavlnkou jak je popsáno výš), zbytek M, mřížku a nad to původní NN a za chybějící dva rámky v NN dát ke krajům M. Žádné zebrování, je chytré, pokud nechceme týrat včely stresem, tento pekelný vynález jednou pro vždy opustit a nepoužívat jej nikdy.
Každý by si měl uvědomit, že se tu rozmohly nešvary, které dřív nebyly. Pak je vlhký med (moc brzo se pouští do medníku = detailně vysvětluju zde na IF jinde). Dělá se průvan očky = opět vlhký med + nutnost používat mřížku. Trubci se chovají uprostřed hnízda (LBV) = množárna VD a ne na jeho spodní periferii. Stejně špatného efektu se dosáhne VS, kdy se dovolí vč stavět si kde co chce a tudíž si opět množíme VD, protože včely budou stavět trubčinu kdekoli, tedy i mezi plodem dělničím. Začaly se používat kyseliny a včelaři výparům vystavují včely dlouhodobě místo kratičkého působení Amitrazu, kterého se ještě ke všemu použije stotisíckrát menší množství než vysoce koncentrované KM. To je logika, jako kouřit cigarety kvůli odpuzení komárů. Sice to funguje (ne úplně stejně jako KM u včel). Ale kouření prokazatelně zkracuje život a snižuje odolnost vůči nemocem. Úplně stejný efekt je KM i u včel. VD to sice zdecimuje (ne všechny), ale za cenu zkrácení života včel a snížení jejich odolnosti. Výsledkem jsou úhyny a nebo "jen" mizerná kondice včelstev, takovéto jak jim chybí "jiskra".
Začaly se používat chemicky vyrobená umělá krmiva a njehorší jsou ta škrobová = lacinější. Ale ani ta drahá nejsou košer, protože disacharid sacharoza je rozštěpen chemicky a ne pomocí přírodních enzymů - invertázy a dalších.
Takto bych uměl pokračovat. Dlouho jsem přemýšlel (a bádám nad tím stále) jak to, že nemám nikdy žádné úhyny a nepatrné množství a nebo úplnou absenci VD ve svých včelstvech.
Každý může dosáhnout stejného efektu, když mě na slovo poslechne a udělá vše přesně tak, jak radím. Ne jen něco a něco navíc, ne, idělejte to přesně jak tady píšu a výsledek se nemůže nedostavit.
Začátečníkům: Začněte jako já a pak si svou praxi rozvíjejte podle sebe, vždy zkusmo jen u několika vč. Tím se naučíte nejrychleji nejvíc.
Pokud je skutečně váš VD vysoký 24, vloni jsem narychlo vymyslel následující. Neumím sem dát fotky a tak jen popis:
Uvedené ale nepůjde s pleckatými rámky. Ty nedoporučuju nikdy!!!!
Postupně se ometou rámky, vždy plodový a zásobní.
U plodového polorámku se uříznou ouška.
Položí se na rovnou podložku nad sebe, jako budoucí rámek vysoké míry.
Spojí se následovně. Na jedné straně, na té, kde mám mezerníky, u mě je to - a mělo by být vždy- na pravé straně když rámek leží HL nahoře, tedy dál ode mě, přiložím boční loučku naplocho tak, aby lícovala s vnějškem obrysu budoucího spojeného rámku a sbiju hřebíčky, co jsou na sbíjení rámků. Po dvou do každého polorámku na dané straně, po třech lepší. Po otočení se totéž přibije na druhé straně. Tím vznikl vysoký rámek z původních nízkých. Při troše přemýšlení lze stejný postup uplatnit i při jiné vysoké míře než je dvojnásobek nízké. Ano, zakryje se část buněk, včestvo nám to odpustí (bude muset). Mám to vyzkoušené, nic hrozného se nestane.
Po chvíli přemýšlení to lze udělat tak, že se celý NN zavěsí do VN a rámky se berou postupně a tím to bude nejmenší stres a hlavně nejmenší ztráta tepla.
Pak se složené rámky dají k sobě, JENOM NE PROBOHA NAZEBROVAT S MEZISTĚNAMI! (začnou "chladna z rána") Po stranách se dají M.
Nejdřív postaví M vedle plodu, až se tak po pár dnech stane se tyto rámky teprve smějí vložit (zebrovat) mezi plodové. Mimochodem toto platí obecně vždy, ne jen v tomto případě.
Popsaný způsob je asi nejsnazší a nejrychlejší. Uživateli romaning se omlouvám, že mě nenapadlo poradit mu tento způsob, když předělával 24 na 30. Mohl nadělat jakási obrácená účka, tedy HL a kratinké BL, aby to po přiložení nad rámek bez oušek dalo přesně výšku 30 a spojit popsaným způsobem. Samosebou po odřezání oušek rámků 24.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Aneb ve složitosti síla českého včelařství.
Vyřezáním díla a vložením do rámků na které se převádí, je velmi efektivní metoda, která je hlavně nafurt a hned. Ovšem vkládat dva nízké rámky nad sebe do jednoho vysokého, je nezdráhal se tvrdit, nebetyčný pitomost. Zvlášť u plastu, které mají kolem plodu těžké věnce zásob. Hlavně z důvodu, že při vysokých teplotách, které ještě budou, hrozí zhroucení díla. Bavlnka nebavlnka. Je nutné počítat s tím, že dojde k navýšení prostoru o 100% a včely nemusí mít hned kapacitu na opravení vyřezaných plastů.
Přistavění plastu bez bočních louček ke stěnám úlu se děje nejčastěji v horních dvou třetinách díla, takže v tomto případě k tomu dojde velice sporadicky, pokud ne vůbec. Takže vytažení rámků nebude žádný vážný problém, zvlášť jsou-li prozebrovany vysokými. Nevím jestli někdo vyndavá rámky od středu, já vždycky vyndám ten krajní, kterým si vytvořím místo a pak postupují dál.... Nehledejte problémy kde nejsou.
Dobry den,
vcely premest na mezisteny nove ramkove miry a plod zuzitkovat v jinem vcelstvu. Krmit podnecovacim vickem. Za dva tri dny maji vcely postavene nove plodiste, krmeni ulozene a matka zakladene.
Simuluje to rojeni, pro vcely naprosto prirozene. Rychle a efektivni. Jedine, ceho bych se obaval, ze mate malo vcel, pokud je to jen jeden nizky nastavek, osobne bych je zuzil prepazkou na polovinu a vcely premetl na stranu prepazky k cesnu.
S pozdravem smidla.eu