Oč jde. Jde o pochopení samotného principu včelí mezery, o které se soudí, že je největším vynálezem včelařství.
Jestli nechám cokoliv na HL rámků, jsou to třeba jen 4-5 mm vysoké nánosy vosku a propolisu - říkejme tomu voskové můstky. Jak nad tento rámek přijde rámek dalšího patra, najednou od vrcholu voskového "můstku" a SL horního rámku není včelí mezera, je to tak? Najednou je tam nezera jen cca 4 a taky jen 3 a méně mm.
Teorie včelí mezery. Nevíme proč včely ignorují mezeru 6-8 mm. Každou menší mezeru zalepují propolisem a nebo směsí propolisu a vosku. Čím to zalepí je sekundární, jde o to, že cokoli, co zmenší vzdálenost pod 6 mm, ZRUŠÍ VČELÍ MEZERU. Výsledkem je, že k tomu včely přistaví dlaší hmotu dalších, ještě mohutnějších propojovacích "můstků".
Pokud je mezera větší než 8, max 10 mm, pak jí včely zastavují voskem. Výsledek je tentýž = zrušení včelí mezery s výš popsaným následkem. Proto se nesmí vč dovolit aby prostavovalo mezeru mezi patry NIKDY NIČÍM!!!!
Protože. Jakmile včely prostaví vodorovnou mezeru a při rozebrání úlu se to roztrhne, tak potom při opětovném sestavování úlu se rozdrtí včely, které měly tu smůlu, že byly zrovna na nesprávném místě, tedy na těch "můstcích". Tupý včelař si toho ani nevšimne, včely své rozdrcené družky během pár hodin "rozeberou" na díly a vynosí jako odpad ven z úlu. Včelař, který toito nechápe a ignoruje, se chová stejně, jako americký nádeník, kterému žíly nerve jestli rozdrtí jednu nebo tisíc včel.
Ještě horší je, když by vodorovné mezery vč zastavělo dílem. Často je to trubčina (když je mezera 8 -10mm). Nebo dělničina a dají do toho med. Jak se to při rozebrání roztrhne, včely se na to vrhnou a vysávají jak zničený plod, tak med. Pokud se to neodstraní, zabijí se při sestavení stovky včel. Takto včelaří lidské prase, jinak to nazvat neumím. Proto, navzdory včelí přirozenosti (v dutině stromu by nikdo plásty vodorovně nezpřetrhával a neseazovaz zpátky) já nedovolím aby si včely stavěly co kde chtějí. Tudíž volná stavba, jak jí tu propaguje jeden zdejší přispěvatel, není návrat k přírodě, ale návrat do starověku a duševních obzorů pračlověka.
Ano, tolik toho dokážu napsat v reakci na lakonickou stručnou zmínku o šoupání nástavků po sobě. Pokud to budete dělat humánně a SPRÁVNĚ, tedy civilizovaně na úrovni 21 století, neděje se s rámky v nástavcích nic ani když SL rámků lícují se spodním okrajem nástavku. Navíc, a to musím zdůraznit, se nikdy nesmí nástavek se včelami, právě sejmutý z úlu, položit na plochu. A to ani když lícují rámky se spodkem a ani když by tam byly 2 mm fora. Protože by se tak rozmačkaly všechny včely, které v tu chvíli na SL rámků právě jsou. Nástavek se musí odkládat na jiný prázdný nástavek a nebo na rám svařený z železných vinglů (nebo sbitý z dřevěných hranolků asi 10x10 mm) tak, že se sundaný nástavek položí na dva jakési břity a tím se zabrání téměř úplně zničení včel, které na spodní straně rámků nemůžou nebýt. Shodou okolností dekly z forem, jaké mám já, mají na horní straně vyztužovací žebra a tudíž dokonale slouží k odkládání nástavků se včelami.
Někde jsem tu napsal, že stropní tvrdá průhledná folie není dobrý strop. Jednak je za rok stejně neprůhledná, jednak zhora nic kloudného vidět není než jen počet obsednutých uliček (to je níže popsaným igelitem vidět taky) a hlavně má jednu velmi špatnou vlastnost, která přímo souvisí s tím, co popisuju s prostavováním mezi patry nástavků. A v důsledku s celkovým zdravím vč a tedy i úhyny.
Tvrdá folie se prohne a nedrží 6-8 mm nad HL rámků, ale je vždy níž než 6 mm. V důsledku toho včely mezeru mezi stropní folií a HL rámků prostaví voskovými můstky, dokáží jich naděat stovky. Současně tím zneprůhlední tu "průhlednou" folii, protože můstky k ní pevně přidělají. Tudíž je folie nesmysl a velice škodí - oškrabování těchto můstků z HL rámků je velmi pracné, protivné a velmi zdržuje. Většina včelařů to před každým složením úlu nečistí. Někteří se pod vlivem nesmyslů šířených Včelařstvím a "moderní" literaturou dokonce domnívají, že tam ty můstky být mají a že tam jsou dobré.
Ona ta tvrdá stropní folie ještě škodí další funkcí a to velmi. Proč včely staví ty můstky? No proto, že se miliony let vyvíjely tak, že měly plásty přistavěné ke stropu a tudíž měla každá ulička svůj telpotně-vlhkostní režim.
Předkové vyřešili nepříjemné nastavování zmíněných můstků na HL rámků tak, že měli jako strop úlu pevná, zpravidla nejméně 10, spíše však asi 15 mm tlustá stůpková prkéneka. Ta se neprohýbala nikdy a byla umístěna přesně 6 mm nad rámky. Pak tam včely nestaví nikdy nic. Jenže mají spojené všechny uličky. To včelstvům vadí podobně, jako očka a síta ve dně = nedokáží regulovat poměry v každé uličce zvlášť jak se to "učily" desítky milionů let a já neověřeně tvrdím, ŽE I TOTO JE JEDNOU Z PŘÍČIN CCD A PODOBNÝCH JEVŮ.
Jak to tedy udělat? Průhledná folie je akorát kur.ítko na vytahání peněz z kapes včelařů a navíc škodí včelstvům. Dávám igelit a sice ukořistěný z proložek sáčků s cukrem na paletě v Lidlu. Tento měkký igelit (je z výroby drsnější a včelám se po něm nesmekají nohy) přilne dokonale na HL rámků. Včely zalepí všechny skulinky propolisem a dokáží zajistit režim každé uličce zvlášť, tak, jak to umí miliony let. Po opatrném stržení igelitu se musí rozpěrákem seškrábnout vše co ulpělo na HL rámků, z igelitu to sundat nejde, je tam toho málo. Je to vosk s propolisem a já z cca 50 vč takto vytěžím cca 1,5 kg vosku ročně. Je to chvilka, hmotu zmačkám do kuliček velikosti žaludu či kaštanu a pak už to zavíječ nenapadne.
Když je igelit zalepený a nedoléhal by na rámky, taky ho umí místy malinko prokousat, dám jiný a ten zničený putuje do kontejneru na plasty. A tak furt dokola, při každé návštěvě Lidlu na to myslím a mám těch igelitů v autě pořád zásobu. Zadarmo a hlavně tím zlikviduju jeden ze spousty malinkých stresů, které každý sám vč nevadí, ale v součtu se to může projevit nižší vitalitou a větší náchylností k nemocem. No a nejdůležitější efekt je, žádné ničení včel mačkáním při stestavování nástavků na sebe. Tohle na videích na YT uvidíte málo, že by měli chlubící se včelaři absolutně čisté rámky a nemohli pak drtit včely.
Pokud se někomu zdá, že moralizuju a "vychovávám", což liberálům velice vadí, tak ano, snažím se apelovat na lidskou civilizovanost, ohleduplnost (to je pro liberály asi sprosté slovo) a tedy slušnost. Neubližujme včelám všude tam, kde se to dá dělat šetrně k tomu tvoru. Včely nám to vrátí vitalitou, absencí úhynů a vysokými výnosy. A pro mě je asi nedůležitější pocit, že jsem vše udělal jak nejlépe jsem v dané chvíli a stupni poznání věděl, že to tak udělat jde. Taky radost z toho koníčka je důležitá. Pro mě je asi na prvním místě, i když jí zmiňuji nakonec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tolik popsaného "papíru" a jako tupý včelař se dozvím, že oškrábání voskových můstku pod tvrdou průsvitnou fólií je špatný a škodí včelám, kdežto to samý u igelitu z Lidlu co je zadara je bezva. Tak jo, prubnul jsem to, taky jsem hamižnej sporivec. Zjistil jsem, že to v podstatě funguje stejně a vyházel všechno včetně latěk a různých hadru. Pokorně se vracím k tvrdým průsvitným fóliím. Ono totiž stačí k tomu, aby přez ne bylo dlouho vidět, dávat je furt stejně. Pro tupé jako já to je tak jak byly prve. Zvlášť důležité je to pro ty, co mají místo úlu český čtverec.
Vychovávejte klidně dál, když stačí jen pytlík tak proč ne. Já mám takový pevný filc, něco jako na důchodky. To mám přesně na míru přez loučky. Včely to potáhnou propolisem a když se to sundavá tak se táhne jako karamel a krásně voní. Pevné fólie mám taky, asi není fólie jako fólie, sloupnout jdou snadno a pokud je nerozlomí např. vítr tak jsou na furt. Ty můstky jsem jim tam pod ní vždycky nechával právě aby to měli utěsněné a když položím víko tak nemám rozmačkané včely mezi HL a fólií kuli nějakým nerovnostem.
Asi nejvíc to křupe mezi Hoffmany, zkusil jsem obyčejné rámky a nejradši bych takové všechny. Ani mezerníky nepotřebuju, okem i po hmatu to trefím na milimetr přesně a ty rámky se potom tak dobře seřezávají, čistí a skladují na pomalu 2x menším prostoru.
Jak je to se včelí mezerou u mateří mřížky? Já ji buhužel zatím musím používat, mám ji v rámečku, mezera je nahoře i dole, sice ji neolepují můstky, ale ten úl je asi dost drasticky rozdělen.
Trefená husa se vždycky ozve!
No, svojí tupost nejlépe posoudíte sám až (pokud vůbec) pochopíte JÁDRO sdělení a ne související bonusy. Protože vás už znám a vím, že byste na to nepřišel, tak to sdělím sám.
Jádro sdělení je v tom, že na tuhé folii vadí HLAVNĚ to, že nejsou ÚPLNĚ oddělené jednotlivé uličky, a nemají každá svůj teplotně-vlhkostní režim, ale jsou propojené. To komplikuje včelám život a způsobuje stres, kterému být vystaveny nemusí, když se použije měkký igelit, který dolehne na HL rámků z více jak z 90%, nový dolehne úplně. Také u toho igelitu je asi 100x snazší A RYCHLEJŠÍ ty tenké proužky propolisu s voskem strhnout z okrajů horních louček, než mohutné tvrdé můstky jaké vznikají při použití tvrdé folie, KTERÁ NEDOLEHNE NA RÁMKY ÚPLNĚ.
Tak až příště budete chtít dělat chytrého, nejdřív se naučte najít jádro sdělení. Ovšem někomu souvislosti unikají a má jen tupě rudo před očima jak jiný, který nepadl do oka, něco sdělí.
Jo a "český čtverec" aha, už jste se odkopal, odtud vítr fouká. Pán má Langstroth, úl ničemný po všech stránkách a myslí, že je kvůli tomu nadvčelař a my jen ubozí čeští Adamcovi podvčelaři. Tím dělením na lepší nad... a podřadné pod... mi američtí hujeři připomínají...
Už chápu vaší nenávist, já vám nepochválil, že jste s rozeběhem vletěl do Americké řiti sotva jste se dostal z té sovětské. A věřte, že kdybyste raděj zvolil nejrozšířenější úl planety, který funguje od polárního kruhu po tropy, udělal byste býval líp. Jenže ti tupější si myslí, že je ruský, když se jmenuje ve sféře vlivu bývalého SSSR Mnogokorpusnyj. Ale ve zbytku světa se nazývá Dadant-Blatt. On tu jen neměl propagaci a Langstroth ano. Je těžké přiznat jak se může člověk trapně zmýlit, chápu. A nebo vadí, že je D-B čtvercový a lze na stejném dně používat jak stavbu studenou tak i teplou podle toho, co komu vyhovuje líp?
Víte, já se snažím lidem poradit jak s úspěchem využít úlové systémy a rámkové míry, jaké tu máme. O co se vlastně snažíte vy mi nějak pořád nedochází.
Ostatní prosím aby zlobný výkřik ctěného kolegy s laskavým pochopením přešli, třeba měl špatný den, to horko třeba a nebo ho někdo naštval. Nebo mu něco nevyšlo...
Nevíme co se mu děje, ale je včelař, a tudíž je náš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele Krška, taky mám jednu radu. Pro ty co mají ambice radit druhým. Dobrý je, poskytovat rady z vlastní praxe a ne na základě vlastních domněnek a ničím nepodložených "faktu". Nemám nic proti stylu, tak to dělám já, ale dovětek, pokud to někdo dělá jinak, je idiot....to je jak to říct slušně....hodno pouze samolibeho ješity.