Metoda přidávání matek - odsavač

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2022 14:11
tom.50

XXX.XXX.139.240

Nedávno jsem tu slíbil, že popíšu mě do loňska neznámou metodu přidávání matek - odsavač.

Radič mi to velmi vychválil a mě se to tedy neosvědčilo. Možná jsem udělal nějakou chybu (spíš několik). Chci vartovat ty, koho by to případně mohlo nadchnout jako nadchlo mě, aby si ušetřil zklamání.

Nejbezpečnější je přidání smetencem. Ale nemám sklep a tak nemám kde nechat včely zklidnit. Hledal jsem tedy jiný způsob. Kdosi mi poradil odsavač.

Tato metoda spočívá v tom, že se nad VN silného vč dá další VN s čerstvě vytočenými rámky (pro mě neřešitelný problém když nevytáčím nikdy vysoké rámky a tak jsem pospojoval dva polorámky nad sebou), oddělit mřížkou. Do nástavku s vytočenými rámky se natáhnou samé mladušky. Pak se celý VN odsdtaví na jiné dno a přidá matka ve vyjídací klícce.

Takto to zní jednoduše a logicky. Matce staré létavky neublíží, nejsou tam. ALE!!!
Oni tam patrně ale nejsou ani "vojáci" v dostatečném počtu a hlavně kondici. Jinde píšu jak málo mívám loupež, skutečně se mi nějaké náznaky dějí zřídka, určitě ne každý rok. Ovšem oba odsavače byly ihned napadeny. U jednoho to nakonec po zúžení česna a pobití asi poloviny včel dopadlo dobře. Ovšem u druhého se nová matka s hrstí včel stáhla na zadní dva rámky (TS) a na 4 předních rámcích plně "hospodařily" zlodějky. Protože mám některá vč pokřížená BF a tedy se zrzkami a odsavače byly udělány z Kraněk, bylo zřetelně vidět jaké včely co ovládají. Mimochodem, BF má daleko větší sklony k rabovkám než K, protože to patrně zděila po Ligustice, která je tím pověstná. Jen zmíním něco, co se obecně neví a co nesmírně udivovalo Američany na našich někdejších kočovných vozech když navštívili Československo. Američané nechápali jak je možné aby byly úly a česna těsně vedle sebe. Vlaška je natolik nesnášenlivá a rvavá (zlodějská), že úly čistých Vlašek (Ligistica) musí mít kolem sebe několkametrové odstupy. Jinak se včelstva rvou do úplného zničení!

Kde, ač jsem nikdy nebyl soudruh a nejsem z NDR, udělal chybu?

Předně v tom, že jsem krmil česnem roztokem v krmítku objemu 1,6 litru, které se už u nás nesežene. Dám odkaz na podobné s mnohem menším objemem, vlastně vypadá úplně stejně. Je to původně napaječka na vodu.

https://www.vpjested.cz/0401-napajecka-do-cesna-zluta/

krekařík mi psal, že se ta původní, co mám, dá ještě sehnat v Polsku. Jako podněcovací krmítko pro oddělky i pro rychlé pokrmení kmenových to funguje skvěle. U odsavačů jsem udělal tu chybu, že jsem je naplmil víc než jsem měl, dal jsem od oka asi půlku krmení 1:1 a to nedokázaly za noc odebrat. Krmítko-napaječka jakoby mokvá a tudíž když obsah včely neodeberou do rána, láká to cizí včely, které se na styku kelímku a kopyta přiživují. Z toho vyplývá, že je toto krmení česnem (jakýmkoli česnovým krmítkem) dobré (skvělé) jen pro silné odd na celý VN, kde je dostatek silných včel, schopných jednak odbrat krmení za noc a jednak ubránit česno. Taky se česno při použití česnového krmítka špatně zužuje, kolem kopyta jsou průlezy pro včely. Mimochodem, kde by byl vyšší podmet (výška česna) než 18 mm, krmítko v česně nedrží.

Napaječka je určena k napájení vodou a tudíž nevadí, že mokvá. Výrobce tedy není rozumné obvinit za špatný výrobek.
Kde jej ovšem obvinit lze je podobný systém česnové napaječky na PETflašku. To nefunguje, leda nějaká hodně tvrdá PETka. Atm tlak totiž PETku stlačí a ta vyteče na zem. Navíc lahev v tom nestojí. Kdysi se toto krmítko vyrábělo z plechu a bylo na lahev od vína například, nejlepší byla litrovka od Becherovky, že byla plochá. Ale to je minulost, už se to nevyrábí a hlavně by to bylo strašně drahé. Plechový podšálek pod balon dneska stojí nesmyslné peníze, za posmívaných komančů stál 3,80 Kčs!!!!!

http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=productsMore&iProduct=476&sName=Talirek-pod-balonove-krmitko

Ale to je už minulost, která se nevrátí, jen nedokážu pochopit jak to mohli komouši vyrábět tak levně. Pravda, věčně to nebylo k sehnání. To byla druhá věc. A kuriozní a pro denšní mladé nepochopitelnost bylo třeba to, že když už js na něco v krámě narazil a chtěl si koupit třeba 30 nebo víc kusů, soudruh prodavač mi rodal třeba jen 5, možná 10 ks, prý aby mohl uspokojit i ostatní zájemce. Kor když to bylo v cizím městě a prodávající mě neznal a tak se snažil nechat něco pro místní. Takže v plánovitém hospodářství nestačilo mít peníze.

Takže za mě, já odsavač už nikdy více. Dělám smetence, jsou ve tmě ale v teple (pod schody) a nemají klid jak se za dvěřmi chodí po chodbě. Ale jde jen o můj pocit, že to tak být nemá, matka se tak ale přidá na 100% dobře.

Odsavač taky byla záležitost pracnější, i když se to na první pohled zdá snadné. To ale mohlo být tím, že to bylo poprvé a po získání rutiny by to asi už šlo líp od ruky.
Po výše popsané zkušenosti já už odsavač nikdy v životě!!!

Druhé poučení pro začátečníky, odd, tím spíš slabší, nekrmit nikdy česnem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík