MVP v souvislosti, kterou by nikdo nečekal

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2022 16:51
tom.50

XXX.XXX.139.240

Ve vláknu o včelách na střeše a zebrování jsem zmínil, jak ideologie a propaganda brání normálnímu životu lidí na jedné straně a vadí i efektivnímu boji s nějakým problémem.

Proti době komunizmu je víc moru včelího plodu, naši východní bratři jsou na tom ještě hůř než my a každý si porovnej, že se nárůst MVP u nich podezřele kryje se začátkem větší svobody včelařů. To ale jen naokraj.

Prostě MVP je víc. Co k většímu rozšíření napomáhá? Jakákoli migrace včel. Kromě jiného taky rojení! No a která že včela se rojí snad ze všech nejvíc? No ano, je to Kraňka. A která se skoro vůbec nerojí? No ano, BF se skoro nerojí, dokud neudělá včelař fatální chybu a i pak si dá líbit mnohem víc než Kraňka. K tomu má přirozený sklon ke sběru medovice, kterou většina Kraněk nesbírá vůbec a nebo málo. Když jsou na stejném stanovišti a dokonce na stejné koze jak K tak i BF, BF mají medovicový med vždy a nebo víc (když se v přírodě v dané lokalitě medovice vyskytla). Mírné jsou stejně jako K. Sosák mají ještě delší než K a tak vyhovují i pro oplyování rostlin, nejen zemědělských, kterým K nestačí.

BF mnohem víc a ochotněji staví a tudíž jde u ní mnohem snáze dosahovat větší obměna díla. No a staré dílo je největším zdrojem MVP.

Ale hrstka lidí se málem zuřivě brání BF.

Na šíření moru rojením samosebou znám názor (výmluvu), že v roji není žádný plod a mor má jen plod a tudíž roj nemůže přenášet spory MVP. Na tom něco je. Ale je možné, že roj nasátý na 3 dny zásobami se sporami MVP najde hned první den nové doupě a uloží do buněk kontaminované zásoby. A protože je snůška, hned začne spotřebobávat přínos a zásoby se sporami v plástech čekají.

Celý život funguju (uvažuju) jinak než většina. Prostě bych to zkusil. Třeba je to hloupost a skutečně zavedením včely, která se nerojí, se zvyšující trend MVP nezmění. Ale ví to někdo? Kdo to může tvrdit jistě?

A co by hrozilo (kromě ohrožení monopolu několika vlivných) zavedením BF? Výš jsem vyjmenoval pozitiva a jistě by se jich dalo najít víc. Nepropaguji zavlékat sem Nigru, Cyperku a už vůbec vracet Tmavou včelu a další včely s podivnými vlastnostmi. Ale BF je už natolik vyzkoušená a osvědčená (všude kolem nás, na západ od nás a masově v Polsku), že pozitiva vysoce převažují nad případnými negativy. (profíci se soudruhů neptají a jejich včely jsou zrzavé nepřehlédnutelně)

A jestli by zavedení BF nižší rojivostí nezabránilo, určitě je vysoká migrace včelstev méně žádoucí kvůli spoustě (všem) ostatním nemocem včel, nebo snad ne?

Prostě si živě pamatuju jak komunisti bránili (a jak zuřivě) zavedení Kraňky a nynější nevraživost vůči BF je úplně stejná. Jen soudruhy šedesátých let nahradili jiní soudruzi, v mnohém směru v ideologické urputnosti ještě uvědomnělejší a zuřivější. S většinou a i kovaných bolševiků se dalo dohodnout, protože svou bolševickou uvědomnělost jen předstírali aby mohli žít normálněji, ale rozum měli kvalitní. U většiny někdejších soudruhů šlo jen o moráloní problém (chtěli se mít líp než druzí), ale těm nesmyslům samosebou nevěřili (teda Jasánek jo - bl.ci jsou vždy všude, jsou věční). S dnešními liberálsoudruhy se dá domluvit s málokterým. Ti těm bludům skutečně věří a tudíž jsou nebezpečnější.

5.8.2022 19:27
smidla

XXX.XXX.33.151

Dobry den,

vynecham vse zminene, jen doplnim jednu vec, kterou jste opomenul zminit. Vcelu nejde chovat geneticky cistou, pokud bude v okoli jiny druh vcel. Pokud povolite chov BF, jak zaridite cistotu linii? Nijak. Bude dochazet ke krizeni kranky a BF.
Ostatne tvrzeni ze tu nekdo chova cistou linii Singr, Vigor nebo Sklenar je take nesmyslne. Uz v F1 generaci je to 50 na 50. Proto jsou chovne (oplodnovaci) stanice.

Nic z toho co jsem napsal nezmeni fakt, ze tu BF je a bude. A pokud se jeji vlastnosti ukazi jako vyhodnejsi, vcelari si ji poridi at jim narizuje kdo chce co chce. Problem budou mit asi velkovcelari, ale tam nevim jake jsou podminky a jaka je legislativa, tak to jen zminuju.

S pozdravem smidla.eu

5.8.2022 21:22
tom.50

XXX.XXX.139.240

Jasná, přesná, výstižná reakce! Děkuju vám. Nicméně věřím, že jsem dal dost podnětů k diskuzi, nejde jen o BF. A asi ani JEN o včelařinu.

Mimochodem. Dodneška se sem tam objeví malé tmavé "živější" včely a to je tu od předválky (ww2) válcuje dovoz Ligustiky a dalších. Právě tak na části území (jižní Morava hlavně) byla K vždycky. A i nynější K je K jen do 50% přesně, jak píšete vy.
Já už zdroj BF nemám, ale včely zrzavé jsou prostě nějak lepší a jasně že jde o kříženky kříženek. Právě díky jejich zbarvení je to jednoznačné a snadno poznatelné.
Podotýkám, že i já byl tvrdým zastáncem nemísení rasy. Ale moje povaha je zkusit to. Zkusil jsem a mám jasno jako vy.

Jádrem sdělení ale bylo hlavně, jak si někteří osvojí "jedinou správnou Pravdu" a nutí ostatní ten blud sdílet. A že už tu jsou zase soudruzi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík