Včelí maso - recepty, využití

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vmas

19.8.2022 22:26
Vmas

XXX.XXX.44.220

Smažené a solené trubčí larvy jsou prý dobrota a měly by snadno zasytit. Nedospělé včely prý obsahují asi 49 % lehce stravitelných bílkovin a jsou tak dvakrát vydatnější než třeba hovězí. V japonsku mají dokonce tradiční recept hačinoko. Je možné využít v našich podmínkách včely i tímto způsobem? Máte s tím zkušenost a případně nějaké doporučení? Díky.

20.8.2022 17:27
Alkonost

XXX.XXX.254.253

V Asii co včas nezdrhne z toho se tam něco vaří....
Za mě, jestli chcete vyzkoušet hmyzí kuchyni vyzkoušejte tenebrio, zophobas, cvrčky a sarančata. I z nich je mnoho asijských receptu a sou snadno dostupný.
Včely bych nechala napokoji med je určitě lepší než larva

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2022 20:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na maso se využívají hlavně larvy trubců. V sezóně je jich dost a je na nich i víc "masa". Jdou i zamrazit, takže si jich labužníci mohou užívat celoročně. Dokonce prý jejich výživná hodnota je, díky lepší výživě larev, oproti včelím larvám o něco větší.

11.9.2022 15:03
tom.50

XXX.XXX.139.251

"Ostatně soudím, že bohemiagall, irokez a bee.st musí být ignorováni"

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2022 16:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

tom.50 napsal(a):
"Ostatně soudím, že bohemiagall, irokez a bee.st musí být ignorováni"

No, vy ale máte vždycky pravdu a mě už to nebaví ani číst!

majoz

12.9.2022 10:04
majoz

XXX.XXX.3.227

8.11.2022 12:23
Cipiti

XXX.XXX.33.23

majoz napsal(a):
Vždyť pohoda https://www.youtube.com/watch?v=JXhZ5RXUPTE

Tohle jsou kukly bource morušového, no příprava je určitě stejná a chuť taky. Pro přípravu tradiční hachinoko je na internetu plno receptů.

KareI

27.3.2023 10:20
KareI

XXX.XXX.20.73

Vyrobeno ve Švýcarsku (hachinoko) :-)
https://youtu.be/2c7vY0V4cMU

KareI

27.3.2023 11:36
KareI

XXX.XXX.20.73

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na maso se využívají hlavně larvy trubců. V sezóně je jich dost a je na nich i víc "masa". Jdou i zamrazit, takže si jich labužníci mohou užívat celoročně. Dokonce prý jejich výživná hodnota je, díky lepší výživě larev, oproti včelím larvám o něco větší.

Smažení bude předpokládám snazší způsob přípravy. Tuším, že by se daly jednoduše roastovat, nebo na trubce aplikovat třeba i nějaký z receptů Mexické kuchyně?
https://youtu.be/u8vENXQShyM

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2023 19:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak v zásadě taková kreveta nebo rak vypadá podobně a je to dobrota. Já zkusila jíst vařené šneky - nic moc a klidně bych ochutnala i tohle. Určitě to nevypadá hůř než ústřice a určitě to bude chutnat líp.

KareI

27.3.2023 20:07
KareI

XXX.XXX.43.40

KareI napsal(a):
Vyrobeno ve Švýcarsku (hachinoko) :-)
https://youtu.be/2c7vY0V4cMU

Mít trubce, tak mě víc láká prostě osmahnout na másle. Ale i to Hachinoko bych zkusil. V čase 19:00 - orestuje to tak, že se vypaří vlhkost a dolije trochu sójové omáčky, přidá trochu medu, a nechá to zkaramelizovat dozlatova. A ty larvy bych asi prostě vyklepal nasucho:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2023 20:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme to kupovali na trhu v Indonésii, neměli to úplně pravidelně, ale když to bylo, tak na nás hned volali, že to pro nás mají. Říkali tam tomu telor lebah lebah, byli to trubci. Bylo to celý zabalený v bananovym listu a i s ním uvařené. Pravděpodobně při tom vaření se z toho vyvaril ten vosk a v tom listu už zůstali jen ti vaření naskladani trubci. Kořeněné to bylo.

Tady je to i na obrázku a je tam i recept

https://www.google.com/amp/s/www.sumsel24.com/kuliner/amp/pr-3283042116/ternyata-pepes-telur-atau-larva-lebah-madu-bercita-rasa-eksotik

KareI

28.3.2023 07:31
KareI

XXX.XXX.43.40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
My jsme to kupovali na trhu v Indonésii, neměli to úplně pravidelně, ale když to bylo, tak na nás hned volali, že to pro nás mají. Říkali tam tomu telor lebah lebah, byli to trubci. Bylo to celý zabalený v bananovym listu a i s ním uvařené. Pravděpodobně při tom vaření se z toho vyvaril ten vosk a v tom listu už zůstali jen ti vaření naskladani trubci. Kořeněné to bylo.

Tady je to i na obrázku a je tam i recept

https://www.google.com/amp/s/www.sumsel24.com/kuliner/amp/pr-3283042116/ternyata-pepes-telur-atau-larva-lebah-madu-bercita-rasa-eksotik

No to taky vypadá zajímavě. Já občas požvýkám i plástev nasáklou medem a vosk vyplivnu. Když v tom budou tučné ugrilované larvy, tak to taky nemusí být špatné.

Něco se o tom píše i v Atlas obscura: Plást zabalený ve voskově zeleném banánovém listu s char na okrajích vypadá trochu jako zvláštně tvarovaný kukuřičný klas, čerstvě z grilu. Při bližším prozkoumání je jasné, že lákavě baculatá jádra jsou ve skutečnosti malé, bělavé včelí larvy, stále umístěné ve svých plástových šestiúhelnících. Po uvaření na žhavém uhlí, chráněném obalem z banánových listů, se hřeben obsahující larvy rozbalí a sní teplý jako překvapivě šťavnatá, sladká a oříšková svačina.

V Laosu a Kambodži, kde je plástev včelích larev populární, je hmyz důležitým zdrojem bílkovin. Včelí larvy obsahují obzvláště silnou dávku bílkovin a chuti. Jeden šéfkuchař popsal, že chutnají jako „ mastný med “, larvy přežívají na včelím chlebu, „ mírně fermentovaných zásobárnách pylu v úlu “, což propůjčuje jejich jemně sladkou chuť. https://www.atlasobscura.com/foods/grilled-bee-honeycomb-with-larvae

Dovolil jsem si Váš odkaz přeložit do češtiny. Suroviny: Včelí larvy 250 g, Červená cibule 5 stroužků, Česnek 2 stroužky, Citronová tráva 2 ks, Rajčata 2 ks, Bobkové listy 4 ks, Kajenský pepř 6 ks, Sůl podle chuti, Banánové listy

příprava
plást obsahující vajíčka nebo včelí larvy nakrájet na menší velikosti, pokud jsou stále široké. Šalotka, česnek, rajčata a kajenský pepř nakrájené na tenké plátky.

Poté se nakrájené koření smíchá s včelími larvami , zamíchá a podle chuti osolí. Po smíchání larev s kořením připravte banánové listy. Včelí larvy se pak položí na banánový list, pod něj nezapomeňte vložit bobkové listy a kousky citronové trávy.

Poté se vajíčka nebo včelí larvy pevně a úhledně zabalí, larvy jsou připraveny k zapaření. Potom včelí larvy napařujte po dobu 30 minut a poté je vyjměte. Larvy včely Pepes jsou připraveny k podávání,. Teď ještě sehnat ten banánovníkový list

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 07:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sehnat banánový list není problém. U nás si rostliny mrazuvzdorných banánovníků kupují vietnamci celkem dost a říkali, že právě kvůli podobným receptům. Tyhle banánovníky - MUSA BASJOO, u nás sice plodit nebudou, stvol zimu nepřežije, pouze oddenky v zemi, ale listů udělá spoustu. Já, to ale stejně vařit nebudu, když to uvaří někdo jiný, proč ne, ale vařit by se mi to nechtělo.

KareI

28.3.2023 08:06
KareI

XXX.XXX.43.40

To zní dobře, vlastně ten list slouží jako alobal... A zřejmě díky stejnému efektu, který umožňuje v papírové mističce přímým plamenem přivést vodu k varu, tak v tom půjde i grilovat na roštu nad uhlíky... V tom listu vznikne něco podobného mexickým "escamoles". Do toho bych se ale taky nepouštěl, protože to určitě chce zkušenosti a cvik.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 08:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.

Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...

28.3.2023 08:53
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

Nedostatok bielkovín niekde v Ázii sa dá riešiť určite aj takýmto spôsobom...
Kolegov koketujúcich s grilovaním trúdich/trubčích plástov by som len chcel upozorniť že je dôležité kedy si budú "pochúťku" pripravovať...
Teraz je pár dní kedy by to šlo (teda v dubnu!)
Trubčí plod je veľmi atraktívny pre klieštika včelieho a tak ak vám bude neskôr niečo pod zubami "chrumkať" nemusí to byť len larva od včiel ale bude "okorenená týmito parazitmi" ... obyčajne na jednej larve má klieštik matku samičku, samčeka a zo tri sestry 😳 ...zatiaľ nebolo zistené či vírusy , ktorými je klieštik často nakazený sú škodlivé len pre včely alebo aj pre ľudí....
Dobrú chuť!

KareI

28.3.2023 09:34
KareI

XXX.XXX.25.247

Včelargoro napsal(a):
Nedostatok bielkovín niekde v Ázii sa dá riešiť určite aj takýmto spôsobom...
Kolegov koketujúcich s grilovaním trúdich/trubčích plástov by som len chcel upozorniť že je dôležité kedy si budú "pochúťku" pripravovať...
Teraz je pár dní kedy by to šlo (teda v dubnu!)
Trubčí plod je veľmi atraktívny pre klieštika včelieho a tak ak vám bude neskôr niečo pod zubami "chrumkať" nemusí to byť len larva od včiel ale bude "okorenená týmito parazitmi" ... obyčajne na jednej larve má klieštik matku samičku, samčeka a zo tri sestry 😳 ...zatiaľ nebolo zistené či vírusy , ktorými je klieštik často nakazený sú škodlivé len pre včely alebo aj pre ľudí....
Dobrú chuť!

Díky za varování, ale tohle už mám "zmáklé". Víc virů do těla dostanete pouhým pobytem u včel a jakýchkoliv zvířat. Maso je také plné hlenu a virů (rakovinotvorné v kuřecím, hepatitida E ve vepřovém mase). Vejce a mléko mohou obsahovat hnis, hlen a všelijaké tělní produkty. Nežijeme ve sterilním prostředí, stačí nám tepelná úprava, všechno jsou to jen bílkoviny které se smažením nebo varem přemění v poživatelný výživný materiál.

Četl jsem, že v tom Japonsku se včelí maso jí tisíce let, stejně jako hmyz, ve všech kulturách napříč Amerikou, Evropou, Afrikou a Asií. Nevím jestli v tom Japonsku nějaké roztočíky řeší, ale larvy by mohlo stačit propláchnout horkou vodou, jako když se omývá zelenina. A i tu plástev bych si dal.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 09:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co neinaktivuje teplota, to spolehlivě zlikviduje HCl

KareI

28.3.2023 09:50
KareI

XXX.XXX.25.247

No a třeba takové krevety Saganaki jsou fakt super, a jestli krevety nebo včely, mně je to fuk:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 10:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle je stejně jen teoretické. Chci tím říct, že to klidně bez ošklíbání ochutnám někde na kulinářské výstavě, ale sama bych to nikdy nevařila. Co se týká těch parazitů, no řeknu to takhle, už jste někdy viděli výrobu třeba špenátu? A jak se s ním všichni ládují i vegetariáni. O salámech a podobně nemluvě. V práci jsme se bavili s kole gyní, která kdysi dělala ve výrobně nějakých takových salámů. Když zapli ráno mlýnky na maso vybíhali pryč obří potkani, no a ti co to nestihli, konečně je to taky maso.

KareI

28.3.2023 10:05
KareI

XXX.XXX.25.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.

Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...

Ten křen by asi klidně mohl posloužit, jeho listy někdy dávám i do salátu... Takže se to jí celé jak toust , já bych na první dojem tipoval, že se ty larvy "vyzobávají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2023 10:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.

Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...

Tomu moc nevěřím, banánový list má ohromné množstní vlákniny, má takové i na omak jiné složení. Křen a devětsil je mnohem jemnější, měkčí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík