Vmas

XXX.XXX.44.220
Smažené a solené trubčí larvy jsou prý dobrota a měly by snadno zasytit. Nedospělé včely prý obsahují asi 49 % lehce stravitelných bílkovin a jsou tak dvakrát vydatnější než třeba hovězí. V japonsku mají dokonce tradiční recept hačinoko. Je možné využít v našich podmínkách včely i tímto způsobem? Máte s tím zkušenost a případně nějaké doporučení? Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na maso se využívají hlavně larvy trubců. V sezóně je jich dost a je na nich i víc "masa". Jdou i zamrazit, takže si jich labužníci mohou užívat celoročně. Dokonce prý jejich výživná hodnota je, díky lepší výživě larev, oproti včelím larvám o něco větší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tom.50
napsal(a):
"Ostatně soudím, že bohemiagall, irokez a bee.st musí být ignorováni"
No, vy ale máte vždycky pravdu a mě už to nebaví ani číst!
majoz

XXX.XXX.3.227
Vždyť pohoda https://www.youtube.com/watch?v=JXhZ5RXUPTE
KareI

XXX.XXX.20.73
Vyrobeno ve Švýcarsku (hachinoko) :-)
https://youtu.be/2c7vY0V4cMU
KareI

XXX.XXX.20.73
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Na maso se využívají hlavně larvy trubců. V sezóně je jich dost a je na nich i víc "masa". Jdou i zamrazit, takže si jich labužníci mohou užívat celoročně. Dokonce prý jejich výživná hodnota je, díky lepší výživě larev, oproti včelím larvám o něco větší.
Smažení bude předpokládám snazší způsob přípravy. Tuším, že by se daly jednoduše roastovat, nebo na trubce aplikovat třeba i nějaký z receptů Mexické kuchyně?
https://youtu.be/u8vENXQShyM
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak v zásadě taková kreveta nebo rak vypadá podobně a je to dobrota. Já zkusila jíst vařené šneky - nic moc a klidně bych ochutnala i tohle. Určitě to nevypadá hůř než ústřice a určitě to bude chutnat líp.
KareI

XXX.XXX.43.40
KareI
napsal(a):
Vyrobeno ve Švýcarsku (hachinoko) :-)
https://youtu.be/2c7vY0V4cMU
Mít trubce, tak mě víc láká prostě osmahnout na másle. Ale i to Hachinoko bych zkusil. V čase 19:00 - orestuje to tak, že se vypaří vlhkost a dolije trochu sójové omáčky, přidá trochu medu, a nechá to zkaramelizovat dozlatova. A ty larvy bych asi prostě vyklepal nasucho:)
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme to kupovali na trhu v Indonésii, neměli to úplně pravidelně, ale když to bylo, tak na nás hned volali, že to pro nás mají. Říkali tam tomu telor lebah lebah, byli to trubci. Bylo to celý zabalený v bananovym listu a i s ním uvařené. Pravděpodobně při tom vaření se z toho vyvaril ten vosk a v tom listu už zůstali jen ti vaření naskladani trubci. Kořeněné to bylo.
Tady je to i na obrázku a je tam i recept
https://www.google.com/amp/s/www.sumsel24.com/kuliner/amp/pr-3283042116/ternyata-pepes-telur-atau-larva-lebah-madu-bercita-rasa-eksotik
KareI

XXX.XXX.43.40
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
My jsme to kupovali na trhu v Indonésii, neměli to úplně pravidelně, ale když to bylo, tak na nás hned volali, že to pro nás mají. Říkali tam tomu telor lebah lebah, byli to trubci. Bylo to celý zabalený v bananovym listu a i s ním uvařené. Pravděpodobně při tom vaření se z toho vyvaril ten vosk a v tom listu už zůstali jen ti vaření naskladani trubci. Kořeněné to bylo.
Tady je to i na obrázku a je tam i recept
https://www.google.com/amp/s/www.sumsel24.com/kuliner/amp/pr-3283042116/ternyata-pepes-telur-atau-larva-lebah-madu-bercita-rasa-eksotik
No to taky vypadá zajímavě. Já občas požvýkám i plástev nasáklou medem a vosk vyplivnu. Když v tom budou tučné ugrilované larvy, tak to taky nemusí být špatné.
Něco se o tom píše i v Atlas obscura: Plást zabalený ve voskově zeleném banánovém listu s char na okrajích vypadá trochu jako zvláštně tvarovaný kukuřičný klas, čerstvě z grilu. Při bližším prozkoumání je jasné, že lákavě baculatá jádra jsou ve skutečnosti malé, bělavé včelí larvy, stále umístěné ve svých plástových šestiúhelnících. Po uvaření na žhavém uhlí, chráněném obalem z banánových listů, se hřeben obsahující larvy rozbalí a sní teplý jako překvapivě šťavnatá, sladká a oříšková svačina.
V Laosu a Kambodži, kde je plástev včelích larev populární, je hmyz důležitým zdrojem bílkovin. Včelí larvy obsahují obzvláště silnou dávku bílkovin a chuti. Jeden šéfkuchař popsal, že chutnají jako „ mastný med “, larvy přežívají na včelím chlebu, „ mírně fermentovaných zásobárnách pylu v úlu “, což propůjčuje jejich jemně sladkou chuť. https://www.atlasobscura.com/foods/grilled-bee-honeycomb-with-larvae
Dovolil jsem si Váš odkaz přeložit do češtiny. Suroviny: Včelí larvy 250 g, Červená cibule 5 stroužků, Česnek 2 stroužky, Citronová tráva 2 ks, Rajčata 2 ks, Bobkové listy 4 ks, Kajenský pepř 6 ks, Sůl podle chuti, Banánové listy
příprava
plást obsahující vajíčka nebo včelí larvy nakrájet na menší velikosti, pokud jsou stále široké. Šalotka, česnek, rajčata a kajenský pepř nakrájené na tenké plátky.
Poté se nakrájené koření smíchá s včelími larvami , zamíchá a podle chuti osolí. Po smíchání larev s kořením připravte banánové listy. Včelí larvy se pak položí na banánový list, pod něj nezapomeňte vložit bobkové listy a kousky citronové trávy.
Poté se vajíčka nebo včelí larvy pevně a úhledně zabalí, larvy jsou připraveny k zapaření. Potom včelí larvy napařujte po dobu 30 minut a poté je vyjměte. Larvy včely Pepes jsou připraveny k podávání,. Teď ještě sehnat ten banánovníkový list
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sehnat banánový list není problém. U nás si rostliny mrazuvzdorných banánovníků kupují vietnamci celkem dost a říkali, že právě kvůli podobným receptům. Tyhle banánovníky - MUSA BASJOO, u nás sice plodit nebudou, stvol zimu nepřežije, pouze oddenky v zemi, ale listů udělá spoustu. Já, to ale stejně vařit nebudu, když to uvaří někdo jiný, proč ne, ale vařit by se mi to nechtělo.
KareI

XXX.XXX.43.40
To zní dobře, vlastně ten list slouží jako alobal... A zřejmě díky stejnému efektu, který umožňuje v papírové mističce přímým plamenem přivést vodu k varu, tak v tom půjde i grilovat na roštu nad uhlíky... V tom listu vznikne něco podobného mexickým "escamoles". Do toho bych se ale taky nepouštěl, protože to určitě chce zkušenosti a cvik.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.
Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...
Nedostatok bielkovín niekde v Ázii sa dá riešiť určite aj takýmto spôsobom...
Kolegov koketujúcich s grilovaním trúdich/trubčích plástov by som len chcel upozorniť že je dôležité kedy si budú "pochúťku" pripravovať...
Teraz je pár dní kedy by to šlo (teda v dubnu!)
Trubčí plod je veľmi atraktívny pre klieštika včelieho a tak ak vám bude neskôr niečo pod zubami "chrumkať" nemusí to byť len larva od včiel ale bude "okorenená týmito parazitmi" ... obyčajne na jednej larve má klieštik matku samičku, samčeka a zo tri sestry 😳 ...zatiaľ nebolo zistené či vírusy , ktorými je klieštik často nakazený sú škodlivé len pre včely alebo aj pre ľudí....
Dobrú chuť!
KareI

XXX.XXX.25.247
Včelargoro
napsal(a):
Nedostatok bielkovín niekde v Ázii sa dá riešiť určite aj takýmto spôsobom...
Kolegov koketujúcich s grilovaním trúdich/trubčích plástov by som len chcel upozorniť že je dôležité kedy si budú "pochúťku" pripravovať...
Teraz je pár dní kedy by to šlo (teda v dubnu!)
Trubčí plod je veľmi atraktívny pre klieštika včelieho a tak ak vám bude neskôr niečo pod zubami "chrumkať" nemusí to byť len larva od včiel ale bude "okorenená týmito parazitmi" ... obyčajne na jednej larve má klieštik matku samičku, samčeka a zo tri sestry 😳 ...zatiaľ nebolo zistené či vírusy , ktorými je klieštik často nakazený sú škodlivé len pre včely alebo aj pre ľudí....
Dobrú chuť!
Díky za varování, ale tohle už mám "zmáklé". Víc virů do těla dostanete pouhým pobytem u včel a jakýchkoliv zvířat. Maso je také plné hlenu a virů (rakovinotvorné v kuřecím, hepatitida E ve vepřovém mase). Vejce a mléko mohou obsahovat hnis, hlen a všelijaké tělní produkty. Nežijeme ve sterilním prostředí, stačí nám tepelná úprava, všechno jsou to jen bílkoviny které se smažením nebo varem přemění v poživatelný výživný materiál.
Četl jsem, že v tom Japonsku se včelí maso jí tisíce let, stejně jako hmyz, ve všech kulturách napříč Amerikou, Evropou, Afrikou a Asií. Nevím jestli v tom Japonsku nějaké roztočíky řeší, ale larvy by mohlo stačit propláchnout horkou vodou, jako když se omývá zelenina. A i tu plástev bych si dal.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co neinaktivuje teplota, to spolehlivě zlikviduje HCl
KareI

XXX.XXX.25.247
No a třeba takové krevety Saganaki jsou fakt super, a jestli krevety nebo včely, mně je to fuk:)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle je stejně jen teoretické. Chci tím říct, že to klidně bez ošklíbání ochutnám někde na kulinářské výstavě, ale sama bych to nikdy nevařila. Co se týká těch parazitů, no řeknu to takhle, už jste někdy viděli výrobu třeba špenátu? A jak se s ním všichni ládují i vegetariáni. O salámech a podobně nemluvě. V práci jsme se bavili s kole gyní, která kdysi dělala ve výrobně nějakých takových salámů. Když zapli ráno mlýnky na maso vybíhali pryč obří potkani, no a ti co to nestihli, konečně je to taky maso.
KareI

XXX.XXX.25.247
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.
Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...
Ten křen by asi klidně mohl posloužit, jeho listy někdy dávám i do salátu... Takže se to jí celé jak toust , já bych na první dojem tipoval, že se ty larvy "vyzobávají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Možná by to šlo v křenovem listu a nebo v devetsilu, prostě v něčem dost velkém. Ten list se stejně nejedl a ani tomu nedával žádnou příchuť.
Jinak ty larvičky se tam určitě dávaly i s pláství, a ten vosk nějak při přípravě kompletně zmizel. Ale na finálním výrobku bylo vidět, jak jsou ty larvičky krásně narovnané jedna vedle druhé...
Tomu moc nevěřím, banánový list má ohromné množstní vlákniny, má takové i na omak jiné složení. Křen a devětsil je mnohem jemnější, měkčí.
Tak zase nic https://www.modernivcelar.eu/2786-hmyz-na-taliri