Davidzačátečník

XXX.XXX.17.240
Dobrý den, včelařím první rok. Pokusil jsem se udělat oddělek, ake bohužel se mi nevyvedl. První matku včely popravily, druhá se pravděpodobně ztratila při snubním letu. Včelky si z mnou podaného vajíčka vychovaly třetí. Bohužel je konec léta a obsedají plně pouze 2 rámky 39/24. Nevím, co dělat. Chtěl bych je zachránit. Mám zkusit odebrat včely z vedlejšího úlu? Kolik, jak? Mám ještě dvě včelstva, co každé plně obsedají 3 nástavky 39/24.Děkuji za každou radu.
Zdravím. Loni koncem léta jsem jen tak ze zvedavosti si dal bokem matečník s pár včelama a pak jsem na tom byl stejně a dumal jsem co s nima. Nevím jesi to nebyla náhoda,ale dal jsem je do kupy tak že jsem je přez mateří mřížku a propíchané noviny položil prez nejsilnější včely.Tam se trochu doplnily. Pak jsem mřížku vyměnil za nízké dno s malinkým letáčem a nechal je už tak. Doplnil jsem to sousema asi na 5 rámků,dal přepážku a zbytek vyplnil minerální vatou.Behem podzimu jsem je dokrmoval česnovou napaječkou. Včelstvo pod nima jim dělalo podlahové topení. A letos z nich bylo plnohodnotné včelstvo. Ale jesi je to náhoda nebo to tak jde dělat to nevím, takhle pozdě se už s oddělky asi nikdo nepiplá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já ano. Pár jich mám a stále podněcují takže staví. Do konce srpna ještě rozšiřují opatrným žebrováním plodu. V případě teplého počasí jsou pozdní oddelky schopné stavět do konce září. Samozřejmě za soustavného podněcování.
Davidzačátečník
napsal(a):
Dobrý den, včelařím první rok. Pokusil jsem se udělat oddělek, ake bohužel se mi nevyvedl. První matku včely popravily, druhá se pravděpodobně ztratila při snubním letu. Včelky si z mnou podaného vajíčka vychovaly třetí. Bohužel je konec léta a obsedají plně pouze 2 rámky 39/24. Nevím, co dělat. Chtěl bych je zachránit. Mám zkusit odebrat včely z vedlejšího úlu? Kolik, jak? Mám ještě dvě včelstva, co každé plně obsedají 3 nástavky 39/24.Děkuji za každou radu.
Včelky tam nepřidávejte ,ale můžete tam přidat 2 plásty se zavíčkovaným plodem, bez jediné včelky a přikrmovat, hodí se k tomu rámkové krmítko.
Javali
napsal(a):
Zdravím. Loni koncem léta jsem jen tak ze zvedavosti si dal bokem matečník s pár včelama a pak jsem na tom byl stejně a dumal jsem co s nima. Nevím jesi to nebyla náhoda,ale dal jsem je do kupy tak že jsem je přez mateří mřížku a propíchané noviny položil prez nejsilnější včely.Tam se trochu doplnily. Pak jsem mřížku vyměnil za nízké dno s malinkým letáčem a nechal je už tak. Doplnil jsem to sousema asi na 5 rámků,dal přepážku a zbytek vyplnil minerální vatou.Behem podzimu jsem je dokrmoval česnovou napaječkou. Včelstvo pod nima jim dělalo podlahové topení. A letos z nich bylo plnohodnotné včelstvo. Ale jesi je to náhoda nebo to tak jde dělat to nevím, takhle pozdě se už s oddělky asi nikdo nepiplá.
Tak toto je pro mě velmi zajímavý příspěvek. Pořád se učím a tohle neznám a nenapadlo by mě to. Tedy takhle posílit pomocí mřížky slabou "jednotku". Paráda!
Co vám ale neschválím je minerální vata. Proboha jak vás toto šílenství napadlo? Copak smí přijít skelná nebo minerální vlákna k potravině? To, co provádíte, je horší než azbest!!!!!!! Minerální vlnu u včel jste nemohl nikde vyčíst! A pokud ano, honem takovou knížku zahoďte.
Navíc, je nasákavá a tudíž vůbec neizoluje a tak je její použití u včel nesmyslné.
Patrně jste mladý a velmi vám fandím, napravte tu vatu a pak to bude super, že mladí včelaří!
Davide
Proboha nevěřte každé kra.ině co se tady dočtete! K oddělku, který obsedá 2 rámky, slovy DVA RÁMKY, nemůžete přidat dva rámky plodu bez včel! Včely ve vašem oddělku obsednou stěží jeden přidaný rámek s plodem a ještě to musí být plod zavíčkovaný, kde právě aspoň polovina včel vybíhá.
Přesně takto někteří umělci "vyrábějí" včelstva náchylná k nemocem, neschopná se bránit přirozeným groumingem VD a v důsledku toho dalším nemocem, třeba virům a CCD.
Zapamatujte si jedno. Včely vylíhlé z jednoho dm2 obsedají pak ten decimetr čtvereční + další dva. Jenže mezitím pořád odcházejí staré včely.
Když přidáte plod bez včel, náhodou bude teplo a část přidaného plodu nezastydne, stejně se včely z něj vylíhlé dlouho nedožijí a bude to jen a jen problém.

Člověče proč kecate i do věcí o kterých, jak sám píšete víte kulový? Je konec srpna a radit někomu teď aby posílil slabý oddelek plodem s obsednutymi včelami je okamžitý rozsudek smrti. Okamžitě bude vyrabovány včelstvem, ze kterého pochazi přidané včely. Tahle věc je možná pouze za předpokladu, že posíleny oddelek je odvezen mimo dolet alespoň na tři dny.
To už je méně riskantní posílení pomocí ometených zavickovanycj plastu a vytvoření přelétaku Tedy prohození pozice oddelku a co nejvzdálenějšího včelstva. Ale ani to teď v této době neznamená jistotu, že nebude vyloupen.
Jo a ještě pro informaci. Teď v této době už moc včel v úlech neodchází, včelstva cca přez měsíc jedou dlouhověké včely. Takže co je teď do oddelku přidáno, zůstává prakticky až do jara.
Davide
Toho dobrého člověka si nevšímejte, je patrně nějak nemocný nebo ho nemá nikdo rád.
Nikde jsem neřekl, že by se měl v této době přidat obsednutý plod. To je jen utkvělá představa toho člověka. Napsal jsem, že prostě plod bez včel ne a vysvětlil proč ne, nic víc a zbytek je na inteligenci čtenáře. Kdo jí má slabší, pochopí to jako ten pán. Tudíž by šlo jedině k oddělku připojit třeba přes noviny plod se včelami nad váš odd. a po spojení za pár dní to samosebou dát do jedné bedny a zúžit přepážkou, což doufám máte i teď.
A ani to už není dobré, létavky z posily odletí, bude to problém tak jako tak i když se plod asi úplně nazachladí.
Je tu jiný aspekt. Proč tento váš oddělek nezesílil? Tam není něco dobře a já bych se záchranou takové matky vůbec nezabýval. Jasně, máte jeden a jste začátečník. Když já udělám několik odd, všechny ve stejnou dobu a přibližně stejně silné a některý nejede jako ostatní, nijak neváhám a bez sentimentu nesílící odd či oddělky likviduju, neboli matky a zbytek někam přidám. Jasně, vy nemáte s čím srovnávat, ale v tuto dobu by měl oddělek vykazovat lepší výsledky.
Matku v slabochu bych stisknul a odděleček přidal přes propíchané noviny k nějakému včelstvu.
Radím, zlikvidujte ten odd. A nebo najděte rámek s s vybíhajícím plodem asi jako dlaň s prsty a přidejte ho ometený mezi ty dva rámky, co váš odd obsedá. A totéž ještě za týden.
Asi se vám to podaří, ale počítejte s tím, že vaše snaha bude marná, opakuju, ta matka není dobrá a nestojí za to a i když by tenhle slaboch přežil do jara, nic kloudného z toho nebude. Pravda, špatná matka zjara je lepší než žádná, ale to už si musíte rozhodnout sám.

Tak jako dobrý, na otazku jak zachránit oddelek, zamáčknout matku...taková telecí rada. No a poradit zacatecniku spojit problematické včely s jinými zdravými, to se klidně můžete cítit dotcene to může jenom víte kdo...
Proboha, jak může někdo dát na rady tohohle člověka!!! Nikdy nespojujte žádné problematické včely s ničím jiným. Hrozí v případě, že jsou postiženy nějakými patogeny přenesení do druhého včelstva a následně si můžete vytvořit ten samý problém v jiném včelstvu. Nemusí se to projevit hned ale klidně až v následujícím roce. Pokud chcete udržet patogeny na své včelnici, není nic efektivnějšího, než spojování slabochu se zdravými..
Ta matka mu podle všeho vyběhla teprve teď někdy, ještě nedostala příležitost.
Před rokem touhle dobou bylo hodně studené léto, ale pak se povedlo září, tak to můj oddělek trochu dohnal. Asi bych to co nejvíc zateplil, otázka ale je, když máte jen 3 včelstva jestli chcete riskovat prohrabávání v nich při hledání vhodného plodu, když už jsou zakrmené a připravené na zimu? Můžete zranit matku, nebo i jinak oslabit dobré včely kvůli slabému oddělečku s nejistým výsledkem.
Tom50: občas jsem šílený a mám jako otec vyvinuté pečovatelské sklony myslel jsem více na jejich teplo než na praskající vatu v medu mezi zuby, lepší by byla kostka polystyrénu.
Nejde o praskání skelných vláken mezi zuby, je to vážnější. A nemyslete si, že mě se nepodaří udělat hovadinu taky. Vždy to je ale s dobrým úmyslem a jsem vděčný za upozornění. A to, že jste si to neuvědomil, je znát z vašeho příspěvku.
Jasně, od stolu se dobře udílí rady, ale u otevřeného úlu je často nutná improvizace.
Vlastně je včelařina o tom, abychom těch hloupostí dělali rok po roce méně a méně.
Davidzačátečník

XXX.XXX.27.233
Dobrý den, pánové máme tu jaro a mám už výsledek. Slabý oddělek na jednom rámečku mi přežil. Moc včeliček nepřežilo, ale královna se má k světu a klade. Vsem děkuji za rady a držení palců.