Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2022 00:17
tom.50

XXX.XXX.139.240

Studium starých (a velmi starých včelařských) pramenů by mělo být v centru zájmu dnešních včelařů. Pak bychom věděli, že největší problém našich předků byla NA a to i když včelstva tehdejší Evropy drtil roztočík malý, přesto nebyl největším problémem.

Dnešní včelařský mejnstrým se tváří, jako by tento (kdysi prvok, dnes údajně houba) neexistoval a většina včelařů o NA nic neví. Ke své škodě! Za sebe se domnívám, těm duševně pomalejším připomínám, že NETVRDÍM ale domnívám se, že za velkou částí problémů dnešních českých včelařů je právě NA.

Všechna dobová odborná včelařská literatura nejčastěji řeší právě napadení vč NA.

Nosema apis nesnáší teplo (na rozdíl od NC) a teplem se vč samočinně ozdravují.
Opakovaně tu upozorňuji na fakt, že se síty ve dnech a zotevíranými očky se teplotní pohody včelstev dosáhnout nedá a dle mě je chytré hledat příčinu úhynů a zdravotních neduhů včelstev právě tam, protože mnoho problémů působí právě napadení NA.

Zopakuju (opakování matka moudrosti) že jarní a předjarní zužování vynalezl Rus Blinov mezi válkami a vůbec mu nešlo o rychlý jarní rozvoj kvůli využití jarní snůšky. Šlo mu o samoozdravení včelstev od NA teplem. A to samočinně, kdy zúžení umožní včelstvu si lidově "zatopit" a vyšší teplotu dlouhodobě udržet a tím v zažívacím traktu včel zničit NA.

Velmi zajímavý je tudíž i názor Rakušana Otto Wittmanna, zveřejněný u nás v OVP 1969/3 na straně 53 o pylu lísky obecné. Ten kromě jiného říká, že líska sice má velmi jalový a málo výživný pyl, jako ostatně všechny větrosnubné rostliny. Přesto ale pyl lísky působí velmi ozdravně na včely tím, že díky obsahu nestravitelncýh čátic (dnes bychom asi řekli vlákniny), nutí včely ke zvýšenému vyprazňování = prášení a tím je ze zažívadel včel vynášen původce NA a tak se díky pylu lísky včely rychleji zbavují této nákazy. Je to názor zajímavý a dnešním menjstrýmem úplně zapomenutý.

26.10.2022 19:21
tom.50

XXX.XXX.139.245

Protože tento můj příspěvek zůsal bez sebemenší odezvy, vracím ho zpátky tímto.

27.10.2022 10:03
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

Akú diskusiu na tému nosema apis chce tento príspevok vyvolať opäť?

Nozémová nákaza včiel je choroba dospelých včiel a nie je zaradená medzi nebezpečné nákazy včiel hoci patrí medzi najrozšírenejšie choroby včiel...

Choroba bola pozorovaná od druhej polovici 19. storočia, avšak až Zander v roku 1909 poukázal na malé oválne telieska v epiteliálnych bunkách žalúdka včiel, ktoré sú pôvodcami hnačkovania včiel. Pôvodcu choroby nazval Nosema apis. Avšak od roku 1996 bola objavená Nosema ceranae.

V roku 2006 bol pôvodca "preradený" na základe genetického rozboru z prvoka na hubu, lebo je to tak!

Nosema ápis bola aj v 20 storočí najrozšírenejšia choroba včely (za ČSSR boli spóry nozemy približne v 50% vcelstiev) a zato rodiny ne nemizli ani nehynuli.
Ak vtedy sa chovali slabšie rodiny (na zimu sa včelstvá zužovali) aby nebol problém sa na jar choré včelstvo uteplovalo na plod...
Silnejšie včelstvo sa dokázalo "uhriat" samé, slabému sa pomohlo!

Predstava že sito v dne či očko spôsobuje hynutie včelstiev na nozému apis je vzdialená od reality. Ak sa máme držať včelárskych faktov, včelárskych pozorovaní ako základného kritériá vyhlasovania záverov, mal by včelár pred takýmto vyhlásením niekoľko rokov včely na site chovať a hodnotiť vznik nozémy a úhynov!
Ináč je to len plesknutie po hladine vody s cieľom vyvolať vlnobitie!

Celé roky chovám včely v NN, s odkrytým sitom v dne aj v zime a nikdy som kvôli tomu nemal zimný úhyn a dokonca ani nozému v úli!

Jedinú nozemu ktorá sa objavila u mňa na včelnici (a prinútila ma veci okolo nosemy naštudovať) bola nosema, ktorú mi priniesla infikovaná matka od renomovanej chovateľky.

27.10.2022 12:47
tom.50

XXX.XXX.139.245

V životě jsem nečetl o možnosti nakažení matky NA, ale když to tvrdíte, OK. Je to jen další důkaz toho, že se nesmí vědeckým tvrzením věřit bez vlastního rozumu. Modernější věci nestuduju a tak je možné, že tak zvaná věda poněkolikáté změnila názor...

Dopouštíte se několika axiomů. To, že jste vy neměl s NA problém neznamená vůbec nic. Věda tvrdí ledasco a praxe pak vypadá úplně jinak - mnoho kolegů problém má. To já taky nemám problém, ale přesto se snažím přijít na to, proč jiní problém mají a snažím se tím pomoci jim i obecnému dobrému. Já se jen snažím přijít na to, kde je tedy prolém, vaše tvrzení jak vy nemáte problém je jako: "denně jezdím nalitej a eště mě nechytli". Kdo jezdí nalitej nemusí nikdy bourat a nemusí nikomu ublížit, akorát bychom se mohli shodnout, že řídit v opilství je nebezpčenější, než nechlastat za volantem. A ano i úplně střízlivý může také nabourat.

Vaše vývody se tváří děsně veděcky, ale ve skutečnosti je jich většina toho druhu jako popsaný chlast za volantem.

Zrovna tak papouškujete hloupá tvrzení z doby vzniku Optimalu, jak si silné vč poradí samo a že není třeba ho zužovat ani nijak jinak bojovat s nosemou apis. Já se na základě celoživotních zkušeností naopak domnívám, že je NA velmi podceňovaná a že se nedá nic zkazit praktikováním nemnoha zásad, které lze udělat hned, zadarmo a nepřidělá to žádnou pracnost navíc.
Přitom si už vrabci po střechách štěbetají, že NĚJAK nikdo neví jak to funguje, ale oddělky jsou životaschopnější po všech stránkách a že nejčastěji hynou právě nejlepší a nejsilnější vč a všichni se roky stráááášně diví. Všude se pořád jak v počátku osmdesátek žvatlají kra.iny o chovu pouze silnýcvh vč, se kterými jsou velmi často jen problémy, ale věda svěřepě tvrdí jen silná vč.

Kdybych já dal a vědu, už nevčelařím, už bych včely neměl!!!!!!!

Vždy se snažím vyhýbat okřídlenému vtipu typu: "operace se zdařila skvěle, nezodpovědný pacient však výsledek zkazil - zemřel". Chytřejší se rozhodnou sami, ti ostatní budou stále řešit úhyny na to či ono ve smyslu opatření proti důsledkům beze snahy odhalit příčinu. Všechno se vším souvisí.

Takže. Chtěl jsem vyvolat diskuzi o tom jaké zásady dodržet a čemu se raději vyhnout aby i ne úplně zjevná Nosema Apis OSLABOVALA vč a ta se pak stala náchylnějšíi pro jiné nemoci. Vaše bohorovně namachrované vystoupení vlastně říká" Nic není třeba zkoušet a studovat a pozorovat, neboť vše již bylo vyzkoumáno a nebo věda jistě brzy objeví. A protože Gorovi vč nehynou, tak nehynou nikomu a tudíž problém nikdo nemá.
To je úplně stejné jako ředitel patentího úřadu USA v roce tuším 1812 píše v dopise vládě návrh na zrušení patentního úřadu USA, neboť vše již bylo vynalezeno a není co objevovat.

Takže vlastně se IF zvrhává jako se zvrhlo OF, kde jste vy moderoval a kvůli vaší svazácké uvědomnělosti a fanatizmu jsem prchnul. Vy vlastně chcete řešit jen marginálie typu co se právě děje na včelnici. Což je nicneříkající žvatlání jako zdvořilostí kydy o počasí, tedy o ničem. Jen mlátit prázdnou slámu pořád dokola. Co se asi tak může někdo naučit z toho, že někomu hezky lítají včeličky?

Propagujete Dymák. Víte proč ho mají lidi raději než třeba Včelařství? (ne jen já) Nemá společenskou rubriku, nebabrá se v nesmyslech kde kdo na jaký svatý kopec vylezl a kolikrát se tam pomodlil ani kde soudruzi v Horní Dolní sklidili med a ani kapka nepřišla nazmar! A už vůbec který potentát navštívil Svazovou žranici a jak to soudruzi v Křemencárně dělají skvěle. Jak s tím Dymák začne, dopadne jako to Včelařství.

Je tady na nás, zda si soudružské žvásty o tom, jak je vědě všechno jasné a že není třeba nic řešit, dáme líbit a budeme je adorovat. Já jsem proti!

27.10.2022 13:09
jiří j

XXX.XXX.168.113

Příspěvek předlouhý, ta Vaše metoda by mne zajímala, na to jste zapoměl, zajímá mne, když není v zimě plod teplota ve středu chomáče 24 °C na kraji 12, úhyny nemáte, jak to řešíte, prosím bez nepodstatných vsuvek, díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2022 13:16
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neřeší nic. Slabosi mu popadají do konce srpna, nebo je zruší. Říká tomu normální brakace. Už tady i na VF na téma úhynů neuhynu u Kršky byla a výsledek, všichni jsou liberální blbci jenom on dělá selekci

27.10.2022 13:38
tom.50

XXX.XXX.139.245

BG v tomto případě lže a tudíž ho nejde brát vážně nikdy. Je jen zavile zlý až se dusí. Už mu otrnulo, není to tak dávno co se tu lidi ohradili a on na čas zalezl jak krysa do díry. Dokonce se zdálo, že bude spolupracovat, ale bylo to jen lísání a čekání aby se zapomělo.

Dá se tu najít, že se naopak vždy snažím vypiplat z nejslabších oddělečků pěkná vč i když to zimuje na 3-4 rámkách. Dokonce jsem založil i vlákno o chovu slabých zimních včelstev a o tom, co se a jak z nich dá vytvořit. Mí předkové to dělali vždy, říkalo se tomu "záloží matka" a protože skoro nikdy nebyla na jaře záložní matka potřeba, zjara se z toho udělalo včelstvo a v polovině případů (větší % než kmenová) to dalo výnos nad průměrem. V noci se k tomuto vrátím, mám za to, že právě toto = vědomý chov slabých vč, by mohla být cesta jak se vyhnout oopakovaným úhynům na CCD nebo co to vlastně je (věda ví ve skutečosti kulový). Takže nebrakuju nikdy nic, v létě ani zjara či před zimou, leda když se v odd ztratí matka při oplozování, k něčemu to připojím.

Jiří j

Vy si to najděte, jmenuje se to nějak jako "vánočí dárek" a je to tady skutečně okolo vánoc 2021. Tam je vše dokonale popsáno. Stačí si to načíst, spíš nastudovat, čtou se romány. Jestli ale čekáte několik holých vět a štěků, ani to nehledejte.

Já sem komplet provozní metodu, úl, všechny chyby, které jsem nadělal i úspěchy, dal. To takový BG nikdy nesdělil NIC! Jen machruje, uráží a lže, snaží se ublížit, ponížit. To samé irokez, ten se aspoň přiznal ke každoročním úhynům 30% a kdo ví, jak je to doopravdy. Chápu tyhle lidi.Kdo neumí na kytaru a myslí, že když si koupí americkou elektrickou, že to bude najednou k poslechu a ono to nejde poslouchat, nefunguje to, strašně se rozuří a nenávidí všechny, co nebyli líní a holt se naučili hrát nejdřív na otřískaé španělce. Frustrace a ubohost těchto zhrzených je tady v přímém přenose.

O tom jak věda ví ho jen připomenu, že tak zvaní vědci nejméně 20 let neuměli rozpoznat, že to, co tu ničí vč, není Varroa Jacobsoni Oudemans, ale zcela jiný, okem nerozeznatelný druh. Nějak jim nevadilo, těm "vědcům", že má jiné životí projevy než VJO. Naši vědci desetitíce včelařů nutili dělat neskutečné nesmysly - třeba se trávila plošně včelstva a podobně (a nikdo se za to neomluvil!). Až po 20 nebo více letech konečně "vědci" přišli a to, že se tady jedná o mutanta a dali mu jméno Varroa Destructor.

Takže kdo chce věřit nesmyslům o chovu jen silných vč (a jiým vědou tvrzeým krav.nám), nikdo mu nebrání, já věci vidím jiak a raději si vše vyzkouším.

27.10.2022 14:04
irokez

XXX.XXX.198.24

Z VF jste se Tome vyprovodil sám! A tam z vás lezly nesmysly hlavně kolem půlnoci, teď už to zvládáte i přes poledne. Udělal jste velký posun.

27.10.2022 19:16
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

pochopil som zmysel diskusie, nebudem ju zbytočne rušiť...

(včelári ktorí sa často odvolávajú na staré knihy ako na základ včelárenia môžu tu rozoberať nozemu apis a DOMNIEVAŤ SA ŽE MATKA NOZEMU MAŤ NEMôžE, pretože nikdy nečítali o tom že by sa mohla nozemou nakaziť aj matka...
...keby nielen prečítali tie včelárske knihy (čítajú sa romány) ale aj naštudovali napr. Včelárstvo od Drašara, dozvedeli by sa ako sa nozema Apis zisťuje u nakazenej matky pomocou koprologickej metódy... Drašar tam uvádza presný postup...kniha z roku 1978...)

27.10.2022 21:43
tom.50

XXX.XXX.139.245

Tak to řeknu jinak abyste to i vy pochopil pane Goro.

U dobře vedených vč, kde se nikdy neudělá nic špatně, žádná nákaza nepropuká a pokud je odněkud zavlečena, rychle se v lepším prostředí eliminuje sama. Nosematickou matku jsem nikdy nezažil - nezkoumal jsem to, protože mi to žíly nerve, já včelařím a nenípám se v nesmyslech, jsem normální! Blbá matka? OK vyměním jí, proč z toho dělat vědu? Pro někoho problém? OK a komu co brání naučit se prazáklad včelařiny jakým je chov matek? Jsem praktik a umím si vždy se vším poradit. Na druhou stranu jste mi dal vysvětlení áhady jak to, že jsme draze koupil úplně blbé matky od známýcvh a vyhlášených chovatelů - neuměli zajistit ani to, aby prodávali (hyperdraze a ještě berou dotaci) ZDRAVÉ matky. Takže i vaše informace jsou užitečné i když o to vám nejde ale jen o to jak ponížit mě a nachytat mě při nějaké nevědoosti. Docela ubohé, nízká pohutka, řekl bych.

O Drašarově práci skutečně nevím nic a nebudu to ani hledat a skutečně jsem měl zafixiováno, že matka, pokud je držená v podmínkách v jakých se matka musí držet, neboli jaké se musí matce zajistit, nosemou onemocnět nemůže. Já to celé vidím úplě jinak. Někdo má potřebu pořád měřit pindíka třeba jak umí hledat v cizích studiích a podobně a spoléhá se jen na vědění jiých, nejlépe americky znějících názvech univerzit, jiný si umí poradit sám bez cizáků. Ty potřebuje aby dodal sobě vážnost jen ten, kdo má nějaký mindrák.

Já jen dal všem zadarmo, co se osvědčilo mě a nikdo, žádný jiný autor, nezopakoval tolikrát, že se DOMNÍVÁ. Každý to může hned a dokonce v každém úle a bez jakýchkoli nákladů využít. Nemusí, nikomu nic necpu. Kdo chceš ber, kdo nechceš neohrnuj rypák a nech být. Jak prosté.

Naproti tomu vy jste nám tu Goro nedal nic, žádný konkrétní ihed použitelný UCELENÝ systém, zhola nic.

Všiml jste si, že vůdčí osobností jsem tu já a vás pár jen oponuje, vyvrací či napadá a snaží se ponížit a zesměšnit mě ať sdělím cokoliv a saží se mě nachytat při nějakém omylu či nevědomosti? Já nikdy netvrdil, že vím všechno a mohokrát jsem zopakoval, že jsem jen člověk s omyly a chybami. Mě ale něco funguje a jiným ne. To nestačí?

Kdo udělá věci jako já, nemusí nic dezinfikovat, stačí zachovávat základní hygienu práce a všech věcí kolem včel. Stačí nebýt vepř a šmudla.

Stačí nepoužívat kyseliny a jiné dryjáky, nanejvýš pro nějaký konkrétní důvod jako je zvápenatění, například. Ale pro začátečníky: Stačí vyměnit matku, dobré včely tím netrpí a skoro vždy se to samo napraví. Ani tuhle jednoduchou radu jsem tu od Gora ani jiných chytrých neviděl.

A tak dále, a tak dál. Přijdou jen plky o tom jak komu lítají včeličky, případně jak se rvou včelys s vosami a sršni na odkvetlém břečťanu. Jak kdo chce. Když už někdo dá jakoby provozní metodu, je to tak krátké a nicneříkající, že nikdo normální, natož začátečník, neví která bije. OK, jak kdo chce.

Takže Goro. To, že se obracím z těch jiných rýpalů jen na vás berte jao čest. Ptám se (řečnicky, odpověď netřeba, je jasná). Co tu po vás zbyde kromě vyvracení mých "bludů" o tom, jak nemít úhyny? Kolik podrobných návodů jak co udělat, kolik výkresů a konkrétních úlů, co nového, na co jste přišel vy sám navzdory vědě dáte do placu? Nic, viďte, já vím. Vy neumíte ani to špatné a ustavičně vámi kritiozované co já. Chápu, takových vás jsou zástupy. Hybatelů jen pár. Jen vy Goro něco víte.

Vlastně co jsem chtěl sdělit jsem dal. Snad jen, ale smidla se mě nezastane, je mi to jasné, jen sdělím, že jsme včera zkontroloval všechn 54 jednotek (vč je dle definice co je včelstvo méně) a vše je živé, zdravé, vitální. Já to umím, jiní ne a nebo ne tak dobře i když nevím, že matka může doastat NA. Můžou mě napodobit. Nemusí, je to, každého boj sám za sebe. Vás Goro ale napodobit nemůže nikdo, protože netuší jak své bezúhynové včelaření vlastně děláte.

CO JE VÍC? ZDRAVÉ VČELY BEZ ÚHYNU 12 LET V ŘADĚ A NEBO UMĚT HLEDAT V KNIHÁCH A CIZÍCH STUDIÍCH? Vybrat si může každý jak je jeho ctěná libost.

27.10.2022 22:38
irokez

XXX.XXX.198.24

Pokora, ta vám chybí.

28.10.2022 00:39
jiří j

XXX.XXX.168.113

Rybář je omezen rozpětím svých paží, včelař může lhát neomezeně

28.10.2022 01:08
Medar

XXX.XXX.20.114

Při čtení o vůdčí osobnosti mi konečně docvakla podobnost projevu s vůdcem. ICH ICH ICH, JÁ JÁ JÁ...Ta absence jakékoliv sebereflexe, uřvaná dikce, kadence příspěvků a vykřičníků. Přesvědčení, že komplexní problémy lze vyřešit jednou provždy jednoduchým, konečným řešením. Všechny nemoci léčí oul - blaník! Všichni jsou ..., jen já letadlo! Naštěstí jde jen o vůdčí osobnost na ifauně v oboru včelařství, tady se může realizovat ad libitum a my máme unikátní příležitost sledovat jak jsou stezky prozřetelnosti nevyzpytatelné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík