Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2022 23:14
tom.50

XXX.XXX.139.251

Kdo chce nemít včely je potřeba, aby:

zvolil špatný úl, třeba Langstroth

použil špoatnou provozní metodu, třeba převěšování a vytáčení medu s výkaly

použil volnou stavbu

nic si o včelách nenastudoval

včely týral na betonové terase

nechtěl med a nevytáčel

neléčil je jak je potřeba, ale jen kyselinovým týráním a nebo to nechat na přírodě

naslouchal bláznům jako je jeden učitel včlařství PLACENÝ STÁTEM, a ještě má tu drzost natáčet videa - měl by dostat škody k úhradě a s ním všichni podobní škůdci

Toto vlákno je už ze zoufalství, protože nevím jak se zbavit ováda. Vyžene mě odsud, podaří se mu to a pak tu nebude odborného nic jako přede mnou nebylo. Vážně to tak chcete? Chcete jen plkání o ničem jako umí začátek a jeho videa o Sedláčkovi?

LIDI CO CHCETE?

Pokud tedy zdejší konunita nezaujme chlapské stanovisko a nezastane se mě proti třem, co nic neumí a jen otravují jako ovádi, všechny další informace o chovu včel poptávejte u bohemiagall, irokez a bee.st

Já vás lidi nepotřebuju, myslím, že byste mohli potřebovat vy mě. Ale jen brát a neoplácet, to víte, to vydrží málokdo. Ne ve všem mám absolutní pravdu, můžu se mýlit, nejsem Bůh. A aby mě neustále někdo nachytával při nepřesnostech vážně nemám zapotřebí. Já se celý život živil prací a nemohl se válet ve školách a dokonce za to brát plat jeko jeden z videa, co nemá med a týrá včely na divočině bez léčení.

Můžu se v detailech i mýlit. Ale kdo vám tu dal v historii Ifauny víc?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.9.2022 11:16

O včelách nic nevím.
Ale jestli máte z diskuse tady takovéto pocity, běžte pryč.
Než bude pozdě.

savonarola

16.9.2022 05:18
savonarola

XXX.XXX.134.89

Tomuhle se snad ani nedá věřit a už teď lituji,že vůbec reaguji.To musí být nějaký zakomplexovaný provokatér. S pozdravem.

movick

16.9.2022 08:07
movick

XXX.XXX.46.49

Ale kdo vám tu dal v historii Ifauny víc?

Myslím, že by se bez problémů a přirozeně našli, kdybyste je nevytlačil. To se pak nechce reagovat nikomu a trvá to už dlouho. Vy byste měl spíše napsat knihu.

16.9.2022 18:06
vlasta1

XXX.XXX.92.1

Vy byste měl spíše napsat knihu.

Také si myslím, že by jste měl své vědomosti a životní poznatky využít a knihu napsat.
Byla by škoda Vaše vědomosti nesepsat.

A tady moderátoři jsou Knedlíci. Už to tu krásně promazali.

vcelaricek

20.9.2022 21:49
vcelaricek

XXX.XXX.16.58

Co to je tady za samolibého debila?

22.10.2022 16:10
smidla

XXX.XXX.7.38

Dobrý den,

slíbili jsme si že budeme pravdiě informovat o tom jak se nám daří a to i o negativech. Záměrně jsem zvolil tohle vlákno, ikdyž dohoda byla v jiném. Důvtipný čtenář už jistě chápe, budeme sa bavit o neúspěchu.

Hned na úvod sdělím, že jsem přišel o 9 z 10 včelstev, které doma mám. Zůstalo mi pouze to včelstvo vytažené ze zdi a dva žebráci, o které předpoklédám přijdu ještě do začátku zimy. Ani je nebudu spojovat, nechám to tak jak to je.

Minulý rok jsem léčil pokapem šťavelkou. Letošní medný výnos nebyl špatný. Přesto jsem už koncem července přišel o nejsilnější včelstvo, bylo vyloupeno. Po vyrojení byla asi slabá matka (plod měla, takže se oplodnila). Optimal 42x17 vysoké varoadno. matka Sedláčkova směska volně pářená
Následovalo včelstvo s novou matkou, plodovalo, matka F1 volně pářená po inseminované matce. Včelstvo problémové už druhým rokem, puvodni matka Vigor od nejmenovaného včelaře, dovezeny jako oddělek. Optimal 42x17 vysoke varoadno. nakrmeno cukernym roztokem nejprve 1:2 a potom 2:3 Stejné krmení bylo použito u všech včel tak už to opakovat nebudu.
Další byl letošní oddělek s dcerou inseminovane matky volně pářařené, Ještě před krmením. Lang 2/3, nizke dno ala tom. To mam u vsech langu.
Při kontrole včelstev 20.10. zjištěno ŠEST prazdnych ulu. 3x lang 2/3 nizke plne dno ala tom z toho jeno bylo s inseminovanou matkou kupovanou vloni na podzim, 3x optimal 42x17 vysoke varoadno. Ve dou langach jsou pak ti žebráci.
Jeden z langů bylo velmi silné a agresivní včelstvo, byla u něho provedela výměna matky oddělkem s dcerou inseminované matky první týden v září. Jeden z optimalů bylo přemetené včelstvo na mezistěny 42x27,5. Po posvení plodiště byla provedena výměna matky za dceru inseminky. Původní matka opět Vigor jako v předchozím případě. U tohoto včelstva jsem pozoroval VDD a to až po přemetení.
Není moc příjemné to psát, ale dal jsem slovo a to se musí dodržet :(

S pozdravem smidla.eu

22.10.2022 16:39
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

šmidla
teda ten palec je nie za chov včiel ale za korektnosť...
prv než ti odpovie Tom (na čo sa teším) ja len krátko...

..podľa môjho názoru plné dno je u langu irelelevantné...

viac problémov vidím v tom že "včelstvo špatné už druhým rokem" - špatné včelstvo nemá ísť vôbec do zimy...a nie sa "hrať s ním ešte v roku ďalšom", ..............vylúpené najsilnejšie včelstvo po vyrojení?.. .. premetetení včelstva kde už bolo VDD, ......... silné včelstvo "zlikvidované chorým oddelkom", kvôli výmene matky, ...
celkove predstava že stačí dať "zázračnú matku" a bude super včelstvo je dosť naivná...
... matka položí len toľko vajíčok, koľko plodu dokážu včely vychovať
a tak...
po bitke je každý generál.. ...
držím palce...chce to podrobnú analýzu...
a musíš ju urobiť ty sám...

22.10.2022 17:14
irokez

XXX.XXX.143.140

Smidla, v druhém roce včelaření jsem ztratil 6 z 8 včelstev. Neztrácej chuť a včelař. Jinak všechno napsal Včelargoro.

22.10.2022 18:43
Medar

XXX.XXX.112.63

Příští rok odchovej oddelky z tech ze zdi, nech je volně spářit a už nic od nikoho do chovu netahej. To je pro zacatecnika nejlepsi postup. Vykasli se na med, pokud nebude snuska, lehce podnecuj.

22.10.2022 20:29
tom.50

XXX.XXX.139.246

Nesouhlasím ani s jewdním diskutérů a odpovím až se najím.

Šokoval jste mě svojí poctivostí a sdílností a je mi upřímně líto co se vám stalo. Jak píší ostatní, neklesejte na duchu, spoečně na to přijdem, vsadil bych na to! Doufám, že mezitím napíše i někdo další co si myslí o vašem momentálním nezdaru.

Medar vychází z mnou neakceptovatelé předstvy genetiky. Tak to určitě není. Podle mě přežilo vč ze zdi ne pro genetickou vlohu, nezlobte se prosím, ale přežilo prostě proto, že nebylo vaším svěřencem od loňska nebo od jara. Pokusíme se a to přijít a prosím halvně Gora, Medara, Toma i irokeze o obšírnější názor.

Připadám si jako viník a potřebuju ujištění, že jsem to neazvinil já.

Včelařil jsem nějak, mejnstrýmově by se dalo říct, nevěřil jsme kecům o nebezpečí, tvrdil jsem, že chovám včelys ne brouky a tak podobně, důverníky co mi chodili dělat léčbu jse bojkotoval a rogantně odbýval, nedostavovasl se ke včelám a tak podobně. Čistokrevnej de.il!

V létě 2007 mi padlo všech 11 tehdy chovaných vč. Pravda, v MO padlo to léto 97% vč, MO měla asi 105 členů a jednalo se o asi 1.200 vč.

Už jsem nechtěl včelařit, přemluvila mě tehdy fungl nová přítelka. OK, začal jsem ale úplně jiak! A výsledky tu čtete, jeden přispěvatel je má in natura před očima.

22.10.2022 21:04

Příčinu hledejte zde: citace
V lonskem roce jsem lecil pouze kiselinou stavelovou. Uhyny jsem mel a ne zanedbatelne. Jestli to bylo kiselinama, nebo spatnym vcelarem to je otazka. Nepadlo žádné kmenové včelstvo, ale jen tohorocni smetence a jeden usazeny roj. Celkem 4. Dvoje zacatkem ledna, po tom prudkem otepleni zacaly plodovat. Ramky i uly byly pokalene. Usazeny roj se vytratil. Nevim presne kdy a posledni smetenec skoncil prelom unora brezna. Paradoxne smetenec delany pro inseminovanou matku az koncem srpna, ktery byl zezacatku masivne vylupovat (fakt jsem si s nima skusil, ale pomohlo zuzeni cesna a prekryti hustyma vetvema s listim) Inseminka prezila s hrstkou vcel, na jare jsem ji musel pridavat plod pred vylihnutim, ale zvladla to a nalarvil jsem od ni nekolik matek.

a ještě zde: inseminky jsem vlozil klicku at si ji vysvobodi a dostala zavickovane zasoby, preci jen to bylo pozde a ne jako obvykle na jare. A take jsem zacal prikrmovat. Za dva tri dny jsem zjistil, ze jim tam lezou vcely ZADEM, spatne udelana zadni ucpavka, moje chyba. To jsem okamzite opravil. Nicmene vylupovani pokracovalo cesnem, tak jsem ho zuzil na dve vcely, to nepomohlo, tak jsem cesno prekryl vetvemi s listim. To nejprve take nepomohlo, tak jsem pouzil hustejsi listi a vetve, to pomohlo.
Letos se opet zacalo schylovat k loupezi u inseminky, zuzil jsem cesno a dal to ubranily.

22.10.2022 21:49
smidla

XXX.XXX.7.38

Dobry vecer,

no neplanuju prestat. Na druhem stanovisti je zatim vse v poradku. To je to premetene na mezistejny a vedene podle metodiky tom. Nejhorsi je, ze tam je jedna dcera inseminky. Jinak je tam oddelek z tech vcel co tam byly a druhe vcely si nechaly matku i preto ze jim byla pridana mlada oddelkem.

Pnae Goro, ale ja nepremetal vcelstvo kde byl viditelny VDD. Viditelne to bylo az po tom premeteni. To dalsi je moje nezkusenost,

Jeste jeden poznatek, kdyz nad tim ted premyslim. Ani v jenom vcelstvu jsem nenasel matku znacenou, takze si ji musely prakticky okamzite vymenit. Mluvim ted o tech dvou zebracich.

Az to trochu vstrebam, pujdu dukladne zkontrolovat uly, zatim jsem je jen zavrel. Zajima me jestli najdu matecniky.

S pozdravem smidla.eu

Bohemiagall, myslite si ze problem prinesla inseminovana matka?

Jinak moje rozhodnuti je takove, ze budu rozchovavat z toho co tu mam a pripadne z toho druheho stanoviste.

22.10.2022 22:08

Ne, problém nepřinesla. Ale ani ona nebyla schopna vzdorovat svym genotypem v patogeny již postižen chovu. Od takových matek lze jen těžko očekávat kvalitní dcery. Tedy žádné neštěstí jejich zániku.
Já na rozdíl od ostatních si myslím, že nezbývá než hledat genetiku, která bude schopna vzdorovat infekčnímu tlaku vašeho stanoviště. Ovšem ne cestou obměny ve všech úlech, ale postupným testováním matek různého gen. založení vedle sebe a srovnávat....ale to je na vás

22.10.2022 22:10
tom.50

XXX.XXX.139.246

Příspěvku BG nerozumím, možná by bylo dobré nějak, třeba kurzivou nebo barevně, označit citaci, ke které se váže sdělované.

Můj názor k smidlovu problému.

Opakovaně tu tvrdím, že pokud někdo chce včelařit bez úhynů, musí bezpodmínečně udělat vše do posledního detailu stejně jak to funguje nám třem s cca 100 vč na 5 stanovištích od 360 do 500mnm.

K příspěvku BG. Už jen to, že došlo k rabovce je předznamenání, že je vše úplně špatně. K ní ve správně vedených vč ve správně konstruovaných a správně používaných úlech nemůže dojít. Mám to vyzkoušené víc než 50 let praxe.

smidlo

V První řadě je vadný NN systrém.

Dále vysoká, patrně síťová dna, možná očka, či jiná dlouhodobá nepohoda vč.

Nepřehlédněme nesmyslný krmný rotok 1:2, později změnený na podobně zhoubný 2:3. Doporučuju všem si vzpomenout co o koncentaci krmení tvrdím od začátku, i když šlo ždy o opak a sice moc hustý roztok. Protože se vždy má používat popisu poměru cukru ku vodě, mám za to, že i v tomto případě používá stejné značení smidla. Nechápu jak ho mohlo napadnout ředit jedno kilo cukru dvěma litry vody. Tvrdím, že roztok má být řídký 1:1 ale rozhodně neplatí, že čím řidší tím lepší. Naopak je to ještě horší! (zvýšeným šu.áním se panenství nedocílí).

citace:

Minulý rok jsem léčil pokapem šťavelkou. Letošní medný výnos nebyl špatný. Přesto jsem už koncem července přišel o nejsilnější včelstvo, bylo vyloupeno.

1- kyselina

2- pokud používáte mejnstrým - alternativy = KŠ a jiné dryjáky, monitorujete? Nemonitorovat si můžete dovolit jen při správném chovu včel, při alternativním musíte hlídat sílu napadení a případně včas reagovat nějakým opatřením

3- hodně prostoru věnujete původu matek, ale to je marginální. Rozhodující je V ČEM a ještě víc JAK včelaříte. Nekomplikujte si to původem včel. Opakovaně tvrdím, že v tom to není - viz fakt, že vám padlo všechno bez ohledu na "lepší" krev

U Langa uvádějte prosím cm nebo mm, tady jsme v civilzované Evropě, já si fakt nejsem schopen zapamatovat americké předpotopní zlomky nějakých palců nebo čeho. Vždy to musím jít hledat abych věděl přesně o čem je řeč.

Už jsem to našel, je to 159 mm.

Z vámi uvedeného vyplývá nízké dno a la já a nebo Dadantsystém přesně podle metody Blaník v Langstrothu? Podle míry se zdá, že to máte systémem NN a tudíž já viník nejsem, naopak, celou dobu tvrdím, že NN systém je horší a MŮŽE v něm být častěji úhyn. Vy jen potvrzujete moje dlouhodobé tvrzení o tom, že NN systém je nejen předpotopní, nejen vícepracný, ale dokonce v něm častěji padají včely na "vytracení" neboli "asi" CCD.

Pokud ale máte Langa v režimu Dadant a při tom káte vysoká dna, pak stejně nejsem viník já - vysoké nebo dokonce dno se sejtem a nebo nedej Bože očko úplně ruší efekt Blaníku. Ono stačí abyste v dokonelém napodobení Blaníku dal trubčí plod mei dělničí = LBV a taky úplně zrušíte ten efekt.

Jak dál pane kolego? Pro mě by to bylo jasné. Jinde píšu jak jsem nějak včelařil a jak špatně to dopadlo. Když jsem byl přemluven abych začal znovu, nejprve jsem si vše srovnal v hlavě a vše pojal úplně jinak, často úplně opačně než jak tvrdí věda a mejnstrým. Pokud vy neuděláte totéž, jen se dříve nebo později zopakuje vaše nynější neveselá skutečnost. Jak to dělat jinak a líp jsem tu popsal nesčetněkrát a opakuju to tak často, že to vám a i ostatním leze na nervy. Máte dvě možnosti. Dělejte vše mejnstrýmově a nebo ještě hůř alternativně jako dosud a nedivte se pak případnému nezdaru! Nebo si dejte říct a získáte tak větší šanci uspět. Že se problém nedostaví vám nezaručím a myslím, že nikdo. Ale rapidně si zvýšíte šanci, že vám vč nepadnou. Nemusí padnout mnoho let po sobě ani jediné, zkuste tomu věřit.

Držím palce a pokud vám není přes moje opakovaně sdělené know-how něco stále úplně jasné, nebojte se zeptat.

22.10.2022 22:26
Tomáš R

XXX.XXX.39.172

Sice jsem nebyl tázán, ale napíšu svůj názor. Výměna matky za dceru inseminky a i výměna oddělkem může skončit tak, že sice včelstvo matku přijme, ale nechá ji zaklást jeden rámek plodu, zabije ji a bude se snažit vychovat si "svojí" matku z nouzových matečníků. Ta se sice i vylíhne, ale už se nemusí oplodnit, v září bylo pár dnů docela dost chladno a pak už nemusí být trubci...Píšete o krmení roztokem, ale v podle mě špatném poměru, krmím vždycky roztokem 1:1. Tyhle dva důvody mohou být příčinou části neúspěchu

22.10.2022 23:53
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, co a kdo je to ten včelařský mejnstrým? Podle statistik u nás stále převažuje léčba gabonem a varidolem, mezi úly vede 39x24. A ta vaše nenávist k NN, ta začíná být humorná. Když někdo píše, že má NN, neznamená to, že celou sezonu stále přehazuje nástavky, ale často to znamená pouze to, že nemá žádnou míru nad 185 mm ( jestli se pletu v míře, tak mě opravte ), ale včelaří bez rotace nástavku. Už by jste to z mnohý h příspěvků mohl pochopit. Ano, nebývá plodiště na jednom rámku, ale třeba na třech nad sebou, včelař ho však netrhá rotací.

23.10.2022 00:09
začátek

XXX.XXX.4.22

smidla napsal(a):
Dobrý den,

slíbili jsme si že budeme pravdiě informovat o tom jak se nám daří a to i o negativech. Záměrně jsem zvolil tohle vlákno, ikdyž dohoda byla v jiném. Důvtipný čtenář už jistě chápe, budeme sa bavit o neúspěchu.

Hned na úvod sdělím, že jsem přišel o 9 z 10 včelstev, které doma mám. Zůstalo mi pouze to včelstvo vytažené ze zdi a dva žebráci, o které předpoklédám přijdu ještě do začátku zimy. Ani je nebudu spojovat, nechám to tak jak to je.

Minulý rok jsem léčil pokapem šťavelkou. Letošní medný výnos nebyl špatný. Přesto jsem už koncem července přišel o nejsilnější včelstvo, bylo vyloupeno. Po vyrojení byla asi slabá matka (plod měla, takže se oplodnila). Optimal 42x17 vysoké varoadno. matka Sedláčkova směska volně pářená
Následovalo včelstvo s novou matkou, plodovalo, matka F1 volně pářená po inseminované matce. Včelstvo problémové už druhým rokem, puvodni matka Vigor od nejmenovaného včelaře, dovezeny jako oddělek. Optimal 42x17 vysoke varoadno. nakrmeno cukernym roztokem nejprve 1:2 a potom 2:3 Stejné krmení bylo použito u všech včel tak už to opakovat nebudu.
Další byl letošní oddělek s dcerou inseminovane matky volně pářařené, Ještě před krmením. Lang 2/3, nizke dno ala tom. To mam u vsech langu.
Při kontrole včelstev 20.10. zjištěno ŠEST prazdnych ulu. 3x lang 2/3 nizke plne dno ala tom z toho jeno bylo s inseminovanou matkou kupovanou vloni na podzim, 3x optimal 42x17 vysoke varoadno. Ve dou langach jsou pak ti žebráci.
Jeden z langů bylo velmi silné a agresivní včelstvo, byla u něho provedela výměna matky oddělkem s dcerou inseminované matky první týden v září. Jeden z optimalů bylo přemetené včelstvo na mezistěny 42x27,5. Po posvení plodiště byla provedena výměna matky za dceru inseminky. Původní matka opět Vigor jako v předchozím případě. U tohoto včelstva jsem pozoroval VDD a to až po přemetení.
Není moc příjemné to psát, ale dal jsem slovo a to se musí dodržet :(

S pozdravem smidla.eu

Zdravim a musím říct že jste je zabil sám a to špatnou metodikou ošetřování .Mrkněte na video Klímy. Možná to pomůže zabránit dalším úhynům.. Je to tu v sekci videa od Toma 50

23.10.2022 00:29
tom.50

XXX.XXX.139.246

Irokez

Je až úsměvné, spíš trpce úsměvné, jak se mýlíte. Já proboha nemám nenávist vůbec k ničemu. Já pouze NA ZÁKLADĚ mnohých pokusů v průběhu víc než 40 let prostě zjistil, že NN systém funuje hůř než kombinovaný systém. A tak to pravdivě prezentuju.

Jednou prezident Zeman řekl, že sice ne každý muslim je terorista, ale že každý terorista je muslim. Když to parafrázuji na NN vs Dadantsytém, tak tvrdím, že ne vždy NN systém končí nezdarem = úhynem na CCD. Tvrdím jen, že v drtivé většině jsou úhyny jen na NN systému nebo na VN systému = menjnstrýmu. Do toho pojmu, jak ho chápu já, vůbec nepleťte způsob léčení. Kyselinování ísto šetrné tvrdé chemie to jen umocní a týrání včel znásobí.

Úplně polopaticky. Kdo používá Dadantsystém v provozní metodě Blaník nemá žádné úhyny a nemají je (zatím) i NĚKTEŘÍ nízkonástavkáři. Ale kdo má úhyny jsou vždy jen ti, co používají systém jedné míry rámku v jednom úle bez ohledu na to, zda jde o rámky vysoké nebo nízké. A to proto, že zcestná koncepce jedné rámkové míry NEUMOŽŇUJE celou řadu věcí, které umožní pouze systém kombinovaný a to ještě za podmínky splnění několika ákladních věci.

irokez, pokud nepoužíváte rotaci nástavků = klasický NN systém, proboha proč tedy máte NN systém? To mi hlava nebere.

Zkusme se zatím shodnout na tom, že vývoj se nezastavil a že spousta vývojových větví v podobně nejrůznějších, dříve fungujících technik skončila ve slepé uličce a prastarý Dadantsystém ZATÍM ne. Až na svoje limity narazí i ten, pak bádejme dál. Zatím se vyplatí (když eufemisticky nenapíšu, že chytřejší se přizpůsobí) používat takový systém, kde je málo (žádné) úhynů.

TVRDÍM, že úspěch nespočívá v genetice ani konkrétních podmínkách kde se včelaří, což se ovlivnit nedá a nebo málo, ale pouze v úle a provozní metodě. Přičemž obojí je plně v moci včelaře.

Zatím co první možnost = getika a prostředí (podmínky) jsou báječnou výmluvou jak to nejde, tak Dadantsystém upravený pro české podmínky s českými vysokými mírami v kombinaci s nízkými bude fungovat vždy a všude a nedává žádný prostor pro výmluvy a alibizmus. To se snažím sdělit.

Kdo chceš vyzkoušej to, kdo si necháváš otevřená vrátka pro výmluvy = mejnstrým, ok, pokračuj, varován jsi byl. Pak ale nefňukej!

Víc pro nikoho udělat nemůžu, dál je to boj každého sám za sebe.

(co já bych dal za informace jak to nemůže fungovat v době, kdy jsem hltal Boháčovy, Ptáčkovy, Čermákovy, Texlovy a další bludy!)

Popravdě, dlouho sice bl.bě, ale NN systémy a systémy pouze vysokých měr , vysokých podmetů, oček a sejt místo dna, kyselin a dalšího týrání včel funovaly. To však nenávratně končí a je na každém, zda novou realitu přijme a půjde pohodlnou cestou Dadantsystému upraveného mnou pro téměř každý v Česku používaný úl a nebo bude sveřepě lpět na pomyslných jeskyních a korunách stromů.

23.10.2022 04:27

Je fascinující jak dokážete se zarytým fanatismem omylat tyhle kraviny do zblbnutí stále dokola a čekáte že tím se stanou pravdou.
Škoda že to tak není, protože kdyby vliv prostředí byl tak významný, bez možnosti projevu dědičného založení jedince, jistě by fungoval i u jiných zvířat chovaných člověkem. Nemusela by pak být tak rozmanitá plemena hospodářských zvirat. Například by stačilo postavit dokonalý kravin pro požadovanou vlastnost a rázem by z masné krávy byla dojna rekordmanka a naopak. Jistě, vliv prostředí je významný, ale vždy ovlivnuje póuze genetické založení jedince. Nikdy ale prostředí vlastnosti bez dědičného základu samo o sobě netvori. Tedy pro méně chápavé, včelařením můžete pouze podpořit či potlačit ty vlastnosti, které mají reálný (dědičný) základ zahrnuty v genotypu daného jedince(včelstva). Na tohle nemusí být člověk zrovna vědec, to dřív věděl každý sedlák. Proto máme tolik plemen. Těším se na další slohové cvičení na toto téma.

23.10.2022 07:20
irokez

XXX.XXX.198.24

Takže jednoduše - kráva která má genetické předpoklady pro produkci velkého množství mléka, při splnění především výživových podmínek a za předpokladu, že ji ošetřovatel pokaždé když ji uvidí nepíchne vidlema do vemene, dosáhne denního nádoje 45l jak v luxusním klimatizovaném vybetonovaném kravíně někde na arabském poloostrově, v dřevěném přístřešku s ohradou v alpách nebo uvázaná na řetězu v maštali vedle koní na moravském venkově.

A proč takové zděšení a důraz v otázce, proč mám a jiní NN a nerotuji? Použiji Tome váš slovník - jste evidentně natvrdlý b.b, zřejmě nechápete psaný text, protože to na IF i na VF napsalo hodně včelařů, tedy asi netušíte, že i jiní včelaři než jen vy postupně mění a poupravují metodiku včelaření, a to dokonce ani nečtou ty vaše elaboráty, přišli na to jinou cestou. Takže když jsem si přivezl první oddělky, dvě sezony jsem včelařil podle rad včelaře, který mi oddělky prodal. Za to jsem mu doteď vděčný, i když už svá včelstva vedu jinak.

23.10.2022 13:27
jiří j

XXX.XXX.168.113

šmidla- pokusím se Vám k tomu Vašemu problému vyjádřit, jak to vidím já
Bohužel , koupil jste inseminku, která je nejspíše nosematická, proto ty F1 jdou do kopru, v úlu se vše dobré i špatné točí okolo MATKY, to ostatní jsou už podružné věci, pokud to včelstvo co jste si přinesl vypadá ne dobře ,ale výborně tak jej rozchovejte, pokud ne, já by jsem koupil na jaře panušky a potom jak budou vypadat jejich včelsva, tak z té nejlepší rozchovat, to, že Vám vykradly nejsilnější včelstvo, podle mne jste asi zamáčkl nevědomky matku, jinak to není možné. Hlavně nepospíchejte, za tu chybu nemůžete Vy, ale to prase co to prodává, bude Vám to trvat tak 3 roky, než to dáte do kupy, raději pomalu a dbát na kvalitu. Najděte si poblíž dobrého včelaře, pokud budete mít problém , je dobré to vidět.
Ty včelíčka co Vám tam zbyla, asi nejspíš padnou, pokud se o něco pokusíte, musíte je co nejvíce dostat k sobě, nevím na kolika plástech je máte, obložit je polystyrenem, potřebují co nejvíce tepla, pokud vydrží do konce listopadu a máte možnost je dát někam, kde bude 8 až 10°C tak je tam dejte a kdyby přežily zimu a bude příhodný čas vyměńte matky, klidně i panušky.
S krmením jste žádnou chybu neudělal 1ku2 se dává jako podněcovací, když není snůška a chcete aby matka kladla dál, dává se i řidší a je to proto aby cukr nenosily do medníku, to mám jen vyčtené, nikdy jsem to nezkusil, 1ku1 je asi lepší nežli 2ku3
ale žádná chyba to není, krmí tak většina včelařů ( úspora času ) . Pokud včely neberou 2/3 je je to předzvěst slabé matky, docela dobrý ukazatel. Dává se i sypaný cukr, musí mít ale přístup k vodě, když má někdo oddělky kam se často nedostane, tak se to dává, navíc to včely nevykrádají, ale u včel neplatí vše na 100%.
Pro ty dva Všeználky - až budete vědět o včelách jen z poloviny to co ví pan Dvorský tak můžete dávat rady, jinak jsi to odpuste, pište si soukromě, chodí sem začínající a Vy je vedete do propasti a bohužel si to ani snad neuvědomujete
Varoatolerantní včela, pokud někde vznikne se tak chová i na druhé straně zeměkoule ne jen na zahrádce, je dobré si něco přečíst než plácnu kravinu
Pro ty začínající Proboha nedejte na rady Toma, připadá mi, že ten chlap viděl včely z rychlíku, zkuste to raději na Včelařském foru, sice to tam také upadá, ale když narazíte na připěvovatele, který je tam dýl, dostanete radu od včelaře, který o včelách něco ví.

23.10.2022 17:54
smidla

XXX.XXX.7.38

Dobry den,

děkuji všem za vyjádření. Musím opravit svou chybu, napsal jsem 1:2 ale správně je 1:1, to byl pouze překlep.

Tom 50. Není třeba cíti se vinnen, jsem dosplělý a svéprávný, sám se rozhoduji a vybírám si cestu po které půjdu.

Pokud napíšu že langy mám POUZE na nízkých dnech, netahejte sem síta a vysoká dna! V langu nemám ŽÁDNÁ očka, tak ty taky vynechme..

Osobně se domnívám, že hlavní příčinou byla nosema. A nemusela ji přinést inseminka, Videa pana doktora Klímy mám shlédnutá několikrát,

Mám domluveno s kamarádem kousek odtud, že pokud bude mít roj navíc, tak mi ho věnuje. Rozchovám si z druhého stanoviště, snad jsem si tam nezavlekl.

S pozdravem smidla.eu

23.10.2022 22:23
tom.50

XXX.XXX.139.246

Jsem tu označován za diletanta. Tak aby bylo jasno:

Já nevím jak někteří kolegové, ale já se celoéu dobu bavím jen o včele medonosné, lat. apis mellifera. Někteří na mě svými neodbornými bláboly dělají dojem, že mají na mysli jinou včelu.

Za víc než 50 let netuším co je nosema a že by to mohla mít matka jsem skutečně nikdy nikde nevyčetl. Mám na mysli nosema apis a ta se nemůže rozvíjet v teplotě, ve které drží včelstvo matku a i kdyby patogeny matka dostala, ihned jsou zničey teplem, ve kterém vč matku drží. Fakt číst bláboly Jiří j je tedy něco! A žasnu, že si toho ostatní neumí všimnout. A to není jediné neodborné blábolení tohoto přispěvate!

V životě jsem já ani mí předkové nic nedezinfikoval louhem nebo Savem (to dřív ani nebylo), jediné bylo vyžehnutí letlampou. A mám i 65-70 let starénástavky a úly.

BG možná byste si měl nastudovat co je partenogeneze a pak tiše přestat srovnávat krávu se včelou, o géniovi s nickem irokez ani nemluvě.
Klid, brzy se na vaše úlety zapomene a vás dva beru, že jste si to neuvědomili. Vy dva - BG a irokez o včelách něco víte a splést se (neuvědomit si) může každý.

Bohorovný génius, dost starý aby chápal, a stejně nechápe, že první se udává cukr a pak voda. Blábolí nesmysly a je na každém umět posoudit kvalitu a zasvěcenost (hezčí slovo pro vzdělání).

Ano, souhlasím, sebelepší plemeno když nedostane dobré podmínky - správný úl a provozní metodu, tak nemá šanci předvést vůbec nic. A naopak, z každé průměrné i podprůměrné včely je možné vyzískat přiměřený, ve smyslu uspokojivý = nadprůměrný výsledek. A naopak, i hyper matka může dát F1 mizerných vlastností.

K předchozímu bodu. Proč to vím? Už 5 let nemám inseminku a nesnažím se chovat od nějakých extra matek a výsledky mám stále stejné. Zdroj BF skončil, Rakušanky se ukázaly jako těžké zklamání. Přesto se kvalita mých včelstev nehorší a neklesají ani výsledky. Proto vím jistě, že to v genetice není. Nebo určitě ne v horizontu 5-8 roků. Pozornější si mohli povšimnout, že ani jediný příspěvek ode mě v posledních 4 letech není o chovu matek. I to je u mě pokus. Od Rakušanky jsem nechoval, choval kámoš a uvidím co sdělí. I s jedním kolegou (tedy jiný než choval od Rakušanky), co Rakušanky zajistil, prožíváme od nich velké klamání. I ty letošní se projevují rozpačitě a dohodli jsme se, že už asi raději ne. Jenže geny se mnohem rychleji přenášejí trubci než matkiou a trubci od Rakušanek tu jsou a dávám jejich trubčinu dochovávat jiným vč. To na "oživení krve" bohatě dostačuje (jak se zatím zdá). Spolu s kvalitou získanou spíš selekcí toho, co bylo, než nákupem "ušlechtilého" materiálu. Jak se domnívám a jestli se to u mě zvrhne (a já se dožiju) dám sem o tom zprávu.

K Dvorskému jsem se dost jasně vyjádřil a nebudu to opakovat. Císařovy nové šaty, nic víc v tom není. Ale mnoí dospělí rádi věří na pohádky a tak nezbývá než říct: "no není svět krásný"?

smidlo

U vás si nesmírně cením vašeho přístupu, kdy neobviňujete nikoho kolem sebe a hledáte chybu nejdřív u sebe. Díky této filozofii to zvládnete, uvidíte! A tím nemám na mysli mě, ukázalo se, že ve vč vedených podle mě problém nenastal. Že si úplně přesně nepamatuju jaké úly a jaká dna mi, prosím, odpusťe.

24.10.2022 09:03
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

predpokladám že u šmidlových včiel on uvažuje ako o príčine úhynu s nosemou CERANAE a nie nosemou APIS...

Dopad Nosema apis na včelstvo:

 staršie včely (lietavky) hynú veľmi rýchlo pri silnej infekcii – dĺžka života týchto včiel
sa skracuje na polovicu,
 mladšie včely preberajú ich povinnosti pri zhánaní a prísune nektáru a peľu,
 s menším počtom včiel vo včelstve je ťažké udržiavať teplotu plodu,
 hypofaringeálne žľazy infikovaných mladušiek nie sú úplne vyvinuté, čo vedie že až z 15 % vajíčok sa nevyvinie „dospelá“ larva,
ťažko infikované matky prestanú klásť vajíčka a uhynú po niekoľkých týždňoch,
hnačkovanie sa zhoršuje,

 vo vážnych prípadoch nozémovej nákazy včelstvo môže eventuálne uhynúť.

Dopad Nosema ceranae na včelstvo:

Nosema ceranae usmrtí včely do 8 dní - čo je oveľa rýchlejšie ako pri infekcii Nosema apis,
väčší úhyn počas jesene/zimy,
 znížená produkcia medu,
 nevyskytuje sa hnačka u včiel alebo ich malátne lezenie, tak ako u infekcii Nosema
apis,

Nakazené včely hynú väčšinou mimo úľa. Včelstvo postupne slabne, až zostane prázdny úľ. Prípadná súvislosť medzi nákazou Nosema ceranae a javom CCD (Colony collaps disorder – symptóm zrútenia včelstva) je predmetom výskumu.

26.10.2022 11:31
tom.50

XXX.XXX.139.245

Víte,pane Goro, to máte tak. Když někdo napíše nosema, má se automaticky za to, že má na mysli nosemu apis a nikoli onemocnění u nás relativně nové. Je hezké jak to popisujete a jak důkladně a jak věda ví ho... co to valstně je.

Málokdo dává laboratorně vyěšetřit a tak stěží pozná co je CCD a co NC a nebo dokonce něco jiného.

Mě by spíš zajímala jiná věc. Proč se toto onemocění u nás vůbec neznalo? Proč se před rokem cca 2000 nevědělo nic o nějakém (asi) CCD, natož NC?

Nyní to tady je a je na mě jak se s tím popasuju. Některé věci neovlivním - mikrovlny z mobilů, špionážních družic, GPS a ostatního šmírování. Co agrochemická mafie vylévá ve velkém po polích taky neovlivním. A tak dále.

Ale pořád zbývá hodně věcí, které ovlivnit lze. Tak to dělám, přesněji nedělám, co by mohlo včelám i jen teoreticky ubližovat a ZATÍM to mě a mým přátelům a jak je vidět i smidlovi funguje. To jsou fakta i bez zlobných duševních vratků BG a podobných. Ten se už zdálo, že lehnul na hadr a dokonce že se zapojí, ale opět vys.írá. Asi jen proto, že pořád dávám důkazy o tom, že právě uměním včelařit je přimět včelstvo, bez toho aby se mu ublížilo a nebo právě proto, aby si samo nemohlo ublížit (včelstvo nemá rozum, včelař by ho mít mohl) stavět to a tam v úle, co chce včelař a logicky včelstvu nedovolit co by se mu chtělo "přirozeně" dělat. To proto, že nechováme včely aby bylo dobře jim, ale aby bylo dobře včelařům. Včely můžeme nechat aby si dělaly co chtějí jedině když od nich nebudeme chtít každý rok 30 a víc kilo medu a nebude nám vadit, že se vč za každou cenu každý rok chce vyrojit a kvůli ničemu jinému nežije. Možná jde v rojení bránit i s volnou stavbou, ale proboha proč se s tím trápit? Já stavbu usměr'nuju, v některých letech se nevyrojí skoro nic a v jiných možná i 20% vč (přesně to nehlídám a neeviduju). Určitě se ale nevyrojí nikdy víc vč než max 20% ve zvlášť nepříznivém = ROJOVÉM roce. Bezpracně, bez starostí.

Jiří j

Nemáte pravdu ve výšce plodiště. Jestli Sedláček mluví o Francii, tam je sad z 90% originál Dadant-Blatt jako ve zbytku západní Evropy, v Anglii, v celé Skandinávii, na celém balkáně a v celém bývalém Sovětském svaze. Tento úl má výšku rámku 30 a já tu jasně vysvětlil, proč to nesmí být víc a co hrozí. Zopakuju že originál D-B má 43,5x30x12 jako jediné plodiště a k němu NN jako medníky. Toto plodiště je ČTVERCOVÉ, uožní tedy obě orientace stavby a má plochu 157 dm2, což se ukázalo jako optimální (nejlepší).

Na druhou stranu zní zajímavě váš argument, že je lepší mít složené plodiště, aby se dalo ubrat, protože z hypervysokého rámku na výšku ubrat nelze.
Taky jsem tu vysvětlil, že to je jediný důvod u mě proč jsem nedotáhnul Hybrid.

Takže. Ke složenému plodišti zopakuju. Neradím rámek vyšší než 30 a o celou jednu "agendu" se včelař nebudete muset do konce životnosti úlu starat. Je to dost vysoké pro zdárný rozvoj včelstva a ještě nehrozí, že včelstvo samo sebe omezí na vysoký rámek a bude ignorovat medníky a ani se nebude chtít většinou rojit, když neudělá včelař nějakou zásadní chybu.

Sám přece složené plodiště používám u 39x24x11 (na plochu úplně stejný jako Lang 1/1, který je dokonce ještě o 8 milimetrů nižší než Aadamec) a psal jsem tu několikrát, že to je bl.árna, víc práce, nepříjemná práce a horší výnos medu vždycky ve 100% případů. Proč přesto tuhle špatnou míru mám jsem taky mockrát vysvětlil.

26.10.2022 12:04
Javali

XXX.XXX.82.74

Mě se teď taky nedaří. Před rokem jsem poprvé našel pár spadlých brouků a skoro jsem do té doby nevěřil, že existují a jak mohou ničit včelstva. Letos už jsem 10 včelstev musel zredukovat na 7 a z toho 2 jsou taky bídná, ale mají hezké opalitem označené ještě kladoucí matky, tak jim chci dát šanci. Dal jsem je na jedno silné včelstvo aby měli podlahové topení, už jsem takhle jeden malinký pozdní oddělek před rokem zachránil.

Tom.50: vy jste dobrý chlap, pro mě borec co se nebojí a žádný blb.

26.10.2022 13:56
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

N. ceranae bol prvýkrát zistený zistené v Španielsku na začiatku XXI. storočia (Higes et al ., 2006 ; Huang a kol ., 2007 ). V skutočnosti sa detekcia N. ceranae v Španielsku nevyskytla náhodou, ale bola skôr reakciou na požiadavky profesionálnych včelárov. V roku 2004 bol kvôli stratám včelstiev vysoký počet žiadostí o analýzu patogénov na Oficiálne laboratórium pre včely medonosné v Marchamalo (Španielsko), pričom skúsení včelári hlásili iba prázdne úle alebo veľmi slabé včelstvá.
Zrejme bola v európe už aj skôr ale o tom nikto nevedel....
Aj nosema apis bola prvýkrát zistená v Austrálii až neskôr u nás ...
To že je Apis ceranea mikroskopom rozlíšiteľná od Apis umožňuje včelárom zistiť akú nozemu vlastne majú...
Výpovednú hodnotu majú aj ostatné popísané faktory...
To že sa včelár s niečím v praxi nestretol (nozema Apis u matky alebo nosema ceranea v úli) neznamená že to v našich včelách neexistuje...

Ináč traduje sa že u ceranea je to ako u apis, čím viac včelár otvára úľle a vzrušuje včely tým vyššie riziko nosemy

26.10.2022 14:11
irokez

XXX.XXX.141.101

Duševní zvratky tady Tome publikujete pouze vy. Ve vlastním zájmu se vyjadřujte jen a pouze k vlastním včelám a popisujte vlastní včelaření. Nehodnoťte neustále své okolí.

26.10.2022 17:34
tom.50

XXX.XXX.139.245

Jen se bráním! Stačí si o mě neotírat ryp.k a ani nemuknu. A ještě košatěji, od mohých si dám líbit hodně, od soudruhů ne. Fakt při své sečtělosti neumíte vidět, jak stejní jste jako zavilí bolšešvici?

Jste ze stejného hnízda, to už víme, soudruzi, něco vás spojuje. Naštěstí to někteří jiní vidí jinak.

Javali

Děkuju vám za ostrůvek normálnosti.

A teď si jdu přečíst co o NC píše pan Goro. To je jeden z pánů, od kterých si dám líbit hodně - něco umí a je co se od něj naučit.

Goro

Věda tvrdila co jsem tu prezentoval a skutečně NA nesnese teplotu, ve které vč drží matku. Jestli vč není schopno udržet tuto teplotu, pak nepřežije a nebo kolabuje a i kdyby přežilo, nic z něj není.
Vy jen popisujete co já tvrdím dávno, že věda se vždy ve své doě tváří neochvějně a pak se ukáže, že vědci věděli jistě kulový! Ovšem nikdo z nich se nikdy neomluví, nesype si popel na hlavu. Proto je i dnes nezbytné brát vědcostuty s velkou rezervou a vše konfrontovat se zdravým a klidně i jen selským rozumem.

Ano, stačí dodržovat několik základních zásad, netýrat včely kyselinami - týden odparu je strašnější než kdyby byly úly otevřené celý ten týden 24 hodin denně a někdo do cich nechal stoupat třeba kouř - ten tak jedovatý není. Myslím, že velmi podobně působí nějaké dlouhodobé smrady, třeba Thymol.

No a svým posledním souvětím jasně říkáte, co já tvrdím odjakživa - vč nerušit a nenutit je dělat něco, co je nad jejich momentální možnosti = třeba předčasně pustit do medníku atd. a nebo je držet na nesmyslně vysokých plástech. Popsal jse to tu mohokrát. Každý to má ve svých rukách.

26.10.2022 17:59
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tome , Sedláček jezdí po celé Evropě a nebaví se s prťákama jako jsme my ale velkovčelaři, 300 - 500 úlů, žádný problém, lidská síla drahá, co je snadnější posunout přepážku nebo přehodit plný nástavek a mám to pro Vás specialitu, na foru byl odkaz na různé typy úlů,Argentina čtvercový nástavek jen si nepamatuji zda to byla 560 x 560 nebo dokonce 650 x 650 a provozní metoda - jednou do roka jde vybrat med, nerojí se a Vy s 30???

26.10.2022 18:31
tom.50

XXX.XXX.139.245

Přestávám mít na vás sílu, co tu píšete je "síla".

Něco mi ta Argentina připoměla. Za mého dětství měli v Sovětském Svaze krávu Mášu a ta dojila denně 240 litrů! Lidi na to vymysleli vtip, že nám jí dali, jenže ona se zasekla abnormálním vemenem v Dukelském průsmyku, Čechoslováci jí krmili a Sověti měli nádoj.

Akorát jste svým blábolem překryl (aby se rychlejií ýapomnělo na vaší nevzdělanoast v oboru - NA prostě matka mít emůže) rozumnější sdělení - reakci na Gorův příspěvek = o Nosema Cerane a to je zajímavé.

Ano, když se chovaly včely v košnicích, bral se med jednou do roka a to bylo taky jediné včelaření v roce. Chápu vaše obzory, ale až půjdete okolo kalendáře, číhněte jaké je století!

26.10.2022 18:49

Vono je vcelku u rekta, jestli matka nějakou nemoc mít může nebo ne. Podstatný je, že matka dělá včelstvo. Pro ty blbější to znamená, že buď produkuje včely náchylné k nějaké nemoci, nebo ne. V prvním případě pak stačí třeba víc brouků, nebo hlad či blb za úlem, který z nich udělá oddelky a včely se poserou. Ty vaše dohady furt dokola jsou fakt o hovnė.

26.10.2022 18:58
jiří j

XXX.XXX.168.113

Aby jste měl co študovat tak k tomu něco přidám Nosema Apis či Cereane se od sebe velice špatně rozeznávají, prý jen oko odborníka rozezná a dokonce ve většině případů chodí spolu za ruce k dalšímu škoda slov, jen zamindrákovaný .........

26.10.2022 19:09
irokez

XXX.XXX.198.24

Rypák si o ostatní otíráte nejdříve vy a já či někdo jiný na vás reagujeme. Nestačila vám poslední výměna názorů s Medarem? Myslíte, že jsme tady všichni blbci a necháme si od vás všechno líbit? Hrajete si na odborníka a přitom třeba OP znáte zřejmě jen z videa Sedláčka. Kdyby jste o OP věděl jen to hlavní, nepsal by jste nesmysly o drancování medu z vysokých rámků. Místo udělování vašich životních mouder běžte raději pozorovat špionážní družice.

26.10.2022 19:42
smidla

XXX.XXX.7.38

Pánové, prosím uklidněme to. Vaše štěkání mě nikam neposune a ani nikoho jiného. Děkuji.

Čím dýl nad tím přemýšlím, tím pravděpodobnější mi příjde že to nebyl jen jeden problém, ale že různá včelstva měla různé problémy.

Podstatné je, že se to drží stanoviště, včera jsem byl na druhém a tam jsou včelstva v pořádku. Co jsem se tak zatím bavil s včelařema okolo mě, jsou na tom podobně :(

S pozdravem smidla.eu

26.10.2022 19:42
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

Nosematóza APIS postihuje aj mladé včelie matky medzi vyliahnutím a snubným preletom, ak ich kŕmia nakazené robotnice. Po dvoch až troch týždňoch od nakazenia prestáva matka klásť, stáva sa nepohyblivá a hynie!

NC prežije aj 3 mesiace pri 67 °C., spory neznesú mráz (po 1 týždni v mrazničke väčšina zahynie); NA naopak vyššiu teplotu neznesie (preto sa komoruje alebo zužuje plodisko na jar a je to celkom efektívne), pri -50 ° C spory prežijú.

nosema ceranea má spóry pod mikroskopom (aj školským alebo kúpenom v Lidli) také pretiahnuté voči spóram nosema apis - Spóry N. apis sú väčšie (priemerná veľkosť je 5,8 x 3,3 µm a sú oválneho tvaru) oproti spóram N.
ceranae, ktoré sú menšie (priemerná veľkosť 4,6 x 2,5 µm a sú skôr cylindrického tvaru

btw.
Pára kyseliny mravenčí ničí spory Nosema apis a Nosema ceranae na plástech i na úle.

26.10.2022 20:04
Medar

XXX.XXX.124.141

Zásadní rozdíl mezi NA a NC bych viděl v tom, že zatímco NA je zde původní, pak NC zde pravděpodobně byla dovlečena. Proto zdánlivě nevysvětlitelné úhynové roky okolo 2005, 2006. Zase je to o tom, že včelstva se musí s NC postupně seznámit a musí přežít ta nejodolnější. Proto může být léčba KM kontraproduktivní.

26.10.2022 20:33
tom.50

XXX.XXX.139.245

smidla

Váš dojem, že se jedná o vliv stanoviště, je zajímavý a jistě bude potřeba to sledovat i z tohoto úhlu pohledu. Mnohé by to vysvětlovalo.

Ovšem moje dosavadní zkušenost je jiná a moje povaha je, že nejdřív hledám chybu u sebe, pak v technice ošetřování (celoroční), pak v úlovém systému a nakonec můžu připustit, že jsem to mohl neovlivnit já. Možná mám ějaký instinkt vybrat si stanoviště.

Přidám příhodu co souvisí i když to tak nebude vypadat.

Jedu na ryby s kámošem. Čas ukrádám a snažím se ho max využít. Obsadím první volný "flek", bleskurychle vybalím a do pár minut mám první záběry. To ale jen v lepším případě, velmi často ale záběry nejsou.

Kámoš dorazí na místo, nechá věci v autě, chodí kolem vody, čumí jak teče, na nebe, na mraky, zapálí si cígo a jakoby nasává s kouřem taky atmosféru místa a toho konkrétního okamžiku. Po půl hodině váhavě obsadí jeden flek z několika navštívených a taky během pár minut má záběry. Akorát na rozdíl ode mě má ty záběry VŽDYCKY!

Mockrát jsme o tom za posledních asi 50 let mluvili. Neví jak to dělá, tvrdí, že je to jako s talentem na housle třeba. On nějak vycítí kde a na jakém mísě to ten který jden může jít a kde to skoro určitě nepůjde. Jo a taky víc než často ví předem, na co to ten den na tom konkrétním místě brát bude a na co je to marné ten den zkoušet.

Goro

Díky, super informace o KM. Mám neověřený pouze SVŮJ DOJEM, že dokud jsem dával Formidol, tedy od začátku používání, mi ÚPLNĚ zmizelo "vápno" a už vloni u 2 a letos u asi 6 vč jsem ho objevil. Uvažuju, že zjara ta vč, kde se to objeví, přeléčím Formidolem a dám sem vědět. Chtěl jsem už letos,a le nějak jsem to nestihnul, edotáhnul a akly jsem nechtěl včelám před zimou ublížit.

26.10.2022 20:55
smidla

XXX.XXX.7.38

No ale ja nerikam, ze za to muze stanoviste. Jen konstatju ze problemy maji i vcelari v okoli. Navic v odstavci predtim jsem zminil, ze je pravdepodobne, ze pricinou bylo vicero faktrou a u kazdeho vcelstva ty faktory muzou byt jine.

A nebo to tak proste melo byt. vsechno nepuvodni je v haji a zustanou mi jenom ty ze zdi a ty rozchovám.

Kdyz nic jineho, mam vyresene dylema, co rozchovat ;)

26.10.2022 21:18
tom.50

XXX.XXX.139.245

Pane kolego.

Já se inspiruju něčím, co kde zachytím a vy jste mě přivedl na nápad a já netvrdím nic a už vůbec o vás. Svůj nápad budu dál rozvíjet, s vámi nebo bez vás, tady a nebo jen s přáteli. Ale díky vám ten nápad přišel. Mám za to, že to může mít velký vliv.

Připomenu co jsem tu už v jiné souvislosti psal a dám to jen zkratkovitě. Je to z prastarých OVP.

Nějaký německy mluvící autor, velkovčelař, píše kdysi dávno o rozmístění vč po svážnicích v lese, vždy 4-8 vč a vždy v odstupu 30-50 metrů. Kdo zná německé lesy (jimi založené) pochopí. Jednalo se o stovky vč na velké rozloze stejně starého lesa v rovině a tak to nemohlo ýt ovlivněno průvanem v rokli například, nebo nějakým závětřím za kopce a tak podobně. A ani orientací na světové strany či ke slunci.

Včelař byl šokovaný rozdílem ve výnosu vč, která byla v přibližně stejné síle a kondici - nakočoval tam odněkud a tedy vybral určitou kategorii vč. Výnosy se lišily taky o stovky % od průměru stanoviště. Neuměl to pochopit a tak to opakoval po několik dalších let, vždy mnoho malých skupinek úlů po 4-8, resp 10 vč. A 4 roky po sobě stejný výsledek a nešlo o jednu lokalitu.

Pán to vyhodnotil jako lidmi nepochopené a vědou ani zkušeností nepopsané cosi, nějaký nenámý vliv (o geopatogenních zóách se začalo mluvit až o moho let poději). A na zákaldě své zkušenosti s tímto velkolepým pokusem jednoznačně doporučil mnoho velmi malých stanovišť a vypozorování, kde je vhodné místo a kde rozhodně nikoli. Tvrdil, že je nad rozumné chápání, jak to, že jedna skupinka dá 2x průměr a o 30 metrů vedle med není vůbec! A po dalších 30-50 průměr a po dlaším stejném odstupu zase fiasko. Někde bylo špatných míst několik vedle sebe a naopak samosebou totéž.

Celé ty roky na tohle čas od času myslím a všechna moje celoživotní zkušenost naznačuje, že to tak skutečně je. Jen to neumíme (já neumím) pochopit a predikovat předem. Nezbývá než pokus-omyl jak doporučuje autor v OVP a nebo talent jako má kámoš na ryby.

1.11.2022 22:06
tom.50

XXX.XXX.139.245

smidla

Pořád o vás přemýšlím a konzultoval jsem to se dvěma kolegy, jeden sem nepřispívá. Shodli jsme se na jednom a to mám za to, že byste měl vědět. Netuším jak vypadá vaše stan s úhyny. Tak schválně porovnejte skutečnost s mojí (naší) dedukcí.

Totiž. Fakt, že na lesním stan nemáte potíž nemusí být důsledek toho, že tam chováte vč způsobem, který se velice podobá tomu mému. I když by to bylo hezké a potvrdilo by to moje laické teorie.

Někde jsem tu nedávno psal o rybaření s kámošem, který má nějaký telant předem poznat, kde to brát ten den bude a kde asi méně nebo vůbec. Mám za to, že mám podobný talent na volbu stanoviště včelstev. Spíš než talent to bude velká zkušenost a bezpočet konzultací se starými včelaři, které jsem už zapomněl. Nemusí to tak být, samosebou že ne.

Kde bych já včely nikdy neumístil:

Určitě ne v mrazové kotlině. Už vůbec ne v údolí řeky či potoka a ani dost daleko od vodotečí v údolních nivách pro převážně vlhčí mikroklima. Vlhké mikroklia ale umí být i celkem vysoko, nutno posoudit případ od případu. Hodně dám na jekéhosi "génia loci", prostě jsou místa kde je mi nějak dobře a jinde je to horší.

Taky bych nedal včely na beton, do včelína ani pod přístřešek a už vůbec na volný plac, ale jedině pod stromy, tak, aby po většinu dne (když ne celý den) byly úly ve stínu bez přímého osvitu.

Na druhou stranu vůbec neřeším blízkost vodního zdroje a nikdy nedělám žádné napaječky. Vážím si staré odb. lit., ale pověry o napaječkách jsou nesmysly. O vodě a o tom, že není pravda, že si včely nedělají ásoby vody, jsem tu psal a je to ve vlákně včelí cisterny nebo tak nějak. Ovšem pozor na blízkost silnice, kde se solí a sůl končí ve škarpách ve vodě.

Myslím, že jste zmínil zahradu u RD. Je nutné si uvědomit, že když je průměrný pozemek pro RDcca 600 m2, z toho dům + případná garáž + nějaký dřevník a podobně, + plocha chodníků a jiných jalových ploch (bazén a podobně), včelám pak zbyde ze 600 metrů tak polovina a kdo ví jestli. Na té ale zběsilý domkař nejméně jednou týdně týrá sekačku a nekvete tam nic a tak je to pro včely asi takové, jako asfaltové parkoviště nebo vodní plocha. Betonové budovy, cesty, komunikace před domem, to všechno akumuluje letní výheň a v noci sálá. Včely tam mají doslova pekelnou výheň. V imě naopak stejné "akumulátory" drží nízké teplo = chlad i když se udělá pěkně.

Na druhou stranu někde za domem v ponurém podlesí, permanentně děsivém vlhkém stínu, to není taky žádná hitparáda. Někdo taky týrá včely, že má pár cm před česny pletivo plotu a nebo včelí letový koridor směřuje na frekventovanou silnici, kde spousty včel zničí auta.

Zkrátka je nutné zvážit, posoudit a promyslet konkrétní podmínky, kde jste vč umístil. Vážně je dost tragické co se vám stalo. Neklesejte na mysli, bude to dobré.

Jo a nepodceil bych vysoké ani nízké apětí a ani kabel v zemi. atd

2.11.2022 05:10
irokez

XXX.XXX.198.24

Tak je lepší mít včely u těch vodotečí nebo ne?

3.11.2022 19:55
smidla

XXX.XXX.7.38

Dobrý den,

dekuji za zamyslení. Skoda ze jste se nejprve nedotázal na vstupní data, Stanoviste ktere problém nemá není u lesa, ale je v sadu, v zahrádkářské kolonii.
Stanoviste u domu je v blízkosti lesa. Můj pozemek je asi mimo průměr, jeho rozloha je trojnásobná, trávu seču dvakrát max třikrát do roka. Žádná asfaltová komunikace kemě nevede. Les je od úlů vzdálený cca 50 metrů, potok je asi 100m stejně tak rybník. Dolina tu není. Úly sice nejsou pod stromy, zato natravnatém pozemku a v okolí jsou stromy i keře. Strom nad úly už roste ;)

Víc než důsledek stanoviště bych to odhadoval na nevhodné ošetření a dovlečení problému z venčí. Konkrétně vloni na jaře problémové včelstvo, pokálené okolí i rámky. Pravděpodobně i další vnější vlivy, jak jsem psal, nejsem v tom jediný.
Moje chyba bylo léčení šťavelkou bez monitoringu. (druhé stanoviště bylo ošetřeno amitrazem v červenci po přemetení na mezistěny)

Včely na tomto stanovišti nejsou prvním rokem!

S pozdravem smidla.eu

3.11.2022 20:08

Přemetenim na mezistěny je zachránilo...následné ošetření už není zásadní.

3.11.2022 20:17
tom.50

XXX.XXX.139.245

Díky za info.

Vše ok, jen se, prosím, zkuste, jen v myšlenkách, na chvilku oprostit od vlivu zvenčí.

Zkuste se zamyslet nad možností, že s tím genetika moc neudělá, že za drtivě drtivou většinou problémů je úlový systém v kombinaci s provozní metodou x použitá léčiva.

Aby bylo jasno. Tvrdím, že včelařit v dokoalém úlovém systému s dopkonalou metodou pro ten úl umí každej vejr. Ale dokázat to s rozličnými úly i v nepříznivých vnějších podíkách, to je už machrovina!

Přidám. Měl jsem dva úly na slunci, prostě kvůli pokusu co vydrží - tedy tušil jsem problém a doufal, že nenastane. Byla to řada a prostě uprostřed bylo "jalové" místo bez dlouhodobějšího stínu. Jednou jsem v letním "palermu" načapal včely vylezlé na vnějšek rožhaveného tenkostěnného úlu, jak svými tělíčky dělaly kryt proti slunečnímu osvitu.

Opatrně jsem včely odehnal, smetl je pryč peroutkou, úl jsem zlil vodou abych ho rychle ochladil a přikryl mokrým hadrem a po chvíli jsem ty hadry měnil. Vč se uklidnila, včely se stáhly do úlů a začaly vypadat jako ostatní vč. Těžko se to popisuje a někdo by se mi určitě vysmál, ale ty včely byly prostě vděčné a je mi jedno, že se mi bude někdo posmívat. Udělal jsem nad nimi provizorní přístřešek a protože by ho vzal první vítr, úly jsem další den přemístil. To v plné sezoně v "plný palbě" nebylo pro jedoho staršího pána nic jednoduchého.

Od té doby mám naprosto jasno a nic mě nepřesvědčí o opaku. A druhá věc, kdykoli budeš hledat pomocnou ruku, najdeš jí na konci vlastního ramene.

4.11.2022 17:24
smidla

XXX.XXX.7.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přemetenim na mezistěny je zachránilo...následné ošetření už není zásadní.

No já nevím, včelstvo přemetené na stanovišti u domu je v pánu. To bylo bez přeléčení.

4.11.2022 18:58

Asi mělo být lépe napsáno, následné ošetření čím už není zásadní.

4.11.2022 18:59
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

šmidla :"druhé stanoviště bylo ošetřeno amitrazem v červenci po přemetení na mezistěn"..

tento postup zabezpečil, že plod ktorý začali včely chovať v nových plástoch nebol zaťažený klieštikmi a mali by mať zdravé a silné zimné včely...
daj vedieť či úspešne všetky na tomto stanovišti prezimovali, ale nemali by mať problém
(v červenci by nemali byť ani nakazené vírusmi a bez klieštika mali do chovu zimných včiel dobrú pozíciu..... )

4.11.2022 20:19
smidla

XXX.XXX.7.38

Asi mělo být lépe napsáno, následné ošetření čím už není zásadní.

Díky za doplnění, tohle už mi dává smysl.

Goro: Na jaře si řekneme, jak to všechno dopadlo ;) do té doby snad dozraje medovina a bude se nám to čekání líp snášet ;)

26.11.2022 17:54
tom.50

XXX.XXX.139.245

Konečně jsem i na druhém stanovišti, kam se kvůli lesáky rozježděné cestě musí kilometr pěšky, dal zábrany proti myším.

Ve dvou úlech byly vložky se světlou výškou 6 mm, zbylých 19 jednotek (ne vše jsou plnohodnotná vč) bylo napospas hlodavcům. Jen v jediném úle bylo nanošených asi 30 žaludů - stanoviště je pod duby červenými v asi hektaru asi 60 let starého lesa.
K tomu trochu drti z tmavých plástů TLumiče, asi tak z půlky jednoho. Nikde jinde se myši nebyly ani podívat.

VŠE JE ŽIVÉ.

Jasně, ještě není duben, ale mnozí můžou závidět, řekl bych.

26.11.2022 20:03
irokez

XXX.XXX.198.24

Závist je ošklivá vlastnost a chvástání stejně tak.

26.11.2022 20:44
smidla

XXX.XXX.46.93

tom.50 napsal(a):
Konečně jsem i na druhém stanovišti, kam se kvůli lesáky rozježděné cestě musí kilometr pěšky, dal zábrany proti myším.

Ve dvou úlech byly vložky se světlou výškou 6 mm, zbylých 19 jednotek (ne vše jsou plnohodnotná vč) bylo napospas hlodavcům. Jen v jediném úle bylo nanošených asi 30 žaludů - stanoviště je pod duby červenými v asi hektaru asi 60 let starého lesa.
K tomu trochu drti z tmavých plástů TLumiče, asi tak z půlky jednoho. Nikde jinde se myši nebyly ani podívat.

VŠE JE ŽIVÉ.

Jasně, ještě není duben, ale mnozí můžou závidět, řekl bych.

nevhodné vlákno, řekl bych....

15.12.2022 17:06
smidla

XXX.XXX.13.241

Dobrý den,

včera jsem na druhém stanovišti našel jeden úl prázdný, druhý s mininem včel. Krajní dva se zdají být v pořádku. Je to stanoviště kde zatím bylo vše v klidu. Na podložkách je velký spad brouka. Od 50 do 100 kusů. Připomínám že to je přirozený spad, léčení proběhlo v črvenci po přemetení na mezistěny.
Situace začíná být zoufalá...

S pozdravem smidla.eu

15.12.2022 18:16
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

prázdny úľ okamžite zatvoriť aby na jar nezačali tie posledné dve rodiny tento úľ rabovať...
ale
skutočne včely boli ošetrené poslednýkrát proti klieštiku po premetení v ČERVENCI????

15.12.2022 20:26
smidla

XXX.XXX.13.241

Dobry den,

ul uz je zavreny.
Ano, vcely byly osetreny v cervenci amitrazem. Uvazovani je takoveto. Cervenec, cca polovina, vcelstvo bez brouka. Zavickovany plod v ule proste nebyl! Jake procento brouku muze prezit fumigaci? Takze do konce roku nemelo být potreba dalsi osetreni. Dle zjistene situace v prosinci osetreni, bude li potreba. Potreba je, pro nektere vcely uz pozde.
Co si o tomto uvazovani myslite?

S pozdravem smidla.eu

16.12.2022 08:40
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

Zatvorený úľ pochvaľujem, ešte venovať pozornosť tomu druhému (to vieš samozrejme) a rozhodne ho k iným rodinám nepripájať,ani matku nikomu neposkytovať....
Nevim čo si o tom myslia kolegovia včelári, ale ja by som bez monitoringu neriskoval a nečakal s ošetrením proti klieštiku do prosince. ... existuje také čosi ako zalietavanie včiel... kolega na včelárskej škole dal žiakom v úli označiť fixkou liahnuce sa mladušky...
Neverili vlastným oči ak ,keď takto označené včely našli neskôr v 60% (!!!) úľoch na včelnici...
Ale
neviem dôvod premetania včiel na medzisteny, ak to bolo podozrenie z choroby a snaha o "ozdravenie" možno to nevyšlo, ak boli už včely napadnuté,tak si vírusy už odovzdávajú pri kŕmení a klieštika k tomu šíreniu choroby už včely "nepotrebujú"....

Ale ospravedlňujem sa za "mudrovanie", snaha nájsť problém uhynu len z toho že si tu píšeme, je síce pekná ale nemusí viesť k cieľu, pretože my sme nevideli tú rodinu aká bola od preletov, ako išla do sily, či nezaostávala za ostatnými alebo naopak nebola nadmerné silná a nevyrojila sa apod.

Btw
Ten spád 50-100 ks klieštika je za 24 hodín alebo od toho července? Aký je celkový spad po ošetrení v prosinci?

16.12.2022 18:50
jiří j

XXX.XXX.168.113

Šmidla - Goro o včelách ví setsakra hodně, ale když nemá plnohodnotné údaje, možná křišťálová koule by pomohla. Chybí základní údaj, kolik spadlo kleštíka po přemetení, ůčinnost amitrazu se udává až 95%, ale může být také daleko menší.
Použtí amitrazu, už se to dává do více věcí, Varidol?
Uvažování asi dost špatný viz prázdné úly, podle mne by včelař měl každých 14 dní zkontrolovat podložku nejen kvůli spadu, ale i likvidaci motýlice.

18.12.2022 11:21
smidla

XXX.XXX.13.241

Dobeý den,

děkuji za příspěvky. Vězte, nečekám že tu společně odhalíme příčinu. ;) Na druhou stranu každý podmět se počítá a já ho můžu vyhodnotit.
Včely byly přemeteny z důvodu přechodu na jinou rámkovou míru, o tom je tu na iFauně debatováno ;)
Padlo včelstvo kterému byla při přemetání vyměněna matka za oplozenou dceru inseminované matky. A protože padly úplně všechna včelstva kterým byla dána matka z této linie a zůstaly pouze ty které tuto matku nemají, jedno je oddělek z nejsilnejsiho vcelstva na stanovisti matka z nouzovych matecniku volne parena a to nejsilnejsi vcelstvo, ktere si ponechalo lonskou matku, dale pak vcelstvo na druhem stanovisti prenesene ze zdi, jiste to nejakym zpusobem souvisi.

S pozdravem smidla.eu

18.12.2022 11:35
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

Myslím, že postupuješ dobre...
Včelár by mal hľadať súvislosti...ak si premetal zdravé včelstvá a ak je skutočne červená niť tiahnuca sa úhynmi cez dcéry od zakúpenej inseminovanej matky nie je tá úvaha zrejme nepodstatná, skôr naopak môže byť blízko pravdy.
Už som sem písal, že výskyt nozematózy na Slovensku v rokoch 2009 až 2015 podľa Ústavu včelárstva VÚŽV v Liptovskom Hrádku sa pohybuje v šľachtiteľských a v rozmnožovacích chovoch matiek od 12 % do 22 %!😳....
Som presvedčený, že od šlachtiteľov sa môžu preniesť na včelnicu aj iné choroby, napr. vírusové alebo aj tá nešťastná apis ceranea...
Možno si len mal smolu....
Mne poradil funkcionár spolku chovateľov včiel na Slovensku, aby som zabudol na "oživovanie krvi" na včelnici občasným nákupom matiek od šlachtiteľov a rozchovával si "miestnu včelu"...tak ti neviem...😕

30.12.2022 16:15
smidla

XXX.XXX.96.4

Dobrý den,

při dnešní kontrole jsem zjistil že i poslední včelstvo co jsem měl doma je KO. Včely rtvé na plástech, obsedali s bídou jednu uličku. (to je to přenesené ze zdi)

S pozdravem smidla.eu

30.12.2022 18:02
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

no je to človeku ľúto aj sa ho zmocňuje zlosť...
jedna úlička?..ako silné boli ked si ich odobral zo steny a usadil?... ako silné šli do zimy?
mrtvé na pláste? a hlavičky v bunkách?... hlad ?

ak to dobre sledujem na tom druhom stanovišti kde je LG1/1, už žije len jedno silné včelstvo a oddelok s neho...
ak prežijú do jari, bude to dobrý základ na rozchovanie...
ja by som nekupoval cudzie matky ale množil z týchto ...môžu mať vyššiu imunitu...

verím, že ťa toto všetko od včelárenia neodradí držím palce...

(nepoznám silu premetaných včelstiev ale mne po premetení neskolabovali, ale je pravda, že som nikdy nepremetal odložence/oddelky robené v roku premetenia...)
btw.
to na tom stanovišti pri dome si chcel skúšať metodu Tom-a?...ale tam si liečil šťavelkou a on to nerobí...

31.12.2022 17:21
smidla

XXX.XXX.96.4

Zdravím,

metodu od toma jsem chtel skouset na stanovisti Sad. Tam prezilo jedno vcelstvo a tohorocni oddelek. Vse premeteno na L1/1 a preleceno varidolem.
Doma jsem to chtel zkusti na jednom ule, optimal. Premeteno predlonske vcelstvo.
Vcelstvo ze steny po prineseni domu obsedalo 4 plasty lang2/3 a do zimy sly na 6 ulickach. Zasob dostatek. Jeste jsem to poradne neprohlizel, jen jsem oddelal felii a videl mrtve vcely. Po novem roce ul zavru a poradne zkontroluju.

Rozchovavat z tech dvou co mi zbyly budu na stanovisti Sad, domu si poridim dva oddelky, mozna vyzimovany uz na jare a budu je drzet samostatne. Myslim ty stanoviste.

S pozdravem smidla.eu

P.S.: Ten klestik na podlozkach stanoviste Sad, mohl byt po fumigaci varidolem, protoze podlozky nebyly od te doby cisteny. Po novem roce udelam kontrolu a uvidim, jak na tom budou.

Nevite nekdo co je s Tom50? dlouho se neozval.

31.12.2022 21:15
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

no podľa toho to včelstvo zo steny nemalo šance prežiť zimu, bolo slabé..ja odloženec u 2/3 LG zimujem na troch nadstavkoch..
ale skontroluj či sú mŕtvolky v chumáčiku mimo zásob...

ak budeš robiť oddelky z tých dvoch v Sade, neprežeň to max z každého jeden , prípadne 2 z toho silného...
a
nenos na to stanovište zasa zo všetkých strán včelstvá... tie si dones k domu...
a po tom varidole neomietnuť klieštika z podložky aby si vedel monitorovať.. ...
no Tom by ti to napísal natvrdo, ja len tak po mojom...už druhýkrát nebuď lenivý ...

ozaj ak chceš vedieť čo je s Tomom50 skús sa opýtať cez správu Toma R, ten sem dal na chvíľku príspevok kde písal i "vyhnaní Toma50" z fóra ale ho hneď aj zmazal tak neviem či zasiahol admin, alebo len tom50 rozdáva rady iba cez správy ako sľuboval...
alebo skús rovno napísať správu pre Toma50...

česká

2.1.2023 00:42
česká

XXX.XXX.139.245

Odhlásil jsem se, protože mi Ifauna napsala, že mě dočasně banuje, ale nesdělili na jak dlouho a to mě nasra...

krekařík s emě n zastal a napsal ifauně, odpověděli, že jejich forum není na předávání zkušeností a rad - on mi jejich odpověď přeposlal.

Tomáš R nesmazal příspěvek, ihned ho odstranila IFauna stejně, jako moje poslední příspěvky. Jsem nežádoucí na VF a nyní už i tady. Nejspíš jsem strefil nějaký zájem mejnstrýmové mafie a ta zařídila tohle jednání. Nebo nevím a je mi to fuk.

Smidly je mi líto, může mi napsat mail, stejně tak si píšeme s několika dalšími, veřejně už svoje věci dávat nebudeme.

Právě jsme na stopě, díky těm pár skvělým přátelům tady odsud, fantastické věci a už asi víme jak funguje metoda Blaník. Třeba se mi podaří najít platformu (pravda, moc nehledám - nerve mi to žíly) kde zájem mít budou.

Goro, Dymák může litovat, je to skutečně velká věc. Holt vadilo, že nejsem liberální progresivista tak, jako vadila Hitlerovi židovská fyzika a tak bombu udělali židi v USA. Jak kdo chce, dokud se bude tahat ideologie do odbornosti, bude tohle stále. Jak kdo chce, vybrali jste si.

2.1.2023 09:51
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

"Jsem nežádoucí na VF a nyní už i tady. "

"Goro, Dymák může litovat, je to skutečně velká věc."

Každý by mal rešpektovať realitu!
Podaním každého príspevku na ifaune súčasne účastník potvrdzuje, že súhlasí s pravidlami diskusie! (viď poznámku pod okienkom na písaný prispevok).
Plne chápem admina, že niekoho, kto nereaguje na rešpektovanie vzájomné odsúhlasených pravidiel, potrestá....tak to má byť a je to správne!
Sám to robím na VF!

Realita je že nikto vás z fauny nevyhodil, máte "dočasný " trest, ktorý vás "urazil" a sám ste sa odhlásil! Myslím si osobne, že to bolo unáhlené a zbytočné.
Ale ak nechcete dodržiavať pravidlá ifauny je to správne riešenie, keď sa rozhodnete prispievať do včelárskej diskusie znovu, na ifaune sa zrejme môžete prihlásiť ...
Hľadať za tým konšpirácie je jemne povedané čudné...

Je to ako s VF!
Tu sa píše že nie ste žiadúci na tom včelárskom fóre, ale znovu, nik vám nabráni tam prispievať, písať a diskutovať o včelách, tam dokonca nemáte ani ban. Jednoducho ste sám odišiel lebo.....
Zasa je to vaše vlastné rozhodnutie, môžete prispievať ale MUSÍTE REŠPEKTOVAŤ PRAVIDLÁ FÓRA (t.j. neurážať iných včelárov a neťahať do diskusií politiku!)

U Dymáku je to to samé, vaša metoda ma zaujala, vyzval som vás aby ste ju v časopise zverejnili,stalo sa .......ale ďalšie vaše možné články podľa toho čo mi hovoril šéfredaktor a vydavateľ narazili na to, že ste odmietali rešpektovať pravidlá, ktoré časopis pre články o včelách má stanovené. Teda nechceli ste rešpektovať fakt, že Dymák publikuje články o včelách o zaujímavých postupoch vo včelárení ale nesmú v nich byť žiadne politické narážky,útoky konštatovania (je jedno či ide o komunistov, fašistov či liberálov ) ani znevažovanie a útoky na iné metódy včelárenia.
Každý včelár, ktorý chce o svojom včelárení informovať ostatných včelárov vecne, odborne a chce im ponúknuť zaujímavé fakty, má v Dymáku dvere stále otvorené , stačí poslať návrh článku na môj mail a rozhodne to platí aj pre vás.

2.1.2023 11:26
irokez

XXX.XXX.160.1

Janko, napsal jsi to tak jak to je . Nelze jinak než souhlasit.

česká

2.1.2023 11:56
česká

XXX.XXX.139.245

Ano, byl jste to vy kdo mě vyštval z VF. Majitel se postavil za vás, jeho rozhodnutí. Kdo ví kdo se postaral u IFauny abych byl umlčován mazáním příspěvků a znechuceně odešel, je prapodivné, že Fauně 3 roky nevadilo moje údajné porušování pravidel a najednou vadit začalo. Dál nemám co bych dodal.

Jsem zvědavý (ve skutečnosti je mi to fuk) kde budete brát inspiraci (vykrádat moje myšlenky), když já už nic na IF nedávám. A jak jste přišel na to, že já chci něco zveřejnit a prosím se Dymáku, IF nebo VF? To oni by si měli vážit mojí ochoty sdělit co umím, já vás nepotřebuju, tisíce včelařů, kteří věří mejnstrýmu a hynou jim kvůli tomu opakovaně včelstva, by ale mohly potřebovat mě. K informacím se ale nedostanou, protože já nejsem správně politicky uvědomnělý. Komunisti mě nezlomili abych tančil podle jejich písničky a vy nynější soudruzi mě nezlomíte taky.
Vaše lži o mém napadání nevinných nechám tak, inteligentní vědí, že jsem se jen bránil zavilým útokům a na ostatních mi nezáleží.

2.1.2023 15:42
irokez

XXX.XXX.198.24

Takže diagnóza - vás napadá každý a vy se jenom bráníte. Co mi to jenom připomíná? Od koho to v poslední dost často slýcháme?
Vaše příspěvky, ve kterých jste někoho napadal nebo jste v nich motal včely s politikou, jsem hlásil moderátorům. Zbytek byl na nich.

2.1.2023 17:17
smidla

XXX.XXX.96.4

Dobrý den,

dnes jsem byl kontrolovat stanoviste sad. Dvoje vcely snad v pohode, ikdyz oddelek mel fakt hodne meli, tretí zatím žijou, tak uvidime. Spa klesitka za mesic cca 10-20 brouku. Za 14 dnu kontrolo a pripadny pokap stavelkou. Fumigaci aerosolem nezvlanu a nic jineho me nenapada. Nejake napady?

Tom.50 můzete me prosim kontaktovat na mejl? miloshaska@seznam.cz Dekuji.

Goro, máte pravdu, musim vic zabrat. ty nevycistene podlozky po fumigaci je lajdarna.

S pozdravem smidla.eu

2.1.2023 23:47
jiří j

XXX.XXX.168.113

Pokud použiji fumigaci Varidolem, musím se za dva dny podívat jaký je spad, po měsíci, kdy včely jsou po proletech a už i čistily je údaj 10 až 20 k ničemu, nejspíše to bude spad z té fumigace, ale jistota to není, dělat pokap šťavelkou má smysl pokud tam není plod, za 14 dní to už bude dost pozdě, sice záleží v jaké jste nadm. výšce, ale v tomto počasí bude mít většina včelstev plod, ještě je možnost se podívat, jak jsou na tom s plodem a podle toho se zachovat. Jistota by byla, vidličkou rozškrábat plod, pokud tam je a udělat znovu fumigaci Varidolem a neotálet.
Nevím jak jste na tom s časem, moje rada, to co přežije přenýst na zahradu a včelám se více věnovat, jít se podívat jednou za měsíc, když to hoří je dost špatně, ale možná usilujete o odolnou včelu, v tom případě to děláte dobře
,

3.1.2023 17:40
Tomáš R

XXX.XXX.35.117

Irokez Vaše příspěvky, ve kterých jste někoho napadal nebo jste v nich motal včely s politikou, jsem hlásil moderátorům. Zbytek byl na nich.
Ne , já je neudal, ale hlásit se to musí. Co mi to jenom připomíná ? Osobní zášť a chuť škodit. Tohle období tu sice už bylo, ale mám obavy, že se zase vrací a je vidět, že se to na sebe někteří nestydí ani napsat.

3.1.2023 17:49

Ano, až sem to nechal svoji aroganci , napadáním a urážením Krška zajít. Sám se choval naprosto stejně, ale tím se vám jistě pan morálně čestný určitě pozapomněl pochlubit. Nebo u něj je to v pořádku?

3.1.2023 18:30
irokez

XXX.XXX.198.24

Nestydím se. Hovadu se lze bránit jen hovadsky. Sdělil jste i Tomovi, že se má za jisté svá vyjádření a chování stydět?

česká

3.1.2023 18:41
česká

XXX.XXX.139.245

smidla

ano, napíšu vám. Protože to tu asi čtou i jiní, ano, dělejte cokoliv pro záchranu včel, dokud něco žije, je naděje. Na knížecí rady se neohlížejte, kor od nezkušeného nesečtělého nýmanda. Já vám ale neporadím co dělat teď, nikdy jsem se do takové situace nedostal a jediné co vám můžu předat je umění, jak se do vaší situace nedostat. Půjde vám to, přesvědčil jste mě, že jste slušný člověk, pomůžu vám. A vy smidlo a ostatní, pamatujte, že když se ocitnete i v bezvýchozí situaci, vždy je lepší udělat cokoliv, i nesmysl, než neudělat vůbec nic. Pokud budou souhlasit další tři přátelé, vezmeme vás mezi sebe abyste byl v obraze a uměl zvládat každou situaci. Já už nikdy nedám žádnou informaci nikam, kde má přístup irokez, BG, jiří a Goro. Poslední jmenovaný mě moc mrzí, ten aspoň umí včelařit, ale je moc uvědomnělý a moc žere oficiální velepravdu.

Pro informaci. Včera jsem vyčistil podložky na jednom stan, z 27 žije 27 a dnes na druhém stan, kam je to po lesáckém řádění přes kilometr bahnitým tankodromem a měsíc jsem tam nebyl. 21 a vše živé z původních 21.
A kdo se diví, že čistím podložky až nyní, tak sděluji, že to je DIVÍTKO.

Poctivě sem dám pokud něco padne, u části vč bylo na můj vkus dost mrtvolek.

3.1.2023 18:59
irokez

XXX.XXX.198.24

Podle toho, jak píšete o úlu Langstroth, jste větší bolševik než já. Mně americké věci nevadí .
A žádám vás, aby jste upustil od řazení mé a dalších osob do politických škatulek, jinak budu nuceny vaše příspěvky opět hlásit.

3.1.2023 20:01
smidla

XXX.XXX.96.4

jiří j napsal(a):
Pokud použiji fumigaci Varidolem, musím se za dva dny podívat jaký je spad, po měsíci, kdy včely jsou po proletech a už i čistily je údaj 10 až 20 k ničemu, nejspíše to bude spad z té fumigace, ale jistota to není, dělat pokap šťavelkou má smysl pokud tam není plod, za 14 dní to už bude dost pozdě, sice záleží v jaké jste nadm. výšce, ale v tomto počasí bude mít většina včelstev plod, ještě je možnost se podívat, jak jsou na tom s plodem a podle toho se zachovat. Jistota by byla, vidličkou rozškrábat plod, pokud tam je a udělat znovu fumigaci Varidolem a neotálet.
Nevím jak jste na tom s časem, moje rada, to co přežije přenýst na zahradu a včelám se více věnovat, jít se podívat jednou za měsíc, když to hoří je dost špatně, ale možná usilujete o odolnou včelu, v tom případě to děláte dobře
,

Dobrý den,

děkuji za příspěvek. Nejprve mi dovolte vás poopravit. 10 az 20 brouku je prirozeny spad po mesici. Fumigace byla provadena v cervenci.

A k tomu plodu, pokap stavelkou ma smysl, ikdyz uz tam plod je, ale NESMI byt zavickovany ze? Nebojte, pred pokapem skontroluju, jak na tom jsou. Pokud by tam plod byl, tak ho odstranim.
Souhlasim ze za 14 dnu můze byt pozde, zajedu tam zitra. Blbec jsem butylu se stavelkou vyndal z auta, kdyz jsem tam jel predevcirem.

S pozdravem smidla.eu

3.1.2023 21:47
jiří j

XXX.XXX.168.113

Pokud to je přirozený spad, tak to není tak divoký a u Vás ten pokap bude asi lepší, sice jsem to nikdy nedělal, ale má to mít účinnost i na nosemu, nejlépe léčit poslední týden v listopadu a prvních 14 dnů v prosinci, kdy je největší předpoklad, že jsou bez plodu.
Jen se zeptám na to včelstvo ze zdi, přikrmoval jse, nebo se starala matka Příroda?

4.1.2023 05:17
irokez

XXX.XXX.198.24

Český Tom50 Krško - provozovatelé mají obavy z takových přispěvatelů, jako vy. Proto také mají nějaké pravidla, s kterými musíte souhlasit. Vy je ale zřejmě nedodržujete, jinak by moderátor nezasahoval. Tak jednoduché to je.

4.1.2023 09:47

česká napsal(a):
smidla

ano, napíšu vám. Protože to tu asi čtou i jiní, ano, dělejte cokoliv pro záchranu včel, dokud něco žije, je naděje. Na knížecí rady se neohlížejte, kor od nezkušeného nesečtělého nýmanda. Já vám ale neporadím co dělat teď, nikdy jsem se do takové situace nedostal a jediné co vám můžu předat je umění, jak se do vaší situace nedostat. Půjde vám to, přesvědčil jste mě, že jste slušný člověk, pomůžu vám. A vy smidlo a ostatní, pamatujte, že když se ocitnete i v bezvýchozí situaci, vždy je lepší udělat cokoliv, i nesmysl, než neudělat vůbec nic. Pokud budou souhlasit další tři přátelé, vezmeme vás mezi sebe abyste byl v obraze a uměl zvládat každou situaci. Já už nikdy nedám žádnou informaci nikam, kde má přístup irokez, BG, jiří a Goro. Poslední jmenovaný mě moc mrzí, ten aspoň umí včelařit, ale je moc uvědomnělý a moc žere oficiální velepravdu.

Pro informaci. Včera jsem vyčistil podložky na jednom stan, z 27 žije 27 a dnes na druhém stan, kam je to po lesáckém řádění přes kilometr bahnitým tankodromem a měsíc jsem tam nebyl. 21 a vše živé z původních 21.
A kdo se diví, že čistím podložky až nyní, tak sděluji, že to je DIVÍTKO.

Poctivě sem dám pokud něco padne, u části vč bylo na můj vkus dost mrtvolek.

Příspěvek byl upraven Adminem 4.1.2023 v 9:49.

4.1.2023 18:56
smidla

XXX.XXX.96.4

jiří j napsal(a):
Pokud to je přirozený spad, tak to není tak divoký a u Vás ten pokap bude asi lepší, sice jsem to nikdy nedělal, ale má to mít účinnost i na nosemu, nejlépe léčit poslední týden v listopadu a prvních 14 dnů v prosinci, kdy je největší předpoklad, že jsou bez plodu.
Jen se zeptám na to včelstvo ze zdi, přikrmoval jse, nebo se starala matka Příroda?

Dobrý den,

včelstvo ze zdi bylo prikrmeno cukernym roztokem 3:2. Zasoby co meli ve zdi dostali na dno, vybrali, i tak jsem je prikrmil.
Sad je preleceny pokapem stavelky, za dva dny uvidime, jaky bude spad.

Co je velmi pozitivni zprava, vsechna ctyri vcelsta jsou ziva. Obsedaji viditelne tri az ctyri ulicky lang 1/1, nerozebiral jsem je a na meli toho moc neni videt, podlozky jsem ted pravidelne uklizel. To že je vcelstvo KO jsem usoudil podle mnozstvi mrtvolek na podlozce (vrsva asi dva centimetry po celem dne), presto dnes po odkryti folie sedi na trech ulickach viditelnych.

Za odmenu jsem dostal letosni prvni zihadlo ;)

S pozdravem smidla.eu

4.1.2023 20:50
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

irokez napsal(a):
Český Tom50 Krško - provozovatelé mají obavy z takových přispěvatelů, jako vy. Proto také mají nějaké pravidla, s kterými musíte souhlasit. Vy je ale zřejmě nedodržujete, jinak by moderátor nezasahoval. Tak jednoduché to je.

no, uprimne, Tom50 to obcas prehnal, obcas me politikou i nas*al /za tu hvezdicku se omlouvam, sam nesnasim, kdyz nekdo pouzije tvrdsi slovo a sam si ho zcenzuruje, ale bez ty hvezdicky to zdejsi automaticky cenzor nepusti/, ale se zajmem sem si jeho prispevky precetl, bylo v nich spousta podnetu k zamysleni a bylo videt, ze toho o vcelach hodne vi a ma je rad...od ty doby, co jste ho uvedomele nahlasil tady sice nikdo nikoho nedrazdi, ale taky se tu hovno deje a pro me nema moc smysl to cist, driv sem tu byl kazdy den...takze vam moc dekuju, ze ste tak svedomity strazce tradicnich hodnot...

4.1.2023 21:38
irokez

XXX.XXX.198.24

Není zač. Máte zajímavý názor - hlavně ať se něco děje, jedno co. Tom50 tady pláče, že byl vyštván z VF, z Ifauny. Je pro něho problém dodržovat pravidla diskuze, se kterými sám souhlasil. Proč ty pravidla mají dodržovat jen někteří a jiní nemusí?

4.1.2023 21:54
jiří j

XXX.XXX.168.113

Pro Šmidlu
Nebojíte se kyslin, možná to znáte, dám Vám odkaz na Včelařství Vítámvás, má tam dobré návody, doporučuji přečíst a na Včelařském foru dal odkaz pan Šumera, po přihlášení dostanete návod jak na nosemu, proč to sem píši, berte to v uvozovkách, ale včelstvo ze zdi nešlo do síly, ten spad mrtvolek je také dost velký, podle mne to může být nosema, možná vir, každopádně je tam něco špatně, odkaz na mail

VSumera@seznam.cz

5.1.2023 05:10
irokez

XXX.XXX.198.24

TomasR a ClitoLynx - Tom50 na VF několikrát upozorňoval moderátora na mé příspěvky a dožadoval se mého potrestání za něco, čím jsem žádné pravidla VF neporušoval. Nedělalo mu problém to dělat opakovaně. Tak teď si to rovnejte v hlavičkách.

5.1.2023 10:03
Javali

XXX.XXX.82.74

Jemu je proti srsti Tomova přirozená autorita a tak se ho snaží nějak shodit a ospravedlňuje to tím jak jsme si všichni rovni. Ještě k tomu je to práskač

5.1.2023 11:52
Tomáš R

XXX.XXX.34.135

Souhlasím s tím, že dřív se tu řešily podstatné věci kolem včel , občas i politika. Teď se tu neděje nic, protože zdejší strážce pořádku Irokez sem nic podstatného ke včelám nedá. S IF končím, skončil bych jako Tom50, když jsem napsal příspěvek s tím, že se mažou témata ke včelám a diskuze o ničem se nechává, IF jej okamžitě smazala. Několik zdejších si toho všimlo, ale jede se dál. Holt, cenzura a hlásit se to musí se vrací na scénu v plné parádě

5.1.2023 12:31

Míval jsem právě kvůli aroganci Kršky stejný problém a několikrát to tady zabalil. Pak jsem pochopil, že když nenapadá mě, vysira zas do někoho jinýho. Furt dokola .. Stačí si to zde dohledat. Jenom chtít.
Pokud se někomu zdá, že to zde bez jednoho sebestředného psychopata nežije, má možnost to sám pozvednout a nebo místo neustálého kalení vod jít do p.. pryč. Mě osobně se po jeho urážkách a napadání rozhodně nestyska. Každý má svobodu a možnost sám se rozhodnout.

5.1.2023 18:59
smidla

XXX.XXX.96.4

jiří j napsal(a):
Pro Šmidlu
Nebojíte se kyslin, možná to znáte, dám Vám odkaz na Včelařství Vítámvás, má tam dobré návody, doporučuji přečíst a na Včelařském foru dal odkaz pan Šumera, po přihlášení dostanete návod jak na nosemu, proč to sem píši, berte to v uvozovkách, ale včelstvo ze zdi nešlo do síly, ten spad mrtvolek je také dost velký, podle mne to může být nosema, možná vir, každopádně je tam něco špatně, odkaz na mail

VSumera@seznam.cz

Dobry den,

na VF jsem registrovaný, Vcelarstvi Vitamvas jsem nasel a prave studuji jeho obsah. Zatim se vsechny lanky tykaly KM, o stavelove ani zminka. Uvidime co dal.

Na zmineny mejl mam napsat co?

To ze je ve vcelach neco spatne je jasne uz jen z toho, ze uhynuly ne? ;)

S pozdravem smidla.eu

5.1.2023 19:14
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

irokez napsal(a):
Není zač. Máte zajímavý názor - hlavně ať se něco děje, jedno co. Tom50 tady pláče, že byl vyštván z VF, z Ifauny. Je pro něho problém dodržovat pravidla diskuze, se kterými sám souhlasil. Proč ty pravidla mají dodržovat jen někteří a jiní nemusí?

neřekl bych, že je jedno co, když si člověk odfiltroval balast, byly pro mě jeho příspěvky podnětné, že se choval čím dál hůř, to asi ano, ale...já bych to jeho nahlášením neřešil, pokud on práskal na vás, jak píšete níže...no, může být, ale jestli oplácení stejnou mincí je v tomto případě to pravé, to si srovnejte zas vy...
kdyby tady tak byla funkce "ignorovat uživatele", jeden klik a je po problému...

5.1.2023 19:24
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

Míval jsem právě kvůli aroganci Kršky stejný problém a několikrát to tady zabalil. Pak jsem pochopil, že když nenapadá mě, vysira zas do někoho jinýho. Furt dokola .. Stačí si to zde dohledat. Jenom chtít.
Pokud se někomu zdá, že to zde bez jednoho sebestředného psychopata nežije, má možnost to sám pozvednout a nebo místo neustálého kalení vod jít do p.. pryč. Mě osobně se po jeho urážkách a napadání rozhodně nestyska. Každý má svobodu a možnost sám se rozhodnout.

já to nepozvednu, včely ani nemám, jen bych chtěl, líbí se mi Dvorský a jeho volná stavba a vím, že Tom50 je striktně proti, přesto mám v počítači složku s jeho jménem a v ní spoustu jeho příspěvků, prostě proto, že nad nimi stojí zato uvažovat...imho

a jestli se vám zdá, že prudím a neustále kalím vodu, tak mám pro vás dobrou zprávu, zase se změním na pasívního čtenáře, vyjádřil sem se jen k tomuhle jednomu tématu, tohle je můj třetí a patrně poslední příspěvek, tak to snad vydržíte...

5.1.2023 19:37
irokez

XXX.XXX.198.24

Nešlo o oplácení. Tak jako zde se choval i na VF. Několik lidí kvůli němu VF opustilo, byl v komentářích napomínán jinými diskutujícími, moderátory, dostal několik banů od moderátorů a choval se stále stejně . To, že si tam stěžoval na mne si dejte do kontextu s tím, co napsal tady o nastalé situaci - že jde o fašismus, marxismus atd. Moderátor, tentokrát bez mého přispění, jeho příspěvek již upravil. A od tohoto člověka se mám nechat urážet, že jsem fašista, komunista, liberál, blb, hovado,neználek a nevím co ještě? Nechávali jste ho v klidu stejně tak urážet i jiné diskutující. Kolikrát ho někdo napomenul? Jen já a několik další, které několikrát označil za své nepřátele.
A ještě dodám, že i na VF psal o tom, že bez něho VF přestane fungovat, bude k ničemu a on jediný je nositelem moudra a znalostí. VF funguje dál.
Na vaši případnou odpověď nebudu reagovat, nejlépe bude, když to tu bude o včelách.

5.1.2023 19:39

Clitolinx:Vydržím myslím hodně, teda pokud chci. Ostatně moje reakce nebyla na vás a ani tak můj názor nikomu nevnucují. Jenom mám stejne právo se vyjádřit jako kdokoliv jiny i když ti kterým oponují to tak nevidí. Takže vše je jenom na vás

5.1.2023 21:27
jiří j

XXX.XXX.168.113

Pro Špidlu

Na VF jste, tak pokud o to stojíte, můžete se najeho odkaz přihlásit, opravdu nevím na co se chcete ptát, třeba jaké bude v sobotu počasí, tím se nic nezkazí.
Tak když je to špatný tak jasný, tak už bude maličkost přijít na to co dělat dál, ale není jen kys. šťavelová a je na Vás co vyštudujete.

7.1.2023 14:26
smidla

XXX.XXX.96.4

Dobry den,

kontrola spadu po oesetreni KS
1) 100 brouku
2) 10 brouku (na podložce nalezena larva)
3) 30 brouku
4) 20 brouku

+- par kusu u vysokeho poctu. Spad kontrolovany po dvou dnech.

S pozdravem smidla.eu

12.1.2023 08:55
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

....po ošetrení KS padajú klieštiky dlhšie ako 2 dní...ak si ponechal podložky, skús ešte skontrolovať spád...
Ináč to včelstvo kde ich spadlo 100 (aj 30) si zrejme zachránil do budúcej sezióny, s takou štartovacou naložou by nedožili slnovratu..

12.1.2023 13:06
smidla

XXX.XXX.96.4

Ano, podložky jsou stále ve včelstvu, ostatně tam jsou celoročně. Spad budu i nadále monitorovat.

smidla.eu

22.1.2023 17:19
smidla

XXX.XXX.96.4

Zdravím,

spady po ošetření KS po čtrnácti dnech:

1) 100 brouku + 70
2) 10 brouku + 30
3) 30 brouku + 30
4) 20 brouku + 70

smidla.eu

22.1.2023 20:29
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

Miloš ale tie včely teda boli surovo povedané riadne spustnuté...
to sú vysoké spády klieštika na toto obdobie...
najhoršie je že vo včelách sa rozbehlo plodovanie a časť klieštikov sa pod viečkom mohla skryť...
no zabojoval si...
držím palce...

na jar budeš riešiť, klieštik sa bude musieť skontrolovať a prípadne včas zlikvidovať...

22.1.2023 21:14
smidla

XXX.XXX.96.4

no vím kde jsem udělal chybu. A poucil jsem se. Budu doufat, ze se nerozjely virove infekce v takove mire, aby je vcelstva nezvladla.
Jen pripomenu, vcelstva byla prelecena v cervenci po premeteni amitrazem. Brouci se tam dostali s vymenou matek na podzim....

22.1.2023 22:39
začátek

XXX.XXX.4.22

Podle mně je první léčení v červenci pozdě. První léčení při takovém spadu udělat co nejdříve včetně nátěru plodu a pak po prvním medování do června.Používám formidol na noc z mrazáku.Letos chci prubnout sublimaci k.šťavelové,Podle zde uvedeného videa.

23.1.2023 21:20
smidla

XXX.XXX.96.4

No je to tvůj názor, já s ním nesouhlasím. Mozna by to chtelo lip cist. Pokud vetsine vcelaru staci leceni gabon + varidol a nekterym jedno osetreni stavelkou, mel by tohle byt zakladni cil. Protoze dopravat vcelam takove koktejly jak popisujs, to mi neprijde dobre.

24.1.2023 17:56
začátek

XXX.XXX.4.22

Pokud není spad vd,tak to stačí,ale pokud je v desítkách či stovkách kusů,tak se musí přitvrdit,jinak včelstva padnou.Ale vždy je dobré ošetřit včelstva koncem května začátkem července a tím snížit populaci kleštíka.Já na to používám kyselinky na které si neudělají kleštíci v buňkách rezistenci.

24.1.2023 19:53
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

.. nóóó ja neviem...koncom května sú na úľoch medníky a vtedy ošetrovať proti klieštiku????

24.1.2023 21:46
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tak já dávám po prvém vytočení medu, což je u mne začátek června do podmetu na podložku cca 30 až 40 g KM, ani ne kvůli kleštíkovi, ale aby jsem viděl celkový stav včelstva ( nosema či viry ) a podle stavu se rozhodnu co dál, zda med, nebo si hrát se včelami a na med se vykašlat. Teď už loňský rok jsem měl problém od koupené panušky, chodící včely a po KM spad do rána kolem 400 ks včel, ale protože měla zakladené rámky prostě nádhera, kašlal na med a hrál si se včelama, letošní rok uvidím, zda to bylo k něčemu.

24.1.2023 22:31
začátek

XXX.XXX.4.22

Včelargoro napsal(a):
.. nóóó ja neviem...koncom května sú na úľoch medníky a vtedy ošetrovať proti klieštiku????

Po prvé po odkvětu řepky a pak po lípě,tedy u mne po prvním a druhém medobraní.Zamezím tím přemnožení kleštíka pak se teprve provádí léčení a likvidují se zústatky kleštíka Zběr měli nám pak ukáže jak se nám to povedlo.Jinak k.šťavelová a mravenčí není pro včely tvrdá léčba,ale musí se to dělat správně.Je důležité zabránit poškození vd dlouhověkých včel a to při prvním léčení v srpnu není možné je to již pozdě a včelstva padnou už v září či dubnu.

25.1.2023 08:53
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

Jirko tomu rozumiem ak sa včelár rozhodne použiť kyselinu na záchranu včiel a už nečaká na med...

... ale dávať kyseliny medzi jednotlivými znáškami je neúcta k medu a zákazníkom...
..a utešovanie že med prirodzené obsahuje KM je bláhové, sú to skoro nezistiteľné množstvá ale po použití KM sa merať dajú a vzrastú...

Ja tiež nelikvidujem klieštika paušálne, to by som neskoré medy, ktoré moja krajšia polovička tak miluje nemal nikdy... vždy podľa kondície ponechám zopár rodín "v akcii" bez liečenia...

25.1.2023 09:12

V době medobrani, zejména ve snůšce, je v úlu zvýšená vlhkost, proto nemusí KM dostatečně fungovat. V podmetu už vůbec ne Je to spíš o pocitu včelaře, že něco udělal...
V této době je mnohem efektivnější vyřezávání zavíčkované trubciny.

25.1.2023 11:57
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tak se budem dohadovat, ať nám to lépe utíká
Ani, když jsem začínal, nepoužil jsem Gabon, dával KM v odpařovačích, denní spady od 3 do10 ks, po přečtení stránek JV zkusil dát do podmetu a druhý den byl spad přes 200 ks, pochlubil kolegovi a u něho byl spad ještě vyšší. Někde jsem četl nějakou studii, kde včely dokáží odpary KM se zhora odklonit od plodového tělesa, ale danou ze spodu, to už neumí, moje malé zkušenosti to potvrzují
Přirozený spad kleštíka se u mne objevuje na konci června, ale převážně začátkem července a i když jsem občas trubčinu prohlížel, vyběhla mi jediná samička, už to nedělám a vyřezávání trubčího plodu považuji vůči včelám za nefér, ale poslední 2 roky mám spady v jednotkách, kleštíka už moc neřeším.
Ještě k té kyselině ze spodu, je to moje doměnka, že plodové těleso si ji nějakým způsobem nasaje a do medníka se ty výpary nedostanou, ale na můj nos není spolehnutí, každopádně, když je některý úl podezřelý ( třeba chodící včely) ta kyselina to potvrdí, ale každý máme jiné prostředí, jiné včely, jiné úly a hlavně jiné oči.

25.1.2023 18:40
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

jirko keď to berieme čisto technicky, tak to funguje tak ako popisuješ, včelstvo odspodu, od česna nasáva vzduch kyslík) keď mu to včelár preloží KM tak ju nasaje do chumáča...
no čo už ...
ak veríš že ak sú pary KM v chumáči nie sú vypudené dohora (do medníka) ja ti vieru nebudem brať...

25.1.2023 20:12
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tak jistě, že tam něco projde, ale těch 30 až 40 g dávám večer a podložky jsou ráno suché, obejdu úly a kde je nějaký problém, zapíši a dám jsi barevné napínáky a už tyto úly vedu v patrnosti a další medobraní je po lípě,to je více jak měsíc. Za tu dobu je už kyselina pryč, ale hlavně mám přehled ať je to kleštík, viry nebo zatracená nosema, to neukáží žádné smyvy, které považuji za značně nepřesné.
Kontroluji co tu plácám a musel jsem se zasmát, začínám napodobovat Toma 50

26.1.2023 18:36
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

no keď sa ty hráš na Toma ja sa musím zasa zahrať na Gora

teda čo zislitla veda:

ked sa sledovalo ukladanie KM z liečenia do pridávaných zimných zásob tak došlo k výraznému nárastu obsahu KM v zásobach a k posupnému poklesu tak, že na jar už boli hodnoty kyselín v zásobách podobné tým pred aplikáciou KM...(Capolongo et al. 1996)

švajčiari ošetrovali v jeseň (130 ml KM) a pri letnom zisťovaní kyslosti medu to bolo OK, ak sa ale použila KM na jar, bola v letných medoch zistená zistená ešte zvýšená kyslosť... teda neboli to obsahy štatisticky významné ale v porovnaní s minimálnymi zbytkami po liečení KM z jesene zrejmé! ( Bogdanov at al. 2001)

z pokusov vo včelálárskom ústave v Liptovskom Hrádku keď odparili do úľa v lete 21-26 g KM za deň, namerali v mede po dvoch týždňoch ešte stále namerali v mede obsah kyseliny mravčej zvýšený obsah 58 +/- 25 megv/kg, čo sú hodnoty hraničné (tie nižšie) až nadlimitné (tie vyššie)!
Staroň - Kňazovická 2022

takže 3-4 týžne v lete je na "zmiznutie KM z medu" ak beží znáška zrejme málo...

26.1.2023 19:28
smidla

XXX.XXX.96.4

Tím pádem je toto téma pro popsaná způsob to správné, tedy jak to nedelat :D

Nasim cilem by melo byt takove vcelareni, kdy nebude potreba v prubehu leta do vcel nic lit. A protoze takove metodiky jsou, proc se jich nedrzet? ;)

26.1.2023 20:47
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tak znovu Dobře, budu dávat při aplikaci pod medník slídu s malinkou mezírkou ( vykašlu se nato ) Odebírám 1 nástavek s medem, když se povedou 2, nechávám se u toho fotit, moc fotek nemám, podhazuji prázdný se soušemi a podle vědců páry KM těžší vzduchu klesají a všichni dávají odpařovače nad plod i když vím, že v úlu to může být jinak, kolik se těch par může usadit v medu, když je tam pod ním prázdný nástavek a ve vosku se KM nemá usazovat. Myslíš, že vědci vzali v úvahu tu loužičku do podmetu, navíc, každý vědec si dokáže svůj projekt i pokusama hájit a jiný protiřečit a najde si také své, je na nás co si z toho vyberem, spíš asi srdcem, alespoň já

26.1.2023 22:04
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

jirko prestaň sa hrať na toho nemenovaného včelára...

píšeš že ."vedci tvrdia, že pary KM sú ťažšie ako vzduch a preto klesajú a nejdú do medníka..."
preto dáš KM do podmetu však ...

a vieš prečo tie ťažké pary KM stúpajú z podmetu do plodiska a ničia tam klieštika napriek tvrdeniam vedcov?
No preto lebo tvoje včely nevedia že sú tie pary ťažšie...
jednoducho nasávajú ťažké pary KM do chumáča , a tie stúpajú dohora
a oni takto riadia všetko prúdenie v úli ...
...a v horúcom lete pracujú na vysúšaní medu v medníku a u teba to musia robiť v parách KM...
ale
ja by som si nikdy nedovolil napísať, že len hlupák dáva počas znášky čokoľvek čo likviduje klieštika ...nielen tvrdú, či "mäkkú" ( ) chémiu ale ani tymian a iné olejčeky nech ich nazývajú eko či bio...

26.1.2023 22:42
jiří j

XXX.XXX.168.113

Goro, já vím, že včely umí kouzla a také z VF, že nejsi velký příznivec kyselin, ale pokud nebudu lakomý, tak pošlu sklenici medu na rozbor, ale to neslibuji

27.1.2023 09:03
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

Jirko aby nedošlo k nedorozumeniu...
Áno nie som priateľom kyselín, ale hlavne som NEPRIATEĽOM POUŽÍVANIA PRÍPRAVKOV (AKÝCHKOĽVEK!) V ULI, KED JE ZNÁŠKA A VČELY UKLADAJÚ MED DO MEDNÍKA ...
Teraz sa bavíme výlučne tom...
Ináč pokojne buď lakomec, škoda prísť o kilo medu...
..pri pokusoch Staroň zistil, že mal rodinu (skúška bežala na viacerých úľoch), kde pri použití odparovača KM NESTÚPLA HODNOTA KM v mede a v úli vedľa na trojnásobok!
Skutočne to veľmi závisí od toho, ako si včely dokážu usmerniť to prúdenie a holt, našla sa rodina , ktorá to "umí delat správne" 😃...

Rozbor medu by musel byť pred aplikáciou KM a potom po nej... a na viac úľoch ..
A prečo by si to robil?
Kvôli Gorovi? 😂😂😂
Nemusíš, ja tvoj postup NEKRITIZUJEM, len som písal svoj názor a známe fakty..
Napríklad je zdokumentovaná rozdielna ú činnosť aplikácie KM v rôznych rodinách na tej istej včelnici (Přidal a Svoboda 2012)

27.1.2023 12:39
jiří j

XXX.XXX.168.113

I toť se ví, že bych byl lakomej, beru to víceméně jako akademickou debatu u piva, každý včelstvo je svým spůsobem originál a reaguje jinak. Normálně by jsem to tam také nedal, ale předloni jsem jsi koupil 3 matky BF, inseminku,F1 a neoplozenou. U všech tří chodící včely a navíc z inseminky udělal 4 oddělky. Chtěl jsem zjistit celkový stav, aby jsem v září nekoukal do prázdných úlů a podle mne je ta kyselina do podmetu nejvíce vypovídající. Kdysi jsem žil v blahé nevědomosti, po položení chodníků přes celou zahradu se pochodující včely objevily, 1 až 3 denně, před tím asi jen nebyly vidět. Když jsem začal krmit tak to přestalo, jen nevím jakou to má souvislost. U té neoplozené jsem tu situaci popsal již výše a aby jsem byl objektivní, tak u mých původních 3 jsem po ránu na letáku také našel 10 až15 mrtvolek.
Kdyby náhodou měl někdo zkušenost s chodícími včelami, zkusili jste je zamáčknout?
U mne v květnu po zamáčknutí odhadem 70% včel přeplněný váček pylem ( májovka ??) , postupem času převažuje bezbarvá tekutina a po zakrmení to přestane asi už jim bude zima

27.1.2023 13:10
začátek

XXX.XXX.4.22

Je třeba brát v úvahu i to,že kyselinky likvidují i ostatní nemoci.

27.1.2023 19:31

Já se chci zeptat, léčila jsem v létě gabonem, pak 2x fumigací a před léčením aerosolem jsem na podložce měla cca 40 brouků. Před fumigací a mezi dvěma fumigacemi jsem podložky čistila, ale nepočítala brouky, až teď před posledním ošetřením. Zítra buda sbírat měl k odevzdání. Jak moc mám být nervozní, protože z toho co tu čtu upřímně moc moudrá nejsem a začínám se bát, jestli jsem něco neošidila.

27.1.2023 21:50
jiří j

XXX.XXX.168.113

Letošní rok bude co se týče brouků v měli víceméně k ničemu, kolem Nového Roku bylo teplo, byly prolety a i čistily, ty spady nebudou odpovídat stavu. Jen Vám doporučím zkusit spočítat brouky u každého úlu zvlášť a zapsat nebo zapamatovat, ani ne pro letošní rok, ale ty další, aby jste věděla, který úl by mohl mít problém. Nervozní, z čeho, nejvýše dostanete oznámení a budete muset provést jarní ošetření, mám dojem, že jste psala něco o zkušeném včelaři, to by pro něho neměl být problém.
Pokud má úl spad více jak 3 kleštíky měl by se přeléčit, ale to asi znáte.

28.1.2023 09:33
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

"Před fumigací a mezi dvěma fumigacemi jsem podložky čistila, ale nepočítala brouky, až teď před posledním ošetřením. "

Niečo som nepochopil...
Je dobré sledovať spád klieštika a podľa toho aplikovať prípravky na jeho likvidáciu. .
Ale
obyčajne sa počíta spadnutý klieštik PO (!) aplikácií prípravku a nie pred...😉
Z výsledku vie včelár či má ešte s klieštikom bojovať alebo nie...
Ak po aplikácii pádne 0-6 ks je to fajn...

Ak pred aplikáciou aerosolu bol voľný spád 40 kusov, asi sa fumigovalo keď ešte bol plod a nezlikvidovalo s všetko, lebo časť klieštika bola chránená v zaviečkovaných plodových bunkách....
Vzhľadom na charakter tohtoročnej zimy mám pochybnosť aj o účinnosti aerosolu z rovnakého dôvodu...
A možno už klieštika vo včelách nemáš...len sa počas teplých dní včely prileteli z tých 40 mŕtvoliek sú pozhadzovné zbytky z podzemnej fumigacie . ..
Ako píše jirka, nie je dôvod sa stresovať či je to tak, či tak...riešiť na jar, měl napovie realitu v úľoch ... (ale nie zmesná vzorka!...měl z jednotlivých úľov...)

29.1.2023 08:47
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

😲😲😲😲
To naozaj je v ČR tak zlá situácis že do jari uhynie 50% včelstiev ???

https://www.jihlavske-listy.cz/clanek37765-vcelari-varuji-pred-velkymi-uhyny.html

29.1.2023 15:59
jiří j

XXX.XXX.168.113

Každý rok jsou 50% úhyny na VF zase převčelení, čert aby se vyznal jak to vlastně je

29.1.2023 19:23
začátek

XXX.XXX.4.22

No asi nečetli to co tu píše Tom a nebo četli ?

29.1.2023 21:45
jiří j

XXX.XXX.168.113

Možná, že četli a i věřili, dát gabon v srpnu a do zimy 2x či 3x Varidol už asi nebude to pravé ořechové. Nosemě či virům tyto prostředky nic neříkaj, téměř by jsem hádal, že z nich mají srandu

29.1.2023 23:11
moluka

XXX.XXX.13.218

začátek napsal(a):
Pokud není spad vd,tak to stačí,ale pokud je v desítkách či stovkách kusů,tak se musí přitvrdit,jinak včelstva padnou.Ale vždy je dobré ošetřit včelstva koncem května začátkem července a tím snížit populaci kleštíka.Já na to používám kyselinky na které si neudělají kleštíci v buňkách rezistenci.

To je první rozumný příspěvek, tak to má být.

1.2.2023 09:34
Včelargoro

XXX.XXX.31.25

začátek napsal(a):
No asi nečetli to co tu píše Tom a nebo četli ?

Neviem či si to myslel ako ironické rýpnutie do Toma, nebolo by dobré s tým znovu začínať...

Ale ak patríš k jeho náboženstvu, tak čo som postrehol, padajú aj včely pri jeho technológií...
Viac rozhoduje včelárov postup ošetrovania, včelia imunita a pod. ako samotný úľ...
Hynú včely ošetrené tvrdou chémiu aj alternatívami, žijú včely liečené aj neliečené... tí ktorým včely hynú nevedia prečo a často tí ktorí nehynú rovnako nevedia prečo majú také šťastie....
Rôzne si to vysvetľujú, ale nemôže byť tak rôzna pravda...😉

1.2.2023 18:10
začátek

XXX.XXX.4.22

Je důležité to co včelaři opravdu dělají a ne jen říkají,ale začít léčit včely v srpnu jim už moc naděje na přežití nedává.

1.2.2023 18:17

Nejlepší je začít léčit prvního ledna a přestat na silvestra. Čím dýl a častěji, tim větší je šance...
Takový včelaření snů....

9.2.2023 17:12
jiří j

XXX.XXX.168.113

BG, odešel mi PC a také jsem se podíval do historie, no klobouk dolu, můžeš sem dát jak dlouho včelaříš a jak dlouho trvalo než jsi se posunul, tam kde jsi.
Když jsem začínal, léčení klasika, jen po zakrmení KM odparem a konec listopadu a začátek prosince 2x Varidol, celkové spady za celý rok 200 ale také 800 ks i když mi včely září, říjen nikdy nepadly.Do nového roku šly včely relativně čisté, přirozený spad začátek července, ale pak se to rozeběhlo, Před 4 roky jsem jsi postavil zaizolovaný úl, čtvercový Lang, horní česno, výška rámků přes 70 cm, prostě zkusit a také prvně dal Ekopol, spad byl do 20 ks, už jsem jsi myslel, že díky úlu, příští rok koupil Ekopol pro včechny úly a zjistil jaký jsem trouba, spad se začal pohybovat do 50 ks u všech úlů, no i výjimka se našla, tam dávám jinou matku, vlastně jen proto, že jsem začal Ekopolem v červnu, kdy u mne není snůška a váha jde dolů, je pro mne kleštík vyřešen. Teď už v loňském roce ty spady šly ještě dolů, ale půjdu to přepočítat až bude trochu teplo, my to se začátkem musíme dohánět v tom červnu, asi. zatím

10.2.2023 16:15
Včelargoro

XXX.XXX.234.133

Jiří asi si jediný v ČR, SR aj v Europe či na svete...
konštatovať, že "....je pro mne kleštík vyřešen...." je fakt sila...

11.2.2023 11:38
jiří j

XXX.XXX.168.113

Goro jedinej určitě nebudu, jen jsem to vyvěsil, daleko větší machr je bohemiagall, který to dělá na přírodním výběru, já zvolil včasnou prevenci, nechat kleštíka rozeběhnout se potom špatně dohání , já jsi myslím, že včely padají na nosemu + viry. Dám sem celoroční spady úlů, bez ovlivnění mravenci, občas desky natírám olejem ( stolním) a podle mého pozorování ty malý zrzavý jdou po sladkém, na kleštíky kašlou.

Spady 7 úlů celoročně 0 ks kleštíka

13 úlů do 7 ks
3 úly do 20 ks
1 úl 88 ks
1 úl 145 ks u těchto dvou úlů byla vyměněna matka, pokud se povedlo zjistím letos
1 oddělek 107 ks pro ty už matka nebyla
Daleko větší jsem měl spad mrtvolek včel po použití KM do podmetu a jak mi odešel počítač a bylo najednou spoustu času nahlédl do vč. knížek, tak pán co napsal Silné včely po celý rok, dává KM jen do podmetu a není v Rakousku sám

11.2.2023 22:04
Včelargoro

XXX.XXX.234.133

Jirko ten nulový spád CELOROČNÝ , že by boli rodiny ktoré za celý rok majú klieštka v počte blízko "0" ... skutočne nebudem komentovať..

Radšej sa pripojím k tvojmu názoru, že zrejme včelstvá padajú na ceranae-u...
Tiež mám taký pocit z toho čo píšu ľudia ako našli prázdne úle v 8 či 9 mesiaci, to určite nebude o klieštiku...

11.2.2023 23:19
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tina Hobinová, 82 let předvádí a učí břišní tance, zázraky se dějí a já mohu jen pokrčit rameny, víc nic

12.2.2023 16:18
Tomáš R

XXX.XXX.47.126

jiří j - přičítáte krom jiného úspěch v boji s VD hornímu česnu a vysokému rámku ?

12.2.2023 17:04
jiří j

XXX.XXX.168.113

To asi ne, mám i Langy nástavkové se spodním česnem a rozdíly nejsou, něco bude díky matce ?, možná ale když se podíváte na zdejší video od Moniky Kašové o léčení es. oleji, tak tam říká o odpuzování kleštíků kokosovým olejem, myslím že to platí i u jiných es olejů, jiné vysvětlení pro to nemám. Dva roky jsem nedával Varidol a už nedám, chci vyzkoušet své postupy ještě tuto sezonu ( ověřit ) a potom, pokud se dožiji to sem dám, je to poměrně jednoduchý.
Ty vysoké nástavky jsem udělal, aby je nechytal rapl a nerojily se ( nechávám je žít svým životem )

20.2.2023 17:35
smidla

XXX.XXX.96.13

smidla napsal(a):
Zdravím,

spady po ošetření KS po čtrnácti dnech:

1) 100 brouku + 70
2) 10 brouku + 30
3) 30 brouku + 30
4) 20 brouku + 70

smidla.eu

Zdravím,