TLO - Tichá loupež II

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.9.2022 12:49
tom.50

XXX.XXX.139.253

Opět se vracím k mnou založenému tématu v prosinci 2019. Dostal jsem mail od kolegy kde mi sděluje, že ke svému velkému překvapení, když šel podkládat KK pod VN, že nejen, že v KK není nic, ale dokonce že několik vč s prázdnými KK má skoro prázdná i plodiště. Protože si dávky značí křídou na úl ví, že ta vč dostala dostatečné množství zásob. Jediné vysvětlení je, že jsou vykradena TLO, protože žádné boje na česnech nebo zvýšenou aktivitu navečer nebo za chladu, kdy už ostatní vč nellétají, nezazanamenal.

Vše se vyvíjí a tedy i můj názor dospěl ke změně. Od roku 2019, když jsem napsal první příspěvek o tiché loupeži, se domnívám, že se jedná o genetickou vadu matky, která nese gen nedostatečné obrany vlastního úlu. Proto mám za to, že nejúčinnější je takové vč nedokrmovat a nezachraňovat, ale matku usmrtit a včelstvo spojit s jiným. Nebo dokrmit a matku co nejdříve zjara vyměnit proto, aby jejích trubců bylo v okolí včelnice co nejméně.

Včely jednotlivých včelstev se navštěvují a tvrdím, že se i natrvalo ubytovávají v cizích vč víc než si myslíme. Věda to ví jistě o trubcích. Díky tomu, že mám pořád část včelstev zrzavých po BF, je vidět na první pohled, že v kraňském vč je najednou dost včel barevných a naopak, v úlech zrzek je dost včel šedivých a třeba ještě před měsícem tomu tak nebylo (takže nejen že má matka sperma obou druhů trubců a v důsledku toho namíchané svoje vlastní potomstrvo). Mimochodem i toto by vysvětlovalo zamoření vč VD i bez rabovek. DOMNÍVÁM SE, tedy netvrdím ale domnívám se, že je dost dobře možné, že se v rámci málo probádané TLO některé včely v cizích vč trvale ubytují, nebo jak to nazvat a to i s přisátými roztoči. Otazné pak je, zda se to děje jen v rámci vlastní včelnice, případně včelnice blízkého souseda (pár desítek metrů) a nebo zda TLO probíhá i třeba na kilometrovou a větší vzdálenost.

Pokud by tomu tak skutečně bylo, bylo by nasnadě uvažovat o jednotném způsobu a čase opatření proti VD a ne to ponechat na včelařích a jejich "svobodě". Je ale možné, že někomu vyhovuje, že se s VD nedaří účinně bojovat a že v některých letech některým včelařům padnou celé včelnice nebo velká %, například 20, 30 a i více % včelstev. No a nebo nechat vše vyhnít nějak časem, samovolně, aby nebyla dotčena práva hrstky určitého typu lidí, kteří odmítají chápat, že nejsou na světě sami a že musí brát ohledy i na ostatní.

Tento příspěvek pokračoval v logické vyústění, ale raději jsem tu část smazal.

Protože to pravděpodobně ihned napadne někdo z těch tří trollů, ignorujte je prosím a diskutujme na mnou nastíněné téma, případně mě, prosím, upozorněte na to, v čem se mýlím nebo bych se mýlit mohl. Výzkum neprobíhá a tak se musíme snažit pomoci si sami navzájem.

13.9.2022 19:02
Tomáš R

XXX.XXX.42.132

Existuje teorie o tom, že včelstvo se chová jako superorganismus a to nejen v rámci úlu, ale možná v rámci celé včelnice. Je tedy možné, že navzájem sdílí nejen VD , ale i zásoby a tak i když krmíme všude stejně, přece jen mohou včely uznat, že je některé včelstvo potřebnější ? Pokus s obarveným krmením se dělal i v Dole a i když obarvené krmení dostala jen lichá včelstva . našlo se to obarvené i v sudých. Teď zůstává otázka, jak velký superorganismus jsou včely schopé organizovat ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík