Znovu ke spárovce na tenkostěnné úly

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.9.2022 00:50
tom.50

XXX.XXX.139.253

Dostal jsem elektronicky Včelařovu čítanku z roku 1909.

Je to velice obsáhlá kniha, pro mě v některých částech velmi zajímavá, ve většině ale už zastaralá. Popisuje vývoj úlů, pro mě bohužel nesmírně stručně a kresby jsou povětšině takové, že z nich já nic kloudného nepochopím, kresby nemají rozměry a také některé pojmy dnes už neznáme. Také uváděné rozměry například rámků jsou z dnešního hlediska prapodivné a tehdy ještě nebylo ustáleno, že první údaj u rámku je vždy šířka a druhý je vždy výška.

Ale je tu i o vlastní výrobě úlů. Autor varuje před novými atypy úlů, a už tehdy tvrdí, že spousta včelařů touží vynalézt jinačí úl než jsou ty desítky, ne-li stovky už existujících. Prostě se toho v tomto směru za více než 100 let moc nezměnilo. Ale. Jednou jsem tu napsal, že tenkostěnný úl musí mít prkna ve spárovce vždy pravou stranou ven, tedy tou stranou, která byla ve kmeni stromu blíž ke středu kmene. Tak se podívejme co o tom tvrdí autor zmíněné knihy z roku 1909:

Máme-li na vybranou, vezměme prkna jedlová, teprvé v nedostatku jich prkna smrčková. Dobré jest, ale špatně se obrábí dřevo
topolové, lepší je lipové. Prkna, která chcete koupiti, nechť jsou pečlivě vrstvena; tento požadavek nikterak není podřízený. K řezání prken
na kusy žádná pila tak dobře se nehodí jako pila okružní. Před řezáním roztřiďte si prkna a dbejte pečlivě toho, aby na venek úlu
byla dána strana, která je blíže k dřeni. Nejlépe to poznáte dle ročních okruhů na příčném řezu; také strana k dřeni bývá vydutá. Že
prkna musí býti důkladně suchá, netřeba snad teprve podotýkati.

A proč jedlová prkna? Nevím, ale myslím si, že kvůli neobyčejné trvanlivosti jedle ve vlhku, mokru a suchu, které se neustále střídá. Málokdo ví, že drtivá většina jezů na řekách má jezy dřevěné, obložené kamenem. Například všechny pražské jezy jsou právě této konstrukce. A sice, na svislé dubové "piloty", pomocí beranidel zatlučenými do dna, je připevněna vodorovná konstrukce z jedlových trámů. Tato kombinace vydrží ve vodě (ale někdy v třeskutých létech jez úplně uschne) nejdéle, často mnoho století.

Dnes je jedlové dříví asi celkem vzácnost a dobrý smrk vyhoví dokonale. tedy když je úl zhotovený ze spárovky pravou stranou ven. A ještě jedna velice důležitá věc. Jestli potřebuju prkno široké 16 cm a mám tak široké prkno, musím ho podélně rozříznout a zase slepit tak, jak bylo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík