Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2022 13:23
Medar

XXX.XXX.47.194

Tom.50 tvrdí, že mu květový med nějak zkysne, pokud se po vyčeření stočí rovnou do sklenic. Já nic podobného nezaznamenal. Jakou máte zkušenost vy ostatní?

Normálně med přecedím přes uhelonové síto a nechám 24 hodin vyčeřit v nádobě se spodní výpustí. Po vyčeření stáčím do sklenic až těsně nad úroveň výpusti, aby se do sklenic nedostala vyčeřená pěna. Pak do této nádoby přecedím další konev medu a tak to pokračuje pořád dokola. Těch stáčecích nádob s výpustí mám samozřejmě více a stáčí se souběžně.

Běžně vytáčím medy o obsahu vody 16.5 - 18.5 %. Jediný med, který mi kdy zkvasil měl obsah vody 19.7 %. Jedná se o několik tun medu ročně a med mám uskladněný v suché a tmavé místnosti přímo ve sklenicích. Teplota se pohybuje okolo 16 - 20 stupňů. Takže případný problém bych musel už dávno zaznamenat buď já, nebo zákazníci.

Jinak můj názor je, že tzv. smetana je možná na medu to nejlepší a nejzdravější a je kontrapruduktivní jí med zcela zbavovat. Každým zbytečným ohříváním med mírně degraduje a nadměrná filtrace obírá med o cenné látky. Proto tvrdím, že nejlepší med je med syrový (raw), z medometu po vyčeření rovnou do sklenic a v zahraničí je tento postup naprosto běžný a zákazník si to dokonce žádá.

Med tedy neohřívám. Pokud ano, pak pouze na výslovnou žádost zákazníka (termokomoru mám). Normálně med prodávám tak jak je pro něj v danou dobu přirozené a zákazníci se jej naučili takto kupovat a váží si toho. Je v tom hodně práce a vysvětlování, ale zvětšuje se množina zákazníků, kteří chtějí med přirozeně zkrystalizovaný a ubývá těch, kteří chtějí "ten tekutý" (jedna paní kdysi chtěla "ten řídký":)) Takže tvrdím, že zákazníky se vybíráme a "vychováváme" i svým přístupem. Samozřejmě mám i akátový med, který vydrží tekutý několik let a další medy, které pozdě krystalizují. Letos mám 14 různých druhů medu (druhových i smíšených s udáním pravděpodobných snůškových zdrojů) a zákazníky baví povídání... prohlížení a ochutnávání jednotlivých druhů.

3.10.2022 18:15
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

...postupujem podobne...
som len hobby včelár a stačí mi takýto postup:
...mám dve nádoby so sitami ako je na obrázku...
...med z medometu do nich vypustím, na striedačku, do jednej nádoby púšťam med z medometu
a z druhej odstátej plním poháre dolnou výpusťou, ktorá je za druhým jemným sitom...
...na odstátie nepotrebujem 24 hodín, pretože med nie je nasýtený takým veľkým počtom drobných vzduchových bubliniek, nakoľko prúd z medometu nie je rozbitý na kvantum drobných "cícerkov" ako pri použití klasického sitovania...
...med v takomto systéme preteká cez sitá vodorovne, bez toho padania, nedochádza k zbytočnej oxidácii... (znovu vyššia kvalita a bližššie k raw )

mojich 200kg pri jednom točení takto zvládnu sitá bez nutnosti výmeny a to mi stačí..

kamarát spomínal že po 350 kg musí sitá meniť...
on má jednu nádobu a dve sady sít, nádoba je stále pod medometom a očistený med mu vyteká cez hornú výpusť do väčších nádob v ktorých med skladuje...

3.10.2022 20:18
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.80.216

I já z medometu po vyčeření rovnou do sklenic, za 17 let mi nezkysl žádný.

16.10.2022 14:27
smidla

XXX.XXX.7.38

Dobry den,

me loni zacal kysnout med, ktery byl po vytoceni moc ridky. Stacilo ho umistit do lednice, kysnuti se zastavilo a med jsem v pohode znedl. Bylo toho jen cca 5 sklenic.

Letos mel jeden med po vytoceni 16% vlhkost a druhy ke 20%. Do toho ridsiho, cca 20 kg jsem vmichal asi 6 sklenic (ano uz byl ve sklinkach) toho 16% To srazilo vlhkost pod 18% a takto je ve sklenicich a zadny problem (vysoucec nemam a neplanuju).

Med primo z medometu poustim do nadoby se spodni vypusti pres dve sita, hrubsi a jemnejsi. Druhy den rovnou do sklenic.

S pozdravem smidla.eu

16.10.2022 22:13
nihilo

XXX.XXX.243.112

K té kvalitě medu patří i zpracování , já na med používám pouze 39x14 panenské plásty a vytáčím je ve speciálním medometu (vykapávacím) vlastní výroby nedochází tam k oxidaci a ztrátě aromatických látek jak u klasického medometu kde se med rychle mixuje se vzduchem, med mám jen pro sebe na prodej by to nešlo, zákazník by to neocenil.

17.10.2022 08:37
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

nihilo,
mohol by si hodiť nejaké foto medometu?...
plásty teda len odviečkuješ a necháš vytiecť alebo ich drtíš?

17.10.2022 09:34
nihilo

XXX.XXX.243.130

Odvíčkované plásty dám do medometu, každý plást má svou komoru a výpustný ventil, funguje to tak že med z plástu otáčkami odstředivou silou vykape jen v té své malé uzavřené komoře, mám to jen na 4 rámky rychlost vytáčení je stejná jak u klasického medometu, foto teď nemám ale dám ho sem později.

17.10.2022 14:04
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

Diki za info, už si sito viem trochu predstaviť aj keď som nič podobné ešte nevidel...
Zasa ale poznám horizontálny medomet na kvalitný med, ...
Tiež by sa mal získať minimálne poškodený, "neoxidovaný" med a medomet umožní vytláčať aj mednú kravu bez rámikov, len trámikové plásty...

18.10.2022 19:13
Medar

XXX.XXX.47.194

Ale v těch kazetách je přece také vzduch, není tam vakuum... Takže v čem přesně je ten benefit oproti klasickému medometu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2022 08:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

asi že v té uzavřené komoře se vlastně moc nehýbe vzduch, zatímco když je válec uvnitř nedělený, vzniká tam větší (turbulentní) proudění

Přidejte reakci

Přidat smajlík