Mám za to, že je velký rozdíl (zkouším to s přestávkami 30 let), zda med ponechaný včelstvu je na jeho plodových rámcích a nebo v KK nad nimi, obyčejně v NN Krmné Komoře. Moje dosavadní pokusy VŠECHNY bez výjimky ukazují, že med na jiných plástech, než přímo nad plodem - tedy věnce zásob plodových rámků, nemá snad žádný efekt!
med na kŕmenie plodu je prednostne ukladaný okolo plodu, teda priamo na plodový rámik ak je miesto, hlavne po bokoch ak je tú rámik široký (420-448mm) alebo v horných kútoch plástu a pod hornú latku (ak je úzky 30-39mm)
je to tak u vysokého aj u nízkeho rámika
alebo
včely ukladajú med okolo plodu nad hornú latku do ďalšieho rámika nad plodom ak nie je na plodovom rámiku miesto...
to takisto môže byť u vysokého aj nízkeho rámika...
med v ďalšom nadstavku je v priamom kontakte s plodom ak je plod až po hornú latku...
teda aj keď je v inom nadstavku je vlastne "okolo plodu"
ak včely nemajú nad plodom ďalší nadstavok kde by dali zásoby (idú zimovať na jednom nadstavku) zásoby na zimu sa sa ukladajú kde je miesto
(a ešte im do toho včelár často zasahuje...)
Ok. Prvně v životě jsem ulil (pozdní nezpozorovaná snůška z pohanky, jetele a medovice do které jsem krmil) vysoké rámky tak, že na nich nezbylo místo pro chumáč. Protože pod VN mám TL, musí tedy chumáč zasednout v něm a ve vodorovné mezeře. Poučka předků je, že se to takhle nesmí ulejt. Ovšem měli pevná dna a neměli pod vysokým plodištěm tudíž prázdný TL. Taky neulili proto, že vč když nemělo podstavený NN, přestalo brát krmení a to je to, co jsem podcenil, snůška na česnech vůbec nebyla vidět.
Nelíbí se mi to, jsem z toho nervozní, dám sem vědět jak to dopadne. Bohužel mám takto ulitých asi 25 vč jak na 30 tak na 24.
Důležitější pro mě ale je co píšete pane Goro v úvodu, cit:
med v ďalšom nadstavku je v priamom kontakte s plodom ak je plod až po hornú latku...
teda aj keď je v inom nadstavku je vlastne "okolo plodu"
Jednak jste tím odpověděl na můj první odstavec. Mě ale jde o to, že kdyby se teď našlo nenakrmené vč - zapomenuté a nebo spíš vybrané TL s tak málo zásobami na vysokých rámcích, že nemůžou přežít, zda dát NN plný medu nad VN a nebo pod něj? Mě by logika říkala, že raději pod VN, aby došlo k efektu "čištění" KK podstavené v půli 9 měsíce tak, ak to běžně dělám (jenže u normálně - správně nakrmených ve smyslu nepřekrených) a jak to předpokládá Řeháčko- Cimalova metodika ED.
Medar píše jinde, že při OP má zásoby v jiném nástavku a mě by vážně zajímalo jak to myslel a zda to tak může fungovat.
Medar
Já rozlišuju dvojí zásoby. Jedny, které má vč přímo na plodových rámcích a ty, které jsou v jiném nástavku. Hned vysvětlím co ani Goro nepíše (v zájmu stručnosti zjednodušil asi).
Je rozdíl do slunovratu 21.6. a po něm. Do slunovratu a nebo do konce 6 měsíce platí, že pokud nemají místo na plodových, přeochotně plní medníky a taky v nich ochotně staví. Potom ale už nestaví tak nadšeně a plní především vysoké rámky a omezí samy sebe a k rojeí to po slunovratu už obyčejně nevede. Pak ale není jedno, když je vč omezeno na málo plodplástů - tak chápu OP - na jakých rámcích zásoby jsou. Přesto, že jste mě dost zvedl ze židle, uvažuju o tom co píšete. Někde tu je moje zmínka o úmyslném chovu slabých včelstev, myšleno slabých zimních vč pod hranicí definice vč v Česku (nesmí se na ně požadovat dotace). Ovšem u mě to nespočívá v omezování matky v sezoně, naoopak, ale OP by mohlo mít za následek to, co se mi u kmenových roky nedaří - nechat je "zchudnout" před zimou.
Doplním. Je dvojí množství zásob v úle. Jedno jsou zásoby v kontaktu s plodem (chumáčem) a jiné jsou zásoby "psychologické". Vč totiž umí vnímat kolik zásob v úle má a pro Kraňku je to naprosto stěžejní. Ptám se, zda i po 1.7. funguje u OP "psychologický" efekt zásob = zásoby na jiných rámcích nad plodovými.
Dobře, dám Vám poslední diskusní šanci, pokud si přestanete domýšlet o mně různé ty Vaše pohádky. Prostě zkuste zkrotit tu Vaši přebujelou fantazii. Jistě chápete, že mně pak taková debata NIC nedává a nemám to zapotřebí. Pokud něco nevíte a neznáte, tak se prostě zeptejte. Na nějaké pseudomorální kecy o životě a vzdělání také nejsem zvědavý, nic o mně nevíte, tak si to nechte od cesty. Nevítané a drzé to je. Stačí takto, abyste pochopil?
V OP jsou zásoby neustále v kontaktu s plodem. Nad mřížkou je medník včel, který bývá dost plný medu a pylu. V podstatě jde o JEDNO plodiště, akorát je v něm mřížka, ale principielně tyto 3 NN fungují jako jednolité plodiště, do kterého se pak už nemusi zasahovat. Při poslední snůšce nebo krmení se počet plástů v plodišti doplní na 8 nebo 10 (já dávám 8) a ten medník včel se podhodí pod plodiště. Ale už jsem to tu jednou popisoval. Zkuste být pozorný a řešit v jednom příspěvku to co je ooravdu k tématu a ne nějakou omáčku o neměnných pravdách, hraběti a liberalismu. To tu myslím nikoho nezajímá!
Takže v OP jsou nejen dokonalé teplotní podmínky pro odchov plodu (úžasná hustota včel, kojiček a nádherný reliéf víček na plodových bunkách), ale i permamentní DOSTATEK zásob pylu a medu. Jak to dělá Sedláček, to už je jeho věc. Já jsem si vzal jen základní mustr, tak jak to praktikovali v Itálii a Německu a funguje mi to bezvadně. Žádné izolátory, žádné SR doprostřed plodiště, žádné jarní dokrmování těstem apod... Sedláčkovi videa znám. Jeho ochlupení mě také nerajcuje a souhlasím, že zimuje docela slabé včelstva. To co zimuje on, jsou u mě červnové oddělky. Ale to je jeho věc a asi mu to tak vyhovuje.
Úhyny mám stejné jak u OP, tak u Dadant klasiky, tak u NN systému. Už jsem to tu psal. Zkuste fakt být pozornější. Prostě žádný rozdíl. Úhyny počítám jako vše co odejde samo, nebo co zruším od zazimování. Tzn. i bezmatečná včelstva, nebo spojení je také -1. Je to zhruba okolo 10 - 15 %, někdy víc. Takže polopaticky... Když zazimuju třeba 100 včelstev, tak do jarní snůšky jde 85 - 90 ze 100. Mně to tak vyhovuje, ošetřuju proti varroa minimálně a chci, aby se nejsensitivnější materiál vyřadil SÁM! Je to srozumitelné? No a díky tomuto postupu takový materiál v chovu potkávám stále méně a méně, tím i úhyny a zeslabení včelstev rok od roku setrvale mírně klesají.
Konečně se shodneme. Myslel jsem si to. Blb, který napíše někomu, kdo zimuje podstatnou část včelstev na medu a vždy má ve včelách nadbytek medových zásob v průběhu celé sezóny, že tvrdě ždímá včely, si skutečně žádnou druhou šanci nezaslouží. Upozorňuji na fakt, že blb je spisovné slovo (dle definice člověk, který píše blbosti). A teď mě již diskusně neobtěžujte a neberte si můj nick do své nevymáchané huby. Budu se snažit se Vám v diskusi maximálně vyhnout. Včely jsou pro nás jako součást rodiny a takové podpásovky, jak jste předvedl, netoleruji.
Pro Medar
Snažil jsem se najít článek, který jste sem dal o svých začátcích - nenašel, ale mám dojem, že jste to byl Vy, začínal jste podle Dvorského a mne by zajímalo zda podle jeho stránek nebo jste byl i na včelnici, dělal co já vím i nějaké kurzy kde sem tam někomu dával svůj materiál, matečníky a snad i matky, nebyl jste u toho ?
Díky za odpověď
Řekněme, že mě jeho pojetí vedení včelstev v mnohém inspirovalo a stále inspiruje. Byl jsem kdysi i na jedné přednášce, ale tam se probíralo z 99 % to, co už jsem znal z jeho webu. Jinak osobně se prakticky neznáme, ani nejsme v kontaktu. Materiál jsem od něj nikdy nebral. Dal jsem na radu, že mám rozchovávat pouze z toho, co přežívá a prosperuje u mě na včelnici a toho se držím až doposud. Trubci v okolí poskytují dostatečné "oživení krve". To bylo moje nejlepší rozhodnutí ve včelařině.