Pro Michala Š...
Používám lang 4/3 v plodišti + 2/3 lang medníky. Zimuje se na 8 plástech lang 4/3 s 2 přepážkami u stěny s podhozeným nízkým medníkem včel se zásobami a pylem.
1. úkon: Na jaro jamile začne snůška a dostaví se stavební pud, přepážky vyndám a na pozici 2 a 9 (za první krajní plást z obou stran) jdou 2 stavební rámky, na kterých postaví skoro vždy trubčinu. Zároveň se vyžraný podstavený medník včel (nikdy se nevytáčí) se zbytky zásob posadí nad plodiště a nechá se zaklást matkou.
2. úkon: Zhruba za 10-14 dní, jakmile je tento medník včel pěkně prokladen a zanesen prvním jarním medem, jdu do včel znovu, pořádně zadýmím, zaženu matku do velkého plodiště pod medníkem včel a mezi plodiště a medník včel umístím mřížku. Zároveň položím nad tento první medník včel další 2 medníky s panenskými soušemi, které se již vytáčí a včely je ochotně obsazují a zanášejí medem.
Později podle snůšky se položí další 1 - 2 medníky. První dva medníky musi být se soušema, později je možné nahoru přidat i nástavek mezistěn, nebo využít tzv. komínový efekt (soušové jádro a po stranách mezistěny, v silné snůšce i stavební rámky) Do plodiště již se lézt nemusí. Vše funguje perfektně samo a včelstva se prakticky vůbec nerojí!
Tohle je popis pro standartní, dobře přezimované včelstvo. Pokud je včelstvo zeslabené, musí se na jaro zakomorovat mezi přepážky a pak je pro mě mnohem výhodnější pokračovat dle metodiky OP a včelstvo ze systému dadant - klasika vyřadit!
Pak už se jen postupně v průběhu sezóny vytáčí plné medníky (nebo částečně zanesené - pokud chci druhové medy) a vrací prázdné. Je možné tvořit oddělky - není nutnost.
3. úkon: Po poslední snůšce se vytočí vše kromě medníku včel (zpravidla plný medu a pylu). Vytočené medníky se již nevrací a medník včel se podhodí pod vysoké plodiště, kde bývá také třeba 10 kg zásob. Pokud je vše ok, zimuje se na medu (něco je v plodišti a něco si přenosí v podletí z podstaveného medníku včel), pokud ne, tak se ihned dokrmí. Dva nejhnusnější plásty se vyřadí a ke každé stěně se zasune přepážka. Kde je to třeba a kde chci zároveň dávám thymovar.
Na podzim se včelstvo zkontroluje, zda je vše ok. Pokud ano, tak začátkem prosince aplikuji pokap KŠ.
"Na jaro jakmile začne snůška a dostaví se stavební pud....."
Poprosil by som upresniť tento časový termín.
U NN dávam nad plodisko nadstavok súší (medník včiel) už pri kvitnutí rakyty (jívy)..
Môžem tak postupovať aj u dadantu?
.
Citovaná rada mi totiž evokuje až kvitnutie ovocných stromov, vtedy u nás začína skutočná znáška a stavebný pud...
Nebude pridávanie SR a medníka včiel už neskoro?
Goro: U mě rozkvétají vrby a ovocné stromy současně (meruňky a rané peckoviny obecně). Takže ano, jde zhruba o tento termín.
Michal: Jasně, popisuji ideální stav. Když se to ošidí a nepřijde snůškové počasí na stavbu, je prostě rojivost zákonitě zvýšená. Když není dostatek souší, mám výbornou zkušenost s volnou stavbou na NN systému.
Ja "skúšam" kombinovaný úľ 4/3 a 2/3 a myslím že ten prvý NN, teda medník včiel by mali byť všetko súše, dokonca aj prvý medník včelára...ďalší medník pri znáške už súše nemusia byť,..
Ale dobrá sķúsenosť s voľnou stavbou v medníku nad mriežku sa dá pochopiť aj tak, že je lepšie dať prázdny rámik ako medzisteny?
Dobrá zkušenost jsem psal ve smyslu, že pokud chci postavit nové dílo, tak kašlu na dadant a nechám včelstva jen v NN na volné stavbě bez mřížky a postupně přirozeně rozšiřuju. Jinak ano... pokud je silná snůška (typicky akát) a včelstvo není v rojové náladě, tak krásně vystaví i přímo nad mřížkou. Chce to zkoušet a hrát si podle vlastních klimatickych, snůškových podmínek. Co funguje u mě v nížině, v horách může být jinak. Mřížka je u mě (jasně, také ne vždy a všude - viz výše, nejsem "odezdikezdista") z důvodu velkého množství včelstev a používání výkluzů. V tomto množstvi si už nechci hrát s každým rámkem zvlásť, ale chci rychle a bez obtěžování včelami odebrat medníky.