Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2022 20:50
Medar

XXX.XXX.124.141

Pro Michala Š...

Používám lang 4/3 v plodišti + 2/3 lang medníky. Zimuje se na 8 plástech lang 4/3 s 2 přepážkami u stěny s podhozeným nízkým medníkem včel se zásobami a pylem.

1. úkon: Na jaro jamile začne snůška a dostaví se stavební pud, přepážky vyndám a na pozici 2 a 9 (za první krajní plást z obou stran) jdou 2 stavební rámky, na kterých postaví skoro vždy trubčinu. Zároveň se vyžraný podstavený medník včel (nikdy se nevytáčí) se zbytky zásob posadí nad plodiště a nechá se zaklást matkou.

2. úkon: Zhruba za 10-14 dní, jakmile je tento medník včel pěkně prokladen a zanesen prvním jarním medem, jdu do včel znovu, pořádně zadýmím, zaženu matku do velkého plodiště pod medníkem včel a mezi plodiště a medník včel umístím mřížku. Zároveň položím nad tento první medník včel další 2 medníky s panenskými soušemi, které se již vytáčí a včely je ochotně obsazují a zanášejí medem.

Později podle snůšky se položí další 1 - 2 medníky. První dva medníky musi být se soušema, později je možné nahoru přidat i nástavek mezistěn, nebo využít tzv. komínový efekt (soušové jádro a po stranách mezistěny, v silné snůšce i stavební rámky) Do plodiště již se lézt nemusí. Vše funguje perfektně samo a včelstva se prakticky vůbec nerojí!

Tohle je popis pro standartní, dobře přezimované včelstvo. Pokud je včelstvo zeslabené, musí se na jaro zakomorovat mezi přepážky a pak je pro mě mnohem výhodnější pokračovat dle metodiky OP a včelstvo ze systému dadant - klasika vyřadit!

Pak už se jen postupně v průběhu sezóny vytáčí plné medníky (nebo částečně zanesené - pokud chci druhové medy) a vrací prázdné. Je možné tvořit oddělky - není nutnost.

3. úkon: Po poslední snůšce se vytočí vše kromě medníku včel (zpravidla plný medu a pylu). Vytočené medníky se již nevrací a medník včel se podhodí pod vysoké plodiště, kde bývá také třeba 10 kg zásob. Pokud je vše ok, zimuje se na medu (něco je v plodišti a něco si přenosí v podletí z podstaveného medníku včel), pokud ne, tak se ihned dokrmí. Dva nejhnusnější plásty se vyřadí a ke každé stěně se zasune přepážka. Kde je to třeba a kde chci zároveň dávám thymovar.

Na podzim se včelstvo zkontroluje, zda je vše ok. Pokud ano, tak začátkem prosince aplikuji pokap KŠ.

26.10.2022 23:21
Michal-Š

XXX.XXX.192.2

Díky.

27.10.2022 08:58
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

"Na jaro jakmile začne snůška a dostaví se stavební pud....."

Poprosil by som upresniť tento časový termín.
U NN dávam nad plodisko nadstavok súší (medník včiel) už pri kvitnutí rakyty (jívy)..
Môžem tak postupovať aj u dadantu?
.
Citovaná rada mi totiž evokuje až kvitnutie ovocných stromov, vtedy u nás začína skutočná znáška a stavebný pud...
Nebude pridávanie SR a medníka včiel už neskoro?

27.10.2022 09:07
Michal-Š

XXX.XXX.192.2

Ještě se vrátím k souším do medníků. Medník včel plus dva medníky na každý úl, než se přidají mezistěny. To je pro začátek dost.
Zkoušel jsi to někdy se soušemi ošidit?

27.10.2022 09:18
Medar

XXX.XXX.124.141

Goro: U mě rozkvétají vrby a ovocné stromy současně (meruňky a rané peckoviny obecně). Takže ano, jde zhruba o tento termín.

Michal: Jasně, popisuji ideální stav. Když se to ošidí a nepřijde snůškové počasí na stavbu, je prostě rojivost zákonitě zvýšená. Když není dostatek souší, mám výbornou zkušenost s volnou stavbou na NN systému.

27.10.2022 10:13
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

Ja "skúšam" kombinovaný úľ 4/3 a 2/3 a myslím že ten prvý NN, teda medník včiel by mali byť všetko súše, dokonca aj prvý medník včelára...ďalší medník pri znáške už súše nemusia byť,..
Ale dobrá sķúsenosť s voľnou stavbou v medníku nad mriežku sa dá pochopiť aj tak, že je lepšie dať prázdny rámik ako medzisteny?

27.10.2022 10:53
Medar

XXX.XXX.124.141

Dobrá zkušenost jsem psal ve smyslu, že pokud chci postavit nové dílo, tak kašlu na dadant a nechám včelstva jen v NN na volné stavbě bez mřížky a postupně přirozeně rozšiřuju. Jinak ano... pokud je silná snůška (typicky akát) a včelstvo není v rojové náladě, tak krásně vystaví i přímo nad mřížkou. Chce to zkoušet a hrát si podle vlastních klimatickych, snůškových podmínek. Co funguje u mě v nížině, v horách může být jinak. Mřížka je u mě (jasně, také ne vždy a všude - viz výše, nejsem "odezdikezdista") z důvodu velkého množství včelstev a používání výkluzů. V tomto množstvi si už nechci hrát s každým rámkem zvlásť, ale chci rychle a bez obtěžování včelami odebrat medníky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík