Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.10.2022 16:48
Tomáš R

XXX.XXX.44.63

Poslední dobou proběhlo dost příspěvků o N.A. Mám však dojem, že mnohem zákeřnější je Nosema Ceranae, protože mnoho úhynů a tzv. prázdných úlů můžeme v podletí přičíst k její tíži- jen můj názor. Máte s ní někdo zkušenosti ? Diagnostika ? Prevence ?

30.10.2022 18:08
jiří j

XXX.XXX.168.113

Na Včelařském foru je pan Šumera, používá jako prevenci výluh z pelyňku v alkoholu, pokud se na něho obrátíte, jistě Vás neodmítne, jinak zkušení včelaři tvrdí, že včelstvo ztrácí jiskru v oku ? Těžko říct.

31.10.2022 20:31
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

myslím si zhodne ako ty, že ak naše včely ohrozuje nosema, tak to bude najkôr tá ceranae...

V posledných rokoch v mnohých krajinách sveta upozorňujú na väčší výskyt Nosema
ceranae v porovnaní s výskytom Nosema apis vo vzorkách uhynutých včiel, čo napovedá, že
v budúcnosti sa dá očakávať oveľa väčší problém v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
V USA sa vždy pohyboval jej výskyt v úľoch pod 10% a od roku 2006 stúpla za pár rokov na hodnoty 40-50%
čo je výskyt spór nosemy apis u nás.
Napomáha rozširovaniu samotnej Nosema ceranae,najmä nekontrolovateľný
obchod so včelími matkami, zákaz používania prípravku v EÚ na báze fumagilínu,
ale aj nedostatočná a jednotvárna bielkovinová výživa včiel a mnohé iné faktory.

to by mohla byť prevencia, pestrý peľ, nekupovať matky ani včelstvá...
nechcem znovu vyťahovať šírenie nosemy predanými matkami (aby zasa niekto so mňa nerobil klamára a podvodníka)
ale
výskyt nozematózy na Slovensku v rokoch 2009 až 2015 podľa Ústavu včelárstva VÚŽV
v Liptovskom Hrádku
sa pohybuje v šľachtiteľských a v rozmnožovacích chovoch matiek od 12 %
do 22 %.

Rozlíšiť nosemu apis od ceranae sa pokúšajú včelári pod mikroskopom podľa tvaru a veľkosti sór najdených v mŕtvolkách. Problémom je že pri ceranae v priebehu týždňa všetky včely uhynú a skoro vždy mimo úľ...

nevyskytuje sa hnačka u včiel alebo ich malátne lezenie, pri ceranae tak ako u infekcii Nosema
apis a tak je ťažko zistiť že vo včelstve caranae sa už vyskytuje...

diagnostika?
no len tak ako píše jirka, včelstvo nemá "iskru", pomaly sa rozbieha, včely sú ale nenosia med ako ostatné...
ťažko hodnotiť, chybajú praktické skúsenosti...

..a aby sa to ešte skomplikovalo, časť vedcov si myslí že ak sa v uhynutej rodine dokážu spóry nosemy ceranae nemusí to znamenať že na ňu uhynuli...mohli ich zoslabiť vírusy a ceranae sa len v oslabenom včelstve rozmnožila...
to je ako s nosemou apis... spory sú v každom druhom včelstve ale to neznamená že musí ochorieť...
najprv musia vzniknúť nepriaznivé podmienky pre včely a priaznivé pre nosemu

31.10.2022 21:33
tom.50

XXX.XXX.139.245

Tomáš R napsal(a):
Poslední dobou proběhlo dost příspěvků o N.A. Mám však dojem, že mnohem zákeřnější je Nosema Ceranae, protože mnoho úhynů a tzv. prázdných úlů můžeme v podletí přičíst k její tíži- jen můj názor. Máte s ní někdo zkušenosti ? Diagnostika ? Prevence ?

Tome, mám názor jiný i podobně stejný. Nejprve Gorovu citaci:

.a aby sa to ešte skomplikovalo, časť vedcov si myslí že ak sa v uhynutej rodine dokážu spóry nosemy ceranae nemusí to znamenať že na ňu uhynuli...mohli ich zoslabiť vírusy a ceranae sa len v oslabenom včelstve rozmnožila...
to je ako s nosemou apis... spory sú v každom druhom včelstve ale to neznamená že musí ochorieť...

Tady je to řečeno celé. Přesněji, pan Goro neříká nic, jen se odvolává na něčí práce. Já to mám jinak, já ke všemu mám nějaký názor (někdy mylný a někdy i trapně mylný, ale mám!) a nebo mlčím.

Několikrát jsem tu v jiných souvislostech psal, že když začne nějaký problém, který dřív nebyl, vrátím se pomyslně před ten problém a zkusím si uvědomit, co je dnes jinak než bývávalo.

Věci, které neovlivním se ovlivnit nesnažím - nezakážu lít po polích chemii, nezakážu šmírování satelity, radary na každém rohu, GPS ani mobily ani další kravi.ny jako je třeba internet věcí nebo 5G.

Zbývá ale spousta věcí, které ovlivnit můžu a tak je udělám bez keců a hned. To může každý a bez ohledu na mejnstrým nebo nějaké idiocie jako štítivost k "tvrdé chemii" a podopbně. A nebo, chce někdo týrat včely kyselinama v desetitisícinásobných možstvích než TCH? No tak jo, tak ale pak ať nekňourá!

Chce někdo týrat včely volnou stavbou a oslabovat je tím? OK, jako předešle, to samé.

Chce někdo týrat včely očkama a sejtama a léčením proti VD až když už je napadení VD tak velké, že to nemá smysl? OK, ale pak nefňukej! (vejre, chtělo by se dodat)

A tak dále. Prostě když neexistuje výzkum, musím vyloučit všechno, co by MOHLO včely oslabovat. Já to tak dělám a výsledky mám. (zatím, chtělo by se dodat)

Dlouho píšu, že vč padají na ASI CCD a dodávám "NEBO CO TO JE". Ano. Tak zvaná věda ví ho.no a tak si buď poradím a nebo nemám včely, celkem prosté ne?

V životě jsme nic nedezinfikovali, já ani mí předkové, nanejvýš vyžehnutí plamenem.

Od doby, kdy vařím celé rámky mám včely o řád lepší, výkonnější, s větší "jiskrou".

A tak dále. Pořád jen opakuju to stejné. Stačí to jen udělat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2022 06:14

Hmm, stačí to jen dělat ..ale co? Volná stavba je týrání a vyvařování rámků, tak to nosemu úplně položí. Mistře včelari, velký Orle, náš vůdce, ale co s ní když už je ve včelstvu, jak si s tím poradí ostatní, mentálně retardovaný bezvýznamný hmyz?

1.11.2022 17:20
tom.50

XXX.XXX.139.245

Měl bych vás ignorovat. Ale to, co jste napsal, je víc než rozumné a tedy odpovím a vaše urážlivé kydy přehlédnu, páč orel much nelapá.

Téma je NC. Odpověď je velmi stručná: Neoslabit včesltva ničím CO BY JE I JEN TEORETICKY OSLABIT MOHLO. Jestli to správně chápu, u NC je možná jen PREVENCE, jestli nákaza vypukne, do 8 dnů je hotovo.

Nebyl bych to já abych nevysvětlil a nepřipomněl co tu několik let pořád dokola tvrdím a co mnozí pořád neumějí chápat. SOUVISLOSTI!!! On svět není jenom nula nebo jednička, případně ne nebo ano.

Takže následuje vysvětlení souvislostí.

Protože VS vyčerpává vč víc než hotové dílo, logicky je to pro vč zátěž. Víme jistě, že do jisté míry je stavba velmi pozitivním čiitelem, ale čeho je moc, toho BY MOHLO BÝT příliš. A protože to nevíme - vědcostuti bez grantů nehrábnou a někdo asi nemá zájem aby to vyzkoumali = nedává na to granty, tak než to zvíme nezbývá, než chovat včely tak, abychom je nevystavili ŽÁDNÉ zvýšené zátěži.

Vyčerpat včelstvo a tudíž "připravit půdu" k propuknutí NC může i NA v nezhoubné plíživé formě, kdy včelstvo jen "nemá jiskru". Protože NA tedy MŮŽE přispívat k propuknutí NC, musíme zajistit aby NA nemělo a nebo aby se jí samo zbavilo ještě v předjaří, viz Blinov a rok tuším 1930 nebo tak nějak. Toho lze dosáhnout předjarním zužováním.

Později v roce se nesmí vč ochladit předčasným přidáím medíku. A halvě a teď se nase.ete, taky tím, že včelař udělá z trubčího plodu radiátor, kde se chladý vzduch z venku předehřeje o trubčí plod, který je mezi plodem dělničím a česnem.Ovšem to do toho nesmí tupý včelař včelám házet vidle otevřením oček a přísunem studeného vzduchu rovou do děličího plodu a už vůbec ne tím, že trubčí plod umožní včelám ay si dávaly kde se jim zache. Ony totiž milony let nevěděly, že přijde VD a třeba i NC a tak nemají mechanizmy jak si pomoci samy. Proto mají včelaře a ten by mít rozum mohl, včely ho nemají.

Díky za nahrávku, přísahám, že BG nejsem já s jiným nickem.

Uvedené bych mohl sáhodlouze rozvést, ale snad stačilo. Kdo chce chápat docvakne mu to, kdo nemá čím to pochopit, vše marno. A že ty, co nemají čím to pochopit uráží tohle konstatování, je mi docela fuk.

1.11.2022 17:23
jiří j

XXX.XXX.168.113

Bude to 5 let, co jsem byl na dvoudením včelařském kurzu v Mladé Boleslavi, přednášející pan Klíma. Každý jsme si přinesli vzorek včel a hledala se nosema, pod mikroskopem, účastníků asi 20, výsledek - bylo to všech vzorcích, lišilo se jen množstvím spor, jednalo se myslím o březen

1.11.2022 17:27
tom.50

XXX.XXX.139.245

Jiří, proboha, to je něco jiného, pochopil jste o čem je tohle vlákno?

Laskavě si pozorně přečtěte co jste překryl. Tam se dozvíte o co běží.

1.11.2022 17:47
Medar

XXX.XXX.59.197

Hrozné bludy a dezinformace. Začátečníci, dejte si pozor. Stavba nového díla je pro včely za jistých podmínek (teplo, snůška, dostatek mladých včel) naprosto přirozená. Vosk je za těchto podmínek produkován automaticky a pokud pro něj není využití, pak voskové šupinky padají na dno úlu a přijdou prostě nazmar. Nelze hovořit o nějakém vyčerpávání. Vzít včelstvu možnost stavby je jako zavřít psa do boudy, aby se nevyčerpal pohybem. Blbost, že? Včelstvo přirozeně staví dolů, takže pokud se přidává prostor dole, neděje se nic nepřirozeného, závadného. "Volná stavba" ve smyslu zebrování a podobných nesmyslů je pro včelstvo samozřejmě stresujícím faktorem. Když dva dělají totéž, není to totéž.

Na volné stavbě se včelstvo rozvíjí několik let, než dozraje do "dospělosti". A má to jasné konsekvence. S batoletem se zachází jinak než s puberťákem a s puberťákem zase jinak než s dospělcem. Po batoleti nechci, aby nosilo z lesa plné koše hub, PROBOHA! Nejprve se musí seznámit s okolním světem, naučit se chodit, plést koše atd... (metafora, nebrat doslovně) Pokud si někdo myslí, že volná stavba znamená hned postavit 5 nástavků za sezonu, nic nepochopil. Stavba musí být přirozená a zpravidla takto včelstvo vystaví v průměrných podmínkach prostorově 1 nízký nástavek, v nadprůměrných podmínkach 2, ale vždy platí, že se jim stavba nijak NEVNUCUJE a staví jen, když jejich instinkt zavelí stavit.

1.11.2022 17:54
jiří j

XXX.XXX.168.113

Chtěl jsem jen poukázat, že nosemy se vyvařováním rámků nezbavíte, včely to mají v sobě, nejvýše snížíte, možná, také tam od p. Klímy padlo, že oblastí kde není jsou už výjimkou a obě nosemy jsou téměř ve všech vzorcích ( Klíma ), čím jsem mimo?

1.11.2022 17:59

Neuvěřitelný že dokáže Tom.50 blábolit takový h.... Ostatně nikdo se ho na to neptal, otázka byla co dělat se včelstvem, které už nosemu má. O tom samozřejmě nic...jenom kydy okolo.

1.11.2022 18:00
tom.50

XXX.XXX.139.245

Kecáte nesmysly ze zloby bez racionality, další zavilý blázen!

Chovám včely pro užitek! A mám za to, že o užitek tu jde všem.
Jeden rok udělám odd a druhý rok je z něj produkční včelstvo a přinese klidě 60 a víc medu. Tedy když mu dám stavět PŘIMĚŘENĚ a ne, že si musí postavit vše samo.

Patrně vás budu muset ignorovat, pomalu se dusíte nenávistí a melete nesmysly, které já neříkám.

Pro pomalejší. Ví se, že včely použijí vosk z mezistěny a přidají k němu asi 60-65% vosku nového. Když bych to přirovnal ke stavbě baráku, jasně že jde si uplácat cihly sám z hlíny, kterou musím stejně vykopat ze základů a někam zahodit. Jen mám za to, že když dostanu k dispozici cihly hotové, půjde stavba mnohem rychleji.

1.11.2022 18:01
Medar

XXX.XXX.59.197

No a k trubčině asi tolik. Ten nesvéprávný mentálně zpozdilý hmyz trubčinu na volné stavbě NIKDY nestaví ve středu plodového hnízda, VŽDY na periferii! Ale to nemůže technokrat, který o volné stavbě nic neví, nikdy ji nezkusil a zřejmě ani neviděl na vlastní oči, vědět. Včely už dávno vynalezly to, co jim chce včelařský technokrat nařídit blaníkem, dokonce to umí lépe.

1.11.2022 18:03
irokez

XXX.XXX.198.24

Upozornění pro začátečníky. tom.50 si s tou volnou stavbou spletl téma. Své bludy o volné stavbě chtěl publikovat ve vláknech Dezinformace a Vědomá manipulace a lhaní. Omluvte prosím jeho chybičku, která se stane maximálně jednou za deset let.

1.11.2022 18:06

Už to tady píšu léta, furt mele jak kolovrátek nesmysly dokola.
Aby nepindal že jen vyrejvam..
U včelstev u kterých pozoruji pokálení, zvlášť na jaře používám tohle:
https://www.baranik.sk/cs/product/3210/cukrovo-medove-cesto-medopip-nozepina-1-kg
Osvědčilo se mi to i u těch co slábnou...

1.11.2022 18:07
tom.50

XXX.XXX.139.245

Medar

Pomalu byste mě přiměl vám napsat už fakt něco vulgárního jak tupý jste!

V prvním roce postaví včely několik plástů, "srdce" řekněme 30 cm směrem dolů a na jejich SPODNÍM okraji bude trubčina. Vč neuhyne a bude se rozvíjet další rok a na hotová loňská srdce divočiny nastaví dalších třeba 30 cm. V zimě totiž nespotřebovalo většinu medu a tak kde byl vloni plod jsou nyní zásoby a tak vč staví dělničinu na té staré trubčině a tím se trubčina dostane doprostřed hnída. Vč nezlikviduje trubčinu a bude jí používat a tudíž chová trubce TAKÉ v hnízdě, ne jen na periferii.

Vy jste velkovčelař? To jako fakt?

Ale vybral jste si ve které partě se cítíte líp, inu vrána k vráně, záte to sám přece...

1.11.2022 18:09

Další blábol který neplatí u volně stavby ale možná jen u včelaření podle Tom.50.
V prvním roce jsem stavbu trubciny u oddelku ještě nevidel

1.11.2022 18:13
tom.50

XXX.XXX.139.245

Fakt kabaret. Všem vč hynou a mě cpou, že melu bludy. Naštěstí si začátečníci můžou vybrat zda chtějí moderní pokrokové ultraliberálně sluníčkově zelené hynutí včestev a nebo konzervativní jstotu, jak nepřijít o jediné včelstvo s uspokojivým výsledkem.

Fakt stačilo. Už to není veselé, už jen trapné...

Jo tak to jste toho viděl fakt máálo, možná byste měl BG začít včelařit a ne dělat kravi.ny.

Takže další přiznání. Má lazary, protože je nutí k VS a ony jsou podtržené a slabé a pak se něčemu diví? A co říkám celou dobu? Ono to z nich pomalu leze, nakonec se dozvíme proč nic nezveřejí, ono není co! A vše svádí na geetiku, rozhodně ne na svoje neumětelství. Selektuje. To tedy potrvá!

1.11.2022 18:22

Zase věštec, ok, ještě poslední otázka pra starého praktika a mistra sveta. Jak zabrání mezistěna produkci trubců?

1.11.2022 18:31
Medar

XXX.XXX.11.122

Každoročně dělám určitě více oddělků, smetenců než Vy a nějaký roj už jsem také usadil. Trubčinu fakt nestaví, batolata se nerozmnožují! A když píšete o volné stavbě, tak zkuste udržet myšlenku a nepřetáčejte diskusi do produkčního včelaření na výnos. 60 kg mě neoslní, umím z loňského oddělku i 100. A co jako? Medu mám dost, tak mě baví sledovat i volná stavba. Asi nepochopíte, že nemusím všechna včelstva vůbec vytáčet. A tak vidím u včel to, co Vy nikdy neuvidíte. Včelstva na volné stavbě se pouze lehce odtáčí, když už je toho medu fakt MOC. K čemu by mi asi bylo nechat včely na volné stavbě a pak je vyrabovat? Odebírání medu je totiž stres, že?

1.11.2022 20:30
tom.50

XXX.XXX.139.245

Kecy, prdy, beďary.

Kdo má akát, přesněji komu meduje, kde asi meduje lípa, kdo slunečnici, ten může mít medu dost a když do toho ještě vytočí nespotřebované loňské zásoby ze 30 kilo zkrmeného škrobáku, pak je mistr světa. Ovšem v kraji, kde většina od poloviny vč přeživších zimu ani nevytáčí je úspěch vypotit i 20 kilo na včelstvo. No, jde o to, zda se počítá průměr SPRÁVNĚ a nebo onanisticky klame sám sebe.

Fakt ztráta času.

Je tu i někdo normální?

Mě fakt nejde o včeličky jak hezky lítaj a rostou a trápí se s divočinou, mě jde o produkční racionální chov včel a tam je základní předpoklad aby vč nehynula.

Už jste někdy slyšel a chápete pojem fair play?

1.11.2022 20:38
Medar

XXX.XXX.11.122

Normální je tu jen Tom.50, kterému staví oddělky trubčinu. Prostě vůdce, orel, blanický rytíř českého včelaření, mistr, spasitel, mesiáš :)))) Haleluja!

1.11.2022 20:44
tom.50

XXX.XXX.139.245

No ano, oddělky staví trubčinu a jestli vám ne, zamyslete se, něco asi neděláte úplně nejlíp.

O kdy vytvořených odd se vlastně bavíme? V červenci? Nebo po půlce června? No to pak asi jo. To jsou oddělky na kšeft, že jo, ne aby byly kvalitní, chápu. Chápu ale nesdílím, smím mít na pozdní odd pohrdavý názor? Smím mít vůbec nějaký vlastní názor? Já se neptám, to je řečnické, jak jste se tu zatím projevil byste to uměl nepochopit tak to raděj píšu, že to je otázka řečnická.

1.11.2022 20:46
irokez

XXX.XXX.198.24

Takže jste Tome prozradil, jak děláte kila medu. Točíte loňské zásoby ze škrobáku. Fuj.

1.11.2022 20:51
tom.50

XXX.XXX.139.245

hoďte na něj síť, proboha, já mít 30% úhynů ani nemukám a zalezu někam kde se na mě co nejdřív zapomene

Medar.

Jen pozor na jmenovité urážky když užíváte mého skutečného příjmení. Nezaručím vám, že se jednoho dne nena.eru! A jak vyhrožuje irokez celosvětovou sítí, důkazy tu jsou uložené.

Jste skutečný hrdina když se schováte do anonymity, podobně jako někteří ostatní zdejší hrdinové.

1.11.2022 20:53
Medar

XXX.XXX.11.122

Ne a pokud ano, tak jen velmi okrajově. Rozhodně se nejedná o obvyklý masový jev, jak to zde prezentujete. A pak jde i o genetiku. Každé včelstvo je individuum a chová se jinak. Ale dobře, budu Vám věřit, že Vám oddělky běžně a významně staví trubčinu. Jste borec, i té trubčiny máte víc. Fakt neryju!

Vás uráží, že jste tu jediný normální?

P.S: Já už to neberu vážně, jen se bavím co jste schopen vypotit a splácat dohromady. Fakt kabaret! :)

P.S2: Medar je úplně stejně anonymní jako tom.50. Zná mě tu skoro každý, kdo umí zapojit mozek a internet a trošku sleduje, kde se co píše o včelařině. Ale chápu, že když jste neztotožnil irokeze nebo bg, tak to asi nedáte ani u mě :)

1.11.2022 21:16
tom.50

XXX.XXX.139.245

Já nikoho ztotožnit nepotřebuju, proboha proč bych to dělal? Vy jste pro mě natolik bezvýznamní, že nemám zájem o vaší totožnost.

Ani kdybych znal vaše jména, nenadával bych vám jako to děláte vy tři nýmandi, no name se to píše v cizí hatmatilce? Ubohost, kde dojdou argumenty nastoupí urážky a pak hrubá síla. Jasně, nevychovaných mladých ubožáků s velkými svaly je svět plný.

Přesto přese všechno až vám adrenalin a testosteron vyprchá z krevního oběhu, v klidu si přečtěte návod k použití znova a pak mi dejte vědět. Naučíte se to, u vás tomu fakt věřím. U vás ano.

1.11.2022 21:24
Medar

XXX.XXX.11.122

A zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Copak? Vlastní medicína nevoní? Radši už běžte plést košíky, ať jste připraven na jaro. Já nýmand už mám napleteno :)

2.11.2022 05:04
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, s poměřováním pinďourů jsem přestal na základní škole. To označuje dr.Stránský jako normální. Pokud má prý ale člověk přes padesát nutkavou touhu neustále si ho poměřovat s jinými, je to i podle něho jasná diagnóza. Ale nezoufejte, je to prý možné léčit.

2.11.2022 05:05
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, s poměřováním pinďourů jsem přestal na základní škole. To označuje dr.Stránský jako normální. Pokud má prý ale člověk přes padesát nutkavou touhu neustále si ho poměřovat s jinými, je to podle něho jasná diagnóza. Ale nezoufejte, je to prý možné léčit.

2.11.2022 08:15
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

Včelargoro napsal(a):
myslím si zhodne ako ty, že ak naše včely ohrozuje nosema, tak to bude najkôr tá ceranae...

V posledných rokoch v mnohých krajinách sveta upozorňujú na väčší výskyt Nosema
ceranae v porovnaní s výskytom Nosema apis vo vzorkách uhynutých včiel, čo napovedá, že
v budúcnosti sa dá očakávať oveľa väčší problém v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
V USA sa vždy pohyboval jej výskyt v úľoch pod 10% a od roku 2006 stúpla za pár rokov na hodnoty 40-50%
čo je výskyt spór nosemy apis u nás.
Napomáha rozširovaniu samotnej Nosema ceranae,najmä nekontrolovateľný
obchod so včelími matkami, zákaz používania prípravku v EÚ na báze fumagilínu,
ale aj nedostatočná a jednotvárna bielkovinová výživa včiel a mnohé iné faktory.

to by mohla byť prevencia, pestrý peľ, nekupovať matky ani včelstvá...
nechcem znovu vyťahovať šírenie nosemy predanými matkami (aby zasa niekto so mňa nerobil klamára a podvodníka)
ale
výskyt nozematózy na Slovensku v rokoch 2009 až 2015 podľa Ústavu včelárstva VÚŽV
v Liptovskom Hrádku
sa pohybuje v šľachtiteľských a v rozmnožovacích chovoch matiek od 12 %
do 22 %.

Rozlíšiť nosemu apis od ceranae sa pokúšajú včelári pod mikroskopom podľa tvaru a veľkosti sór najdených v mŕtvolkách. Problémom je že pri ceranae v priebehu týždňa všetky včely uhynú a skoro vždy mimo úľ...

nevyskytuje sa hnačka u včiel alebo ich malátne lezenie, pri ceranae tak ako u infekcii Nosema
apis a tak je ťažko zistiť že vo včelstve caranae sa už vyskytuje...

diagnostika?
no len tak ako píše jirka, včelstvo nemá "iskru", pomaly sa rozbieha, včely sú ale nenosia med ako ostatné...
ťažko hodnotiť, chybajú praktické skúsenosti...

..a aby sa to ešte skomplikovalo, časť vedcov si myslí že ak sa v uhynutej rodine dokážu spóry nosemy ceranae nemusí to znamenať že na ňu uhynuli...mohli ich zoslabiť vírusy a ceranae sa len v oslabenom včelstve rozmnožila...

Tak čo chlapi, nevrátim sa radšej k základnej otázke diskusie a nebudeme sivymieňať názory na nozemattózu ceranea?

2.11.2022 09:59

Bylo by to fajn, ovšem obávám se, že tady to opět neklapne...

2.11.2022 10:15
tom.50

XXX.XXX.139.245

vcelar Goro

Mě o nic jiného nejde, netuším o co jde vám. Vy vědomě přecházíte moje tvrzení. Tvrzení o tom, že NC je nejspíš důsledek množiny příčin a to vy řešit nehodláte.
Takže vrátím sem zpět co vy i ostatní ignorujete a co je na 99% příčinou NC, které se jinak než prevencí bránit nejde. To je jasné, nikdo se ale nechce vyjádřit protože to tu ovládla hrstka bláznů, kteří přes svoje ideologické bláznovství s volnou stavbou, kyselinami, podchlazováním včelstev předčasným pouštěním do medníků, očky a síty místo den způsobují rozličné nákazy. Tak co fňukáte? Jen blázen by se divil, že má chronické revma a anginu když by se neoblékal, nevytápěl byt a u baráku měl místo podlahy plotové pletivo a zotvíraná okna celou zimu a průvan v létě. Tohle by mohl pochopit i celkem hloupý jedinec, ne však několik přispěvatelů IF.

Už je to tu nuda, pořád mlácení prázdné slámy.

Můj původní text ze včerejška překrytý ideologickou zlobou hrstky podivínů:

Nebyl bych to já abych nevysvětlil a nepřipomněl co tu několik let pořád dokola tvrdím a co mnozí pořád neumějí chápat. SOUVISLOSTI!!! On svět není jenom nula nebo jednička, případně ne nebo ano.

Takže následuje vysvětlení souvislostí.

Protože VS vyčerpává vč víc než hotové dílo, logicky je to pro vč zátěž. Víme jistě, že do jisté míry je stavba velmi pozitivním čiitelem, ale čeho je moc, toho BY MOHLO BÝT příliš. A protože to nevíme - vědcostuti bez grantů nehrábnou a někdo asi nemá zájem aby to vyzkoumali = nedává na to granty, tak než to zvíme nezbývá, než chovat včely tak, abychom je nevystavili ŽÁDNÉ zvýšené zátěži.

Vyčerpat včelstvo a tudíž "připravit půdu" k propuknutí NC může i NA v nezhoubné plíživé formě, kdy včelstvo jen "nemá jiskru". Protože NA tedy MŮŽE přispívat k propuknutí NC, musíme zajistit aby NA nemělo a nebo aby se jí samo zbavilo ještě v předjaří, viz Blinov a rok tuším 1930 nebo tak nějak. Toho lze dosáhnout předjarním zužováním.

Později v roce se nesmí vč ochladit předčasným přidáním medíku. A halvě a teď se nase.ete, taky tím, že včelař udělá z trubčího plodu radiátor, kde se chladý vzduch z venku předehřeje o trubčí plod, který je mezi plodem dělničím a česnem.Ovšem to do toho nesmí tupý včelař včelám házet vidle otevřením oček a přísunem studeného vzduchu rovou do děličího plodu a už vůbec ne tím, že trubčí plod umožní včelám ay si dávaly kde se jim zache. Ony totiž milony let nevěděly, že přijde VD a třeba i NC a tak nemají mechanizmy jak si pomoci samy. Proto mají včelaře a ten by mít rozum mohl, včely ho nemají.

2.11.2022 10:19

No a je tu další kolo ....

2.11.2022 10:58
jiří j

XXX.XXX.168.113

Tome, donedávna jste o existenci NC nevěděl a už víte jak na ní, blbý je to, že co ničí NA, tak té druhé to pomáhá, totiž to teplo a teď, jak se sní vypořádat, schválně, mně napadá kyselina, možná recept pana Šumery pokap výluhem pelyňku a snad Thymol

2.11.2022 12:29
Medar

XXX.XXX.112.168

Nosema C je již dávno všude. Je to o imunitě jak jednotlivých včel tak včelstva jako celku.

2.11.2022 18:38

Diskuze byla upravena adminem dne 2.11.2022 v 18:38 pro porušení pravidel a vulgatit.

Vážení diskutující, prosíme vás, diskutujte k daným tématům. Máte-li potřebu detailnější konverzace, využijte soukromé zprávy.

Děkuji
Admin

2.11.2022 20:59
tom.50

XXX.XXX.139.245

jiří j napsal(a):
Tome, donedávna jste o existenci NC nevěděl a už víte jak na ní, blbý je to, že co ničí NA, tak té druhé to pomáhá, totiž to teplo a teď, jak se sní vypořádat, schválně, mně napadá kyselina, možná recept pana Šumery pokap výluhem pelyňku a snad Thymol

O NC vím asi 8 let a vím jen to, že se jí nejde bránit nijak, jenom prevecí. Tou může být nedovolení vzniku NA + nedovolení mnoha dalších stresorů.

Pro vás polopatě.

Zimou jsou včelstva nosematická nosemou apis a v důsledku toho, tedy oslabení, podlehnou nosemě cereane. Stačí mít vč v teple bez průvanu, sít, oček a předčasného pouštění do medníku a je po problému.Tak snadné to je. NC se neznala dokud se neblblo se sejty a podtrháváním vč předčasným medníkem. Do medníku se smí pouštět až tehdy, kdy je na krajním rámku od "zdi" tak moc včel, že není vidět plást a nikdy se nesmělo přidat ajednou víc než max 50% prostoru, který mělo vč před přidáním. Kdo dá vč celou vysokou bednu, má zaděláno na problém. Kdo včelaří déle pamatuje jak to bylo když tu ještě NC neměla šanci. Kdo má NC, může si za to sám tím, že neumí včelařit a nutí dělat včely věci, s plnou hubou lásky ke včeličkám, kdy to včelstva prostě už nedokáží zvládnout.

Kdo chce kam, tvůj boj.

2.11.2022 21:15
Medar

XXX.XXX.112.168

NC je problém při vyšší teplotě. Neblahý vliv má pozdní plodování, kdy včelstva dlouho do podzimu musí udržovat zvýšenou teplotu v plodišti. Navíc jsou taková včelstva často již zesláblá a snaží se plodováním jakoby něco dohnat. U těchto včelstev je vždy vyšší riziko úhynu na nosemózu typu C, která je vlastně dorazí. Další důvod proč chovat včelstva, která brzy ukončují plodování a přizpůsobit tomu i metodiku vedení včelstev. Vše souvisí se vším, pozdní krmení atd...

2.11.2022 21:34
tom.50

XXX.XXX.139.245

Mí předkové a i já jsme začínali krmit v půlce září. A krmilo se se strůpkem, po malých dávkách - max 2 litry - tudíž to bylo z dnešího hledika poděcováí a na stropních prkýnkách byly hadry a koudel, co kdo měl, úzkostlivě se dbalo o TEPLO a vč s mladou matkou plodovala dlouho do listopadu a asi i déle. Takže tento vývod je nesprávný. Řeč je o Kraňce, měl jsem jí od 11 let jak tu někde píšu.

Nikomu normálnímu neuhynulo včelstvo a když, ostatní si ho roky dobírali, zlobili ho a rozverné to bylo jen napůl. V komunitě včelařů všichni věděli o vč všech ostatních a největší potupou byl úhyn kdykoli na cokoli a každý si a to dal pozor. Byla prestiž dokázat včelařit bez jediného úhynu a roztočík malý byl stejně zhoubný, jako VD.
Já to respektuju dodnes i když nikdo z té komunity už nežije.

Nějak žít umí kde kdo. Ale vytyčit si určité náročé mety a všemožně se snažit jich dosíci, to byly ty koule tehdejších frajerů.

Ale časy se mění, co bylo kdysi, není už dnes, jak by řekl básík.

2.11.2022 22:16
Medar

XXX.XXX.112.168

On fakt neudrží myšlenku. Řeč je o NC a ta tu za předků nebyla.

2.11.2022 22:34
tom.50

XXX.XXX.139.245

Začnu ignorovat i vás.

Ony tu nebyly ani viry způsobující CCR a ono toho tady údajně nebylo víc. Ve skutečnosti to bylo vždy, jen nebyli lempli, co udělali podmínky aby tyhle neduhy propukly. Taky tu nebyli mladí namachrovanci, kterým je vše jasné. Ti tehdy, ještě s.ali do plínek, učili se první krůčky a žvatlali nesmysly, když jsme my budovali svět, který oni dostali zadarmo a jediné co dokáží je posmívat se starým. Neměli štěstí na rodiče, kteří by je dobře vychovali. Jejich rodičům se to vrátí, tím jsem si jist. Ok.

Tak jo, doteď jsem vás nějak, nerad a namáhavě bral. To skončilo. Prostě kdo je schopný říct že včela žere, patří do kategorie lidí, se kterými se já nedomluvím nikdy. Snažil jsem se, nejde to.

Možná, že zase začou psát normální lidi, zatím vás tři iognorují tak, že se ti normální odmlčeli. A když nezačnou, svět se nezboří. Pro mě ne, já nikoho nepotřebuju, někteří by mohli potřebovat mě. Po mě tu něco zůstává, po některých nic než hnus, neumětelství a jedno velké NIC.

2.11.2022 23:03
Medar

XXX.XXX.112.168

Spousta slov, nula validních argumentů - jako obvykle. Naprosto kvituji, že mě konečně začnete ignorovat a zaměříte svůj trolling jiným směrem.

„Ignorance častěji než inteligence plodí sebevědomí.” Charles Darwin

„Mít ve všem pravdu je znakem hlouposti.“ Michel de Montaigne

2.11.2022 23:22
tom.50

XXX.XXX.139.245

Jasně, tak schválně, jak a o čem se bude na IF psát bez mého "trollingu". A hlavně KDO.

Všechny, co nemají koule se ohradit proti zvůli hrstky podivínů a píší mi o nějaké informace na SZ, tímto odkazuji na tyhle čtyři, oni vám zodpoví vše, co vám je nejasné.

Admin mi maže cokoli napíšu a hrozí výmazem profilu a tak opět zvítězila lež a nenávist nad pravdou a ochotou zadarmo pomoci lidem, kteří si nevědí rady.

Vzpomínáte jak jsem psal, že tu nějaká mafie nechce aby lidi měli zdravé včely?

2.11.2022 23:39
Medar

XXX.XXX.112.168

V té Vaší kvantitě je poskrovnu kvality. Jak řekl Platón: Moudří lidé mluví, protože mají co říci. No já se vrátím k tématu... Nosema ceranae s velmi vysokou pravděpodobností blížící se jistotě není v Evropě původním druhem a byla zde zavlečena až v posledních dekádách. Je to druh, který koexistoval s asijskou včelou východní (Apis cerana). Nebyl by to první případ. Podobně došlo k zavlečení kleštíka včelího, lesknáčka ulového, sršně asijské atd... Je to problém globalizovaného světa, kde je vše propojené. Předkové se s těmito škůdci a patogeny logicky nemohli setkat, řešili jiné problémy.

Mafie? Jasně, jdou po Vás. Už určitě zaklekli majitele IF, aby Vás umlčel. Když jdete přes ulici, radši se pořádně rozhlédněte. Mafie, to není žádná legrace!

3.11.2022 05:23
irokez

XXX.XXX.198.24

To že někdo napíše kvanta příspěvků, ve kterých se neustále opakuje, neznamená nic, čím by se rozumný člověk chlubil či zaštiťoval. A jejich délka, kdy např. v otázce krmení včel dokáže diskutující psát jak o předku tak o zadku, probere politickou příslušnost diskutujících, vysvětlí hospodářskou situaci v Sovětském svazu v letech 1938 - 39, do toho zamíchá astrální vědu, trochu psychologů a dezimformátorů a v závěrečném odstavci napíše, že kdo nevěří jeho tvrzení tak je b.b, vypovídá hodně o stavu mysli pisatele. Takže pokud nebudete psát, nebojte se, včelaři budou dál tu lépe, tu s obtížemi, ale pořád dál včelařit.

23.11.2022 13:16
moluka

XXX.XXX.13.218

Pro objasnění nosema ceranea jsem kdysi napsal článek pro základní vědomosti včelaře a tak jej znovu publikuji. Je to už nějaká doba a chtělo by to doplnit o další poznatky. Tak tady je:
Musím konstatovat, že NC je přímo rakovina včelstev. V době od června do
konce ledna v naší vesnicí uhynula včelstva na NC více včelařům. Jaký je
rozdíl mezi nosemama N.apis a N ceranae. N apis je onemocnění sezonní, N.C
je onemocnění celoroční. N. apis se nemnoží při teplotě do 34 a přes 37 C
Původce je hmyzomorka včelí, je to houba. Podle DNA to neni prvok. Tato N A
parazituje ve střevech včely. Poškozuje buňky stěny střeva a tam v
hemolymfě parazituje. Poškozením stěny buňky jsou střeva napadána
bakteriemi. Ve střevech jsou pozitivní a negativní bakterie a jsou v
rovnováze u zdravé včely. U včely napadené nosemou se přemnožují bakterie
nežádoucí a způsobují nefunkčnost střev, zejména trávení cukrů a
bílkovin, které se pak hromadí v kalovém vaku.Střeva správně nefungují.
Když včely nemaji prolet kálí na rámky a ostatní sladké výkaly čistí a
požíraji a tak se infikkují ostatní zdravé včely. Máme na ni léčivo. Je to
kyselina mravenčí, která desinfikuje celé úlové prostředí, zúžení a
uteplení včelstva. Včelstvo se sní pomocí tepelného režimu v úle vyrovná.
Nejvíce se rozšiřuje březen, duben a část května než stoupne teplota v úle
a pak ze včelstva jakoby vymizí, slabé včelstva uhynou na přelomu dubna a
května.
Je finito. Tato nemoc působí výhradně ve střevech a sezoně v určitém
období roku. No a jak je to s N. ceranea. Toto onemocnění způsobuje rovněž
houba stejným systémem, ale v ŽALUDKU, včela nemůže trávit a tak rychle
slábne a v tom je ten problém. Už po 8
dnech od nakažení včela hyne a hyne mimo úl. Úhyny vypadaji jakoby
včelstva uhynula na varroazu. Na NC hynou včelstva srpen – září,
na VD zpravidla v říjnu asi tak do 20. kdy končí krátkověké včely.
To jsou ty, které byly ve vývoji napadeny v letních měsících VD.
V úlech je dostatek plodu a zůstanou
zásoby. Většina včelařů si myslí že včelstva uhynula na VD. Pozor je zde
velký problém jak rozpoznat zda se jedná o VD nebo NC. Jelikož včelaři NC
neznaji , tak hlásí úhyn na VD. Ovšem ,když uděláme rozbor plodu zjistíme,
že toho rozoče tam tolik neni, aby včelstvo muselo uhynou a tak svoji
neznalostí se spokojí s VD. Co udělaji potom. Zůstaly všechny zásoby, tak
je rozškrábou a na jaře, tak jak jsem to udělal já je přidaji do všech
včelstev a to je ta bomba. Všechna včelstva jsou infikovaná. Hned od jara
jsou jakoby připálená. I když byla silná slábnou během celého roku, medný
výnos slabý a v červenci začíná tichá loupež. Včely se nebrání, nechávaji
se loupit. Plodu maji dostatek. Přesto uhynou tak, že včelař nepozná kdy
uhynula. Do úlu létaji lupičky, tak jako by tam létalo včelstvo z
tohoto úlu. Nezkušený včelař nepozná co se děje. Po třech týdnech
vlétávání cizích včel to přestane a úl je prázdný bez včel jako kdyby to byla
VD. V tuto dobu na VD včelstva nehynou, ta hynou až hlavně konec září a
říjen. No to neni vše. Najednou se vše na stanovišti mění a začnou být
loupená ta silná včelstva, která dříve loupila ta nemocná a tak to
pokračuje dominovým efektem, kde na stanovišti do konce září uhynulo 70%
včelstev a zbývající uhynula během měsíce prosince do poloviny ledn. Při
fumigacích i aerosolu hučela, byla živá ještě obsedala před vánoci 5
uliček, Došlo během vánoc k vymetení podložek a v lednu při odběru měli už
byly na podložce jen dva řádky nebo vůbec nic. Úly už byly bez včel a v úle
byly všechny zásoby, pár buněk plodu ve kterých roztoč nebyl nalezen. Ze 48
včelstev takto od slunovratu uhynulo 42. Nejhorší je na tom, že na tuto
chorobu nic neplatí, žádná kyselina, zvýšení teploty ani jiné medikamenty.
Podle jednoho biologa pouze je jistá teplota pod mínus 25 C . Všichni kromě
Kamlera ml se tím nezabývaji. SVS ta o tom nemá žádnou páru. Konstatují
jen to co je publikováno v odborném tisku . ale ono to chce přijmout
aspoň všeobecná opatření a seznámení všech včelařů s tímto problémem. Do
pěti let to bude katastrofa v celé ČR a souhlasím s diskusním příspěkem, že
VD je nic proti tomuto. Tam když včelař bude dělat protivárroazní
opatření, tak včely udrží, ale u této chorby jsme absolutně
bezmocní. Choroba se objevila i ve vaječnících matek a ve vejcovodech. To je
špatné. 1996 objevena v Číně. 20o5 Tajvan,Španělsko, 2006 Německo,Francie,
Švícarsko. Dnes 50% včelstev u nás podle vyšetřovaných vzorků ve VÚVč
Dol. Dobře půsoví desinfekce úlů silným louhem a savem. 1 kg louh, 1 litr
sava a 10 litrů vody. To zabírá. Nové rámky. vyvaření všeho díla včetně s
medem. Z medu medovina. Slabá včelstva, která nejdou likvidovat, vysířit
během léta. Každý pořádný včelař pozná včelstvo, které nefunguje. Raděj je
odstranit ze stanoviště než je spojovat s jiným. Dělat oddělky a měnit
matky ze zdravých chovů. Slabochy neposilovat plodem a prodlužovat jejich
agonii než zajdou loupeží a infikují další zdravá včelstva. Zdraví Felix

23.11.2022 20:14

Je známo jak dlouho dokáže přežít NC mimo hostitele? Nikde takový údaj nemůžu najít.

25.11.2022 22:50
jiří j

XXX.XXX.168.113

Hledal nenašel, jen, že studium nebylo dokončeno, ale dám sem Apis
Životaschopnost ..... ve výkalech......2 roky
v medu ...........1 rok
Od 10°a méně ..........vývoj se zastaví
30° až 34°...................optimální růst
Při 37°........................zabíjí vegetativní formy
Při 49° zabíjí spory při působení 24 hod.
Při 60°........................zabíjí spory při působení 15 min.

26.11.2022 09:13
tom.50

XXX.XXX.139.245

Ti, co mají co říci říkají včelařme tak, aby naše vč NC nedostala, to znamená najděme PŘÍČINU, ti ostatní se snaží čelit až NÁSLEDKŮM.

Protože. Ve starověku a středověku a namnoze i nyní je velká skupina těch, kteří myslí, že vše dělají správně a to, že jim to někdy nevyjde, připisují náhodě, smůle, Bohu.

Pak jsou jiní, kteří se ptají co je jinak než před invazí? A protože chybí výzkum, nezbývá než se vrátit před invazi a uvědomit si, co je jinak. Je toho hodně. Něco jednotlivcem ovlivnit nejde a tím se netrapme - třeba globalizace, mikrovlny z mobilů, GPS a všeobecného šmírování na každém kroku. Taky nejde ovlivnit co a jak moc leje po polích (i po zahrádkách) agrochemická mafie a hlupáci.

Pak ale zbývá spousta věcí, které každý ovlivnit může. Mnozí to nedělají a sveřepě pořád opakují stejnou chybu - spíš sérii chyb a sáhodlouze laborují. Kdysi Církev dospěla k závěru, že Andělé jsou velmi malí, až tak, že neviditelní a nejváženější Otcové se seriozně, doslova vědecky přeli kolik andělů se vejde na špičku jehly. Ani jediného nenapadlo, že anděl je nejspíš ptákovina a vůbec neexistuje. Tragikomické na tom je, jak vážně se ti teologové brali a jak vědecky pitvali nesmysly.

Základní otázka zní:

Jak to, že někdo NC u svých vč nemá nikdy a jeho nejbližší sousedi ano a opakovaně?

Těmto dovedům padnou včelstva - nejspíš kvůli špatnému úlu, špatné metodice, špatnému zdolávání VD a nejspíš i špatné lokalitě (kvalitu včelaře vynechávám, ale neměl bych). Úly po uhynulých vyčistí, někdo vykoupe ve vřelém parafinu, jiný nechá do dřeva vsáknout louhy, Savo a jiné dryjáky, osadí novými včelami a ty zase padnou.

Kde můžou dělat soudruzi z ČR chybu? (tedy jen někteří)

Někomu nic nepadne, i když nejbližším sousedům to padá, jeho včelstva se nenakazí. Přitom víme, že se včelstva navštěvují, sdílí minimálně potravu v rozsahu větším než velkém a k přenosu infekce tedy nemůže nedojít. Jak to, že jeho včelstva žijí a uhynou jen sousedům?

Co z toho vyplývá? Jenom to, že kdo chová včely správně a ve správném úle, i když jsou jeho včelstva v kontaktu s nákazou, dokáží se jí sama ubránit.

Ostatně to platí i o moru a dalších nákazách.

Přitom to jde dělat správně v každém nástavkovém úle (kromě ležanu a NN systému), kde je prazákladem nedovolit stavět včelám kde se co líbí jim, ale co vědomně potřebuje pro zdraví včestev včelař (včely rozum nemají, mnozí včelaři bohužel také ne). Pak je nutné používat vysoké rámky pro dělničí plod a nízké pro med nad VN a pro chov trubců (místo LBV) pouze pod vysokým plodištěm = pod VN. Přitom to MUSÍ být nízký nástavek, protože je tím pro matku k zakládání dělničiny v TL neatraktivní. A tím se nenásilně docílí toho, co ví včelař (některý), že je nutné udělat.

Popsal jsem to tu stokrát, mnozí si stěžují, že se opakuju, ale nedělají to a fňukají nad úhyny.

KDO CHCE KAM...

26.11.2022 09:43

Děkuji Bohu, že jsem v životě nepotkal víc zaslepenych hlupáků nez zde.

26.11.2022 10:19
tom.50

XXX.XXX.139.245

Chytřejším doporučuji přehlédnout tento zvratek a pozorně si přečíst co píšu. Já úhyny nemám a navzdory lidské tuposti hrstky individuí se to snažím dát i ostatním.

Na mě dělá dojem, že tihle dva, jistě každí ví kdo je druhý, musí být xxx nebo navedení (placení) za to, aby svými výkřiky překrývali stěžejní informace. Jako by pracovali v žoldu (spíš užitečné idiocii) mafie, která nemá zájem na tom, aby nebylo potřeba tolik léčiv a aby nebylo potřeba chrlit každoročně tolik oddělků a dotovaných (licencovaných) matek. Protože prostě prachy jsou prachy a kšeft hlava nehlava je kšeft! Čím víc lidem ročně uhyne včelstev, tím víc množírny (podobné těm psím) vychrlí oddělků aby nahradili zráty a mají dlouhé prsty tak, aby lidi zůstali nevědomí a kšeft - zisk nebyl nižší.

Je to na každém z vás, máte to ve svých rukách. Můžete mít včelstva zdravá a vitální.

Jsem přesvědčený, že lidský potenciál je obrovský, ale že jen málokdo je ochoten čelit výpadům tohoto ubožáka, tak sem nic nepíše.
A když tak nemužně nejasně, nemastně neslaně, jako chytrá horákyně. A aby náhodou někoho neurazil (nebo si někoho proti sobě nepoštval) tak raději všechny nechá tratit.

26.11.2022 11:27

No vždyť to říkám, víc řeči nemá smysl, je to jenom krmení trolla

26.11.2022 11:33
irokez

XXX.XXX.198.24

Ležan je nástavkový úl? To je novinka.
Řeči o idiocii, tuposti či domněnky o tom, že je někdo placeny, si Tom50 nechejte od cesty a pokud máte nutkání něco takového psát, pište si to v SZ. Ostatně Vás na to již několikrát redakce ifauny upozornila a tento postup vám doporučila, tak redakci ve vlastním zájmu zbytečně nezaměstnávejte.

26.11.2022 18:10

Zase Tom 50 lže. Mám sem ZNOVU nasázet odkazy na jeho lži o jeho úhynech a o úhynech těch kterým radil a pak z nich ještě udělal blbce? Je to tady na iF už několikrát. Stačí dohledat.

26.11.2022 19:00
tom.50

XXX.XXX.139.245

můj příspěvek ze dneška 09:13

- tam se každý, kdo chce, dozví, kde dělají soudruzi ze zarytého liberistánu chybu a mají pak úhyny - co kdo chce? Pomatenou "zelenou" ideologii a nebo živé včely?
Fakt nechápate, že nasloucháním těmto podporujete zelené šílenství?

Tento fakt musí bejt placenej aby odvedl lidi od naděje na ŽIVÉA ZDRAVÉ VČELY, jinak si to už neumím vysvětlit - svobody a demokracie plný huby, ale jen když by se papouškoval jen jejich jedině správný názor

26.11.2022 19:07

Jo, přesně tam jsou popsány nesmysly, které na NC mají nulový vliv. Ještě něco převratného?

26.11.2022 19:09
tom.50

XXX.XXX.139.245

můj přísopěvek ze dneška 09:13, tam je odpověď jak nemít úhyny

26.11.2022 19:11

Vážení včelaři.

I toto vlákno bylo opět upraveno a pro nerespektování našich pravidel bude uzamčeno.

Admin

Téma je uzamčeno, není možné vkládat odpovědi.