Chtěl jsem zkusit VS protože nejsem soběstačný ve vosku, protože prodávám vyzimovaná vč těm, co neumí udržet vč živá.
Dopadlo to mizerně, jen potíže, trable, nejde to. Taky jsem si myslel, že odd trubčinu nestaví, asi jsem ten blud někde vyčetl od neumětelů, co neviděli pořádné včely. A protože ZÁKLAD úspěchu mého chovu bez úhynů téměř bez léčení proti VD (ani jakéhokoli jiného léčení) spočívá pouze v tom, že v plodišti = na vysokých rámcích kde je dělničí plod + zásoby nesmí být trubčina, je pro mě VS na vysokých rámcích nepoužitelná.
OK, pokusil jsem se tedy dávat VS v polorámcích do medníků v druhé snůšce, co mám po 10-20.5. (podle roku) Katastrofa, zvětšiny stavěly trubčinu a protože nemám mřížku, ihned jí v medníkách zakládaly. Tím by se úplně zrušil samoozdravný princip mojí PM.
Takže. Kdo chce živé vč bez úhynů + vysoké výnosy medu, nemůže si nesmysl jako je VS dovolit.
Proboha! A co jste jako čekal, že Vám postaví, když jim uděláte díru nad plodištěm? V přírodě se nic takového obvykle neděje. Samozřejmě, že včely ty mezery okamžitě zalátají trubčinou nebo zásobními buňkami, jejichž stavba je rychlejší a energeticky méně náročná. V podstatě jste včely vystresoval a navodil jim nouzový stav. Rozšiřuje se dolů, tam je stavba přirozená a staví krásnou dělničinu, pouze na periferiích trubčinu. Základ je volná stavba v plodišti. V medníkách klidně můžou být mezistěny (u dospělého včelstva!), pokud chce včelař také více medu. O volné stavbě víte velké kulové, provádíte zhovadilé úkony, ale píšete něco o neumětelství? Fakt chucpe!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Škoda slov...kdyby aspoň o svých úhynech furt dokola nelhal. Lze až tomu sám věří
No taky můžu říct, že zimní úhyny nemám. Záleží, kdy začíná správně meteorologicky zima, že? :)
Ještě se vrátím k trubčině. Na volné stavbě se krásně ukážou genetické rozdíly. Jsou včelstva, kterým stačí 5 - 10 % trubčího plodu a jsou i taká, která mají 25 %. A jakmile jednou mají trubčiny dost, jakmile "dospějí" a mají hotové dílo (plásty = kostra včelstva), nemají v zásadě moc důvod stavět další. A co obvykle dělá včelař - technokrat? Vyřezává, nadstavuje, přehazuje, prohazuje, zebruje - zkrátka láme a kroutí včelstvům hnáty! Vůbec na volné stavbě se krásně zvýrazní různé rozdílné životní strategie jednotlivých včelstev a to je právě hrozně zajímavé.
Nepíšu to vše pro Kršku (tam je to házení hrachu na stěnu), ale pro čtenáře, aby se nenechali zmást tou snůškou nesmyslů.
Medar
Že jste to vy pokusím se vám to vysvětlit jak to dělá mistr.
Mám VN vysoký 30 na 11 rámků dlouhých 39. Pod ním je TL, kde je 5 dělničáků prostřídaých SR, ale jeden není SR, ale hotová světlá tručina od loňska, často postavená jen z části.
Když vč obedá načerno celý VN, co se děje dole netuším a nezkoumám, tehdy dostane vč celý NN 15 nahoru nad VN. Tady si všimněte jak se hrubě mýlíte, že staví směrem dolů ale orel, mouchy... nechám to.
V přidaném NN nesmí být ani jako pětikoruna volého místa pro divočinu, postavily by trubčinu, matka ihned zakladla a pak by zaprskala dělničím plodem v NN všecho. To, co se děje u NN systému.
Jak zařídit aby se to nestalo a aby matka bez mřížky nekladla v medníku, tedy v tom prvním přidaném NN?
Protože vás mám rád (nekecám), tak vám to vysvětlím. A myslím to vážně, bez ironie a rytí. Zkuste to taky, následující finta, kterou nelze nikde vyčíst funguje na 100%.
První předpoklad je, že MUSÍ být TL a jaký je rozdíl mezi TL a POL jsem nedávno vysvětlil. Vč MUSÍ mít prostoru dost, až nadbytek a přitom to, co je pod VN, KDYŽ JE TO NÍZKÝ NÁSTAVEK, včelstvo vnímá jako daný prostor jen nějak napůl, je to prostě jen "pojistný ventil". Třeba proti rojení.
Pokud je podmínka splněná, vč má SPRÁVNĚ vystrojený TL (ne tedy POL), pak se do medníku dá místo 11 rámků jen 10 s většími rozestupy. Od oka.
Ale MUSÍ to být následovně! Žádná idiocie s názvem zebrování. MUSÍ přijít ke stěnám po dvou hotových panenských souších (první dostatek košíků). A doprostřed MUSÍ přijít vedle sebe 6 mezistěn..
Co se stalo. Vč je rozšířeno jen o 33% a to snese bez úhony.
Může stavět aby byl plně využit jeho stavební pud a jeho stavební elán a hlavně voskové šupinky nepřišly nazmar a taky nepocítilo stres že nemůže stavět. Současně ale má dost "košíků" a tak to není a úkor medného výnosu. Protože má dole v TL 5 děličáků, první nárazovou snůšku řidiny dává tam a neomezuje matku v kladení ve VN. Ukládá tam i přebytky pylu, které jsou v tu dobu běžné.
Proč matka nejde klást do těch šesti vystavěných M? I to je jasné. Matka mileráda zakládá cizí souši, cokoliv cizího. M je takly cizí, tam ale klást nemůže, páč to nejde. M ale voní "cize", tedy velmi atraktivně. Do krajních souší klást nejde, ke "zdi" zprvu neklade. Tedy když má dost placu ve VN a ten plac tam má, protože TL.
Stavitelky bleskurychle staví na těch 6 M uprostřed a to tak, že za pár hodin je půlka buněk a matka už by to uměla zaklást. Ale do té doby to ztratilo cizí vůni a dole ve VN je placu dost a taky do nehotových buněk už včely cpou "polomed" a tak to matka v 95% nezaklade. Ano, některá matka to "nepochopí", důvod se jí později zbavit.
Stačí? Opakuju, píšu to opakovaně, ale chápu, že se to nikomu nechce hledat. Pro někoho kolovrátek, pro chytřejšího detailní kow-how. Víc vám dát Medar neumím, ale třeba se toho budete štítit páč liberál tedy nebudu ani omylem!
Chytřejsí si předešlé uloží, když pro nic jiého tak pro chvíle, kdy by se mu mohl hodit nějaký "návod k použití".
Při této mojí, klopotně vyvinuté PM (v průběhu asi 40 let) jsem zajistil, aby vč mohlo dostatečně stavět jak je jeho přirozená potřeba, ale současně mělo kam ukládat silnou nárazovou snůšku a pyl a tudíž je to nejšetrnější možnost jak nemít plod v NN. Přitom vč postaví dostatek N mezistěn a není stresováno a během pár dní, často 4-5 i rychleji je prvních 15,5 kg vysoce kvalitního medu v medníku v POUZE panenském díle. Pokud není očko, to být nesmí nikdy nikde, pak má i jarní med kolem 17% vlhkosti. Co by chtěl kdo víc?
Teď čtu to vaše o zimních úhynech.
Medar, proboha, proberte se, NEMÁM NIKDY ŽÁDNÉ ÚHYNY
Snůšku nesmyslů jste tu Medar rozšířil vy. Ini zase pan Werich: "Kde blb, tam nebezpečno". Konec citátu.
Kdo nechceš mít živé a zdravé včely, naslouchej liberálům , těm asi brzy je.ne.
Jasně, teda když se sem tam nějakej plavec neutopí a když se jich topí 10, 30 a často 80 a někde i 100% fakt bych se zamyslel.
A neopakuju jen pro vás, jak vás to napadlo? Jen jsem oslovil právě vás, příště jiného...
Každého potřebného poučím zadarmo, fakt to ení žádná věda, netřeba studií a vědy, stačí nemít v hlavě vymleto. A ani to by až tak nevadilo, když si dá vymletej říct.
Fakt kabaret, dlouho jsem se tolik nezasmál
A pak že dneska nebudu mít důvod se pousmát, ubohé iracioální napadání z bezmoci.
Až budete umět aspoň to co já bez vědy, Gorových a jiných mouder, pak mluvte. Do té doby někam zalezte. (tolik štěstí mít nebudu, já vím)
Takže vy normální, pokud něco chcete vědět, co je vám nejasné, ptejte se, možná budu vědět. Raději veřejně než SZ, někomu dalšímu se třeba hodí informace, kterou potřebujete.
Těch několik zamindrákovaných chuderů se nebojte, jsou neškodní, jako na ovádí bodnutí se neumře, tyhle lze přežít taky, jen jsou protivní. Někdy je to skoro k nevydržení. Ale jsou nutní. Kdyby nebylo ovádů, neuměli bychom si vážit míst, kde nejsou a proto jsou i oni na světě nutní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tom.50
napsal(a):
Fakt kabaret, dlouho jsem se tolik nezasmál
A pak že dneska nebudu mít důvod se pousmát, ubohé iracioální napadání z bezmoci.
Až budete umět aspoň to co já bez vědy, Gorových a jiných mouder, pak mluvte. Do té doby někam zalezte. (tolik štěstí mít nebudu, já vím)
Takže vy normální, pokud něco chcete vědět, co je vám nejasné, ptejte se, možná budu vědět. Raději veřejně než SZ, někomu dalšímu se třeba hodí informace, kterou potřebujete.
Těch několik zamindrákovaných chuderů se nebojte, jsou neškodní, jako na ovádí bodnutí se neumře, tyhle lze přežít taky, jen jsou protivní. Někdy je to skoro k nevydržení. Ale jsou nutní. Kdyby nebylo ovádů, neuměli bychom si vážit míst, kde nejsou a proto jsou i oni na světě nutní.