Vše živé (27 vč) a ve stejné kondici - tedy z pohledu zvenčí při fumigaci - vč jsem samosebou neprohlížel, nerozebíral.
Spad jsem nezjišťoval, moc mě to nezajímá.
Na druhém stan to samé. ZATÍM ok a snad to tak vydrží. Ale život mě naučil nikdy neříkat hop, ještě není "přeskočeno".
Silně zvažuju, že úplně vynechám předvánoční aerosol.
Některá vč jsou aktivní hodně nebo docela dost, jiná aby se neřeklo a některá vůbec nelétají a nebo jen sporadicky. Nijak se to nesnažím zaznamenat a vyhodnocovat, nechávám to plně na nich. Nic nijak neselektuji, jsem pro co největší rozmanitost genů.
Jo a bylo hezky a kdyby bylo ještě hezčejc, bylo by to zase asi horší, že kvete něco, co by kvést nemělo a včeličky lítaj jak vo život, ale třeba to je dobře, třeba ne a voda v řece teče a po kamení skáče, mráčky se tetelej, tulák je vesej...
A co tuhle:
Bzuuuučej tam čmeláci, a syčej syčáci, a kráva krásně zpívá, tam neznaj brambory a z másla maj hory, tam za tím mořem píva.
Tam za tim mořem píva, tam zakázali práci. Tam nehlídaj policajti, tam hlídají vandráci. Tam buldoci maj gumový zuby a stohy s koupelnama. Tam holky nechtěj samy spát a když máš chuť.................. na guláš, tak jen zakejváš, přijde Mikuláš von ti dá guláš a no to si dáš a potom hop, potom hop a potom hop do móře píva...
Třeba si pana Wericha už tak dobře nepamatuju - jsem už starší pán, a taky nebyl majový den, žádné stíny ale dnes nebyly.
Jistě si to bude umět každý najít v originále. Ale že to sem pasuje ne? Napsal to stejně rozverně a aspoň o něčem, předchozí kydy o včelách jsou dost vo ...
Tak tohle tu lidičky chcete? Ahááááááááá Potléééésk
Ále,druhá fumigace, a to proč, paměť mi už neslouží, ale mám dojem, že jste mluvil pouze o jedné a chvástal jste se, že dáte vědět koliko a během 14 dnů druhá a to v Blaníkách, žeby Langy, nééé. Jo, když není schopnost pochopit vývoj kleštíka, to se kouká, tak kolik pane Tom při té první, předokládám stovky, 2 či 3, jinak dělat druhou, když je tam ještě plod, to už je fakt blbost, ale členové svazu se předhánějí, kdo to tam dá nejdříve, zapojil jste se, řekl bych, že ano. Já by jsem ten aerosol doporučil, ale jak myslíte, dohoníte to příští rok. Ke včelám se má chodit s pokorou, ne jako žerenál
Jen povinná úcta ke stáří mi brání vás nějak umravnit.
Vždy (téměř) dělám předvánoční aerosol a letos nebudu. Proč druhá fumigace? Tak já vám to prozradím. Jsem zvyklý na minimální nebo žádné spady (pravda, u všech vč jsem to roky dřív nezkoumal). Vloni ale byl u několika vč (4 vč) spad ve stovkách, pak se ukázalo, že v těch vč byl problém po zimě, vše tu detailně píšu, stačí číst a nenaskakovat na několik agresivním troubelíků, kterým došly arumenty tak jsou jen uboze zlí. Ale vy to máte apotřebí taky? A jak dlouho že to vlastě včelaříte?
Obávám se, že nefunguje Gabon jak by měl. Vloni čím později byl vložen, tím méně bylo brouků, letos je to úplně jedno, všude nějací byli, 20-30 a u 4 vč kolem 50. Stejně bylo i u těch vč, kde Gabon nebyl vůbec.
Mám zprávy, že jsou velké úhyny, někde taky plošně. Po první fum bylo víc brouků než milo. Tak proto. Spokojen? Mám za to, že se tu v tom popleteně neorientujete. Ale protože pár mladých neumětelů agresivně uráží, přidáte se ke zdánlivě silěnjším. To malí lidé tak mají, že lezou do řití zdánlivě silnějším.
Moc vážně vás neumím brát, vybral jste si, jak chcete. Pro ostatní je možná zajímavé a dost možná i inspirativní co a jak dělám. Kdo chceš ber a kdo nechceš....
No spad po prvé fumigaci do 50 ks, to včelám nic neudělá, když jako novic dělal postup DOL, padali stovky a nejenom mně, všem a když jste předesílal, že začnete léčit konec srpna, začátek září, říkal jsem si pro sebe, ten si teda věří anebo vůbec neví co kleštík umí. Vám nepadlo 50, ale daleko víc, proto jste se vyplašil, vím, že už ze zásady to nepřiznáte, vždyť by jste položil Vaši mantru Blaník, nemám zapotřebí někomu lízt do zadku, vždy mi vadilo a vadit bude OBLBOVAČKA, moje máma se i prala.