Také si vyrábíte doma medovinu? Nejraději mám ovocné medoviny, melomely - pouze ovocná štáva, mošt + med. Spíše sladší, jak se kdy podaří a podle toho co se urodí, nebo co nasbírám. Používám chladnomilné kvasinky s vysokou tolerancí k alkoholu. Kvasím za studena, pomalu, ve sklepě s teplotou 10 - 15 °C. Používám obvykle řidší akátový med. Je jemně voňavý, chuťově spíše neutrální, nemusím ho rozehřívat a obsahuje minimum pylu, bílkovin, které můžou způsobit zkořknutí medoviny. V červenci jsem poprvé zkusil udělat medovinu z černého rybízu a včera jsem podruhé stáčel. Ještě není úplně čirá, ale okoštovat jsem prostě musel a je... chuťově naprosto luxusní, nádherně voní a ta barva!
Medovinu si dělám. Obvykle pouze tolik, abych to po prvním stočení měl do 10 L demižonu. Cukernatost jsem si při prvních pokusech hlídal dle počáteční hustoty. Pak jsem koupil moštoměr. S ním se dostávám na hranici jeho rozsahu. Je do 30 st.
Letos jsem to namíchal na 30 stNM a přidal odhadem 2 litry višní na 10 litrů medoviny. Po prvním točení mi to přišlo trpké.
Jak u ovocných medovin řešíš množství medu?
Pozor, u moštoměru se při měření roztoku med s moštem musí provést korekce o 4 ° Brix. Ale tím to nebude, bez zbytkového cukru by spíše byla na chuť lehce kyselejší. Udělám předem výpočet, namíchám a pak měřím vždy cukernatost výsledného roztoku ovocné štávy s medem, případně koriguji.