Protože nemůžu a nechci ometat a ani vyfukovat, vyrobil jsem si před lety výkluzy a jsem s nimi nadmíru spokojen. Při použití výkluzů nesmí být v mednících žádný plod. Stačí i pár buněk trubčiny a efektivita se prudce snižuje (včely neopustí plod). Včelařím z 80 % s mřížkou a proto tyto problémy nemám.
Správná konstrukce výkluzu je vidět z fotografií. Na horní straně by měla být zachována včelí mezera (6 mm latěčky - dle konstrukce úlu a mezery pod spodní loučkou) a spodní strana musí mít hloubku alespoň 4 - 5 cm (klidně i více). Vytváří se tím prázdný prostor pod medníky, kam se můžou stáhnout včely z medníků. Včel je totiž ve snůškovém období v úlech opravdu hodně a pokud se odebírá více medníků, musí mít včely prostor kam z nich přejdou. Uvnitř je tenká překližka (3 mm). Uprostřed předkližky se vykružovákem odvrtá otvor, který světlostí odpovídá zakoupenému plastovému výkluzu. Ze spodní (hlubší) strany se našroubuje samotný plastový výkluz.
Výkluzy se musí vložit cca 24 hodin před odebíráním medníků. Očka nad výkluzem by měla být uzavřená. Medníky je dobré odebírat brzy ráno, kdy bývá nižší teplota a včely se více stáhnou dolů k plodu. Odpoledne se totiž pak již může přes výkluzy vrátit nahoru několik včel a to zbytečně snižuje efektivitu práce. Při správném použití je práce rychlá a prakticky bez kontaktu se včelami. V mednících zůstanou opravdu jen jednotky včel. Zbavuji se jich tak, že medníky naskládám do dodávky, ujedu třeba několik set metrů s otevřenými zadními dveřmi a zbylé včely vylétnou za světlem ven a zpátky do úlů. Plásty nikdy nijak nenahřívám a med bez problémů vymetám i ze "studených" plastů. Těch pár gramů co možná zůstane v buňkách navíc mě netrápí.
super príspevok, nie je čo dodať...
tiež roky používam výklzy a som maximálne spokojný...
hádam len doplním predsa jednu vec, ak je včelstvo silné, mám dosť súší a beží znáška tak pri zakladaní výklzu ho podložím nadstavkom s prázdnymi súšami a nemusím hneď po vytočení medových plástov sa vracať na včelnicu ale prídem podľa situácie o 2-3 dni...