Výroba a použití výkluzů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.11.2022 10:49
Medar

XXX.XXX.51.131

Protože nemůžu a nechci ometat a ani vyfukovat, vyrobil jsem si před lety výkluzy a jsem s nimi nadmíru spokojen. Při použití výkluzů nesmí být v mednících žádný plod. Stačí i pár buněk trubčiny a efektivita se prudce snižuje (včely neopustí plod). Včelařím z 80 % s mřížkou a proto tyto problémy nemám.

Správná konstrukce výkluzu je vidět z fotografií. Na horní straně by měla být zachována včelí mezera (6 mm latěčky - dle konstrukce úlu a mezery pod spodní loučkou) a spodní strana musí mít hloubku alespoň 4 - 5 cm (klidně i více). Vytváří se tím prázdný prostor pod medníky, kam se můžou stáhnout včely z medníků. Včel je totiž ve snůškovém období v úlech opravdu hodně a pokud se odebírá více medníků, musí mít včely prostor kam z nich přejdou. Uvnitř je tenká překližka (3 mm). Uprostřed předkližky se vykružovákem odvrtá otvor, který světlostí odpovídá zakoupenému plastovému výkluzu. Ze spodní (hlubší) strany se našroubuje samotný plastový výkluz.

Výkluzy se musí vložit cca 24 hodin před odebíráním medníků. Očka nad výkluzem by měla být uzavřená. Medníky je dobré odebírat brzy ráno, kdy bývá nižší teplota a včely se více stáhnou dolů k plodu. Odpoledne se totiž pak již může přes výkluzy vrátit nahoru několik včel a to zbytečně snižuje efektivitu práce. Při správném použití je práce rychlá a prakticky bez kontaktu se včelami. V mednících zůstanou opravdu jen jednotky včel. Zbavuji se jich tak, že medníky naskládám do dodávky, ujedu třeba několik set metrů s otevřenými zadními dveřmi a zbylé včely vylétnou za světlem ven a zpátky do úlů. Plásty nikdy nijak nenahřívám a med bez problémů vymetám i ze "studených" plastů. Těch pár gramů co možná zůstane v buňkách navíc mě netrápí.

7.11.2022 15:58
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

super príspevok, nie je čo dodať...
tiež roky používam výklzy a som maximálne spokojný...
hádam len doplním predsa jednu vec, ak je včelstvo silné, mám dosť súší a beží znáška tak pri zakladaní výklzu ho podložím nadstavkom s prázdnymi súšami a nemusím hneď po vytočení medových plástov sa vracať na včelnicu ale prídem podľa situácie o 2-3 dni...

7.11.2022 16:19
Medar

XXX.XXX.112.119

Přesně tak, také to tak dělám... tedy pokud je dostatek souší:) je to pak ideální stav!

7.11.2022 18:14
jiří j

XXX.XXX.168.113

Také používám, jen se zeptám, po prvním vytáčení jich tam zůstane jen pár, při druhém to je o kapánek horší, máte podobný poznatek, nebo provedení výkluzu je u mne horší, ten spodní rámek mám nižší proti Vám

7.11.2022 18:24
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

to závisí od sily rodiny...niekde tie včely sa napratať musia...preto je ten podložený nadstavok ideálny...

7.11.2022 18:29
jiří j

XXX.XXX.168.113

Špatně jsem se vyjádřil, byl myšlen rámek u toho výkluzu, jeho spodní část, když jsem jsi je dělal nenašel jsem výškové rozměry, bylo to od oka, asi to nebylo ono

7.11.2022 18:53
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

jirko iste vyšší rámik umožní že nie sú tak stiesnené, ak je zasa moc vysoký a včelstvo silné sú schopné za 24 hod začať tam stavať miniplásty, je znáška sú odrezané od medníka

7.11.2022 19:07
jiří j

XXX.XXX.168.113

Díky, nechám to na tom oku

7.11.2022 19:29
Medar

XXX.XXX.47.194

A divočina plná medu je moc fajn :) Stane se, žádná tragédie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík