Svítkova metoda omezování populace roztoče varroa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.11.2022 16:31
krekařík

XXX.XXX.179.2

Dobrý večer.
Díval jsem se na váš odkaz. Dle mého amatérského názoru se mi to zdá dost pracné. Jakým způsobem zařídím abych pocukroval alespoň 3/4 včel když jsou narvané v uličkách? Tím pádem bych cukroval jenom ty "vrchní" ne?
S pozdravem.
Krekařík

13.11.2022 17:35
Medar

XXX.XXX.47.194

Nefunguje to.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2022 17:50

Podstata je vyvolat uměle čistící pud u včel u kterých přirozeně není. Toho lze dosáhnout v podstatě čímkoliv. Viděl jsem třeba nástřik jednotlivých plastů Coca-Colou, na videích tuším někde v Polsku. Ale stejně jako cukr, funguje to omezeně, zřejmě záleží kde na včele je přisátý roztoč, a pod víčky to nefunguje vůbec. Takže kvůli zavickovany roztočům je nutné často opakovat. A chodit cukrovat včely celou sezónu každý čtvrtý den.. ještě sundávat medniky pro přístup do plodiště... To není zrovna včelaření na pohodu.

13.11.2022 18:22
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

....neide ani tak o pracnosť, ale Ing. Róberta Chlebo, robil prednášku na účinnosť metodík likvidácie klieštika a a uverejnil tam tabuľku jednotlivých postupov a účinných látok ...
Na nej bol práškový cukor až úplne na konci s účinnosťou pod 10 %. Zdroje boli z odbornej literatúry, najmä z USA, kde sa to už dávno testovalo (metóda s práškovým cukrom bola vyvinutá na monitoring klieštika už pred štvrťstoročím..)...
kto by neveril americkým vedcom tak skúsenosť s metódou od českého včelára J. Danihlíka:

https://www.mojevcely.eu/clanky/varrooza/metoda-osetreni-vcel-praskovym-cukrem/

13.11.2022 18:47
tom.50

XXX.XXX.139.245

Nemám rád videa a tak ani neotevírám a už vůbec když se jedná o zjevný nesmysl. Jen se zeptám, je to Svítek z Přimdy? Toho "znám", jen z telefonu po Troubkách, pokud je to on.

No a asi stejně účinně jako práškový cukr působí vkládání čerstvé natě z rajčat. Možná taky nějaké zaříkávadlo by pomohlo, některým věřícím v satana Tvrdochemáka určitě.

13.11.2022 19:35

Neotvíram, nečtu, přesto vím , všechno znám protože pravda hraničící s jistotou je jen jedna. To dá rozum, samo ten přirozený selský.

13.11.2022 19:56
Javali

XXX.XXX.242.42

Děkuji všem za reakce. Píše, že to cukruje časně z jara, především než se zavíčkuje první trubčina a než nasadí medníky, že stačí jen sypat na horní loučku.
Otázka je zda a jak moc to funguje? Kdyby to bylo i jen 10% tak to klidně pocukruju a včely si smlsnou, ale jesi to je blbost tak to dělat nechci.

13.11.2022 20:04
tom.50

XXX.XXX.139.245

Kdybyste sdělil o kterého Svítka se jedná, věděl bych zda se tím vůbec zabývat.

13.11.2022 20:09
Javali

XXX.XXX.242.42

Svítek Ludvík, Přimda

Někde to zase testovali a prej po cukru žádný spad není, třeba to je blbost nevíím.
Tady to psali https://www.mojevcely.eu/clanky/varrooza/metoda-osetreni-vcel-praskovym-cukrem/

13.11.2022 20:40
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

tom.50 napsal(a):
Kdybyste sdělil o kterého Svítka se jedná, věděl bych zda se tím vůbec zabývat.

keby ste na odkaz klepli, zistili by ste nielen že to nie je video ale aj to že to naozaj Svitek z Přidmy...

13.11.2022 20:52
tom.50

XXX.XXX.139.245

No a to mi stačí a už vím, po jisté zkušenosti, že se tím netřeba zabývat. Děkuju. Fakt mám odpor k videím, zejména k některým.

13.11.2022 21:19
jiří j

XXX.XXX.168.113

Podle p. Stonjeka slepá ulička, ale zase ten p Svítek dělal včely dost dlouho, aby se všechna jeho doporučení zamítly, například, začít léčit v srpnu je pozdě, dávat aerosol
v prosinci do včel je svinstvo, podle mne je aerosol horší kyseliny, mne zaujal bod - Princip vzniku kamenného medu a opatření, které je nutno udělat aby nevznikl, nemáte někdo tento poznatek?

14.11.2022 07:05
irokez

XXX.XXX.166.135

tom.50 - videa neotvírám a když se jedna o zjevný nesmysl tak vůbec. A na Staňka hledíš. To mě hlava nebere.
Jinak se s cukrem jedná o celkem známou záležitost. A Ruda Stonjek taky nemá ve všem pravdu .

14.11.2022 19:31
tom.50

XXX.XXX.139.245

to mi stačí a už vím, po jisté zkušenosti, že se tím netřeba zabývat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík