Dobrý den, jsem začínající včelařka. Začala jsem včelařit letos na jaře. Mám 3 včelstva v nástavkových úlech od firmy Břínek. Se včelami k nám dochází pomáhat zkušený pán od nás z vesnice. I přes prognózy, že letos s prvními včelami nebudu mít tolik práce, tak opak byl pravdou. Vyletěl mi roj, takže jsme nechávali v úle vychovat novou matku z matečníků. Dokonce jsme vytáčeli i první med. Takže celá sezona proběhla v plném nasazení. Naštěstí ten zkušený včelař byl vždy přítomen, takže jsme vše zvládli. Ale vrátím se k tématu. Kvůli manipulaci s těžkými nástavky zvažuji pořízení ležanu, taktéž od Břínka. S tím, že bych nahoru dodatečně přidávala medníky. Možná bych i zvážila výklopné nástavky.
Prosím zde přítomné za názory a zkušenosti. Jestli je tento úl na manipulaci opravdu méně náročný. Plastové ani jiné umělé typy úlů, ikdyž lehké, nechci pořizovat.
Děkuji předem za reakce
Jana
Můžu vám doporučit kontakt na včelaře s ležany https://www.vcelarstvikunvald.cz/
Uživatel s deaktivovaným účtem
zelenafarma
Neuvádíte kde včelaříte. Na většině území ČR je ležan krajně nevhodný úl. Moje zkušenosti (když jsem ještě vytáčel vysoké rámky s výkaly plodu v medu) jsou podprůměrné, navzdory blábolům je s tím víc práce a práce zazadu je nemožná na víc jak cca 14 rámků, jinak se musí pracovat z boku a to úděsně ničí páteř. Včelařím (včelařil jsem kdysi i v 360) ve výšce 360-480 mnm.
Tomáš R si kdysi ode mě říci nedal, má ležan a třeba by vám sdělil zkušenosti svoje.
O vyklápěcím systému jediného medníku 39x30x11 nad plodištěm 39x30x15 (poslední 4 rámky byly za mřížkou na med) jsem slyšel a prý to funguje znamenitě. Bohužel na včelaře, který to měl, nemám už 5 let spojení. Pro mě by takový úl byl zoufale malý a já roje nechci. Malý úl = rojení. To platí i o omezování plodování což je technologie opuštěná před 30 lety (OP), někomu však prý funguje.
Dobvrý den, mám od fy. Břínek ležan na teplou stavbu, Úl je to rozměrný, na 24 ránků 39x30. Je s ním jiná práce , než s nástavkovými úly, ale musím říct, že nejtěžší, co zvedáte, je rámek. Nevím , jak kdo, já z něj dokážu dostat cca 20 kg medu, s pohodovou prací, možná by šlo i víc, ale já jsem spokojený. Musím časem zvážit přechod k ležanům z důvodů zdravotních, takže vím, co Vám píšu. Jen je nutné nastudovat metodiku Ležan. mám na teplou stavbu, možná je výhodnější na studenou stavbu, přijde mi to jednodušší.Žádné medníky nahoru nepřidávám, v originálu to nejde, to byste musela mít úl Nový senior, ten počítá s medníky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pánové, doporučuji rozšířit si obzory a přečíst si něco o včelařství Kunvald a shlédnout video. Svět lezanu není jen Brinek či ul senior.
Zdravím pánové a moc děkuji za názory. Vesměs pozitivní. Ano píšete, že ležany nejsou vhodné do všech podmínek a mají velké rámky. Ale právě Břínek nabízí i variantu 39x24, což se mi líbí, protože ty mé současné úly mají také tuto míru. To znamená stejnou práci s rámky jen s tím rozdílem, že nemusím sundávat těžké nástavky. S mými 160cm je to docela fuška. Zatím mi tedy pomáhal ten pán, ale do budoucna bych chtěla už pracovat sama. Jinak se ptáte na stanoviště. Jsou to Hostýnské vrchy, 420m/nm. Úly máme na svém velkém pozemku mezi lesy, bez sousedů. Rozšiřovat včely zatím nemíním, maximálně jeden oddělek na jaře do toho ležanu, pokud se tedy pro něj rozhodnu. Úly mám na teplou stavbu, kterou ale asi zjara předělám na studenou. Ještě mám dotaz na Tomáše R. Píšete, že na ležan už nepřidáváte žádný medník. Jak tedy docílíte, aby včely měly v největším rozmachu a síle hodně místa a zároveň se nevyrojily? Navíc právě zmiňovaný Břínek zmiňuje i možnost přidání až dvou medníků vedle sebe. S tím že by šla i varianta namontování pantů, aby šly případně vyklápět.
Jana
Míru m39x24 bych velmi zvažoval, je to míra stará 118 let a tehdy se tu chovala jiná včela, která nedosahovala zdakleka takjové síly, myslím, tak třetinové. Polopatě, míra 39x24 je snad nejhorší z vysokých měr, horší (více práce) jsou už jen nízkonástavkové systémy. Naopak, nejméně práce - asi 1/3 a tudíž nejméně dřiny je v systému Dadant, tedy pro plod vysoký prostor, pro med nízké nástavky s pouze panenským dílem. To kromě minima práce a téměř bez dřiny - nízké rámky se velmi snadno zvedají a ometají od včel a při vytáčení mi ženy - mám dvě dcery a přítelku, odmítají odvíčkovávat a vůbec brát do ruky vysoké rámky pro jejich váhu. I mě se pracuje s nízkými rámky při vytáčení mnohem lépe a každému, kdo to zkusil. Naopak vysoké rámky, kde vč chová plod, zase zajistí rychlejší jarní rozvoj, malou rojivost a více jarního medu. Jarní med je jistý, medovice jen jednou za 3-5 let a to ještě mnoho kmenů Kraněk medovici vůbec nesbírá a ignoruje jí. Kde se nepěstuje slunečnice, akát meduje do výšky max 300 metrů, lípa nemeduje nad 300 metrů taky nikdy, pak je často jarní snůška jediná.
Ale je to na vás. Všichni koho znám, když zjistí, jak ničemná je míra 24, litují, ale kvůli stáří už nebudou nic měnit. Vím ale jistě, že komu hynou včely, tak na 24 a v NN systémech - těch je ale velmi málo, svět tento systém už opustil. Celé Rusko a bývalý SSSR, celý Balkán, jižní Evropa, Francie, Španělsko, VB, Skandinávie, tam všude drtivě převažuje originální Dadant-Blatt. To je míra na 12 rámků, v plodišti 43,5x30 a v medníku 43,5x14,4 cm.
Pro úplnost, někde se k základní vysoké míře nepoužívá medník NN, ale stejné medníky jako plodiště D-B.
Ležany se používají v nižších výškách s většími snůškami a hlavně snůškou z akátů, do našich poměrů je to úl na většině území ČR nevhodný.
Seriozní výzkum - statistiku na jaké míře je v ČR nejvíc úhynů, pokud vím nikdo nedělal a někdo bude tvrdit, že když 80% vč u nás je na 24, tak proto padá nejvíc na 24. Jenže já neznám nikoho, komu by padly včely na 39x30 + 39x15 (pozor na míře vyšší než 30 - Sedláček 39x34,7 zase už úhyny znám) a ve vsi, kde žiju, mají snad všichni 37x30, zadové vysouváky se dvěma medníky, vše na 12 rámků a v tom taky nikdo nemá úhyn. Ovšem tam se převěšuje plod a je to úplně nejpracnější úl, co si já umím představit (i když je to vysouvací zadovák a pracuje se jako ve stropováku). Těm, co mají 3 nebo 8 vč to nevadí a pracují rádi. Běžný výnos mají na tom zadováku s mírou a technologií Čechoslováku v průměru 60 kg medu. Tedy často i mnohem víc. Ovšem vytáčejí vysoké, mnohokrát zakladené ohavné rámky a tudíž jejich med nemá tu kvalitu, jako požaduju já. Mimochodem, technologie ležanů může produkovat jen tento med s výluhem z výkalů plodu. Nedávno tu o tom běžela debata a samosebou jsem jediný (a Tomáš R) kdo to tvrdí, protože ostatní panenský med neumějí a když ho mají smíchají ho s "normálním", tak zpochybňují a zesměšňují tento nejvyšší level včelařského umění. Sám bych asi úplně nevěřil kdyby kamarád nedělal slepé testy a vždy vyhraje med z pouze panenského voští, který nebyl v úle v době léčení a nemůžou se do něj dostat zbytky zimních zásob, což v klasice je vždy. Odtud totiž pocházejí úžasné výnosy včel na vysokých plástech - schválně se zkrmí o 20 a víc kilo levného cukru víc (to je ten lepší způsob, ten horší jsou krmiva ze škrobu) a pak se to vytočí s medem. Jenže zákazník to pozná a vrací se pro med čistý.
Vám se stoprocentně nelíbí co píšu, taky se mě neptáte. Každý kdo che poradit je ve skutečnosti dávno rozhodnutý, ale není si jistý a hledá jen někoho, kdo mu jeho rozhodnutí pochválí a kdo ne, proti tomu má odpor. I s vědomím tohoto neměnného faktu, který se v lidských vztazích opakuje od dob napsání Starého Zákona - větší součást Bible, je to vždy tak a přesto se vám já snažím sdělit, čeho se vyvarovat. Dál je to už jen váš boj.
Jen podotýkám, nejsem věřící fanatik, jsem ateista. Přesto mě celoživotní studium Bible, zejména SZ, hodně naučilo. Ale to se včelařinou nesouvisí, souvisí to jen s tím, že se vám na 100% nelíbí co píšu.
A proč vám píši, i když se mě neptáte? Protože jste si dala nick zelená farma a to mi evokuje nějakou snahu po nějakém bio nebo přírodnějších produktech. Tak proto vás ujišťuji, že pomocí ležanu a nebo přes míru 39x24 a přes převěšování plodu a vytáčení černého díla se tomu ideálu ani nepřiblížíte. Bude to krok do přelomu 19 a 20 století, kdy kněz Adamec svojí míru vymýšlel a snažil se jí prosadit, jako tehdy pokrokově nejmodernější u nás. On chtěl hlavně včelařům dát horem přístupné úly s oddělitelným dnem a nejlépe Langstrothy - Amerikány. Ale to narazilo na nebetyčnou tupost včelařů, která se ani po pěti generacích nezměnila.
Ne Tome klidně pište. Ráda si poslechnu názory a dotaz jsem zde položila plošně na všechny co zde přispívají a mají k tomu co říct. Jsem začátečník jak jsem již psala a učím se. A snažím. Bio ale opravdu nejsme a ani to nějak nepreferuju. Experimentovat se včelami nehodlám. A nemíním na nich zbohatnout ani šetřit. Mám je pro radost mimo jiné domácí zvířata, které chováme. Úly s mírou 39x24 jsem pořizovala na základě jasně daných pravidel na získání dotace pro začínající včelaře. Přes to nejel vlak. Jsem středního věku tudíž ten ležan je spíše snahou si práci ve včelách usnadnit. Myslím tím fyzickou práci. Na včelaření jsem se dala sama a věčně toho starého včelaře otravovat taky nemůžu. Jana
Irokez- obzory si rozšiřovat nemusím, o včelařství Kunvald vím, ale píšu o tom, CO ZNÁM a používám
Jinak i v ležanu jde samozřejmě vyprodukovat panenský med, musí se ovšem použít mateří mřížka, tady je to nezbytné. U Dadantu to jde i bez mřížky, ovšem píšeme o ležanu..Taky bych se přimlouval k použití míry 39x30, sám ji v ležanu mám. Nevím, jaké úly dělá p. Břínek teď, ale na ten můj se žádná BĚŽNÁ míra nástavku nehodí a ani k tomu není úl uzpůsobený..Pokud jde o nárazovou snůšku a silný rozvoj včel-dělám na jaře 1-2 oddělky , potom při snůšce odebírám plné plásty cca po3-4 dnech a nahradím vytočenými. Píšu jen o tom, co znám a dělám s ležanem já. Na postup včelaření u úlů z Kunvaldu se musíte ptát jinde, s medníčkama to bude trochu jiné
zelená farma...
je sympatické že ste sa dali do včelárenia pre potešenie...
ale meniť úľovú zostavu hneď po prvom roku včelárenia nepovažujem ja osobne za šťastný krok, no ja to možné...
za šťastné to ale nepovažujem nie preto že je to ležan, ale preto že ste si ešte "nepotykali" so včelami...
treba si navzájom zvyknúť, zosúladiť to o čo ide včelám a o čo vám...
včelárenie v ležane chce trochu iné postupy ako v nadstavkových úľoch a budete hneď používať dva postupy...
ale všetko sa dá keď je záujem a chuť...
a chválim rozhodnutie aj v ležane používať veľkosť rámika , ktorý síce nie je najvhodnejší do ležanu ale bol by jednotný s ostatnými úľmi a dobre by sa robili oddelky a pod...
píšem len preto že po prekročení 65-ky som tiež vzhľadom na zničené plotýnky začal zvažovať prechod na ležany...
ja som "amerikánec" teda používam v NN systéme aj v dadant systéme Langstroth rámiky a tak ležan mám na 24 rámikov Jumbo, teda LG dĺžka a výška 285 mm...
No možno je to tým že som si rokmi zvykol na NN systém a naučil sa v ňom včeláriť, ale ten ležan mi nezapasoval...nakoniec som miesto rozširovania ležanov zohnal od Přesličku super zdvihák a ďalej fičím na NN...
neviem koľko tých rámikov v ležane robí Brinek .. ale bojím sa že sa ti budú včely viac rojiť ako v tých úľoch ktoré už máš...nemyslím, že medník patrí k ležanu, do ležanu patrí skôr vyšší rámik...
ak nízky medník nad vysoké plodisko, tak potom radšej ten dadant ako ležan...
Ako písal Tomáš, aj v ležane sa dá získať med z panenských plástov, aj sa dajú vyložiť do skladu ked sa lieči ...no ale ma nenadchol ležan...
možno som rozmaznaný z toho že v NN odoberám celé medové nadstavky a v ležane musím manipulovať s rámikmi plnými včiel, ich prekladať a pri medobraní včely ometať...
no do jari ešte urobím výklz aj do ležana...zatiaľ nelámem nad ležanom palicu...
Tomáš R
Asi jsem se nevyjádřil jasně. Jistěže jde všude získat panenský med. Jde o pracnost. Možná, právě proto, že máte jak ležan, tak Lysoně 39x24x10 kam nejde dávat NN typu Blaník a originál Blaníky a dokonce s NN kromě 15 taky 17 (i 11 - o rok dřív než já), tak bych vás snažně prosil o stanovení % pracnosti na kilo medu například. Ne počet hodin práce na kilo medu,a le % oracnosti. To budete umět jistě dobře odhadnout tak zvaným profesionálním odhadem. Děkuju předem.
Pak jak ve kterém systému je jak obtížný med panenský.
Zelenáfarma
Nevím, zda to tu čtete dlouho a zda všechno. Ale Medar (úplně jsme si do oka nepadli) není hobbík, je velkovčelař a živí ho to. Proto co říká o 24 v ležanu berte víc než vážně.
Něco vám prozradím.
Před 40 lety velice ovlivnil české včelařství Jindřich Boháč. Vůbec nic co radil mi nefungovalo, ale vše jsem vyzkoušel. A od něj jsem prvně četl o panenském medu. Se zavedením jsem otálel hlavně proto, že jsem si myslel, že je to, stejný nesmysl, jako jiná jeho tvrzení.
Před 16 lety jsem přestal kouřit a po asi 3-4 letech jsem to začal poznávat na chuti medu i já. Musel jsem uznat, že měl Boháč pravdu s kvalitou panenského medu.
Rozhodně odmítám dělat prorodinu jiný med a pro kšeft obyčejný s výluhem výkalů včelího plodu, úplně jsem zrušil vytáčení jiných než panenských plástů.
Tvrdím, že budoucnost je v panenském medu. Jen za takový budou v nadcházející krizi ti, co si udrží vysokou životní úroveň, ochotní utrácet nadstandardní peníze.
Mnozí tu nedávno zpochybnili, že je chuťově panenský med lepší. Já na to jen řeknu: "a přece se točí!"
Zdravím všechny zdejší včelaře. Tak poslední dny stále přemýšlím nad Vašimi radami. Jak napsal Včelargoro, ještě si se včelami "netykám" a určitě si pár let ještě nebudu ani "vykat" a rozvíjet další systémy včelaření je pro mě blbost. Zvažovala jsem ležan kvůli jednodušší fyzické práci, ale možná to nakonec doma vyřešíme jinak. Manželovi jsem nastínila, že je i možnost nějakého zvedacího zařízení. To není problém pro manžela něco takového sestavit, jen jakým způsobem. Aby se nástavky zdvihaly nahoru nebo se vysouvaly do stran? Máte nějaké tipy? Zatím máme času dost, tak ještě můžu ledacos vymyslet, prodiskutovat i se včelaři od nás z organizace i tím známým co k nám dochází. Každopádně budu muset na jaře v rámci protirojových opatření nějak "zasáhnout" a zřejmě pořídit ještě nějaký úl (to jsem právě chtěla ten ležan), kvůli oddělkům. Uvidíme. Jana
Janka na oddelky, či chytený roj potrebuješ ďalšie nadstavky to je fakt...
k zdvíhaciemu zariadeniu ja nadvihujem nadstavky dohora, napr. keď vkladám pod medníky výklz...