Dadant zateplovat nebo ne??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2022 09:06
Kouba150

XXX.XXX.240.4

plánuji začít včelařit v systému dadant. Jelikož mam momentálně langstroth(3/4- 18,5cm) plánuji do plodiště VN(jumbo) a medníky NN(13,7). své dosavadní 18,5 si zakrátím na 13,7. abych je využil.

A otázka zní- nezateplovat a nebo zateplovat nástavky, a jestli zateplovat tak celý úl nebo jen plodiště???

3.12.2022 16:53
Včelargoro

XXX.XXX.34.69

Kouba,
kým ti odpovedia kolegovia dadantisti,
(ja síce rámiky 4/3LG mám v pár rodinách v plodisku ale holdujem hlavne NN 2/3LG)
tak mám skúsenosť s NN vyrobených so 4cm polystyrénu a niekoľkoročné porovnávanie mi vychodí tak, že v zime potrebujú v nich včely menej zásob, na jar začnú plodovať neskôr (2,5 cm drevo) ale včely v neuteplených nadstavkoch ktoré začnú skôr rýchlo dobehnú s počtom včiel, u prvých treba robiť protirojové opatrenia v uteplených (polystyrénových) úľoch ...
ale medu mávam porovnateľne ako v drevených, ani extra hustejší nie je ...
jediný rozdiel je že v polystyrénových úľoch majú vždy najviac klieštika ...
Čo mi z toho vychodí pre teba?
ak už chceš utepľovať dadant, tak podľa môjho názoru stačí plodisko....

3.12.2022 19:36
jiří j

XXX.XXX.168.113

Já na dadant systém přecházím, nějaké velké zkušenosti, nic moc, tak ten můj názor ber z rezervou, v každém úlu vzniká nějaké mikroklima a bude rozdíl v dřevěném či zatepleném, já by jsem doporučil celý úl buď zaizolovaný nebo dřevěný, nemíchat jim to. plodiště jen jumbo se mi zdá málo, já by jsem přidal pod něj tu 3/4 a velikost reguloval přepážkou přes celou výšku plodiště. Goro má horší zkušenost se zateplenými úly co kleštíka se týče, mně se to nepotvrdilo, když jsem postavil prvý zateplený, byl celoroční spad asi 20 ks, ale byla to asi jen náhoda, poslední dva roky nevidím rozdíl, spíš je to o včelstvu, ale celkové spady mám nízké, ale i výjimka se najde.

5.12.2022 10:42
coubees

XXX.XXX.56.243

Jen pro doplnění - původní patentovaný Langstrothův úl byl izolovaný

zdroj: LANGSTROTH, Lorenzo Lorraine. Včela a úl: příručka včelařova. Vydala Pracovní společnost nástavkových včelařů.

5.12.2022 15:24
irokez

XXX.XXX.198.24

A ani to plodiště nemusí být uteplené, dá se pracovat s přepážkami.

5.12.2022 23:37
jiří j

XXX.XXX.168.113

Jistě dá, ale už se jen něco dohání, pro včelu bude zateplený úl příjemnější v zimě menší spotřeba zásob, rozdíl venkovních teplot nebude tak znát i letní horka se jim lépe snášejí ( vyvěšování, brady, minimum ) a podle p. Kolomého méně vody v medu, nemusí používat odpařovače i přes vyšší cenu pro mne plus

Přidejte reakci

Přidat smajlík