Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, řeším jak nejlépe přemístit úl na krátkou vzdálenost, když na původním stanovišti zůstanou jiné úly. Nechci včely poškodit, ale ani nechci, aby se z úlu přelétly do úlů na původním stanovišti.
tie tvoje požiadavky sú ani aby včelstvo neprišlo o lietavky ktoré by sa vžobrali do tvojich úľov na pôvodnom stanovišti...to by sa dalo zabezpečiť len tak, že úľ by najpr odišiel na 4 km vzdialené nové stanovište a potom na to nové vzdialené len 100 m od pôvodného...
No včelár potrebuje často premiestniť úle so včelami, pričom sa môže jednať o pol metra ale aj o desiatky metrov, podľa veľkosti stanovišťa a dôvodu presunu. Niekedy sa mení aj orientácia úľov, či ich počet. Poznám včelárov, ktorí vám budú radiť aby ste úľ posunuli najprv len o jeho šírku, či max 1-2 m, potom každý deň znovu a tak postupne bez problémov a strát lietaviek dostanete úľ na novú pozíciu v záhrade. No skúsiť to môžete, poradím vám umiestniť úľ na fúrik (kolečko) a tak ho posúvať vždy po pár dňoch ale to sa robí ak včely lietajú..., ale považujem to osobne za zbytočnú komplikáciu. Ja som premiestnil na včelnici niekoľkokrát včelstvá o meter, či 7 metrov ale aj o 30, urobil som to jednoducho na jeden krát a žiadne včely som nestratil. Je pravda, že na včelnici zostali aj ostatné úle a všetky včely sú moje , bez ohľadu na to kde pre mňa pracujú. Keď som musel robiť nové stojany, zložil som úle 2 metre pred ne, v rovnakom smere orientované a po montáži stojanov som ich po pár dňoch bez problémov umiestnil späť. Podobne ak som premiestnil úle na iný stojan, ktorý má inú orientáciu letáča (česna) včielky to prežili bez problémov.
..teraz keď sú včely v úli a nelietajú by som to urobil tak ako Marek poradil , teda premiestnil a šlus...

Dobrý večer, omlouvám se za prodlevu. Děkuji všem za rady, včely jsou přestěhované. Příroda krásně spolupracuje, ochladilo se tak akorát, aby neměly zájem vylétávat. Vypadají vpohodě. Díky, ať se daří.

Mám teď chvíli času a tak , jestli to nevadí, sem dám dotaz. Ůly jsem přestěhovala z původního stanoviště o 100m jinam. Jde hlavně o to, že včelařím za pomoci kamaráda, zkušeného včelaře. Pozemek je můj a dohoda je, že si k nám dá včely a pomůže mi s těmi mými, protože jsem začátečnice. Teď vzniká trochu problém, protože , i když si vážím jeho zkušeností, úplně nesouhlasím s jeho způsobem práce kolem včel. Je to bohužel bordelář. Letos jsme měli díky tomu kontrolu ze spolku. To by mi až tak nevadilo, ale díky nepořádku, který kolem sebe na včelnici dělá, vyvolal na podzim při krmení, doufám že to řeknu správně, úplně hysterickou loupež. Má 38 úlů, během krmení otevíral úly zhruba po třech současně, rozlil cukr na několika místech, poloprázdné lahve od krmení vyhazoval z úlů a nechal je tam několikrát ležet, než jsem to dala do pořádku. Bohužel navíc včelaří v úlech ve velmi špatném stavu, takže se tam včely dostávají všemi možnými otvory.
Chci se zeptat, bude sto metrů stačit, aby se moje včely nezapojily na podzim do toho mumraje? Můžu je celkem snadno posunout ještě dál, místo není problém.
Petra je mi ľúto 😢 ale 100 m je nič, ak vznikne lúpež na susednej včelnici 100 -200 m vzdialenej, je riziko, že včely budú v lúpení pokračovať dokonca u teba! Aby si ochránila svoje včely je ťažko radiť.. ak ich dostatočne zakŕmiš skôr, nemuseli by chodiť k susedovi, ale ak jeho včely nebudú mať zásoby budú chodiť lúpiť k tebe, počas kŕmenia... musíš počas tvojho ale aj jeho zakrmovania maximálne zúžiť česno, otvor tak na 1-2 včely...ak budeš kŕmiť neskôr po jeho nakrmení už by jeho včely k tebe po ukludnení situácie nemuseli chodiť lúpiť ale ak tvoje včely nebudú mať včas zásoby môžu zastaviť plodovanie alebo chodiť lúpiť k nemu.... sám neviem čo by som robil, asi pri jeho zakrmovaní by som sa motal okolo neho, odkrýval vrchnák na úle kde bude lievať sirup a zakrýval ten kde skončil a zbieral mu priamo ruky tie fľaše keď sú prázdne... smiešne?...neviem... zdá sa mi alebo mi jeho pomoc tebe začína pripomínať "danajský dar"..?😳

Ach jo, toho jsem se bála. On je to hrozně hodný chlap a svým osobitým způsobem se vlastně snaží. Bohužel, čím víc já sbírám informací, tím víc vidím, že to o tom danajském daru je dost přesné. Mám včely na dvou stanovištích, jedny mám doma na zahradě a druhé na tom společném. Rozdíl vidím i já, jako začátečník. U včel doma jsem měla dvojnásobný výnos a vidím, že jsou takové, jestli se to dá o hmyzu říct, no spokojené. Koupila jsem jim krásné nové úly, vypadají hrozně hezky. Myslím že vpohodě přezimují všechny. Františkovi bohužel určitě odešla minimálně polovina včelstev, je to dost smutný. Pomáhat s krmením jsem se mu snažila, ale bylo to dost marné, stejně ty láhve házel kolem sebe, navíc ne vždycky jsme u včel současně. Jen pro ilustraci sem dám pár fotek. Když jsem s ním dělala v prosinci aerosol, tak jak nezůžil česna, skákali z některých úlů z těch děr myši na všechny strany. Bylo to jak v grotesce, protože když na mě vyskočily u prvního úlu, zavřeštěla sem a František málem rozbil ten strojek na aerosol, kdybych tam v tu chvíli měla kameru, jsou z nás hvězdy internetu.
Ta fotka je po kontrole ze spolku, aspoń trochu je srovnal a přikryl, jinak to bývá v sezoně horší, když pospíchá.

Asi by bylo dobrý ho přesvědčit aby "vykočoval“ co nejdřív, než bude teplo někam daleko za lepším....

To je těžký, my se známe už strašně dlouho, je to kamarád můj i mého muže. Ono to ze zpočátku nebylo až tak hrozný, ale stále počet včelstev zvyšuje a nestíhá. Chodí k tomu do práce, je těsně před důchodem, takže mu ubývají síly, ale plánů má až moc. Dokud měl včelstev do 20, tak nějak to šlo, ale teď jich má u nás 38, u lesa 15 a u sebe doma dalších 25. K tomu všemu tak nějak podobně jako ty včely obhospodařuje cca 30hektarů. Má toho prostě moc. Včelstva furt nyvyšuje a do toho zkupuje pozůstalosti po starých včelařích, taková ta nechtěná dědictví nebo jak to nazvat. Na druhou stranu, je to fakt hodný člověk a Prostě mám zábrany ho vyhnat.
Prostě to budu muset nějak ustát.
...chápem ťa, kamarát sa nedá poslať do prd.le...a je to ten typ, ktorý sa nedá "předělat"... poznám takéto včelnice ale vždy je to o končiacom včelárovi... aby niekto takto "rozbiehal svoj biznis"...😲😲😲... ale aj o tomto je včelársky život... čo ťa nezabije to ťa posilní...držím palce...😉