Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Dobrý den,
prosím Vás chci si zkusit tento rok na zahrádce vypěstovat řapíkatý celer, vedle čeho jej můžu nasadit? nikde jsem nenašla s čím se snese a naopak, děkuji
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Máte semeno nebo sazeničky? Jestli semeno, tak je nejvyšší čas. I když za mě je lepší si koupit sazeničky, kde je zas otázkou, jestli seženete celer řapíkatý a ne bulvový. Ale - ono je to skoro jedno, bělit se dají i řapíky bulvového celeru. Jen nebudou tak silné.
Jinak nesázejte tam, kde loni byly jiné miříkovité rostliny. A pokud možno ho dejte na sluníčko. Pokud máte z podzimu prohnojenou půdu, už nemusíte dohnojovat.
Když ho vysadíte vedle jiných miříkovitých rostlin, riskujete, že se Vám škůdci, kteří upřednostňují miříkovité, budou množit z jednoho druhu na druhý. Proto se nedoporučuje dávat rajčata k bramborám, hrášek k fazolím atd. Nevím o jiném důvodu, proč řešit, vedle čeho celer vysadit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
No zatím ho nemám v žádné podobě ani semínka ani sazečku...seženu a zksuím, buď z toho něco bud nebo ne, ale prý je už nějaký bělený co se bělit nemusí...ale i tak se musí svazovat a dávat do černé plachty a přihrnovat?ikdyž seženu ten bělený?
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tak my nikdy nebělili. Záleží, co zasadíte, některé odrůdy se bělit nemusejí a jsou křehké, některé to sice píšou, ale jsou zelené a tužší... Ale nám to bylo jedno, my nejsme takoví gurmáni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Accuracy
napsal(a):
Tak my nikdy nebělili. Záleží, co zasadíte, některé odrůdy se bělit nemusejí a jsou křehké, některé to sice píšou, ale jsou zelené a tužší... Ale nám to bylo jedno, my nejsme takoví gurmáni.
Aha no já to mám spíš pro zvířata na mrazák víte než pro sebe jako zeleninu taky jíme ale spíš salátovky, rajčata, papriky, řapíkatý celer jsem chtěla vypěstovat pro naše psy kteří jej mají rádi a dostávají je do krmné dávky i kvůli vitamínům...
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tak to neřešte. Jesli řapíkatý neseženete a psi jedí nať z obyčejného celeru, tak vezměte klidně ten. Když budete sklízet nať pravidelně a nenecháte ji přerůst, nebude ani moc vláknitá. Necháte dva tři velké listy a ty ostatní utrhnete dle potřeby nebo jak dorostou tak 10 cm. Od oka, nemusíte tam běhat s pravítkem. Budete mít teda menší bulvičky, ale jestli to pěstujete na nať a řapíky, tak je to jedno. Na bělený řapíkatý celer to mít nebude, ten je prostě bezkonkurenčně nejjemnější, ale do polévky je to jedno, tak záleží, jak k tomu přistoupí Vaši psi.
Celer není rád vedle brambor a kukuřice, má rád fazole,keříčkové i vysoké,pastiňák,kapustu,zelí,hlávkový salát,pórek. Neutální soused je čínské zelí, kopr, hrách, jahody,polníček,fenykl,lichořeřišnice,česnek,mangold,křen, mrkev, špenát,máta, česnáček,ředkvičky,rebarbora,měsíček,červená řepa, ředkve, černý kořen, chřest,čekanka,cukiny,cibule. Pokud si nebudete jistá, vysaďte mezi něj a další plodinu řádek afrikánů nebo měsíčku, to je vhodný předěl kamkoliv.