Můžu nasadit oloupané stroužky česneku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

30.3.2017 07:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Jsem začátečník zahrádkář a zajímá mě co se stane když nasadím stroužky česneku, ale když jsou oloupané. vyroste z toho něco?

Accuracy

30.3.2017 08:44
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Osobně jsem to nezkoušela, ale spíš nevyroste. Ta slupka je primární ochranou, bez ní ten česnek nejspíš zaschne, shnije nebo ho něco nahlodá, provrtá, sežere. A taky se během loupání dost možná potloukl nebo jinak mechanicky poškodil.
Hlasuju pro česnek sadbový, ne kuchyňský. Ten se obvykle ani nevyplatí, buďto nevzejde, nebo nevytvoří hlavičku, resp. jen málo stroužků nebo také hodně, ale velmi malých. I když u nás na vesnici to tak někdo dělá a je spokojený... Za zkoušku nic nedáte. Pokud jste oloupala sadbový česnek, teoreticky ho normálně můžete sníst, jen se ujistěte, že není mořený nebo jinak chemicky ošetřený.
Vypěstovaný sadbový česnek (samozřejmě v závislosti na odrůdě) mívá méně stroužků než kupovaný, ale bývá aromatičtější a chuťově výraznější. A dá se zužitkovat i nať. Je-li čerstvý, ta slupka je velmi pružná, je to spíš taková blanka a ani se nemusí loupat. Až po zaschnutí ztrvdne.
Přeji hodně úspěchů s česnekem.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2017 10:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Když já už nikde sadbový nepaličák nemůžu sehnat

Accuracy

30.3.2017 11:23
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Na koupení sadby je dost pozdě. Já mám česnek zasetý už měsíc, a to žiju ve výšce 550 m. Ozimou sadbu budu kupovat v červnu, možná i dřív, tedy cca 4 měsíce před výsadbou... Chce to myslet dopředu, česnek prostě není ředkvička, u té je semeno k dostání prakticky celoročně.
Ten konzumní můžete zkusit, nic za to nedáte, maximálně těch 50 Kč, co to bude stát. Jen ho neloupejte.
A jinak, smím-li radit, tak paličák se od nepaličáku liší jednou věcí - u paličáku musíte vyloupnout stvol s paličkou. To zabere u našeho záhonku 15 minut. Ohledně síly a chuti záleží spíš na odrůdě, v těch se nevyznám, to Vám bohužel neporadím. Ale za mě lepší domácí paličák než kupovaný nepaličák.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2017 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Počkejte tomu asi nerozumí, odloupnout stvol s paličkou, tj že jak jej usuším tak ho mám rozdělat jakože na stroužky a tak je skladovat? zkoušela jsem si nadskočit na židli ale nepomáhá nedochází mi to

Accuracy

30.3.2017 12:24
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Kuk sem: http://www.ceskydomacicesnek.cz/odrudy-cesneku/palicak-x-nepalicak/
Je palička a hlavička. Palička je to květenství, taková koule. Když někdo říká, „Oloupej paličku česneku“, říká to špatně. To, co chce oloupat, je hlava česneku.

Accuracy

30.3.2017 12:31
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Ono ta „palička“, hlavička česneku, ta se vytvoří u paličáku i nepaličáku, akorát u paličáku je hlava menší a tvořená menším množstvím větších stroužků. Nepaličák nevykvete, tudíž více síly dává do stroužků, má jich tedy více, ale zas jsou menší. Když u paličáku včas zalomíte stvol, který by později kvetl, také začne investovat do stroužků.
Rozdíl ve sklizni je krásně vidět na řezu celé hlavy, mrkněte na obrázky na google, když zadáte česnek paličák a česnek nepaličák, uvidíte celý rozdíl.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2017 11:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Ahááá už chápu no trvalo to

12.4.2017 09:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Oloupaný být může, ale nesmí být poškozená část kde vyhání kořeny.

Accuracy

18.7.2017 08:43
Accuracy

XXX.XXX.1.187

profesor1 napsal(a):
Oloupaný být může, ale nesmí být poškozená část kde vyhání kořeny.

Tož nám zbyl kupovaný česnek, už začal vzcházet, tak jsem si na Vás vzpomněla a experimentálně ho oloupala a strčila do země. Tři do záhonku a čtyři do květináče.
V záhonku mám dvě rostlinky, v květináči (aby mi česnečky něco nesežralo) jednu - asi jsem málo zalévala. Jsou to takoví chcípáčci, ale hádám, že to je dobou výsadby a horkem. Protože už stroužky rašily, vím bezpečně, že další nevzejde, že zaschly.
Máte pravdu, oloupaný česnek vzejde.

chIup.

15.3.2023 07:50
chIup.

XXX.XXX.40.120

Accuracy napsal(a):
Ono ta „palička“, hlavička česneku, ta se vytvoří u paličáku i nepaličáku, akorát u paličáku je hlava menší a tvořená menším množstvím větších stroužků. Nepaličák nevykvete, tudíž více síly dává do stroužků, má jich tedy více, ale zas jsou menší. Když u paličáku včas zalomíte stvol, který by později kvetl, také začne investovat do stroužků.
Rozdíl ve sklizni je krásně vidět na řezu celé hlavy, mrkněte na obrázky na google, když zadáte česnek paličák a česnek nepaličák, uvidíte celý rozdíl.

Když se stvol nezlomí, tak jsou prý stroužky údajně menší, ale zas déle vydrží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík