Uživatel s deaktivovaným účtem

Problém může být teplota v místnosti, přelití, průvan, přeschnutí, ono je toho moc, musíte přesně popsat, v jakých podmínkách rostlinu máte a také ji vyfoťte, celkovou fotku i detail listu, kvůli škůdcům. Obecně bych tipovala příliš vysokou teplotu, ideální teplota pro přezimování je 5-10C.
Teplotu mám ve velké místnosti s teplotou okolo 20 stupnů vedle dveří. Asi bych to tipl na přelití viz foto.

No, nic moc. Zkuste otrhat plody, ať rostlinu nevysilují. Nechal jste stromeček stát ve vodě? Zkuste opatrně sundat květináč a zkontrolujte kořeny. Zdravé mají na koncích bílou barvu. Pokud bude kořenový bal zapáchat, špatně se to popisuje, ale poznáte to, očistěte kořeny pod vlažnou tekoucí vodu, mírně je zastřihněte do živého a pokud máte doma dřevěné uhlí pak je zasypte práškem z něj. Na desinfekci můžete použít i přípravek previcur, ale uhlí je lepší. Zakraťte nadzemní část o pár centimetrů.Pak rostlinu přesaďte do nejlépe substrátu určeného pro středomořské rostliny nebo přímo pro citrusy a postavte ji na co nejsvětlejší místo k oknu.
Pozor rostlina nemusí být přelitá citrusy dokáží rychle opadat kvůli změně teploty a pak je na přesazování ještě brzy. Přesazením a zakrácením podpoříte růst a teď bych to udělala jen pokud jsou skutečně kořeny poškozené nadměrnou zálivkou. Z fotek to není vidět, ale prohlídněte listvé pupeny, jestli se tam neprotlačují nové listy. Zkuste poslat lepší fotky.

chovatel tomáš
napsal(a):
Ještě jedno.
Neprošel mrazem? Citrusy vydrží celkem hodně, sama je uklízím až dost pozdě, ale na větší i krátkodobí mráz reagují takto.
Hodně náhlá je cesta u obchodu (samozřejmě do obchodu), kdy rostlina zvyklá na skleníkové podmínky ofoukne, pak to ani nemusí být mráz.
Hexa radí dobře, zkontrolovat kořeny a přelití, okouknout pupeny, víc dělat asi nemůže.
Předpokládám, že plísně nebo puklice by jste asi poznal, to jsou s přelitím ty nejčastější problémy u citrusů.
A jak píče Hexa, je nutné zimovat.
Dobrý den, také přidám dotaz. Letos mi poprvé zcela opadal citroník. Mám ho již 7 let. Plodí. Vždy jsem ho mívala přes zimu v p ráci za oknem-okolo 17stupňů. Něco málo listí opadalo, ale vždy zjara obrostl. Přes léto je na letním stanovišti. Vyčetla jsem, že je lepší zimovat při nižších teplotách, tak jsem vloni poprvé dala citroník do chladné místnosti-okolo 10 stupňů. Bohužel mi celý opadal. Nevím proč a jestli se vůbec ještě zbrchá.To samé se mi stalo i s velkým rozmarýnem, který jsem zimovala úplně stejně jako citroník.Rozmarýn mi zaschl úplně. Ještě mám i mandarinku. Ta opadala jen částečně. Tak nevím co jsem udělala špatně? Myslíte, že jsem měla rostliny nechat raději v té práci, kde je větší teplo?Děkuji za případné odpovědi.

Osobně jsem toho názoru, že pokud něco v pohodě funguje, neměním to. Nicméně 10C by mělo v pohodě stačit. Osobně bych se spíš přikláněla k napadení nějakým škůdcem. Sviluška nebo červec snadno citrus zlikviduje. Pečlivě rostliny prohlédněte, jestli neuvidíte stopy posátí listů., prohlédněte i plochu kolem rostlin, některé druhy červců sice nejsou skoro vidět, ale vždycky vypouštějí medovici, okolí rostlin je pak ulepené, zkontrolujte také kořeny. Ještě mě napadá, jestli jste nepřehnala zálivku. Pokud jste zalévala stejně jak v teplé místnosti, pravděpodobně je rostlina ulitá. Ono těch možností co zkazit je hodně a na dálku se to špatně pozná. Jinak rozmarýn, pokud ho vysadíte na jaře na chráněné místo s propustnou půdou, přezimuje venku obvykle líp, než v jakékoli místnosti.
Jestli se rostlina má vzpamatovat, poznáte brzy, v tuhle dobu začínají rostliny znovu obrážet, zkuste jim přilepšit hnojivem vitality komplex, obsahuje kromě živin i látky podporující regeneraci, samozřejmě pokud objevíte škůdce musíte je co nejdřív zlikvidovat, u svilušek obvykle stačí jedem postřik, červce běžně prodávanými prostředky zlikvidujete jedině postřikem několikrát opakovaným a měl by to být postřik systémový ne jen dotykový. Zkuste vyfotit rostlinu, celou, detail listu a tak, třeba to bude na fotce vidět.
Díky za odpověď, svilušku jsem ošetřovala pomocí Nissorun. Několika postřiky. Co se týká zálivky tak skoro nezalévám. Spíš tak jednou za 14 dní trochu zaliju, jen co se voda vsákne. Pěstuji ještě kaktusy, takže jsem docela vycvičená na to zimování i na zálivku. Bohužel mě překvapil ten totální opad listů. Vidíte a já jsem myslela, že když rostlině poskytnu lepší podmínky na zimování, že bude prospívat ještě lépe a spíš to vypadá, že jsem jim uškodila. Myslíte tedy, že už začít s častější zálivkou? Zjara hnojím buď Kristalon start nebo Kristalon gold. Pořád je na tom zimovišti docela chladno.Na fotkách je zčásti opadaná mandarinka, pak úplně opadaný citroník. Vedle citroníku jsou mladě rostlinky citroníku, vypěstovné z mateční rostliny a ty jsou úplně olistěné a v pořádku.

Ty fotky jsou bohužel málo detailní, jediné co mě napadá je jestli na rostliny někdo nevyvětral nebo jestli nestojí v průvanu, citrusy reagují na průvan špatně. Zalévat už určitě začněte, ale znáte to s mírou. Množství vody, kterou rostlina spotřebuje se řídí vlhkostí sustrátu, nesmí být přemáčený.