Zdravím,
před Vánoci jsme si koupili "vánoční stromek" v květináči. Jedná se o vypěstovaný strom přímo v květináči.
Po koupi jsme jedli hned přesadili do cca dvakrát většího květináče se substrátem pro růže, který nám byl poraděn jako náhrada za substrát pro jehličnany, který jsme nebyli schopní sehnat.
Po posledním sněhu jsem přidala hnojivo. Opět pro růže.
Celou dobu byla jedle na balkonu (nikoli uvnitř) a perfektně prosperovala až do doby před téměř třemi týdny, kdy jsme odjeli na týden na dovolenou.
Po příjezdu zpět jsem nalezla několik menších větviček úplně seschlých (barva vybledlá zelená) a některé jehlice seschlé a rezavé.
Přestože stromek pravidelně zaléváme, přijde mi, že si vesele pokračuje dál ve schnutí.
Je něco, co bych mohla pro záchranu stromku udělat? Co dělám špatně?
Děkuji a přeji hezký den :).
Jeste fotky.
Jen dodam, ze rozhodne nejsem zkuseny zahradnik. Spise bych se prirovnala ke koze a petrzeli :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Omlouvám se že vám beru iluse, ale nevěřím že stromek, který je na fotce byl vypěstován v květináči. Tenhle stromek na 99,5% byl vypěstován normálně v půdě a před vánocemi ho vyndali a zasadili do květníku. Pokud se k takovému stromku chováte správně má velkou šanci se uchytit, pokud ho nenecháte dlouho v teple a pravidelně ho zaléváte. Vy jste dělali všechno správně, ale udržet na balkoně hezkou jedli je skoro nemožné, jedle chce opravdu pravidelnou zálivku, to neošidíte, zkrátka vám přischla. Zasadila bych ji volně do záhonu a na balkon si pořiďte spíš borovici, ta má mnohem větší šanci přežít.
Díky za odpověď.
Je možné, aby se nám jedle z toho "seschnutí" vzpamatovala?
Na balkoně to bude muset ještě pár měsíců vydržet, než se přestěhujeme do svého. Potom půjde někam na zahradu :)
Ještě se zeptám, zda stromek mohu nechat i na přímém slunci (máme balkon na jih), nebo to stromku ubližuje.
Jinak je stoprocentně pěstována od začátku v květináči. Když jsem ji přesazovala, měla kompletně obtočené kořeny přesně dle květináče. Před jedlí jsme kupovali ještě višeň a ta to takto vůbec neměla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je dobře že měla pěkné kořeny, pak je větší šance, že ppěsování v květináči ustojí. Jižní balkon není zrovna nejlepší, lépe by byla východní strana, aby slunce šlo na rostlinu dopoledne a potom už ne, jestli je na jižním balkonu může být i popálená od slunce. Pár měsíců při dobré péči vydrží a po přesazení by se měla vzpamatovat. Zalévejte ji spíš ráno, nikdy na rozpálený květník, rostlinu snadno zpaříte. Zkuste jí přidat hořkou sůl, jehličnanům hodně pomáhá se udržet vkondici. Roslina je to pěkná, pěstované čistě v kvěnících tak hezké nebývají ve volné půdě narostou líp. No snad ji zachráníte, podle mého, kromě umístění, s kterým asi v tuhle chvíli nic udělat nemůžete, nic špatně neděláte..