Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.5.2018 21:44
vrana1

XXX.XXX.12.161

Nedovedu si představit zahradu bez aktinidie kolomikta. Úžasná rostlina. Letos je pěstuji už 51 roků a jsem spokojen a stále nadšen, co tyto rostliny dokážou.
Plodí už maličké v květináči, stávají se populární pro balkony. Rostlinám je ale nejlépe v otevřeném terénu, tam vydrží i sto let.Nenašel jsem žádné ovoce, které by tady rostlo a bylo zdravější.Když měříme obsah vitamínu C u kiwi hayward, vychází 60mg na 100gramů.I to je výborné, protože citrusy mají jen okolo 30mg.Kolomikta má u odrůdy vitakola 1520mg.
Sázíme-li aktinidie, raději se nenechme oklamat slibem, že rostlina je samosprašná. Jsou takové, ale jejich odrůdy se neosvědčily, jako třeba Issai.
Tuto odrůdu někdo zaměnil za jinou, takže v Japonsku odkud pochází prodávají pod tímto jménem úplně něco jiného.Její chuť je nevárazná, mdlá, a to i u odrůd z ní šlechtěných.
Aktinidií, lidově kiwi existuje mnoho druhů a druhy se od sebe velmi liší.Druh je třeba jablko, jiný druh je třeba třešeň. Ale odrůda, to znamená žluté jablko, červené jablko atd. Tak každý druh kiwi má mnoho odrůd, které se liší velikostí plodů, tvarem plodu, barvou plodu, chutí, aromatem.Mnohé mají výborné chuti, exotické aroma.Každá rostlina má ale své potřeby.Aktinidie
jsou liany, potřebují tyč nebo lépe Dvě tyče s dráty mezi nimi, které udrží velkou váhu koruny.Druh arguta je výborný, ale silně roste a je nutno se naučit ho řezat. Výhon má jít napřed kolmo nahoru a v určitých výškách do vodorovna.Teprve tam začíná plodit.Druh kolomikta je na řez nenáročný.Oproti arguta plodí už na malých rostlinkách.
Hledáme-li sazenice, musíme dát pozor na profesionání podvodníky z obce Tichá a tam to nekupovat. Vyhledavač lze snadno oklamat a to se děje.Mnohé firmy již prodávají rostliny u nás i v zahraničí. Nejlepší odrůda je vitakola, k ní se musí zasadit samec adam nebo jiný z druhu kolomikta.Každý druh kiwi potřebuje svého samce stejného druhu.
Pozor! slimáci milují listy, je vhodné sypat granule okolo mladých rostlinek.
Dále: kolem mladých rostlin je nutno dát kruh z králičího pletiva aspoň půl metru vysokého, jinak vám je v noci zničí kočky.Ty v tom něco cítí a ohrazávají větvičky, polámou a i vyhrabou kořeny. Ke každé rostliné dáváme alespoň tyč, ta se konečně má dát ke všemu vzácnému co v zahradě je, a každý kdo tam přijde má vědět, že u tyče se nesmí nic dělat.Jea to ochrana i v době, kdy jsou rostliny pod sněhem. Kolomikty zrají v srpnu, někde už koncem července.při uzrání plod trochu ztmavne.Takový plod pohmatem zkontroluji a je-li měký Utrhnu. Tvrdé kiwi jsou nejedlé.Po odkvětu plody rychle narostou a potom dlouho trvá než uzrají.Je to ale vitamínová bomba, superfood i pro kosmonauty. nemá cenu toho moc jíst, stačí jedno deko denně, ale může se neomezeně, nadbytečný C odejde s močí.To je škoda protože naše Tělo si nedovede vitamín C vyrobit a musí ho dostávat v potravě.Lépe je kolomiktu konzervovat, tak aby nám C vadržel na celý rok.
Kompot po uvaření obsahuje ještě okolo 500mg na 100gr.Dá se zmrazovat, sušit, dělat jam a jiné způsoby.Tak na zdraví, tentokrát skutečně a prakticky.A nenechtě se odradit různými mudrci, kteří pořád něco namítají a viděli to jen z letadla a to žel často i odborníci.Vydrží to mráz i minus 45 Celsia.Může to ale namrznout při pozdním jarním mrazu jako všechno ovoce.Druhý obrázek je samec kolomikty, který má velmi okrasný list.

17.5.2018 14:47
farmarb

XXX.XXX.213.113

Dobrý den pane Jene,
povedlo se Vám napsat pěkný článek o prospěšnosti pěstování Aktinidií. Jen bych maličko poupravila Vaši trochu popletenou taxonomii.
Píšete cituji: "Druh je třeba jablko, jiný druh je třeba třešeň. Ale odrůda, to znamená žluté jablko, červené jablko atd. "
Jablko je plod. Plod stromu rodu jabloň. A rod jabloň má více druhů, např. jabloň lesní (Malus sylvestris), jabloň domácí (Malus domestica) atd. Potom teprve následují odrůdy, např. Topaz, Šampion... (barva plodu je jen jedním ze znaků odrůdy, tedy ne přímo odrůdou samotnou)
Stejně tak kiwi (Actinidia) je rod, který jak (tady už správně) píšete, má také více druhů a ty druhy různé odrůdy.
Doufám, že jsem se Vás osobně nějak nedotkla. Jen nechci, aby v tom lidi měli zmatek.
Přeji Vám hodně pěstitelských úspěchů.
Romana.

17.5.2018 15:08
vrana1

XXX.XXX.12.161

MOC DĚKUJI, NEUMÍM TO ŘÍCI SPRÁVNĚ, JEN SE SNAŽÍM, PROTOŽE VIDÍM JAKÝ ZMATEK V TOM LIDI MAJÍ, A TO ČASTO I MEZI ZAHRÁDKÁŘI.
DĚKUJI ZA PŘÍNÍ, MOJE ODRŮDA VYHRÁLA NA VÝSTAVĚ V MOSKVĚ A VE WARSZAVĚ, JEN U NÁS NE.JE TO ODRŮDA VITAKOLA, KTERÁ PROŠLA STÁTNÍMI ZKOUŠKAMI A BYLA UZNÁNA.KAŽDÝ V EU SI JI MŮŽE KOUPIT, STAČÍ KLIKNOUT. VYBERE SI Z KATALOGU clematis.pl a objedná na e-clematis.pl. Musí vědět co z toho všeho objednat. Mají tam i jiné výborné kiwi.Moje se jmenuje vitakola, k ní se sází samec adam.Na jednoho samce může být třeba i šest samic.Z jiných mně chutná odrůda rogow, a jistě bude
dobrá i bingo.Tyto dvě ale patří k druhu arguta a k ní se kupuje samec arguta.
Poštovné z polska prý stojí 17 euro, a tak některé firmy to už dovážejí a prodávají tady, tady to vyjde asi levněji, i když poštovné u nás je předraženo.
Já proto nakupuji v číně, odtud je poštovné zdarma. To ale půjde už jen asi dva roky, potom EU chystá zásah.

17.5.2018 15:35
farmarb

XXX.XXX.213.113

To jsou docela dobré informace; i o pěstování, i o nákupu rostlin.
Taky bych ráda pěstovala kiwi, ale jsme v údolí u rybníka, takže mrazová kotlina. A pozdní jarní mrazíky.
Ale moje mamka má v Brně nějakou samosprašnou odrůdu, která jí plodí výborné sladké plody velikosti plodů angreštu. Jsou hladké a konzumují se celé. Samozřejmě neví, co je to zač, koupila to na stánku. Ale pokud nepřijdou pozdní jarní mrazíky, tak plodí vydatně. Škoda, že nemám fotku, třeba byste tu odrůdu poznal.
Já tady chci zkusit pěstovat od ní zakořeněný řízek u jižní zdi, letos ho vysadím. Tak uvidím. Třeba to aspoň v některých letech půjde.

17.5.2018 16:51
mildas

XXX.XXX.142.136

jak daleko sadit od sebe a musi byt u zdi jako plazive?dekuji.

18.5.2018 08:28
vrana1

XXX.XXX.12.161

Může být u zdi, ale tam bývá moc sucho a to jim nesvědčí.Stačí jim 5 až 7 hodin slunce denně. Pokud chcete zakořenit řízek, tak nejlépe koření uříznutý zelený v době květu nebo brzy po ní.Musí mít mokro na listy.K plotu z pletiva kiwi nesázíme, opletly by dráty a zničily plot.Komunikace o kiwi je na kiwiforum.cz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík