Kaktus.chlupac

XXX.XXX.215.38
Prosím o radu, co by mohlo být ořešáku na fotkách. Jedná se o mladý, vzrostlý, asi desetiletý kupovaný roubovaný Mars, který už několikátý rok krásně plodí, doteď krásně rostl, vypadal zdravě, kůru na kmeni i větvích má naprosto ukázkově hladkou, bez jediného kazu.
Ale viditelně má část listů podivně svěšenou, jakoby zvadlou, ale zvadlé nejsou, jen takto svěšeně narostou a zůstanou tak po celou sezónu až do opadu listí a nejsou dobře dorostlé, drobné. Loni měl takto postiženou jen jednu větev a nijak moc jsem tomu nevěnoval pozornost, i když mi to už tehdy bylo divné. Letos je takto postižená již skoro půlka stromu. Nejedná se ale o celkový problém stromu, jen o část větví, zbytek stromu roste naprosto normálně (viz první foto, kde v levé části je tentýž strom a v pravé je vidět kontrast s bídnými listy postižených větví). Druhá fotka je detail podivně svěšených listů ve spodní části stromu, kde jsou o něco lepší oproti vrchním postiženým větvím. Větev, která byla postižená už loni je letos viditelně proschlá a v ještě horším stavu. Podotýkám, že jsem z východní části Ostravska, 265 m.n.m. a sucho tu nemáme takové, jako jinde. Loni v létě jsem jej i párkrát vydatně zalil (když něco napršelo), už kvůli množství nasazených ořechů. Za svůj život jsem už viděl mnoho různých ořešáků, ale takto svěšené listy, které nejsou zvadlé, jsem nikdy neviděl. Pravdou je, že přímo u kmenu mají v zemi hnízdo černí mravenci, odkud škvírou vylézají přímo nahoru po kmeni, ale nezdá se mi, že by mohli nějak uškodit stromu, který už má kmen 15 cm v průměru. Podotýkám, že mšice na stromě nějaké asi budou, ale na zkroucených listech jsem žádné nenašel. Už takhle rostou od začátku.